12 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/08 (41)

 Kızıl Bayrak'tan
AKP ateşle oynamaya devam ediyor…
Tezkere eylemleri ve
anti-emperyalist mücadele
Binler savaş tezkeresine karşı alanlara çıktı!
Savaş borazanı medyanın elinde!
Savaş tezkeresinin hedefinde
Kürt halkı da var
Baskı ve asimilasyona karşı onbinler Ankara’da buluştu!
Metal işçileri bekleyişe son vermeli,
fiili-meşru mücadeleyi örmeli!
Güven Elektrik direnişçisi kadın işçilerle konuştuk
MİB MYK Ekim Ayı Toplantısı
KESK Mali Sekreteri Ali Berberoğlu’yla konuştuk
DEV-GENÇ, 43. yılında gençliğin mücadelesine yol göstermeye
devam ediyor!
Üniversitelerden haberler
Ekim Gençliği çalışmalarından
Zafer Aktan yoldaşı kaybettik!
“İşçi ve emekçilerin ortak düşmanı kapitalizmdir!”
5 Ekim’de kentsel yağma ve talan için düğmeye basıldı
Emekçilerden yıkımlara karşı eylem
“Özelleştirme yıkımdır!”
“Sendikalar yetkisizleşecek”
Son abdal, gariplerin Neşet
Necdet Adalı’yı saygıyla anıyoruz: Davan davamızdır!
Antep direnişinin anlamı üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerden haberler...

 

ODTÜ

ODTÜ öğrencileri, 5 Ekim günü, Suriye’ye yönelik saldırganlığa ve savaş tezkeresine karşı üniversite içerisinde ve Eskişehir Yolu üzerindeki A1 kapısına yürüyüş gerçekleştirdi.

Saat 13.00’te tüm demokrat, ilerici, devrimci öğrenciler okulda ajitasyonla bildiri dağıtarak üniversite öğrencilerine somut gelişmelere karşı toplanma ve yürüyüş çağrısında bulundu. Saat 13.30’da yürüyüş başladı. 150 kişilik bir grup, üniversitede bölümleri gezerek sloganlarla, ajitasyonlarla ve bildiri dağıtarak öğrencileri eyleme çağırdı. Kafeteryalar ve fakültelerde etkin bir çalışma yürütüldü.

Sayısı 200’u ulaşan grup, son olarak, A1 Kapısı’nda, Eskişehir Yolu’nun kenarındaki Bilim Ağacı Heykeli’nin önünde basın açıklaması yaparak eyleme son verdi.

Basın açıklamasının sonunda söz alan bir öğrenci eylemin son gelişmelere karşı atılmış bir ilk adım olduğunu ve ODTÜ’de kitlesel bir mücadelenin örgütlenmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

9 Ekim günü de Yeni YÖK Yasa Tasarısı’nı protesto için bir eylem gerçekleştirildi.

Saat 12.30’da İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan 50 kişilik öğrenci grubu sloganlarla yemekhaneye bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlarla yürüyen grubun sayısı yemekhane önünde yüz kişiye kadar ulaştı.

Yemekhane önüne gelindiğinde, Devrimci Mücadelede Mühendis Mimarlar’ın ODTÜ öğrencileri İlhan Kaya, Barış Önal ve komplo ile tutuklanan tüm devrimcilerin serbest bırakılmasının talep edildiği basın açıklaması vardı.

Basın açıklamasının ardından, iki grup birleşerek Rektörlük önüne yürüdü. Yeni YÖK Yasa Tasarısı’na karşı hazırlanan bildiri okunarak eyleme son verildi.

 

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi öğrencileri yemekhane ücretlerine yapılan zamlara karşı başlattıkları boykotu eylemlerle sürdürüyor.

9 Ekim günü, öğrenciler fakültelerinden boykot pankartlarıyla çıkarak parça parça Beyazıt Meydanı’na geldiler. “Bu yemekhanede boykot var!” pankartı açan Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileriyle “Bu üniversitede boykot var!” pankartı açan Çapa Tıp Fakültesi öğrencileri Edebiyat Fakültesi çıkışında buluşarak meydana kadar yürüyüş düzenledi. Öğrenciler, meydana geldiklerinde burada “Haydi boykot zamanı!” pankartı ile eyleme katılan Orman Fakültesi öğrencileriyle buluşup diğer fakültelerden öğrencileri halaylarla beklediler. Çapa Tıp Fakültesi öğrencileriyle yürüyen bando takımı da eylem boyunca tuttukları ritimlerle eyleme renk kattılar.

Hukuk, Siyasal ve İktisat Fakültesi öğrencileri ise kampüs içerisinde toplandıktan sonra “Yemekhanede boykot var!” pankartı açarak üniversitenin içinde bir yürüyüş gerçekleştirdiler ve ardından sloganlarla ana kapıdan çıktılar. Son olarak ise Avcılar Kampüsü öğrencileri “Beslenme haktır satılamaz, zamları kabul etmiyoruz!” pankartı ile alana gelerek eyleme katıldılar.

Beyazıt Meydanı’nda toplanıldıktan sonra fakülte ve kampüs pankartları yanyana açılarak %85’e varan zamlara karşı sürdürülen boykota dair bilgiler aktarıldı. Rektörün “bir avuç öğrencisiniz” iddiasına karşı yüzlerce öğrencinin boykota katıldığı ifade edildi.

Harçların kaldırıldığının iddia edildiği bir dönemde, yemekhanelere yapılan zamlarla misliyle harç paralarının çıkarıldığı belirtildi. Banka patronlarıyla ‘kampüs kart’ antlaşmaları yapan rektörlüğe dikkat çekilerek sermaye üniversite işbirliği teşhir edildi.

Gerçekleştirilen basın açıklamasında geçmişte ucuz yemekhanesiyle ünlü olan İÜ’de bugün fiyatların diğer üniversiteleri yakaladığı belirtildi.

Açıklamanın ardından boykot sırasında rektör yardımcısı ile görüşen heyetten bir öğrenci söz aldı. Görüşmede rektör yardımcısının “yapabilecek bir şey yok” dediğini aktaran heyet sözcüsü, döner sermayesi en zengin üniversitelerden biri olan İÜ’nün paraları nerelere aktardığını sordu.

Eyleme destek veren eğitim emekçileri adına Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi’nden Levent Dölek bir konuşma gerçekleştirdi. Öğrencileri eylemlerinden ve yürüttükleri boykottan dolayı tebrik eden Dölek eğitim emekçileri olarak sonuna kadar destek vereceklerini ifade etti.

 

DTCF

Dönemin başında “üniversitelerde siyaset yapmak serbest olacak” diyerek göz boyamaya çalışan sermaye devletinin yalanı fazla uzun sürmedi. 8 Ekim günü okulda siyasi çalışma yürüten öğrencileri siyasetlere bölerek yanına çağıran dekan yardımcısı, bundan sonra okulda afiş asılamayacağını, asıldığı takdirde soruşturma açılacağını belirterek devrimci demokrat öğrencileri tehdit etti.

10 Ekim günü de sabah saatlerinde okula giren ilerici bir öğrenciye 6 faşistin saldırmasının ardından öğle saatlerinde faşistler, devrimci ve ilerici öğrencilerin oturduğu orta bahçeye ellerinde sopalarla geldiler.

Bu faşist provokasyon kitleye teşhir edilerek faşistlere tüm duyarlı öğrencilerle birlikte tepki gösterildi. Sürekli küfürler ederek tehditler savuran faşist beslemeler ise dekanın gelmesi ile özür dileyerek geri döndüler.

 

Hacettepe Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi yönetimi, kayıt döneminde yaşanan olaylarla ilgili olarak aralarında 3 Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu onlarca öğrenci hakkında soruşturma başlattı.

Kayıt dönemlerinde ÖGB ordusuyla devrimci öğrencilere saldıran ve stand-afiş çalışmasını fiili olarak engelleyen yönetim, devrimci öğrencilere izinsiz afiş-pankart asmak, bildiri dağıtmak ve stand gerekçesiyle soruşturma açtı. “Yükseköğretim kurumunda kişilerin, personelin şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak” suçlamaları da yöneltildi.