29 Mart 2013
Sayı: KB 2013/13

 Kızıl Bayrak'tan
Obama emretti: AKP-İsrail kucaklaştı
Çetelere silah sevkiyatının merkezi Esenboğa Havaalanı
Roboski raporu onaylandı, sermaye devleti kendini akladı
Öcalan’ın mesajının anlamı
Sol hareketten ilk değerlendirmeler
İzmir KHK sözcüsü ile konuştuk
Birlik ve kardeşlik çağrısı yükseliyor!
Özelleştirmeye karşı topyekun mücadeleye!
DİSK olağanüstü kongreye giderken
Bosch’ta sudan sebeplerle işten atılan öncülerden Akan Yılmaz anlatıyor
Taşeron yasası, “taşerona çözüm” ambalajıyla meclise gidiyor
Sınıf hareketinden

Kürt Sorunu Üzerine Konferanslar / 3 Ulusal sorunda reform ya da devrim - H. Fırat

Avrupa’da yeni ve yıkıcı kriz dalgası - Volkan Yaraşır
Barack Obama’nın Ortadoğu ziyareti
Arap Birliği’nin 24. zirvesi
Dünyanın dört bir yanında şalterler indi
Kadın istihdamının artırılmasına dönük politikalarla ne amaçlanıyor?
Kamuya tasfiye, emekçiye sürgün!
Ankara’da faşist saldırı ve provokasyonlar
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Av. Gülizar Tuncer ile konuştuk
Kaybedilen bedenler, kaybedilmeyen savaşlar... - T. Kor
Ya kömür tutuşursa!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sınıf hareketinden...

 

“DHL’ye sendika halaylarla girecek!”

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) tarafından, 26 Mart günü dünya ve Türkiye’deki DHL direnişiyle dayanışma günü olarak ilan edildi. İstanbul ve İzmir’de yapılan eylemle DHL işçilerinin direniş kararlılığı vurgulandı, sınıf dayanışması yükseltildi.

İstanbul’da Kıraç DHL önünde TÜMTİS basın açıklaması düzenledi. Eylemde ilk olarak TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk söz aldı. Öztürk’ün ardından ITF Örgütlenme Koordinatörü Alen Clifford ve UNI Örgütlenme Daire Başkanı Alen Tate söz alarak DHL işçileriyle dayanışma içerisinde olacaklarını ifade ettiler.

TÜMTİS İzmir Şubesi tarafından Kemalpaşa’da bulunan şirket önünde de bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Kemalpaşa Ulucak girişinden şirket önüne kadar bir yürüyüş yapılarak, basın açıklaması okundu. Eylem İzmir Müzisyenler Derneği tarafından söylenen ezgilerle ve çekilen halaylarla bitirildi.

Uluslararası sendikal birlikler Global Union (UNI), Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) ve IndustriALL İstanbul’da 26 Mart’ta gerçekleştirdikleri forumla sendikalaşma önündeki saldırıları ve buna karşı uluslararası mücadeleyi konuştular. Türkiye’de çok uluslu DHL, Ismaco, DESA ve IKEA’da çalışan işçilerin sendikalaşması önündeki engelleri değerlendiren üç uluslararası sendika, direnişlerle dayanışmayı büyüteceklerini belirttiler.

Daiyang-SK işçilerinden eylem

4. ayını geride bırakan Daiyang-SK Metal grevi kritik bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Çorlu Belediyesi önündeki direniş çadırında biraraya gelen Daiyang-SK Metal işçileri ve sendika yöneticileri 21 Mart’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Özer okudu.

Açıklamada Daiyang-SK grevinin ilk günkü heyecanıyla sürdüğü, bundan sonra da süreceği belirtildi. Daiyang-SK Metal greviyle ilgili olarak yetkililer göreve çağrıldı.

Açıklamaya BDSP’nin yanı sıra TKP de destek verdi. Eylemin ardından işçiler sendikanın Trakya Şubesi’nde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan sonra işçilere sendika tarafından dayanışma paraları dağıtıldı. Ayrıca Daiyang-SK Metal Greviyle Dayanışma Platformu’nun etkinlikten elde etmiş olduğu 11 bin lira da işçilere dağıtıldı.

Çiğli Belediye işçileri kazandı!

Çiğli Belediyesi’ne bağlı Kafesan’da çalışan işçiler, ücretlerinin eksik ve geç yatırılmasına karşı 21 Mart’ta iş bıraktılar.

Son birkaç aydır ücretlerini zamanında alamayan ve aldıklarında da kesintili alan işçiler işbaşı yapmadı. İşçiler Çiğli Organize yolunda bulunan şantiyeye kendilerini kapatarak işe çıkmadı. Ayrıca bütün araçlar da şantiyeye çekilerek hiçbir aracın işe çıkmasına izin verilmedi. Şantiye işçileriyle birlikte idari binadaki sendika üyesi işçiler de iş bırakarak ve şantiyeye gelerek eyleme katıldılar. Belediye Başkanı tarafından bir ödeme yapılmayınca işçiler kararlılıklarını eyleme döktüler ve aynı gün bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Organize çıkışında yolu tek şerit kapatan işçiler, İzmir’in en işlek caddelerinden olan Anadolu Caddesi’ne geldiklerinde yolu tamamen trafiğe kapattılar. İşçilerin eylemi 22 Mart’ta da kararlılıkla devam etti.

23 Mart’ta ise yapılan görüşmeler ve işçilerin kararlılığı sonuç verdi. İşçilerin bu ayki ücretleri hesaplarına yattı.

Zegna’ya boykot direnişe destek!”

Tuzla Organize Sanayi’de sendikalı oldukları için işten atılan ve direnişe başlayan İsmacco işçileri, Nişantaşı’nda bulunan mağaza önünde eylem yaptılar. İşçiler, Zegna ürünlerinin boykot edilmesini ve direnişe destek verilmesini haykırdılar. Eyleme uluslararası sendika temsilcileride katılarak desteklerini açıkladılar. Zegna önünde eylem konuşmaların ardından sonlandırılarak, aynı cadde üzerinde bulunan DESA mağazası önünde de bir protesto gerçekleştirildi.

HEY Tekstil işçileri eylemde

HEY Tekstil işçileri, direnişlerinin 408. gününde yine sokakta, eylemdeydiler. İşçiler önce patronları Aynur Bektaş’ın Esenyurt’taki villası önünde aylam gerçekleştirdiler. Ardındansa Avcılar Pelican Mall’daki MANGO’da blokajdaydılar. HEY Tekstil işçileri patronun evinin önünde ve MANGO’da yaptıkları eylemlerle mücadelelerini sürdüreceklerini bir kez daha ifade ettiler.

Yurtiçi’nde direniş korkusu

Yurtiçi Kargo’nun Haramidere’deki aktarma merkezi önünde süren direnişe, işten atılan bir işçi daha katıldı. İşçi kıyımı ve sendika düşmanlığına karşı Yurtiçi Kargo’nun Esenyurt Haramidere’deki aktarma merkezi önünde 2 ayı aşkın süredir direnişlerini sürdüren DİSK/Nakliyat-İş Sendikası üyesi kargo işçileri, tekrar direniş alanında buluştular.

25 Mart’ta sabah saatlerinde aktarma merkezi önüne gelen işçiler Yurtiçi Kargo patronunun sendika düşmanlığı ve korkusunun yeni bir örneğine daha tanık oldular. Daha önce girişe açık olan aktarma merkezi girişinin branda kaplı sürgülü bir kapıyla kapatıldığını fark eden işçiler, bu durumu, patronun direnişten duyduğu bir rahatsızlığın göstergesi olduğunu ifade ettiler.

 

 

 

 

Lüleburgaz’da kitlesel buluşma!

Sendikal Güç Birliği Platformu’nun (SGBP), demokratik, mücadeleci ve güçlü bir sendikal hareket iddiasıyla, “Kuralsız, güvencesiz çalışmaya hayır! Taşeron işçiliğine son!” şiarı ile başlattığı yürüyüşlerinin ilki Lüleburgaz’da gerçekleştirildi.

Ağırlığını yerel güçlerin katılımının oluşturduğu mitingde, SGBP’nin yerini alması ile başlayan yürüyüş, şehrin içerisinden geçilerek, miting alanı olan Kongre Meydanı’na ulaşılmasıyla son buldu.

Kortejlerin miting alanına girmeyi tamamlamasının ardından miting programı saygı duruşu ile başladı. Mitinginde ilk olarak Petrol İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova kürsüye çıkarak kitleye seslendi. Düşova konuşmasında AKP’nin saldırılarını ve Türk-İş’in sessizliğini protesto etti.

Konuşmanın ardından Adana’da 13 yaşında iş cinayetine kurban giden Ahmet Yıldız hatırlatılarak, AKP’nin çocuklara vaadettiği geleceğe vurgu yapıldı. SGBP Kadın Koordinasyonu adına NeslihanTaşoluk Nakaş konuştu. SGBP bileşeni sendika yöneticilerinin sahneye çağırılmasıyla devam eden mitingde ana konuşmayı SGBP Dönem Sözcüsü Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş Yaptı.

Oldukça uzun bir konuşma yapan Çetintaş, AKP döneminde gerçekleşen sendikal yasaklara, hak gasplarına, UİS’e, Sendikalar Yasası’na vb saldırılara değinerek güvencesizliğe ve kuralsızlığa dikkat çekti. Çetintaş, umutları kaybetmemek ve birleşik mücadeleyi büyütmek gerektiğini belirterek “gelecek günler, güzel günler ellerimizde” sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Konuşmanın ardından mitinge katılan diğer sendika ve partilerin temsilcileri sahneye davet edildi.

Uluslararası Endüstri Sendikası Temsilcisi Kemal Özkan’ın yaptığı konuşmanın ardından kürsüden Daiyang-SK işçilerinin çağrısı dile getirildi. Daiyang-SK işçilerinin grevine destek çağrısı yapılan kürsüde, mitinge katılan işçilerden Daiyang işçilerine destek sözü alındı.

Miting Üç Deniz Topluluğu’ndan Ferda Ereren’in ezgileri ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Trakya