22 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/08

 Kızıl Bayrak'tan
“Heyet krizi”, İmralı masası ve şovenist histeri
Beşir Atalay devrimcilere “terörist” dedi
Sermaye devleti faşist baskı ve
terörü tırmandırıyor!
KESK operasyonuna yaygın ve kitlesel tepki
KESK’e yönelik saldırı kınandı
ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Av. Zeycan Balcı Şimşek ile AKP’nin yargı alanındaki saldırıları üzerine konuştuk
Sendikal harekette örgütlenme “atağı”!
Karanlıklar içinden güneşle gelen grev: NETAŞ
Kayseri İşçilerin Birliği Derneği kuruldu
“Vergi haftasında
ne kutlanacak!”
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
Sınıf hareketinden

Çalışma tarzında köklü bir değişim ihtiyacı

Devrimci Kadın Kurultayı’nın ardından
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri - 2
Tarihte kadın hareketleri / 3
Halep kentinin yağmalanmasından
Erdoğan ve hükümeti
sorumludur!
İslamcı Hamas gerici rejimlerin saflarında!
Meclis komisyonu
Mısır’da direniş yeniden yayılıyor
Emekçilerin öfkesi hükümetleri deviriyor!
Hegemonya krizi - “savaşları” / 2 - Volkan Yaraşır
Yeni YÖK Yasası
hükümetin gündeminden çıktı mı?
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf hareketinden...

 

Sermayenin ücret ve örgütlenme hakkına saldırıları, işçiler tarafından eylemlerle karşılanıyor. Emekçiler, karşı karşıya kaldıkları her türlü saldırı karşısında yine sokaklara çıkarak, örgütlenerek sermayeye anladığı dilden cevap veriyorlar.

Yurtiçi Kargo işçilerinden işgal

Direnişte olan Yurtiçi Kargo işçileri, sendikal taleplerinin kabul edilmesi için işgal eylemi gerçekleştirdi. Nakliyat İş’te örgütlendikten sonra işten çıkarılan ve direnişe geçen işçiler, 19 Şubat’ta seslerini duyurmak için İstiklal Caddesi’nde bulunan Fransız Başkonsolosluğu’nu ve aynı alandaki Fransız Kültür Merkezi’ni işgal etti.

Yurtiçi Kargo’nun yüzde 25’ine sahip olan Fransız Geopost dağıtım şirketini protesto için binanın çatısına çıkan işçiler talepleri kabul edilene kadar aşağı inmeyeceklerini bildirdiler. DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Nakliyat İş Örgütlenme Daire Başkanı Erdal Kopal ve yöneticiler de işçiler ile birlikte eyleme katıldılar.

Sloganlarla taleplerini dile getiren işçiler bir süre sonra polisin gerçekleştirdiği müdahale ile gözaltına alındı. İşçiler ilerleyen saatlerde serbet bırakıldı.

Dev Sağlık-İş’ten ücret gaspı protestosu

Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi taşeron sağlık işçileri, 19 Şubat’ta Cerrahpaşa Hastenesi’nde yaptıkları yürüyüşle, ücret kesintilerini protesto ettiler.

Yürüyüş sonrası basın açıklamasını sağlık işçilerinin işyeri temsilcisi Güzide Atacan okudu. Hastanede 2012 Temmuz ayında hasta bakıcı, tıbbi sekreter ve veri kayıt grubunda çalışanların ücretlerinin düşürüldüğü hatırlatılarak, şimdi de temizlik grubunda çalışanlara aynı uygulamanın dayatıldığı belirtildi. Rektörlük tarafından maliyet hesaplarının gerekçe gösterildiği belirtilen açıklamada, asıl amacın kar elde etmek olduğu, yapılan kesintinin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 62. ve 22. maddelerine aykırı olduğu vurgulandı.

Ekşioğlu işçileri haklarını istiyor

Ekşioğulları İnşaat için Kocaeli Belediyesi’ne ait Kent Konut AŞ Kentsel Dönüşüm Konutları projesinde çalışan işçiler, hakları için 15 Şubat’ta Üsküdar eylem gerçekleştirdiler.

Üsküdar Evlendirme Dairesi önünde toplanan işçiler, Ekşioğulları İnşaat’ın da bulunduğu Hasek İş Merkezi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. İşçiler adına basın açıklamasını okuyan İnşaat İşçilerinin Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol, işçilerin alacaklarının 3 ile 30 bin TL arasında değiştiğini, aradan geçen 1.5 yıla rağmen ödeme yapılmadığını ifade etti. 30 işçi için burada olduklarını belirten Akyol, öğrendikleri kadarıyla yaklaşık 110 işçinin ücretlerinin gasp edildiğini ifade etti. Ekşioğulları İnşaat işçilerinin haklarını isteyen kısa konuşmalarının ardından eylem sonlandırıldı.

Hırsızlara karşı direniyoruz!”

Hey Tekstil işçileri 16 Şubat’ta Taksim’de yaptıkları yürüyüşle, gasp edilen haklarını talep ettiler. 9 Şubat 2013’ten beri haklarını arayan işçiler, zaferi kazana kadar sokaklarda olacaklarını haykırdılar.

İşçiler, yürüyüş sırasında Mango satış mağazası önüne geldiklerinde durarak sloganlarla boykot çağrısı yaptılar. “Mango’ya boykot direnişe destek!” sloganı atan işçiler, çevredekilere konuşma yaparak direnişlerinin amacını anlattılar.

Galatasaray Lisesi önünde sona eren eylemde işçiler adına basın açıklamasını Zeki Gördeğir okudu.

Açıklamanın ardından eyleme katılarak destek veren, sanatçı Pınar Aydınlar ve Grup İklim de birer konuşma yaparak desteklerini belirttiler. Eylem müzik dinletisi ve halaylarla sonlandırıldı.

Hastanede şiddet tehlikesi büyüyor

Eyüp Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara tepki için, İstanbul Tabip Odası (İTO) ile hastanede çalışan emekçiler Acil Servis önünde öğle saatinde olayı alkışlarla protesto ettiler. Basın açıklamasının okunmasıyla eylem sonlandırıldı.

East Balt işçisi kazandı!

Tek Gıda-İş Sendikası, Mc Donalds restoran zincirine ekmek tedarik eden ABD merkezli East Balt firmasında örgütlenmiş, şirketin yanıtı ise 8 işçiyi işten atmak olmuştu. Sendika işten atma saldırısına karşı direnişe başladıklarını açıklamış ve Mc Donaldslar’ın da eylem alanı haline getirileceğini duyurmuştu.

İşçilerin ve sendikanın kararlılığı hızla sonuç verdi. Tek Gıda İş 16 Şubat’ta yaptığı açıklamayla patronun işçileri geri alacağını ve sendikal yetkileri tanıyacağını duyurdu.

 

 

 

 

BMC işçilerinden “Emek Yürüyüşü”

 

10 aydır ücretlerini alamadıkları için BMC fabrikasının önünde direnişe başlayan işçiler, 15 gün boyunca fabrika önünde bekleyerek, zaman zaman da İzmir Kemalpaşa yolunu keserek seslerini duyurmaya çalıştı. İşçiler, kararlılıklarıyla Türk Metal’i de hareket etmek zorunda bıraktı.

Direnişlerinin 15. gününe kadar bir sonuç alamayan işçiler, İstanbul ve Ankara’ya doğru “Emek yürüyüşü” gerçekleştirme kararı alarak yola çıktılar.

18 Şubat’ta öğle saatlerinde fabrika bahçesinde basın açıklaması yapan BMC işçileri adına konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, önce Manisa’ya gideceklerini, oradan da 800 işçinin Balıkesir üzerinden İstanbul’a, 800 işçinin ise Afyon üzerinden Ankara’ya hareket edeceğini duyurdu.

İzmir’den ayrılan işçiler akşam saatlerinde Manisa’ya ulaştılar. İlk durak olarak Manisa’ya gelen 1500 işçi yaptıkları basın açıklamasının ardından geceyi Atatürk Spor Salonu’nda geçirdi. Gece Manisa’da konaklayan işçiler, 19 Şubat’ta ikiye ayrılarak İstanbul ve Ankara’ya doğru yola çıktı. Ankara kolu ise önce Uşak’a geldi. Kent Meydanı’na gelen işçileri burada çeşitli sendikaların temsilcileri ve milletvekilleri karşıladı. Atılan sloganlar ve yapılan konuşmaların ardından işçiler geceyi Uşak’ta geçirdi. İstanbul kolunun durağı ise Balıkesir oldu.

Uşak’ta geceyi geçiren işçiler 20 Ocak’ta sabah erken saatlerde sloganlar eşliğinde yola çıkarak Afyon’a doğru harekete geçti. Afyon’a ulaşan işçileri burada da kentin emek örgütleri temsilcileri karşıladı. Burada Türk Metal Sendikası İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, işçilere ve destekçilere hitaben bir konuşma yaptı.

BMC yürüyüşünün İstanbul ayağı ise Balıkesir’in ardından Bursa’ya geldi. Kente gelen BMC işçilerini Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda çeşitli sendika ve siyasal kurum temsilcileri karşıladı.

İşçiler buradan sloganlar ve davul zurna eşliğinde Emek’e kadar yürüdü. Burada ise işçiler adına Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım bir konuşma yaptı. Konuşmada “10 aydır maaşlarını alamayan arkadaşlarımızla birlikte mücadele ediyoruz” denildi.