20 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/29

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejimin gerici ablukasını parçalamak için...
Kürt halkı devletin irade kırma saldırısını direnişle yanıtladı
Faşist baskı ve devlet terörü sökmedi
“Yargı Paketi” ile faşist katiller
sokağa salındı...
Avukatlar: “Asıl biz yargılayacağız!”
Adım adım kürtaj yasağına
KPSS adaletsizliğine protesto
AD Demirel İşyeri Baştemsilcisi Hakan Akyol ile MESS Grup TİS süreci üzerine...
MICHA’da patron baskısına rağmen direniş!
Termo Teknik işçileriyle toplantı
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı
Ersin Türkmen ile
DHL direnişi üzerine
Havayolu işçileri AKP’ye yürüdü
Maden işçileri iş bıraktı
Birleşik Metal-İş TİS Uzmanı İrfan Kaygısız ile kıdem tazminatının gaspı üzerine konuştuk
Gaspçıları ve suç ortaklarını
yenmek için göreve!
TOGO direnişi üzerine
HEY Tekstil Direnişi’nin geldiği aşama ve yapılabilecekler!
İzmir’de “Dinsel gericilik ve
devrimci politika” semineri
Müslüman Kardeşler’in
milyon dolarlarla sınavı
İsrail’de “zorunlu askerlik” tartışması krize dönüştü
Opel’de sular durulmuyor
Köprüden geçerken
kapitalizmi görmek - TMMŞP
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali
3-4-5 Ağustos’ta!
Samandağ Evvel Temmuz Festivali’ne dair
Cumartesi Anneleri'nin 381. eylemi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

9. Mamak Kültür-Sanat Festivali 3-4-5 Ağustos’ta!

“Burjuvazinin yoz kültürüne karşı devrimci kültür sanat!”

Ankara Mamak’ta her yıl binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleştirilen kültür-sanat festivallerinin 9.’su 3-4-5 Ağustos günlerinde yapılacak. Yoğun, tempolu ve yaygın bir hazırlıkla örgütlenen festival üzerine, Mamak İşçi Kültür Evi’nin bileşenlerinden Tiyatro Atölyesi, Müzik Topluluğu ile Şiir ve Edebiyat Atölyesi ile konuştuk…

Türkü söyler gibi yapılmıyor yapı
bu iş biraz zor,
zor ama
yapı yükseliyor, yükseliyor.
Saksılar konuldu pencerelere
alt katlarında.
İlk balkonlara güneş taşıyor kuşlar
kanatlarında.

Bir yürek çarpıntısı var her putrelinde
her tuğlasında
her kerpicinde.
Yükseliyor, yükseliyor yapı
kanter içinde.


Devrimci kültür sanatı bir mücadele mevzisi olarak görüyoruz”

- 9. Mamak Kültür-Sanat Festivali çalışmaları başladı. Festivalin bu yılki gündemi, içeriği ve hazırlıkları nelerdir? Mamak İşçi Kültür Evi’nin temel bileşenlerinden olan tiyatro topluluğu hakkında bilgi verir misiniz? Festivale yönelik hazırlıkları nelerdir?

MİKE Tiyatro Atölyesi: Festivalin bu yılki gündemi ‘İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!’. Burjuvazi ve sermaye devleti işçi-emekçilere fütursuzca saldırıyor. Bu düzen kıdem tazminatı hakkının gaspı, açlık sınırının bile altında asgari ücret, çalışma saatlerinin 15-16 saati bulması gibi birtakım saldırılarla bizleri köleleştirirken televizyonları, gazeteleri ve radyolarıyla kültürel olarak da yozlaşmayı hedeflemektedir. Emperyalistlerin güdümünde Suriye üzerinde hain savaş politikaları güderken yanı başımızdaki kardeş Kürt halkı üzerinde imha, inkâr, asimilasyon politikalarını güçlendirirken katliamlar yapıyor. Festivalin şiarı tüm işçi-emekçilere dayatılan kölelik koşulları ve Kürt halkına yönelik asimilasyon ve imha politikalarına karşı yükseltilmesi gereken bir şiardır. Bu şiara uygun bir şekilde festivali örgütlüyoruz.

Mamak İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu uzun süredir var; fakat yaklaşık son iki yıldır çok faal değil. Son 8-9 aydır topluluğu daha etkin hale getirmeye çalışıyoruz. Mamak İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu burjuvazinin yoz kültürüne karşı devrimci kültür sanatı savunuyor. Bu bağlamda yeni bir dünyayı yaratmanın bir aracı olarak devrimci kültür sanatı bir mücadele mevzisi olarak görüyor. Mamaklı işçi-emekçilerle kolektif bir çalışma yürütmeye çalışıyoruz. Sermayenin, sanatı, emekçilerin gündelik yaşamının dışına çıkarma çabalarına karşı bizler sanatı işçi ve emekçilerin gündelik yaşamının bir parçası haline getirmeye çalışıyoruz. Ve buradan doğru düzenli olarak çalışmalarımızı alıyoruz. Festival gündemine uygun olarak da tiyatro oyunları hazırlıyoruz. Bundan sonraki hedefimizse festival sonrasında topluluğumuzu Mamaklı işçi-emekçilerle daha da güçlendirmektir.

Yeni bir kültür yaratma mücadelemizi sürdürüyoruz”

- Mamak İşçi Kültür Evi’nin temel bileşenlerinden olan şiir topluluğu hakkında bilgi verir misiniz? Festivale yönelik hazırlıkları nelerdir?

MİKE Şiir ve Edebiyat Atölyesi: Öncelikle merhaba. Geçmiş festivallerin birikimlerine yaslanarak dünden daha güçlü bir şekilde 9. Mamak Kültür-Sanat Festivali’ne hazırlanıyoruz. İşçi Kültür Evi Şiir ve Edebiyat Topluluğu olarak bu sene de devrimci şairlerin kavga şiirleriyle işçi ve emekçilerin karşısına çıkacağız. Kapitalist sistemin giderek ağırlaşan çalışma koşulları altında işçi ve emekçiler ciddi bir sömürüye maruz kalıyor. Öte yandan düzen kendi kültürünü dayatarak işçi ve emekçileri bütünlüklü bir şekilde yozlaştırıyor. Bu durum aynı koşullar altında çalışan emekçilerin birbirlerine yabancılaşmasına neden oluyor ve bu sömürü düzenine karşı mücadele etmesini engelliyor.

Bizler Kültür Evi bünyesinde uzun yıllardır yürüttüğümüz kültür-sanat faaliyetini sürekli hale getirmeye ve Mamaklı emekçileri bu çalışmanın bir parçası haline getirmeye çalışıyoruz. Bunun yanında kültür-sanat anlamında teorik okumalar yapma konusunda mütevazi adımlar attık. Bu sene şiir topluluğu olarak festivalinin de şiarı olan halkların kardeşliği temasını işleyeceğiz. Dünya halklarına savaş açan emperyalist-kapitalist sistemin çözümsüzlüğünü bir kez daha ortaya koyacak, ezilen halkların kurtuluşunun mücadeleden geçtiğini bir kez daha vurgulayacağız.

Bizler Mamak Kültür Sanat Festivali’yle, sermaye düzeninin bu saldırılarına karşı emekçileri yan yana gelmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Devrimci kültür sanatın işçi ve emekçilerin yaşamları olabilmesi için bu çabamızı devrimci-siyasal faaliyetimizin bir parçası haline getirmiş bulunuyoruz. Kültür-sanat festivalleri daha da yoğunlaşmış bir pratik çabayı gerektiriyor. Haftada bir gün olan çalışmamızı, haftada iki güne çıkardık. Kültür Evi’nde faaliyet gösteren tüm topluluklar yoğun bir tempoyla festivale hazırlanıyorlar. Bizler de üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz.

Öte yandan bizler bin bir emekle bugünlere getirdiğimiz kültür evimizin yapı işçileriyiz. Kimimiz fabrikamızdan, kimimiz iş yerimizden, kimimiz okullarımızdan çıkıp yeni bir kültür yaratma mücadelemizi sürdürüyoruz. Aynı zamanda festivali Mamaklı emekçilerle birlikte pratik olarak da örgütlüyoruz. Tek tek kapıları çalıp festivali anlatıyoruz emekçilere. Belki yüzlerimiz değişiyor ama bu yapı yükseliyor! Dost ve düşman buradan bir kez daha duysun ki devrimci-kültür sanat mücadelemiz inanç ve kararlılıkla sürüyor.

Festival emekçilerle buluşabildiğimiz bir mevzi”

- Festivalin bu yılki gündemi, içeriği ve hazırlıkları nelerdir? Mamak İşçi Kültür Evi’nin temel bileşenlerinden olan şiir topluluğu hakkında bilgi verir misiniz? Festivale yönelik hazırlıkları nelerdir?

­­MİKE Müzik Topluluğu: 2001’den beri Kültür Evi Müzik Topluluğu var. Yani Kültür Evi kurulduğundan beri çalışmalarını ısrarla sürdürmüş bir topluluktur müzik topluluğu. Çalışanları tutuklansa da, ya da başka nedenlerle topluluktan ayrılmak zorunda kalsa da devrimci marşlar ve ezgiler hep yankılanmıştır bu çatının altında. Kültür-Sanat festivallerinin bu sene 9.’sunu gerçekleştireceğiz. Festival üç gün boyunca emekçilerle buluşabildiğimiz bir mevzi aslında. Biz müzik topluluğu olarak bu üç gün için de program hazırlıyoruz. Birinci günü türkü ağırlıklı olacak ikinci gün birçok emekçinin sözlerini bildiği ve birlikte söyleyeceğimiz ezgileri seslendireceğiz. Son gün ise devrim şehitleri anısına hazırladığımız bir dinleti olacak. Festival yaklaştıkça bizim de heyecanımız artıyor. Biz de haftanın iki günü çalışma alıyoruz. Yani kendi cephemizden güçlü bir hazırlık yapıyoruz.

Festivalin bu yılki gündemi ve içeriğine gelecek olursak. Bu yılki temamız ‘İşçilerin birliği, halkların kardeşliği’. Emperyalizmin dünya çapında saldırıları artmış durumda, yanı başımızda Suriye’ye yönelik savaş planları yapılıyor. Türk sermaye devleti de bu sürecin aktif bir taşeronu. Yine dışarı da devam eden saldırganlık içeride devlet terörüyle birleştiriliyor. Kürt halkına yönelik yıllardır sürdürülen kirli savaş, halkların kardeşliği şiarını yükseltmemizi zorunlu kılıyor. Bunun yanında biz işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına göz dikiliyor, örgütsüzleştirme saldırıları artıyor. Bizler bu tablo karşısında da örgütlü-örgütsüz tüm sınıf bölüklerine birlik çağrısı yapıyoruz. Direnen işçilerin sesini Mamaklı emekçilere taşıyoruz ve direnişlerle dayanışmayı örgütlüyoruz. Tabi tüm bu başlıkları kültür ve sanatla yoğurarak işliyoruz.

Bu sene de birçok sanatçı dostumuz festivale destek veriyor. Erdal Beyazgül, Doğukan Kaya, Malik İnci, Yavuz Canpolat, Deniz Arslanbaş, Mehmet Özer,Can Şenliği Oyuncuları, Ve Sanat Tiyatro Atölyesi festivale destek veren dostlarımız. Bunların yanında kültür evinin kendi atölye ve toplulukları da üretimlerini emekçilerle paylaşacak. Tabi sunumlar, konuşmalar, belgeseller ve anmalarla politik içeriği daha güçlü bir hale gelmiş olacak. Buradan bir kez daha tüm işçi ve emekçileri, ilerici ve devrimcileri 9. Mamak Kültür-Sanat Festivali’ne destek vermeye çağırıyoruz.

Kızıl Bayrak / Ankara