4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs’ta iş cinayetleri

1 Mayıs’ta da iş cinayetleri durmadı. Ankara, İstanbul ve Artvin’de yaşanan iş cinayetlerinde 3 işçi öldü.

Bayrampaşa’da işçi ölümü

Bayrampaşa Sarı Dökümcüler Sanayi Sitesi’nde yer alan ÖZBİR Metal’de patlama gerçekleşti. 1 Mayıs resmi tatil olduğu halde ÖZBİR Metal işçileri patron tarafından çalıştırıldılar.

Akşam vardiyasında çalışan işçiler işbaşı yaptıktan birkaç saat sonra fabrikada patlama meydana geldi.

Bayrampaşa’da bulunan işyeri ve fabrikaların büyük bir kısmında işçi güvenliği önlemleri alınmıyor. Hatta yasaklı ya da düşük miktarda kullanılması gereken kimyasal ilaçlar fazla miktarda kullanılıyor.

Bu maddelerin kontrolsüz kullanılması sonucu fabrikada gerçekleşen patlamada 24 yaşındaki Ersin Kaya hayatını kaybetti. 28 yaşındaki Dursun Çiftçi ise yaralandı.

Kaza’ değil iş cinayeti

Yakın zamanda ÖZBİR Metal’e 100 metre mesafede bulunan ART Mobilya Aksesuarları fabrikasında vincin bakımı yapılmadığı için 1 işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmişti. Bayrampaşa ve çevresinde gerekli denetimler yapılmadığı için patronların keyfi davranışları sonucu çok sık iş cinayeti ve yaralanmalar gerçekleşiyor.

Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti

Ankara’da kanal çalışması sırasında göçük altında kalan işçi, hayatını kaybetti. ASKİ’nin, Etimesgut ilçesi Bağlıca yolu üzerindeki çalışmalarında görev yapan Mehmet Doğan (43), yaklaşık 3 metre derinliğindeki kanala indi.

Bu sırada meydana gelen göçüğün altında kalan Doğan’ın, toprak altındaki cansız bedeni itfaiye ekiplerince çıkarıldı.

HES inşaatında can verdi

Artvin Yusufeli’ne bağlı Köprügören ile Alanbaşı köyleri arasında yapımı devam eden baraj ve HES inşaatında çalışan Tahsin (24) ile ağabeyi Ali Haydar Coşkun (27), enerji tünelinde yıkılan beton kütlenin altında kaldı. Tahsin Coşkun, olay yerinde hayatını kaybetti.1 Mayıs’ta iş cinayetleri

1 Mayıs’ta da iş cinayetleri durmadı. Ankara, İstanbul ve Artvin’de yaşanan iş cinayetlerinde 3 işçi öldü.

 

 

 

 

 


İşçi aileleri buluştu

“28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma/Yas Günü”nde İstanbul’da gerçekleştirilen forum, iş cinayetlerinde ölen ve yaralanan işçilerin ailelerini buluşturdu.

Yüzlerce kişinin katıldığı etkinliğe Davutpaşa, Karadon, OSTİM, Zonguldak, Tuzla ve pek çok yerden işçi aileleri katıldı.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin çağrısıyla Petrol-İş Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan işçi aileleri sendikalar ve meslek örgütlerinin iş cinayetleri konusundaki duyarsızlıklarını eleştirerek bu mücadeleye sahip çıkılmasını istediler.

Ortak mücadeleyi sürdürme konusundaki kararlılıklarını ifade eden aileler davalarının takipçisi olacaklarını duyurdular. 28 Nisan’ın Türkiye’de de iş cinayetlerinde ölenleri anma günü olarak kabul edilmesi gerektiğini söylediler.

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Berna Güler Müftüoğlu’nun sunumu ve Petrol-İş Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül’ün açılış konuşmasıyla başlayan forum, Aslı Odman’ın işçi ölümlerine, 28 Nisan anma ve yas gününe dair yaptığı bilgilendirmeyle devam etti.

Etkinlik, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren ailelerin kürsüsü haline geldi. OSTİM’de hayatını kaybeden işçilerin aileleri ile Davutpaşalı aileler adına yapılan konuşmalarda, devam eden iş cinayeti davaları anlatıldı.

Zonguldak Karadon’da hayatını kaybedenlerin yakınları ile Yer Altı Maden-İş Genel Başkanı Çetin Uygur’un da söz aldığı kürsüyü Tuzla tersanelerinde hayatını kaybedenlerin yakınları, BEDAŞ işçisi Erkan Keleş’in abisi Mustafa Keleş, Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, harita mühendisi Gülseren Yurttaş’ın kardeşi Hatice Yurttaş, Van’daki Bayram Otel’de hayatını kaybeden gazeteci Sabahattin Yılmaz’ın eşi Gönül Yılmaz, iş kazasında hayatını kaybeden ev işçisi Fatima Aldal’ın eşi Hüseyin Aldal, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Başkanı Gülhan Benli, bir galvaniz işçisi, tekstilde çalışan bir yakınını iş kazasında kaybeden Ercan Zincir’in yanısıra iş cinayetleriyle ilgili davaları takip eden avukatlar da kullandı.

Toplantının kapanışını ise İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Sözcüsü Murat Çakır yaptı. Çakır, forum boyunca 28 Nisan’ın iş kazalarında ölenleri anma günü olarak kabul edilmesi talebinin yanısıra 1 Mayıs’ta da iş kazalarının bir gündem haline getirilmesi gerektiği sonucunun çıktığını söyledi. Çakır ayrıca iş kazalarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin koordinasyonunun sağlanması gerektiğini de söyledi.

 

 

 

 

İş cinayetleri sürüyor!

Çorum Sungurlu’da yapımı devam eden bir okulun inşaatında çalışan Ahmet Çınar (47), dengesini kaybederek 4. kattan toprak zemine düştü.

Sungurlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Çınar, tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Zonguldak’ta özel bir kömür ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi öldü, 2 işçi yaralandı. Kömür ocağındaki iş cinayetinde göçük altında kalan işçilerden Selahattin Baytar (32) öldü, Ersin Kaya (25) ve Güngör Akyol (32) yaralandı.

Diğer işçiler tarafından madenden çıkarılarak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralı işçilerden Güngör Akyol, sağlık durumunun ağır olması nedeniyle Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Ümraniye DES Sanayi Sitesi’nde iş cinayeti yaşandı. Yukarı Dudullu Esenkent Mahallesi’nde bulunan DES Sanayi Sitesi’ndeki bir tüp dolum tesisinde patlama meydana geldi.

Patlama sonucu 2 işçinin öldüğü, 5 işçinin de yaralandığı bildirildi. Ölen iki işçinin Hayri Gılgıç (27) ile Muharrem İlhan (45) olduğu öğrenildi.

 

 

 

 

 

Taşeron ölüme sürüklüyor

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde hastalar için hazırlanan öğlen yemeğinin asansörde kalması ve asansörü tamir edecek kimsenin olmayışı özellikle şeker hastalarında büyük sıkıntılara yol açtı. İnsülin iğnesi yapılan şeker hastalarının 15–20 dakika içinde yemek yemeleri gerekiyor. Zira hayati riski başlıyor. Tamir edilemeyen asansör nedeniyle 1,5 saat sonra yemekleri verilen şeker hastalarının çoğu panikleyerek fenalık geçirdi.

Şehirden başka bir asansör tamircisinin gelmesinden sonra yemekler ancak dağıtıldı. Balcalı Hastanesi’nde çalışan bir sağlık emekçisinden edinilen bilgiye göre asansörün tamirinden sorumlu sadece 3 teknisyen bulunuyor ve o gün bozulan asansörü tamir edecek bir görevli yoktu. Konu hakkında bilgi aldığımız sağlık emekçisi durumu “taşeronun rezilliği” olarak ifade ederken, asansörün bozulduğu o anda acil olarak bir hastanın yoğun bakıma yetiştirilmesi gerekse bu haliyle hastanın ölebileceğine dikkat çekti.

Taşeron uygulamasıyla az işçiyle daha çok kar elde etme mantığının hastanelere uygulanması sonucu 7’şer katlı 2 binadan oluşan Balcalı Hastanesi’nde asansör bakımı için sadece 3 görevli taşeron işçisinin olması da önceliğin sağlık hizmeti olmadığını gösteriyor.