20 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/29

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejimin gerici ablukasını parçalamak için...
Kürt halkı devletin irade kırma saldırısını direnişle yanıtladı
Faşist baskı ve devlet terörü sökmedi
“Yargı Paketi” ile faşist katiller
sokağa salındı...
Avukatlar: “Asıl biz yargılayacağız!”
Adım adım kürtaj yasağına
KPSS adaletsizliğine protesto
AD Demirel İşyeri Baştemsilcisi Hakan Akyol ile MESS Grup TİS süreci üzerine...
MICHA’da patron baskısına rağmen direniş!
Termo Teknik işçileriyle toplantı
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı
Ersin Türkmen ile
DHL direnişi üzerine
Havayolu işçileri AKP’ye yürüdü
Maden işçileri iş bıraktı
Birleşik Metal-İş TİS Uzmanı İrfan Kaygısız ile kıdem tazminatının gaspı üzerine konuştuk
Gaspçıları ve suç ortaklarını
yenmek için göreve!
TOGO direnişi üzerine
HEY Tekstil Direnişi’nin geldiği aşama ve yapılabilecekler!
İzmir’de “Dinsel gericilik ve
devrimci politika” semineri
Müslüman Kardeşler’in
milyon dolarlarla sınavı
İsrail’de “zorunlu askerlik” tartışması krize dönüştü
Opel’de sular durulmuyor
Köprüden geçerken
kapitalizmi görmek - TMMŞP
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali
3-4-5 Ağustos’ta!
Samandağ Evvel Temmuz Festivali’ne dair
Cumartesi Anneleri'nin 381. eylemi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Faşist baskı ve devlet terörü sökmedi...

Kürt halkı direniş iradesini gösterdi!

Kürt halkının haklı ve meşru mücadelesini faşist baskı ve terörle boğmaya çalışan sermaye devleti, günler öncesinden yasakladığı Diyarbakır mitingine saldırdı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen “Özgürlük İçin Demokratik Direniş” mitingi öncesinde kente binlerce polis yığarak şehri ablukaya alan devlet, İstasyon Meydanı’nda toplanan kitleye tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı.

Diyarbakır’da polis ablukası

14 Temmuz günü Saat 16.00’da yapılması planlanan mitinge katılmak için sabah saatlerinde bölgedeki il ve ilçelerden yola çıkanların araçları bağlandı. Adıyaman, Batman, Şırnak gibi Kürt illerinden yola çıkan binlerce kişinin bulunduğu araçlar keyfi biçimde engellendi. Buna rağmen, özel araçlarıyla Diyarbakır’a ulaşan yüzlerce kişi mitinge katılmak için geceyi parklarda geçirdi.

Sabah saatleri ile birlikte esnafın kepenk açmadığı kente büyük bir sessizlik çökerken eczane ve fırınlar dışında esnafın büyük bir çoğunluğu kepenk açmadı. Kayapınar, Sur, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde çok sayıda esnaf kepenk açmazken, kepenklerin çok nadir kapandığı Ofis semtindeki esnaf da miting nedeniyle kepenk açmadı.

Yürüyüşe barikat

Öğleden sonra ise kentte hareketlilik başladı. BDP Diyarbakır İl Binası’nda basın açıklaması yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Gerginlik önleme gerekçesiyle yapılan yasaklama ile bütün bölgede gerginlik doğurdu.” dedi.

Kitleye saldırı

Mitingin gerçekleştirileceği İstasyon Meydanı’na yürümek isteyen binlerce kişiye polis tazyikli su ve gaz bombasıyla saldırdı.

BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile BDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi barikata yüklendi.

BDP’liler hastaneye kaldırıldı

Barikatı zorlayan kitleye saldıran polis gaz bombaları kullandı. Polis saldırısı sırasında BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane hastaneye kaldırıldı.

Polis saldırısına taşlarla karşılık veren halk, Diyarbakır sokaklarında polisle çatışıyor. İstasyon Meydanı da polis tarafından abluka altına alınmış durumda.

Çatışmalarda ‘orantılı güç’

Polis telsizlerinden ‘orantılı güç’ kullanılmasını anons eden Diyarbakır Emniyet Müdürü’nün ne kastettiği açıkça görüldü. Kitlenin üzerine hedef gözeterek gaz atan, yoğun gaz kullanımıyla ölüme davetiye çıkaran polis terörü tüm Diyarbakır’a yayıldı.

Polis uyguladığı terörü gözaltı uygulamasıyla sürdürdü. Çatışmaların sürdüğü alanlarda bulunan belediye tesisi basılarak burada bulunanlar gözaltına alındı. Polis yaralı olarak hastaneye götürülenleri bile ambulansları çevirerek gözaltına alırken Emniyet müdürünün talimatıyla gözaltı sayısını artırmak için polis azgınca etrafa saldırıyor. Gözaltılar ve çatışmaları aktaran Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Mahsum Sağlık ve Mehmet Begüm de gözaltına alındı.

Polis saldırısında BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ayağından yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Polisin hedef gözeterek attığı gaz bombasının ayağına isabet etmesiyle yaralanan Buldan’ı BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve yanındakiler hastaneye götürdü. Polisin ambulans vermediğini kendilerinin yoldan çevirdikleri bir ambulansla hastaneye götürdüklerini belirten Önder, Buldan’ın fotoğraflarını twitter üzerinden basına ulaştırdı.

Diyarbakır gaz bulutu altında

Bağlar ve Ofis semtinde yoğunlaşan ve diğer mahallelerde de süren çatışmalarda polisin kullandığı gaz bombasından dolayı yoğun bir duman tabakası kenti kapladı.

Direniş kararlılığı yasakları tanımadı!

Diyarbakır çatışmaları havanın kararmasıyla birlikte bekleyişe döndü. Polisin azgın saldırısı karşısında sokakları terk etmeyen halk geceyi Sümerpark’ta geçirip tekrar eyleme hazırlandı. Milletvekillerinden sanatçılara kadar herkes Sümerpark’ta halaylar ve türkülerle eylemi bekliyor.

Çatışmalarda polisin uyguladığı şiddetin boyutuysa tüm engelleme çabalarına karşın kamera kayıtlarına yansıdı. Ofis Mahallesi’ndeki Abdulcelil Camii içine giren polis buradakilere azgınca saldırdı. Aralarında bulunan bir kadını taciz edip etraftaki insanlara da “Uygunsuz bir vaziyette yakaladık” diyerek ahlaksız ithamlarda bulundu. Camiyi işkencehaneye çeviren polis gözaltına aldığı gençlerden birini uzun süre dövdükten sonra cami duvarına yaslayıp üstündeki tişörtü parçalayıp dakikalarca sırtına copla vurdu. Tepki gösteren halka “demokrasi uyguluyoruz” diyerek yanıt veren polisler pervasız saldırılarını sürdürdü.

Eylem sonrasında süren polis saldırısında 87 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Ayağından yaralanan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın tedavisi Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde görüldü.

Direniş kararlılığı tüm saldırılara rağmen kırılamazken yarın tekrar alana çıkma kararı sermaye devletine anlamlı bir cevap oldu.

Eylem sonrası tutuklama terörü

14 Temmuz günü Diyarbakır’da yaşanan azgın polis terörü sonucu gözaltına alınan 87 kişiden 17’si tutuklandı.

Aralarında çocukların da bulunduğu 87 kişi üç gün boyunca Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduktan sonra Diyarbakır Adliyesi’ne getirilerek savcılığa çıkarıldı. 48 kişi savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 39 kişi ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi.

Mahkemedeki sorgunun ardından 17 kişi “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla tutuklandı.

 

 

 

İdris Naim yine salyalarını akıttı

Sermaye hükümetinin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yaptığı konuşmayla bir kez daha ağzından salyalar akıtarak Kürt halkına düşmanlığını dışavurdu.

Irkçı-şoven açıklamalarıyla birçok kez sermaye devletinin Kürt halkına dönük imha-inkar politikalarını meşrulaştırmaya çalışan Şahin, 14 Temmuz mitingiyle ilgili konuşarak bu uğursuz rolünü devam ettirdi. Arsızlıkta sınır tanımayan Şahin, BDP’li milletvekilleri için, “Zavallı 18 tane milletvekili var” diyebildi. Azgın devlet terörüne arka çıkan Şahin şunları söyledi:

“Olumlu bir düşünce yok olumlu bir çalışma yok. Kan, kin, gözyaşı, ölümden başka bir şey vadetmeyen bir lanetli yapı ve onun adına hizmet etmeye gayret eden Diyarbakır’daki 14 Temmuz’daki zavallı 18 tane milletvekili var”

Diyarbakır’da polisin son derece “sağduyulu davrandığını” iddia eden Şahin, Polis Akademisi Başkanı Remzi Fındıklı’nın basına yansıyan ibretlik “özlü sözler” kitabına da sahip çıkrak, Fındıklı’nın altı ‘bilimsel’ yayını olduğunu ve kitapta özlü sözlerin, halk deyişlerinin ve atasözlerinin bulunduğunu söyledi.