4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da 1 Mayıs...

Onbinler kapitalist krize karşı alanlardaydı

 

Belçika

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Belçika’da da , 1 Mayıs kutlamaları kızıl geçti. Bu yılki 1 Mayıs gösterilerine katılım düşük olmasına rağmen, işçi ve emekçiler sosyalist sendikalar ve sol partilerin öncülük ettiği 1 Mayıs kutlamalarına yüzbinler katıldı.

İşçi ve emekçiler, 1 Mayıs’ta sokağa çıkarak, hükümetlerin kriz politikalarına, işsizliğe ve yoksulluğa karşı tepkilerini dile getirdiler ve emekçilerden yana bir politika istediklerini bir kez daha haykırdılar.

Belçika TKİP taraftarları mitingte, “Kapitalist sömürü, yıkım politikaları, emperyalist saldırganlık ve savaşa karşı; devrim ve sosyalizm için 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!” başlıklı bildiriyi, Hollandaca ve Türkçe bölgelerde yaygın biçimde dağıttı.
Yürüyüş ve festival havasında geçen 1 Mayıs, 7 ayrı kentte düzenlendi. Yürüyüş ve kutlamaların olduğu şehirler Antwerpen, Brüksel, Charleroi, Gent, Leuven, Liege ve Namur idi.

Fransa / Paris

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yaklaşırken, 1 Mayıs gösterileriyle aynı gün provakatif bir şekilde ve “gerçek emek” adı altında bir miting düzenleyen Sarkozy işçi ve emekçileri bölmeye çalıştı.

Sarkozy’nin, 1 Mayıs’ı kızıl bayraklar altında sendikaların kortejinde değil, Fransa bayraklarıyla Paris Trocadero Meydanı’nda kendi mitinginde kutlama çağrısına sendikaların tepkisi, Sarkozy’nin artık 6 Mayıs’taki seçimlerde defedilmesi gerektiği yönünde oldu.

Paris’teki 1 Mayıs gösterisi 250 bin kişilik kitleyle son yılların en kalabalık gösterisi oldu. Denfert-Rochereau Meydanı’ndan Bastille Meydanı’na gerçekleşen yürüyüşün en önünde CGT, CFDT, FSU, Solidaires ve UNSA, sendika kortejleri yer aldı. Ardından sol partiler yürüdü. Aralarında TKİP’nin de bulunduğu Türkiyeli devrimci örgütlerin oluşturduğu ortak kürsüden marşlar söylendi, türküler eşliğinde halaylar çekildi. Ortak metin dışında her örgütün açıklamaları ayrı ayrı okundu. Yoğun katılımdan dolayı yürüyüşe geçilemediği için saat 18.30’a doğru kutlama halaylar eşliğinde aynı meydanda sonlandırıldı.

Hollanda / Rotterdam

1 Mayıs komitesi aylar öncesinde toplantılar yaparak hazırlık faaliyetleri yürüttü. Çeşitli politik parti ve örgütlerin içinde yer aldığı 1 Mayıs Komitesi, “Biz onların krizini ödemeyeceğiz, dayanışma ve sosyalizm için” şiarıyla 1 Mayıs ön hazırlık çalışmalarını sürdürdü. Yaygın bir şekilde birçok kentte düzenli olarak bildiriler dağıtıldı ve çağrılar yapıldı.

Sendikalar 1 Mayıs’ın dışında…

Ne var ki bu yıl da 1 Mayıs, emek örgütleri ve sendikaların dışında kutlandı. Dünyanın birçok ülkesinde 1 Mayıs resmi tatil günü olarak bilinir ve kutlanırken, Hollanda’da 1 Mayıs halen resmi tatil günü değil. Onun için de 1 Mayıs kutlamaları mesai saatlerinin dışında, birkaç kentte kutlanıyor. Sol parti ve örgütlerin içinde yer aldığı 1 Mayıs kutlaması sadece Rotterdam’da yürüyüş biçiminde kutlanıyor.

Rotterdam Belediyesi önünde toplanılarak hep birlikte Enternasyonal Marşı okundu ve yürüyüşe geçildi. Bu yılki katılımın geçen yıllara göre daha kalabalık ve katılımcıların yarısını Hollandalıların oluşturduğu gözleniyordu. Miting boyunca “Kapitalistlerin krizini ödemeyeceğiz!”, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!”, “1 Mayıs özgür kutlansın!” sloganları atılırken emperyalist saldırganlık, işgal, savaş ve hak gasplarını teşhir eden konuşmalar yapıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiyeli sol parti ve örgütler düzenli kortejleriyle canlı ve coşkulu bir şekilde sloganlarını haykırdılar ve materyallerini yaygın dağıttılar. Komünistler “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi! / TKİP” imzalı görkemli pankart ve kızıl bayraklarla katıldı. Yürüyüş güzergahında dört dilden bildiriler yaygın bir şekilde dağıtıldı.

1 Mayıs alanı ve yürüyüş güzergahı boyunca polis ablukası dikkat çekti. Geçen yıllara göre katılım daha yüksekti. Coşkulu ve düzenli bir şekilde yüründükten sonra, Rotterdam merkezinde Özgürlük Meydanı’na gelindi. Orada çeşitli konuşma ve etkinliklerle eylem bitirildi. 600’den fazla işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs eylemi devrimci bir coşku ve enternasyonal bir havada geçti.

İsviçre / Lozan - Basel

1 Mayıs, İsviçre’nin Lozan kantonunda yapılan yürüyüş ve mitingle kutlandı.

Sendikaların yanı sıra ilerici ve devrimci akımların da yer aldığı yürüyüşe yaklaşık 1500 işçi ve emekçi katıldı. Eylem diğer yıllara oranla bu yıl coşku ve heyecan bakımından zayıf geçti.

Türkiyeliler’in zayıf katılım sağladığı 1 Mayıs yürüyüşüne Lozan BİR-KAR da katıldı.

BİR-KAR’ın, kapitalist sistemi teşhir eden ve Fransızca hazırlanan dövizlerle yerel basının ilgi odağı olduğu gözlemlendi.

Hazırlanan dövizler arasında 1886 yılında idam edilen 4 işçi önderi Albert Parsons, Agust Spies, Adolpe Fisher, Georg Engel posterleri ilgi konusu oldu.

65 yaşındaki bir katılımcının dövizin üzerinde yazan “anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” yazısını okuduktan sonra “teşekkür edip çok güzel bir sey yapmışsınız” demesi, ayrıca genç bir katılımcının “böyle bir şeyi ben de yapmak isterdim, sizleri kıskandım” diyerek kendini ifade etmesi kortejde yürüyenler için eylem boyunca moral kaynağı oldu. Ayrıca 6 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Denizler anmasına katılım çağrısında bulunuldu.

1 Mayıs Basel’de sendikaların ve kitle örgütlerinin yanı sıra “Devrimci 1 Mayıs Platformu” tarafından kutlandı. Devrimci 1 Mayıs Platformu İsviçreli devrimci örgütlerle birlikte TKİP’nin de bileşeni olduğu Türkiyeli bazı devrimci gruplardan oluşuyordu.

Yürüyüş kortejinin en önünde sendikalar ve çeşitli kitle örgütleri yer alıyordu. Bunun hemen ardında “Kapitalizm kriz, savaş ve yoksulluk demektir, birleşik mücadeleye” şiarlı ortak pankartla Devrimci 1 Mayıs Platformu ve bunun ardında bileşenler kendi pankartlarıyla kortej oluşturdular. TKİP taraftarları da orak-çekiç amblemli ve TKİP imzalı “Sosyal hak gasplarına, işsizliğe, ırkçılığa ve savaşa karşı sosyalizm için mücadeleye” pankartıyla yerlerini aldılar.

“Krizin ve savaşın arkasında sermaye var, sermayeye karşı mücadelemiz enternasyonaldir”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!”, “Her yerde faşizme karşı omuz omuza!”, “Politikalarınıza yanıtımız, sokaklarda direniş, fabrikalarda grevdir!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Politik tutsaklara özgürlük!” sloganları ortak kortejde sıkça atıldı. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalar, atılan sloganlar ve söylenen devrimci marşlarla Devrimci 1 Mayıs Platformu kitleselliğiyle, canlılık ve coşkusuyla dikkat çekti. Platformun bileşeni olmayan çeşitli devrimci-ilerici gruplar ve kitle örgütleri de platformla birlikte hareket etti.

Sendikaların katılımı çok düşük olmamakla birlikte cansız bir görünüme sahipti. Sendikalar bir grup genç üyesini en önde yürüterek ve ileri talepler sürerek gençlik kitlesi üzerinde ileri bir pozisyon alma görüntü ve kaygısına özel bir önem verdiği anlaşılıyordu. Bunun her yıl oluşturulan Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun etkisi dikkate alınarak yapıldığını iddia etmek abartılı olmayacak. Standların açıldığı ve kültürel etkinliklerin olduğu alana Enternasyonal, Avusturya İşçi Marşı ve başka bazı devrimci marşlarla sayıları 50’yi aşkın yaşlı bir İsviçreli grubun kortej oluşturarak girmesi dikkat çekici bir başka noktaydı.

Yaklaşık 2000 kişinin katıldığı yürüyüşe Devrimci 1 Mayıs Platformu coşkusunu taşıdı. TKİP taraftarları 1 Mayıs’ta 50 kişilik kortejiyle yerlerini aldılar.