12 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/08 (41)

 Kızıl Bayrak'tan
AKP ateşle oynamaya devam ediyor…
Tezkere eylemleri ve
anti-emperyalist mücadele
Binler savaş tezkeresine karşı alanlara çıktı!
Savaş borazanı medyanın elinde!
Savaş tezkeresinin hedefinde
Kürt halkı da var
Baskı ve asimilasyona karşı onbinler Ankara’da buluştu!
Metal işçileri bekleyişe son vermeli,
fiili-meşru mücadeleyi örmeli!
Güven Elektrik direnişçisi kadın işçilerle konuştuk
MİB MYK Ekim Ayı Toplantısı
KESK Mali Sekreteri Ali Berberoğlu’yla konuştuk
DEV-GENÇ, 43. yılında gençliğin mücadelesine yol göstermeye
devam ediyor!
Üniversitelerden haberler
Ekim Gençliği çalışmalarından
Zafer Aktan yoldaşı kaybettik!
“İşçi ve emekçilerin ortak düşmanı kapitalizmdir!”
5 Ekim’de kentsel yağma ve talan için düğmeye basıldı
Emekçilerden yıkımlara karşı eylem
“Özelleştirme yıkımdır!”
“Sendikalar yetkisizleşecek”
Son abdal, gariplerin Neşet
Necdet Adalı’yı saygıyla anıyoruz: Davan davamızdır!
Antep direnişinin anlamı üzerine
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Baskı ve asimilasyona karşı onbinler Ankara’da buluştu!

 

Sermaye devletinin baskı ve asimilasyon politikalarına karşı Alevi örgütlerinin düzenlediği “Laik demokratik Türkiye için eşit yurttaşlık mitingi” Ankara’da onbinlerin katılımıyla gerçekleşti.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) tarafından örgütlenen miting, ırkçı-şoven kışkırtmalar eşliğinde son dönemde Alevilere yönelik faşist saldırılar, linç girişimleri, provokasyonlar ve asimilasyon politikalarına karşı güçlü bir yanıt niteliğindeydi.

Suriye’ye yönelik savaş ve saldırganlık politikaları da, mitingin genelinde öne çıkan bir başlık oldu. “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Suriye halkı yalnız değildir!” sloganları hemen hemen tüm kortejlerde sıkça atıldı. Savaş politikalarının yürütücüsü AKP iktidarına yönelik tepki gösterildi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevi örgütlerinin yanısıra mitinge ilerici ve devrimci güçler de katılım sağladı.

Asimilasyon politikaları protesto edildi

Kortejlerde, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, eşit yurttaşlık, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak’ın utanç müzesi olması ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması başta olmak üzere bir dizi talep, taşınan dövizlere, sloganlara ve pankartlara yansıdı.

En önde taşınan “Eşit yurttaşlık hakkı için laik demokratik Türkiye” şiarının yazılı olduğu pankartın arkasında aynı şiarlı üç dilli pankart yer aldı.

Bu pankartların arkasında ise ABF ve ADFE bileşenleri sıralandılar. Alevi örgütleri içerisinden en kalabalık katılımı Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Alevi Kültür Dernekleri gösterdi.

Bu kortejlerde, ev işaretlemelerinin yaşandığı Malatya, İstanbul, İzmir gibi illerden Alevi emekçiler de yer aldılar. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarının sıkça atıldığı mitingde son dönemde yaşanan faşist saldırılar da protesto edildi.

Garip Dede, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Dernekleri, Cemevleri pankartları arkasında da binlerce kişi yürüdü.

İrili ufaklı birçok yöre ve köy derneği de pankartlarıyla mitingdeydi. Sivas Yıldızeli Yağlıdere, Divriği Kültür Derneği, Kangal Dernekleri Federasyonu, Arguvan İlçesi Vakfı, Karabel Köyü gibi pek çok dernek Alevi kortejlerinin içerisine dağılmıştı.

15 Eylül’deki 4+4+4 mitingine katılım sağlayan taraftar grupları mitingde de yer aldılar. Fenerbahçe Sol Açık “Yaşamak direnmektir” pankartıyla yerini alırken, Çarşı taraftar grubu da mitinge katılarak renkli bir katılım gösterdiler.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu da mitingde sınırlı bir katılımla yer aldı. Bu eylemin tek sendikal katılımıydı.

Mitinge Kıbrıs’tan da katılımın olduğu görüldü. KTÖS, Öğretmenler Sendikası ve Kıbrıs PSAKD “AKP elini Türkiye ve Kıbrıs halkından çek!” pankartı ile yürüdü.

Kürecik’te Füze Kalkanı Karşıtı İnisiyatif de eyleme katıldı.

İlerici ve devrimciler de mitingdeydi

Mitinge ilerici ve devrimci güçler de yaygın bir katılım sağladılar. Aralarında Partizan, Sosyalist Yeniden Kuruluş, Kaldıraç, ESP, BDP ve SDP’nin de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi bileşenlerinin yanısıra ÖDP, Devrimci Alevi Komitesi, TKP, Mücadele Birliği, ODAK ve DHF ve daha birçok grup yer aldı.

ESP ve Partizan kortejlerinin arama noktasından geçişleri sırasında polisle yaşanan gerginlik arbedeye dönüştü. Polisin biber gazı ve coplarla saldırısına flama sopalarıyla karşılık verildi. Gerginlik, kısa süre sonra sona erdi.

25. yıl coşkusu

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) kortejinde en önde “Baskı ve asimilasyona son! Eşitlik ve özgürlük sosyalizmde!” şarlı pankart yer alırken ardından büyük boy BDSP flamaları taşındı. Kızıllığı ile dikkat çeken kortejden emperyalist savaş karşıtı sloganlar ve Alevilere yönelik baskı ve ayrımcılığa karşı sloganlar yükseldi. Kortejin sonunda Türkçe ve Kürtçe “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” yazılı pankart taşındı. BDSP kortejinde “Emperyalist savaş ve saldırganlığa geçit yok!” dövizleri yer aldı.

BDSP kortejinin arkasında Kiğılı direnişçi Didem Sorhun pankart açtı. “Kiğılı’da baskıya, tehdide, sömürüye, işten atmala son! İşimi geri istiyorum!” pankartı açan Kiğılı direnişçisine İzmir Senkromeç direnişçisi Muharrem Subaşı da destek verdi.

Direnişçilerin ardından “Eşit, parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim sosyalizmde!” pankartıyla Ekim Gençliği ve DLB yürüdü. Kortejden emperyalist savaş karşıtı sloganlarla birlikte “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganı da sıklıkla yükseldi.

Komünistler, komünist hareketin 25. yılını ve parti şehitlerini de sloganlarla selamladı.

Direnişçi işçiler de mitingde

Direnişçi işçiler de Alevi emekçilerinin mitingine pankartlarıyla katılım sağladılar. HEY Tekstil işçleri, Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun, Senkromeç direnişçisi Muharrem Subaşı ile Adalar Belediyesi’nde işten atılan işçiler pankart ve önlükleri ile alandaydılar.

Miting başladıktan sonra PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, alanda toplanan onbinlerce kişiye seslendi ve “Başkenti sarsmaya, sesimizi iktidara duyurmaya geldik” dedi.

Ardından Alevi dedeleri kürsüye davet edildi. Ulusoy Dede alandaki kalabalığa seslendi.

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz kürsüden söz aldı. Eğitimde gericileşmeye, hükümetin kadın düşmanı politikalarına, Suriye’ye yönelik savaş politikalarına değinen Takmaz, alandaki binlerce kişiyi selamladı.

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel de kürsüden kitleye seslendi. Ülkenin üzerinde kara bulutlar dolaştığını söyleyen Özel, hükümetin “muhatap bulamıyoruz” sözlerini eleştirdi.

Musa Eroğlu, Arif Sağ, Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Tolga Sağ ve Hilmi Yarayıcı da mitinge destek verdi.

Mitingde ayrıca, aralarında Yaşar Kemal, İlyas Salman, Ataol Behramoğlu, Eşber Yağmurdereli gibi isimlerin bulunduğu mitinge destek veren onlarca sanatçı, yazar, aydınlar adına hazırlanan deklarasyonu Hilmi Yarayıcı okudu.

Miting programı, Yavuz Top, Musa Eroğlu ve Arif Sağ’ın verdiği mini konserle sona erdi.

Yürüyüş boyunca ve miting alanında Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı yapılırken 25. yıl etkinliklerine çağrı yapan davetiyeler de kullanıldı. Sıhhiye Köprüsü üzerine “25. yılda devrime hazırlanıyoruz” yazan BDSP imzalı pankart asıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara