20 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/29

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejimin gerici ablukasını parçalamak için...
Kürt halkı devletin irade kırma saldırısını direnişle yanıtladı
Faşist baskı ve devlet terörü sökmedi
“Yargı Paketi” ile faşist katiller
sokağa salındı...
Avukatlar: “Asıl biz yargılayacağız!”
Adım adım kürtaj yasağına
KPSS adaletsizliğine protesto
AD Demirel İşyeri Baştemsilcisi Hakan Akyol ile MESS Grup TİS süreci üzerine...
MICHA’da patron baskısına rağmen direniş!
Termo Teknik işçileriyle toplantı
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı
Ersin Türkmen ile
DHL direnişi üzerine
Havayolu işçileri AKP’ye yürüdü
Maden işçileri iş bıraktı
Birleşik Metal-İş TİS Uzmanı İrfan Kaygısız ile kıdem tazminatının gaspı üzerine konuştuk
Gaspçıları ve suç ortaklarını
yenmek için göreve!
TOGO direnişi üzerine
HEY Tekstil Direnişi’nin geldiği aşama ve yapılabilecekler!
İzmir’de “Dinsel gericilik ve
devrimci politika” semineri
Müslüman Kardeşler’in
milyon dolarlarla sınavı
İsrail’de “zorunlu askerlik” tartışması krize dönüştü
Opel’de sular durulmuyor
Köprüden geçerken
kapitalizmi görmek - TMMŞP
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali
3-4-5 Ağustos’ta!
Samandağ Evvel Temmuz Festivali’ne dair
Cumartesi Anneleri'nin 381. eylemi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MICHA’da patron baskısına rağmen direniş!

İzmir-Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSB) kurulu bulunan MICHA fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan Türk Metal üyesi işçileri, BDSP’li sınıf devrimcileri yalnız bırakmıyor. Toplam 126 işçinin işten atıldığı MICHA’da patronun baskıları da devam ediyor.

Fabrika önünde süren direnişi BDSP çalışanları 12 Temmuz ve 17 Temmuz günlerinde dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. İşçilerle direniş süreci üzerine sohbetler gerçekleştiren BDSP’liler, direnişi büyütmenin önemine vurgu yaptılar.

BDSP’den ziyaretler

BDSP çalışanları ise, direniş alanında işçilerle gerçekleştirdikleri sohbette, komitelerin kurulması ve bu kurulan komitenin sendikaları ve kitle örgütlerini dolaşıp direniş hakkında bilgi vermesi gerektiğini ve bu yolla İzmir kamuoyunun direnişi duyması ve sahiplenmesi için basınç oluşturulması gerektiğini vurguladılar.

Patron direniş alanına kimyasal asit döktürdü”

Fabrikada şu anda toplam 130 kişinin çalıştığını söyleyen işçiler, direnişe başladıkları günden bu yana 25 işçinin sendikadan istifa ettiğini dile getirdiler. Her şeye rağmen, istifa eden işçileri tekrar geri kazanmak için çalıştıklarını ve 10-15 kişiyi tekrar üye yaptıklarını söylediler.

İşçiler, yaşadıkları sıkıntılardan birinin de sendikaların yeterli düzeyde destek vermemesi ve ziyarette bulunmamaları olduğunu özellikle vurguluyorlar. Ankara’daki fabrikadaki işçilerin artan baskılar karşısında mesaiye kalmama eylemi başlattığını belirten işçiler, fabrikada atılan işçilerin yerlerine alınan işçileri bu fabrikada çalışmamaları gerektiğini ifade ettiler.

İzmir’deki fabrikaya Ankara’daki MICHA fabrikasından da işçi getirildiğini söyleyen direnişçi işçiler, gelen işçilerin Ankara’daki fabrikada sendikalı olduklarını ama buraya gelince sendikaya katılmadıklarını ifade ettiler.

Patronun saldırılarının artarak devam ettiğine de dikkat çeken işçiler, son olarak 13 Temmuz günü saat 06.00-06.30 arası işçilerin çadır kurdukları alana patronun talimatı ile kimyasal karışımı asit döküldüğünü belirttiler. Sabah çadıra geldiklerinde asitin döküldüğünü gördüklerini belirten işçiler, çadırın yanında bulunan kayanın bile renginin değiştiğini söylediler. Çadıra dökülen kimyasal karışımlı asitin fabrikada demirin pasını temizlemek için kullanıldığını ve çok kuvvetli bir madde olduğunu vurgulayarak bu maddeden daha öncede birçok işçinin zehirlendiğini belirttiler. Bu zehri insanın direkt soluması durumunda ölümüne sebep olacağını belirten işçiler, fabrikada daha önce zehir asitine düşen bir müdür olduğunu ve bu kişinin görme yeteneğinin ciddi bir kısmını kaybettiğini hatırlattılar. Fabrikada birçok iş kazası yaşandığını ancak hiçbir önlem alınmadığını dile getirdiler.

Saldırılar direnişimizi bitiremez!”

Yapılan bu saldırıya karşı suç duyurusunda bulunan işçiler, savcılığa, jandarmaya ve İzmir Çevre Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçeleri verdiklerini ve incelenmek üzere birer numune gönderdiklerini belirttiler.

Direnişçi işçiler, kamera görüntülerinin patron tarafından silindiğini düşünüyorlar. İşçiler, direniş çadırının yanında bulunan banka ATM’sinin kamera görüntülerinin de incelenmesini talep ettiklerini dile getirdiler. Yaşananların direnişe dönük bir saldırı olduğuna dikkat çeken işçiler, bu tarz saldırıların direnişi bitiremeyeceğini vurguladılar.

Direnişçi işçiler fabrika önünde beklemenin dışında eylem ve etkinlikler örgütlemek, fiili durumlar yaratmak gerektiğini de vurguluyorlar.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

“TİS komitelerinde örgütlenelim!”

Metal Grup TİS sürecine yönelik hazırlıklar Tuzla bölgesinde devam ediyor. Hazırlıklar kapsamında Metal İşçileri Birliği’nin çıkardığı TİS broşürü Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Baymak fabrikasına dağıtıldı. Yapılan dağıtımda işçilerle TİS sürecinin önemi üzerine sohbetler edildi. Aynı zamanda broşürün içerisinde Baymak işçilerinin yaşadığı sorunları işleyen Metal İşçileri Birliği imzalı bir bildiri dağıtıldı. Son dönem fabrikada yaşanan baskılara karşı ve sıcaklarda işçilerin su sebili isteğine karşı sendikanın ve patronun tutumunu anlatan bildiride, birçok soruna karşı TİS komitelerine çağıran bildiri Baymak işçilerine ulaştırıldı.

Diğer yandan, bölgedeki devrimci sınıf faaliyetinin bir parçası olarak TEKSİF’te örgütlü RİMAKS fabrikasının önünde Kızıl Bayrak gazetesinin satışı da yapılıyor. Sınıf çalışması yoğun bir şekilde devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

Billur Tuz'da dayanışma nöbeti

Direnişteki Billur Tuz işçileriyle dayanışma amacıyla, Türk-İş'e bağlı sendikalar dayanışma nöbetine başladı.

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç ve Türk-İş’e bağlı sendikaların şube yöneticilerinin, 17 Temmuz günü gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından ilk nöbeti Petrol-İş Aliağa Şubesi tutmaya başladı.

Ziyarette konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, 198 gündür direnişte olduklarını söyledi. Sadece iş güvencesi ve sendikalı çalışmak istedikleri için işten atıldıklarını ifade ederek patrona seslendi:.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi'nin ilk nöbeti tuttuğunu söyleyen Köse, tüm şubelerin bu nöbeti tutacaklarını ifade etti.

Gürsel Köse’nin ardında söz alan Türk-İş Ege Bölge temsilcisi Hüseyin Karakoç konuşmasında İzmir’e yeni atandığını belirtti. İlk yaptıkları toplantıda da direnişteki işçileri ziyaret etme kararı aldıklarını ifade edip emeğinin karşılığını almak için sendikalaşan işçileri kapı önüne koyan zihniyeti kınadıklarını söyledi. Karakoç, bundan sonra desteklerini daha da artıracaklarını ifade etti.

Ziyaret, bütün sendikalara ve emek örgütlerine demokrasi nöbetinde olma çağrısı yapılarak bitirildi. Ziyarete gelen Hava-İş, Tes-İş 1-2 Nolu şubeler, TÜMTİS, Petrol-İş Aliağa Şubesi, Deri-İş, Yol-İş şube yönetimleri BDSP ve EMEP temsilcilerine teşekkür edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir