12 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/08 (41)

 Kızıl Bayrak'tan
AKP ateşle oynamaya devam ediyor…
Tezkere eylemleri ve
anti-emperyalist mücadele
Binler savaş tezkeresine karşı alanlara çıktı!
Savaş borazanı medyanın elinde!
Savaş tezkeresinin hedefinde
Kürt halkı da var
Baskı ve asimilasyona karşı onbinler Ankara’da buluştu!
Metal işçileri bekleyişe son vermeli,
fiili-meşru mücadeleyi örmeli!
Güven Elektrik direnişçisi kadın işçilerle konuştuk
MİB MYK Ekim Ayı Toplantısı
KESK Mali Sekreteri Ali Berberoğlu’yla konuştuk
DEV-GENÇ, 43. yılında gençliğin mücadelesine yol göstermeye
devam ediyor!
Üniversitelerden haberler
Ekim Gençliği çalışmalarından
Zafer Aktan yoldaşı kaybettik!
“İşçi ve emekçilerin ortak düşmanı kapitalizmdir!”
5 Ekim’de kentsel yağma ve talan için düğmeye basıldı
Emekçilerden yıkımlara karşı eylem
“Özelleştirme yıkımdır!”
“Sendikalar yetkisizleşecek”
Son abdal, gariplerin Neşet
Necdet Adalı’yı saygıyla anıyoruz: Davan davamızdır!
Antep direnişinin anlamı üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçilerden yıkımlara karşı eylem

 

Sermaye hükümeti AKP’nin “kentsel dönüşüm” adıyla ‘müjdelediği’ ve 5 Ekim’de başlattığı yıkımlara karşı Halk Komiteleri tarafından bir eylem yapıldı. Alibeyköy, Armutlu, Okmeydanı, 1 Mayıs, Esenler, Gazi ve Güzeltepe Halk Komiteleri tarafından örgülenen eylem 10 Ekim günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirildi.

Onlarca emekçinin çocuklarıyla birlikte katıldığı eylemde “Yıkımlara izin vermeyeceğiz!”, “Evimizi yıkanın villasını yıkarız!” ve “İşgalci değil halkız, bu vatan bizim!” sloganları atıldı.

Eylemde tapu talebini öne çıkartan dövizler taşınırken “Evimizi yıkanın villasını yıkarız!”, “AKP milyonlarca evi yıkmak istiyor yıktırmayacağız!”, “AKP zulmüne karşı milyoları örgütleyeceğiz evlerimizi yıktırmayacağız!” pankartları açıldı.

Belediye yetkilileriyle görüşüldü

Eylem, mahallelerden gelen emekçilerin buluşmasıyla başladı. İlk olarak Halk Komiteleri adına bir konuşma yapıldı. “Gelecekleri için, çocukları için benim yarattığım mahalleyi birilerine peşkeş çektirmeyeceğim diyen dostlar hoşgeldiniz” denerek emekçilerin selamlanması ile başlayan konuşmanın ardından Halk Komiteleri adına Günay Özarslan bir açıklama yaptı. Özarslan “AKP iktidarda olduğu zaman içerisinde çıkarttığı yasalarla, plan projelerle, gözünü diktiği evlerimizi elimizden almak istiyor” diyerek evlerine sahip çıkacaklarını ve Albayrak, Nurol, Ağaoğlu gibi inşaat şirketlerine peşkeş çektirmeyecekeleri belirtti.

Özarslan, AKP hükümeti döneminde kentsel dönüşüme ek olarak çıkarılan 2b, Afet yasalarıyla yıkımların zemininin hazırlandığını ifade ederek, yıkımlar sonrası alternatif olarak sunulan TOKİ evlerinde ölen 11 kişiyi hatırlattı.

Özarslan açıklamasını şu sözlerle bitirdi: “Biz halkız bu vatanın topraklarının sahipleriyiz, bizi görmezden gelmeye, plan ve projelerinizi bize dayatarak, elimize üç beş kuruş sıkıştırıp bizi kandırmaya çalışmayın. Yaşadığımız yerlerdeki yıkılacak tek tuğlada, çakılacak tek çivide bizim de sözümüz olmalı.”

Açıklamanın sonunda barınma hakkı, tapu, düzenlemelerde karar hakkı, yerinde ıslah ve TOKİ’nin emekçilerin zararına olan maddelerinin iptalinin istendiği ifade edildi.

Açıklamanın ardından belediye yönetimiyle görüşmek için bir heyet içeri gönderildi.

Emekçiler “evlerimizi yıktırmayacağız” dedi

İçeri giren heyetin beklendiği sırada söz almak isteyen emekçilere söz verildi. Tüm komitelerden konuşmalar yapılırken yıkımlara karşı direniş ortak vurgu olarak öne çıktı.

Esenler’den gelen Çiftehavuzlar Koruma Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hasan Boyoğlu, açık yalanlara, talanlara karşı birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiğini ifade etti. Çiftehavuzlar’ın Otogar ve YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nün açılmasıyla değerlendiğini, oluşan ranttan dolayı bölgenin yıkım kapsamına alındığını ifade etti. Belediye yönetiminin derneği ‘provokatör’ olarak gösterdiğini belirterek neye karşı çıktıklarının açık olduğunu ifade etti.

Ardından Grup Yorum kısa bir dinleti sundu. Yorum’un dinletisi sırasında emekçiler halaya durarak hep birlikte türkü söyledi. Yorum adına yapılan konuşmada da AKP’nin her şeyi sattığı, şimdi de halkın evlerine göz diktiği belirtilerek buna karşı örgütlenilmesi gerektiği vurgulandı.

Gazi Halk Komitesi’nden bir emekçi ise yaptığı konuşmada Anadolu’dan İstanbul’a gelirken zaten bir sürgün yaşadıklarını ifade etti. “Asıl işgalci onlar, asıl gitmesi gereken onlar” diyerek yıkımlara karşı direneceklerini söyledi.

Armutlu’dan emekçi bir kadın insanların kanlarını döktükleri toprakları bırakmayacaklarını, işbirlikçi zenginlere karşı direneceklerini ifade etti.

Taleplerimiz dikkate alınmazsa yine geliriz!”

Konuşmaların ardından heyetin görüşmeden çıkmasıyla bilgiler aktarıldı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Sekreteri Mevlüt Vural’la görüşüldüğü, görüşmenin Kadir Topbaş’a aktarılacağının ifade edildiği belirtildi. Heyet adına konuşan Şevket Avcı bürokratlarla değil, asıl oy isteyen ve vaat veren belediye meclis üyeleriyle görüşmek istediklerini, görüşme talepleri karşılanmadığı takdirde yine geleceklerinin söylendiğini aktardı.

Bekleyiş, talepler dikkate alınmazsa yeni eylemler örgütleyecekleri ifade edilerek bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

HES’e karşı taraftarlar eylemde

 

Trabzonspor taraftarları, gerçekleştirdikleri eylemle Trabzonspor Kulübü’nün Hidro Elektrik Santrali inşaasına tepki gösterdi.

“Trabzonspor, HES ve Adalet Üzerine” adı altında çeşitli organizasyonlar düzenleyen taraftarlar bu sefer Taksim Meydanı’nda buluştular.

Eylemde taraftarlar, özellikle Trabzonspor’un Trabzon Uzungöl’de kurmayı planladığı HES projesine tepki gösterdi.

Taraftarlar “7 şampiyonluğu HES’le mi aldık!”, “Yeşil saha, yeşil doğa, temiz futbol!” ve “TS kendi kalene gol atma, Uzungöl’e HES yapma!” yazılı pankartlar taşıdı.

Basın açıklamasının ardından horon tepildi.