12 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/08 (41)

 Kızıl Bayrak'tan
AKP ateşle oynamaya devam ediyor…
Tezkere eylemleri ve
anti-emperyalist mücadele
Binler savaş tezkeresine karşı alanlara çıktı!
Savaş borazanı medyanın elinde!
Savaş tezkeresinin hedefinde
Kürt halkı da var
Baskı ve asimilasyona karşı onbinler Ankara’da buluştu!
Metal işçileri bekleyişe son vermeli,
fiili-meşru mücadeleyi örmeli!
Güven Elektrik direnişçisi kadın işçilerle konuştuk
MİB MYK Ekim Ayı Toplantısı
KESK Mali Sekreteri Ali Berberoğlu’yla konuştuk
DEV-GENÇ, 43. yılında gençliğin mücadelesine yol göstermeye
devam ediyor!
Üniversitelerden haberler
Ekim Gençliği çalışmalarından
Zafer Aktan yoldaşı kaybettik!
“İşçi ve emekçilerin ortak düşmanı kapitalizmdir!”
5 Ekim’de kentsel yağma ve talan için düğmeye basıldı
Emekçilerden yıkımlara karşı eylem
“Özelleştirme yıkımdır!”
“Sendikalar yetkisizleşecek”
Son abdal, gariplerin Neşet
Necdet Adalı’yı saygıyla anıyoruz: Davan davamızdır!
Antep direnişinin anlamı üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Sendikalar yetkisizleşecek”

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Enstitüsü’nün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aralık 2011 istatistikleri ile Çalışma Bakanlığı istatistiklerini dikkate alarak hazırladığı raporda, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın meclisten geçmesi durumunda oluşacak tablo özetlendi.

DİSK, şu anda yetkili sendika sayısının 50 olduğunu belirterek, işkolunda yüzde 1 baraj uygulandığında 10 sendikanın yetkiyi kaybedeceğini, yüzde 2 baraja geçildiğinde 12 sendikanın daha, yüzde 3 barajla da 7 sendikanın daha toplu sözleşme hakkını yitireceğini bildirdi.

29 sendikanın yetkisi düşecek”

Raporda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK istatistiklerinden yola çıkılarak hesaplama yapıldığında, mevcut yasaya ve istatistiklere göre yetkili olan kimi sendikaların, yüzde 3 barajı uygulanırsa 5 yıl içinde üye sayısını 10 kattan fazla artırarak 90 bin üyeye ulaşmak zorunda olduğu belirtildi.

Sendikalaşma oranlarının barajlar ve yetki sorunları nedeniyle sürekli olarak azaldığı belirtilerek, böyle bir süreçte sendikaların üye sayılarında ciddi bir artış beklemenin mümkün olmadığı ifade edildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

Tasarı yasalaşırsa yüzde 3 barajla ticaret, büro, eğitim, ağaç, kağıt, sağlık, ulaştırma, turizm, inşaat, basın, liman, ardiye ve depoculuk, denizcilik faaliyetlerinde çalışan işçiler için toplu sözleşme yetkisine sahip sendika kalmayacak. Bu kayıtlı işçilerin yüzde 58’i yani 6 milyon 501 bin işçi için fiili toplu sözleşme yasağı demektir.

Yüzde 3 barajla iletişim, savunma ve güvenlik, enerji, tekstil, petro-kimya sektörlerinde toplu sözleşmeli tek sendika dayatması olacaktır. İşçilerin yüzde 28,51’i için sendika seçme özgürlüğü hayal haline gelecek.”

Mevcutta yetkili sendika sayısının 50 olduğunun hatırlatıldığı DİSK-AR raporunda, işkolunda yüzde 1 baraj uygulandığında 10 sendika, yüzde 2 baraja geçildiğinde 12 sendika daha, yüzde 3 baraj uygulandığında da 7 sendikanın daha toplu sözleşme hakkını yitireceği değerlendirmesinde bulunuldu. Yüzde 3 barajına geçildiğinde ise toplamda 29 sendikanın toplu sözleşme hakkını yitirmiş olacağını, Türk-İş’e bağlı 17, Hak-İş’e bağlı 5, DİSK’e bağlı 6, bağımsız 1 sendikanın yetkisiz kalacağının altı çizildi.

276 bin işçi toplu sözleşmesiz kalacak

Rapora göre, yasanın bu şekilde uygulamaya girmesiyle yüzde 1 barajı altında kalan sendikalara üye yaklaşık 33 bin işçinin toplu sözleşme hakkını kaybedeceği bilgisi verilerek yüzde 2 barajla bu sayıya 106 bin işçi ilave olacağı ve toplu sözleşme hakkını kaybeden işçi sayısının 139 bine çıkacağı dile getirildi. Yüzde 3 baraj durumunda toplu sözleşme hakkını kaybeden işçi sayısının 137 bin artışla 276 bine ulaşacağına işaret edilen raporda, yasayla sendikalı işçi sayısının 680 binden 400 bine, oransal olarak ise yüzde 3,6’ya gerileyeceği ifade edildi.

Mutabakatta imzası olan Hak-İş ve Türk-İş’e bağlı pek çok sendikanın da yetkisiz kalacağının hatırlatıldığı raporda; Hava-İş, Yol-İş, Selüloz-İş, Demiryol-İş, Tez-Koop-İş, Sağlık-İş, Toleyis gibi Türk-İş’e; Çelik–İş, Öz İplik-İş gibi Hak-İş’e bağlı pek çok sendikanın baraj altında kalacağı açıklandı.

Grev yasakları alanı genişletildi”

Raporda, tasarıyla grev yasakları alanının genişletildiği belirtilerek, “DİSK, ILO sözleşmelerine, Avrupa Sosyal Şartı’na ve ülkemiz sendikal hareketinin ihtiyaçlarına uymayan kanun tasarısına karşı iktidarı, Anayasa’nın 90. maddesine uygun hareket etmeye, hükümet olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye ve anayasa ile güvence altına alınmış haklarımıza saygı göstermeye ve 12 Eylül yasaklarına karşı çıkmaya davet etmektedir’’ değerlendirmesi yapıldı.

 

 

 

 

DİSK üyelerine polis saldırısı

 

DİSK ve Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), 9 Ekim günü mecliste görüşülen Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’na karşı eylem yaptı.

Saat 10.30’da Mithatpaşa Caddesi’ndeki Genel-İş önünde bir araya gelen DİSK üyeleri ile destekçi güçler, Kızılay’da SGBP üyeleri ile buluştu. Akay Caddesi üzerine barikat kuran polis kitlenin önünü keserek meclise yürümelerine izin vermedi. Polisin engellemelerine karşı da işçiler oturma eylemine başladı.

Polis işçilere gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. İşçiler de polis saldırısına taşlarla karşılık verdi. Saldırıda yaralanan çok sayıda işçi hastaneye kaldırıldı.

Saldırının ardından açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici polis saldırısına tepki göstererek haklarına sahip çıkacaklarını ve meşru mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

 

 

 

 

 

DİSK’ten TOBB’a protesto

 

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nın hazırlanma sürecinde; “sendika düşmanlığını” yasal düzenleme haline getirmek için çabalayan patron örgütü Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ni (TOBB) protesto etmek amacıyla, DİSK 8 Eylül Pazartesi günü TOBB İstanbul Hizmet Binası önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Eylemde, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu tarafından okunan açıklamada, “Türkiye demokrasi tarihinin en karanlık günlerinin kapılarını açacak bir yasa tasarısı”nın TBMM’de geçtiğimiz hafta görüşülmeye başlandığı hatırlatıldı.

Bu tasarıyla, 50 yetkili sendikadan 29’unun yetkisiz bırakılmak istendiğine dikkat çeken Serdaroğlu, bu barajın sendikaların değil, işçilerin, emekçilerin örgütlenme iradelerine karşı konduğunu söyledi.

Üye işyerlerinde sendikal örgütlenmenin yanından geçmediği, sendikal örgütlenmeyle ilgisi olmayan Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin de, bu sürece taraf olma, müdahale etme hakkını kendinde bulmaya başladığına işaret eden Serdaroğlu, “Sendikal hak ve özgürlükleri tanımlarken, sendika düşmanlığı sabit bir yapının bu görüşmelerde ne işi olabilir. 3 işçi ve 1 işveren sendikaları konfederasyonu, yani sendikal örgütlenmenin tarafları arasına bu yapı, hangi anlayış ve amaçla sokulmuş, bu kurumun daha önce oluşmuş olan kısmi mutabakatlara müdahalesine izin verilmiştir.” diye konuştu.

DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticilerinin yanısıra eyleme direnişçi Güven Elektrik işçileri de katılım sağladı.