22 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/08

 Kızıl Bayrak'tan
“Heyet krizi”, İmralı masası ve şovenist histeri
Beşir Atalay devrimcilere “terörist” dedi
Sermaye devleti faşist baskı ve
terörü tırmandırıyor!
KESK operasyonuna yaygın ve kitlesel tepki
KESK’e yönelik saldırı kınandı
ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Av. Zeycan Balcı Şimşek ile AKP’nin yargı alanındaki saldırıları üzerine konuştuk
Sendikal harekette örgütlenme “atağı”!
Karanlıklar içinden güneşle gelen grev: NETAŞ
Kayseri İşçilerin Birliği Derneği kuruldu
“Vergi haftasında
ne kutlanacak!”
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
Sınıf hareketinden

Çalışma tarzında köklü bir değişim ihtiyacı

Devrimci Kadın Kurultayı’nın ardından
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri - 2
Tarihte kadın hareketleri / 3
Halep kentinin yağmalanmasından
Erdoğan ve hükümeti
sorumludur!
İslamcı Hamas gerici rejimlerin saflarında!
Meclis komisyonu
Mısır’da direniş yeniden yayılıyor
Emekçilerin öfkesi hükümetleri deviriyor!
Hegemonya krizi - “savaşları” / 2 - Volkan Yaraşır
Yeni YÖK Yasası
hükümetin gündeminden çıktı mı?
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KESK operasyonuna yaygın ve kitlesel tepki...

“Baskılar bizi yıldıramaz!”

 

KESK üyesi kamu emekçilerine yönelik olarak yapılan baskınlar ve gözaltılar, 19 Şubat akşamı birçok ilde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı tüm eylemlerin ortak şiarı olurken emekçiler operasyonlar ve baskılar karşısında mücadelenin süreceğini sokaklarda gösterdi.

İstanbul

İstanbul’da bir araya gelen yüzlerce kişi, yaptıkları kitlesel eylemle baskınları protesto etti. Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan kitle coşkulu sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yürüdü. Yürüyüşe BDSP’nin de içerisinde olduğu birçok kurum destek verdi.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Arzu Erdoğan okudu. Erdoğan, Sinop ve Samsun’da HDK heyetine yönelik saldırıları, Antakya’da KESK’e yönelik baskınlara karşı yapılan eyleme polisin saldırısını kınayarak sözlerine başladı. Gözaltı ve tutuklama furyasının neredeyse her gün yaşandığı hatırlatılan açıklamada, “Kısacası siyasi iktidarın dikta düzenine karşı sesini yükselten herkes gözaltına alınmakta, tutuklanmaktadır” denildi.

KESK’e yapılan operasyonun ilk olmadığı belirtilen açıklamada, hangi neden gösterilirse gösterilsin yapılanın “Emek ve Demokrasi güçlerini sindirme operasyonu” olduğu belirtildi.

Adana

KESK Adana Şubeler Platformu tarafından İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını SES Şube Başkanı Muzaffer Yüksel okudu.

AKP’nin “ileri demokrasi”sinin her gün gözaltı ve tutuklamalarla devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada Yüksel, KESK ve bağlı sendikaların sürekli olarak bu saldırıların hedefinde olduğunu belirtti.

Yüksel, AKP’nin kendine muhalefet eden herkesi suçlu saydığı dile getirirken, ayrıca şunları ifade etti: “Bilinmelidir ki, KESK ve dostları emek ve demokrasi mücadelesini yükselterek her türlü hukuk dışı uygulamaların karşısında olmaya, emek ve demokrasi güçleri için her geçen gün kararan bu tabloyu ortadan kaldırma mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.”

Ankara

KESK, Ankara’da YKM önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı. YKM önünden Adalet Bakanlığı’na kadar yapılan yürüyüş sonrası basın açıklamasını KESK Ankara Şubeler Platformu dönem sözcüsü Devrim Kahraman okudu. Baskı ve operasyonları kınayan Kahraman, gözaltına alınan KESK üyelerinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Açıklamanın ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen bir konuşma gerçekleştirdi. Özgen, geçen sene KESK’e yapılan operasyonu hatırlatarak baskıların eşitlik ve demokrasi mücadelesini engelleyemeyeceğini vurguladı. BDSP’nin destek verdiği eyleme birçok ilerici ve devrimci kurum katıldı.

19.00’da ise Ankara Halk Cephesi kamu emekçilerine yönelik operasyonu Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde protesto etti. “Komploları boşa çıkartacağız!” yazılı Halk Cephesi ozaliti açıldı. Kaldıraç, ESP ve BDSP’nin destek verdiği eylem basın açıklamasının okunmasıyla bitirildi.

Bursa

KESK Bursa Şubeler Platformu Fomara Meydanı’nda gerçekleştirdiği kitlesel bir eylemle AKP’nin gözaltı terörünü protesto etti. Halk Cephesi’nin kendi pankartıyla katıldığı eylemde genel merkezden gelen KESK üyeleri de yer aldı.

Basın açıklamasını KESK Yürütme Kurulu adına Mali Sekreter Ali Berberoğlu gerçekleştirdi. AKP’nin sözde ileri demokrasisine muhalefet eden herkesin gözaltına alındığının belirterek konuşmasına başlayan Berberoğlu, son bir yıldır KESK’e yönelik ardı ardına yapılan operasyonlar sonucu 59 KESK’linin sendikal faaliyetler yüzünden demir parmaklıkların ardında olduğunu hatırlattı.

Manisa

Manolya Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını KESK Manisa Dönem Sözcüsü ve SES Manisa Şube Başkanı Serpil Deniz okudu.

Deniz konuşmasında “muhalif her ses, farklı olan her düşünce baskı ve gözaltı uygulamaları ile susturulmak, sindirilmek isteniyor” diyerek artan saldırılara dikkat çekerken konuşmasının devamında şunları ifade etti: “Yarattığı korku imparatorluğunun gölgesinin ulaşmadığı hiçbir alan bırakmamakta kararlı olan AKP, insanca bir yaşam ve demokratik bir ülke isteyen herkesi hedef tahtasına koymuştur.”

Aydın

Aydın KESK binasında biraraya gelen emekçiler önce Sulupark’ta HDK bileşenlerinin çağrısı ile Sinop’ta yapılan faşist saldırıyı protesto ettiler.

Açıklamadan sonra sendika binasına dönülerek ilçelerden gelen emekçilerle buluşulup Sulupark’a doğru kortej oluşturularak yürüyüşe geçildi. Yolu trafiğe kapatarak yürümek isteyen kamu emekçileri polis barikatı ile karşılaştı. Polisin tüm provokasyon çabalarına ve yürütmeme ısrarına rağmen kamu emekçileri de yolu kapatarak yürüme ısrarını sürdürdüler. Yaşanan kısa bir arbededen sonra yürüyüş kaldırımdan devam etti.

Basın açıklamasından hemen sonra kitlede emniyete yürüme ve gözaltındaki arkadaşlarına seslerini duyurarak moral desteği verme eğilimi çıkmasına rağmen KESK şube başkanları 10 dakika oturma eylemi yapma kararı aldıklarını ve örgüt disiplini gereği karara uyulmasını istediler. Oturma eylemi sonunda sendika bürokratları kitleye sendika binasında beklemeleri ve kendilerinin emniyete gideceklerini söylediler.

Kısa süreli tartışmalardan sonra kitle sendika binasına kortej yaparak yürümek istedi. Polisin korteji bu şekilde yürütmeyeceğini ve pankartı toplamasını istemesi üzerine tekrar kısa süreli bir arbede yaşandı. KESK yöneticilerinin müdahalesi ile pankart toplandı. Kitle sloganlar atarak sendika binasına döndü.

İzmir

KESK İzmir Şubeler Platformu saldırıları protesto etmek amacıyla 19 Şubat akşamı bir yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. YKM önünden Eski Sümerbank önüne dek süren yürüyüşten sonra, dönem sözcüsü Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı İsmail Akyol basın metnini okudu. Akyol, bu sabah yapılan gözaltıları ve toplamda yaşanan baskıları, saldırıları belirterek, KESK’in mücadele kararlılığını vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Adana-Ankara-Bursa-Manisa-Aydın-İzmir