12 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/08 (41)

 Kızıl Bayrak'tan
AKP ateşle oynamaya devam ediyor…
Tezkere eylemleri ve
anti-emperyalist mücadele
Binler savaş tezkeresine karşı alanlara çıktı!
Savaş borazanı medyanın elinde!
Savaş tezkeresinin hedefinde
Kürt halkı da var
Baskı ve asimilasyona karşı onbinler Ankara’da buluştu!
Metal işçileri bekleyişe son vermeli,
fiili-meşru mücadeleyi örmeli!
Güven Elektrik direnişçisi kadın işçilerle konuştuk
MİB MYK Ekim Ayı Toplantısı
KESK Mali Sekreteri Ali Berberoğlu’yla konuştuk
DEV-GENÇ, 43. yılında gençliğin mücadelesine yol göstermeye
devam ediyor!
Üniversitelerden haberler
Ekim Gençliği çalışmalarından
Zafer Aktan yoldaşı kaybettik!
“İşçi ve emekçilerin ortak düşmanı kapitalizmdir!”
5 Ekim’de kentsel yağma ve talan için düğmeye basıldı
Emekçilerden yıkımlara karşı eylem
“Özelleştirme yıkımdır!”
“Sendikalar yetkisizleşecek”
Son abdal, gariplerin Neşet
Necdet Adalı’yı saygıyla anıyoruz: Davan davamızdır!
Antep direnişinin anlamı üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binler savaş tezkeresine karşı alanlara çıktı!

“Emperyalist savaşa geçit vermeyeceğiz!”

 

Türk sermaye devletinin bugün meclisten çıkardığı savaş tezkeresine karşı birçok ilde binlerce işçi, emekçi ve genç alanlara çıktı. 4 Ekim günü İstanbul’da binlerce kişi Taksim Meydanı’nda bir araya gelirken, Ankara’da ve Çanakkale’de yapılan eylemlere polis saldırdı. İzmir ve Bursa’da da ilerici güçler emperyalist savaşa karşı alanlardaydı.

İstanbul’da binler sokakta!

Akşam saatlerinde Taksim Meydanı’nda toplanarak Galatasaray Lisesi önüne yürüyen 10 bini aşkın kişi AKP eliyle yürütülen savaş ve saldırganlık politikalarını protesto etti. Suriye halkıyla dayanışma mesajlarının verildiği yürüyüşe İstiklal Caddesi’nden geçenler de büyük bir destek verdi.

En önde “Emperyalizmin askeri olmayacağız! AKP’nin savaş politikalarına teslim olmayacağız!” pankartının açıldığı yürüyüş kolunun ön tarafı Galatasaray Lisesi’ne ulaştığında arka tarafı henüz Taksim Meydanı’ndaydı.

Yürüyüşe, aralarında BDSP’nin de bulunduğu ilerici ve devrimci güçler ise “Afganistan, Irak, Libya, Suriye… Emperyalist savaşa ve işgallere hayır!” şiarlı NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik pankartı arkasında katıldılar.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan konuşmalarda ise Ankara’daki eyleme yönelik polis saldırısı protesto edildi. Burada, sanatçı Hilmi Yarayıcı bir konuşma yaparak AKP eliyle yürütülen savaş ve saldırganlık politikalarını teşhir etti.

Ankara’da eyleme polis saldırısı

YKM önünde buluşan kurumlar buradan Başbakanlık’a yürüyerek basın açıklaması yapmak istediler. Ancak, kitleye Milli Müdaafa Caddesi’nde biber gazı ve tazyikli su ile saldırıldı.

DİSK, KESK, TMMOB, ATO, TKP, Halkevleri, HDK, ÖDP, EHP, DHF, BDSP’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişilik kitle Valiliğin eylem yasağı karşısında Başbakanlığa yürüme kararlılığı göstererek barikata yüklendi. Bunun üzerine polis saldırısı gerçekleşti.

Saldırı öncesinde polisle yapılan pazarlıklar sonucu kitleye açıklama yapan SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara “eylemin çağrısını yapan kurumların bu çağrıyı iptal ettiğini, bundan sonra gelişecek olaylardan kendilerinin sorumlu olmayacağını” söyledi. Kara’nın açıklamasından kısa bir süre sonra ise kitle yürüyüşe geçti.

Kitleye TOMA’larla tazyikli su sıkıldı. Ardından gaz bombalarıyla kitle ikiye bölündü. Kitlenin bir kısmı Kızılay yönünde, bir kısmı ise Demirtepe yönünde geri çekildi. Demirtepe’nin ara sokaklarında çatışmalar devam ederken sokaklara ateş yakılarak barikat kurulduğu gözlendi.

İzmir’de kitlesel eylem

İzmir’de Eski Sümerbank önünde toplanan kitle buradan AKP İl Binasına yürüdü. “AKP’nin savaş politikalarını durduracağız” pankartının açıldığı eylemde her kurum kendi flamalarıyla katıldı.

AKP önüne gelindiğinde hazırlanan ortak basın açıklamasını TMMOB İK adına Ferdan Çiftçi okudu.

Çiftçi, AKP iktidarının bölgede emperyalizmin aktif taşeronluğuna soyunduğunu, emperyalist müdahaleden rol kapmak için Suriye’ye dönük iç savaş kışkırtıcılığı yaptığını belirtti AKP’nin, Suriye’ye müdahale etmek için her fırsatı değerlendirmek için çaba harcadığını ifade eden Çiftçi, Türkiye halklarının savaş istemediği bu durumun AKP’yi rahatsız edip Alevi ve Kürt düşmanlığına sarıldığını belirtti.

Çiftçi son olarak şunları söyledi: “İktidarın mezhepçi, Alevi düşmanı söylem ve politikalarına karşı mücadele edeceğiz. Emperyalizmin taşeronu, savaşın, ölümün, faşizmin iktidarı AKP’yi Türkiye halkaları durduracak.”

Eyleme, Alınteri, BDSP, Devrimci Hareket, DHF, Kaldıraç, tarafından emperyalist işgale karşı oluşturulan Birlik de “Suriye’de emperyalist müdahale ve saldırganlıklar son” ozaliti ile katıldı. Ayrıca Senkromeç direnişçisi Muharrem Subaşı ve ÇHD’nin de içerisinde bulunduğu birçok ileri-devrimci kurum ve parti de eyleme destek verdi.

Bursa’da savaş tezkeresine protesto

Fomara Meydanı’nda biraraya gelen kurumlar “Tezkere geri çekilsin – Savaşa hayır” pankartını açtılar. Sloganlarla başlayan eylemde AKP’nin savaş yanlısı politikalarını hayata geçirmek için vakit kaybetmediğini belirten konuşmalar yapıldı. Kitle buradan sloganlarla AKP binasına yürüdü.

Yolun bir şeridinin kapatıldığı yürüyüş sonunda AKP’nin önünde basın açıklaması okundu. Açıklamada Türkiye’nin emperyalistlerin çıkarları doğrultusunda savaşa çekilmek istendiği dile getirildi.“Kardeş Suriye halkıyla savaş istemiyoruz!” denilerek eyleme son verildi.

BDSP’nin de destek verdiği eylemde Halkevleri, ÖDP, TKP ve Dersimliler Derneği yer aldı.

Çanakkale’de saldırı

Savaş tezkeresini protesto etmek amacıyla Çanakkale HDK, Halkevleri, DİSK/Genel İş, KESK, PSAKD ve TKP tarafından bir eylem örgütlendi. Ekim Gençliği, SGD ve YDG gibi devrimci kurumların da destek verdiği eylemde Truva Atı önünden AKP İl Başkanlığı önüne yürünecekti. Kitlenin pankart açması üzerine polis yürüyüşe izin vermeyeceğini belirterek engellemek istedi.

Bu durum karşısında kitle sloganlarla kordon boyunda yürüyüşe geçti. Basın açıklaması yapmak için AKP İl Binası önüne yürümek isteyen kitlenin önü GESTAŞ Feribot İskelesi önünde çevik kuvvet polisi ve TOMA’larla kesildi. Ancak kitle birbirine kenetlenerek barikata yürüdü. Kitleye yoğun biber gazı ve tazyikli su ile saldırılmasının ardından kısa süreli arbedeler yaşandı. Ayrıca çevrede bulunan halka ajitasyonlarla durum anlatılarak destek istendi. Eyleme katılanlar oldu.

Daha sonra GESTAŞ Feribot İskelesi önünde kısa süreli bir oturma eylemi yapan kitle, ardından Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada şehrin en işlek caddesi olan Demircioğlu Caddesi trafiğe kapatıldı. Ardından İskele Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-İzmir-Bursa-Çanakkale

 

 

 

 

Adana’da coşkulu yürüyüş

 

Adana’da bir araya gelen devrimci yapılar, sendikalar ve siyasi partiler, 5 Ekim Cuma günü Adana Büyükşehir Belediyesi önünde toplanıp AKP’ye bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş kortejine çevredeki emekçilerin alkışlı destek verdiği gözlendi.

AKP İl Binası önüne gelindiğinde ortak basın metni okundu. Basın metninde, sınır boylarında karşılıklı sürdürülen çatışmaların ölümlere neden olduğu belirtilirken, TBMM Genel Kurulu’nda savaş tezkeresinin çıkması eleştirildi. Aylardır, bilinçli olarak sürdürülen gerilim politikalarının bu tezkerenin, zamanı geldiğinde, savaş tezkeresi olarak kullanılacağını gösterdiğine dikkat çekildi

Bu sonucun tüm sorumluluğunun, Özgür Suriye Ordusu adındaki, silahlı, çete türü organizasyonları besleyen, destekleyen, her fırsatta düşmanlaştırıcı söylemlerle gerilimi kışkırtan AKP hükumeti olduğu vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “AKP iktidarı, ABD’nin bölgeye dair planlarının bilinçli olarak taşeronluğuna soyunmuştur. Şimdi emek ve demokrasi güçlerine düşen görev; bu savaş tezkeresinin kullanılmasına izin vermemek bu yetkiyi engellemek için mücadele etmektir.”

Kızıl Bayrak / Adana