4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TOGO’da direniş başladı!

Ankara’da Eskişehir Yolu üzerinde kurulu olan ve ayakkabı üretimi yapan TOGO isimli firmada örgütlenme çalışması yürüten Deri-İş Sendikasın’nın bu girişimi patron tarafından işten atma saldırısıyla karşılandı. Sendikal örgütlenmenin açığa çıkmasıyla birlikte 9 işçiyi üretimi daraltma bahanesiyle işten atan patronun bu saldırısına direnişle yanıt veren TOGO işçileri fabrika önünde bekleyişe başladılar.

Direniş başladı

55 işçinin çalıştığı fabrikada direnişe çok geçmeden destek geldi. Yemek ve çay molalarında direnişteki arkadaşlarına destek veren işçilerin bu tavrı patronu oldukça korkutmuş olacak ki tüm işçiler bir aylık izne çıkarıldı. İşçiler ellerine tutuşturulan üç cümlelik bir belgeyle durumu öğrendiklerinde direnişe katıldılar. Sayıları 30’u bulan direnişçi işçiler Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin hemen karşısında ve Eskişehir yolunun en işlek yerinde bulunan TOGO’nun hemen önüne pankartlarını astılar. Tüm işçileri bir aylık izne çıkaran TOGO patronu aynı zamanda kayıt dışı 12 işçiyi fabrikada çalıştırmaya devam ediyor.

Modern kölelik koşullarının hüküm sürdüğü TOGO’da işçiler ağır çalışma koşullarında, aynı zamanda düşük ücretlerle çalıştırılıyorlardı. Tatil günlerinin gasp edilmesine, zorunlu mesailere, çalışma saatlerinin uzunluğuna karşı örgütlenme yolunu seçen işçiler, işten atma saldırısının ardından direniş yolunu tutarak kararlılıklarını ortaya koydular. Kazanacaklarına olan inançla başladıkları direnişi sonuna kadar götüreceklerini ifade eden direnişçi işçiler özellikle üniversite öğrencilerinden ve aynı zamanda tüm işçi ve emekçilerden destek bekliyorlar.

BDSP’den ziyaret

Fabrika önünde devam etmekte olan direnişi 2 Mayıs günü ziyaret eden BDSP’li sınıf devrimcileri işçilerle sohbet ederek süreç hakkında bilgi aldılar. Direnişin kazanımla sonuçlanabilmesi için neler yapılabileceğinin konuşulduğu ziyaret boyunca böyle bir direnişin Ankara için öneminin altı çizildi. Direnişin diğer sınıf bölüklerine taşınması gerektiğini belirten BDSP’liler sendikal örgütlülüğün oldukça zayıf olduğu Ankara’da bir hareketlilik yaratabileceğini vurguladılar. Bunun üzerine bir işçi kendisini Temelli’den bir fabrikadan ustabaşının aradığını ve direniş hakkında bilgi aldığını söyledi. Bu da Ankara’da Kurulu bulunan fabrikaların patronlarının direnişten ve örgütlenmekten duydukları korkunun kanıtı idi.

Sohbetin ardından sloganlar ve alkışlarla eylem başlatıldı. TOGO çalışanlarının da pencerelerden izlediği eylem boyunca Eskişehir Yolu’ndan geçen araçların neredeyse tümü korna çalarak, alkışlayarak ve zafer işareti yaparak işçilere destek verdi. Korna seslerinin oldukça coşkulu hale getirdiği eylem boyunca sloganlar atıldı.

Direniş adresi: Eskişehir yolu- ODTÜ karşısı- TOGO fabrikası

Kızıl Bayrak / Ankara



 

Cengiz Makine’de yemek boykotu

Gebze’de kurulu Cengiz Makine işçileri Bosch işçilerinin yolundan ilerlemiş, Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek Birleşik Metal’e geçmişlerdi.

Bunun ardından Türk Metal çetesi ile Cengiz Makine patronu çeşitli baskıları devreye sokarak Cengiz Makine işçilerini Birleşik Metal’den istifa etmeye zorladı.

Ancak Cengiz Makine patronunun baskılarına ve Türk Metal çetesinin tehditlerine rağmen işçiler yemek boykotuyla kararlılıklarını gösteriyorlar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Komvek Karasör’de grev

Bursa Gemlik’te Serbest Bölge’de kurulu Komvek Karasör fabrikasında Türk Metal üyesi işçiler greve çıktı.

8 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret maddelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine sessiz sedasız başlatılan grev 20 Nisan’dan beri devam ediyor.

Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Kemal Durmaz yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 aydır devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde işverenle maaş konusunda anlaşma sağlanamadığını belirterek, 23 Şubat tarihinde aldıkları grev kararını uygulamaya soktuklarını söyledi. Kemal Durmaz, patronun işlerimiz iyi değil diyerek klasik söylemlerle işçileri ve sendikayı oyaladığını belirterek, “Biz sendika olarak hakkın ve emeğin peşindeyiz. Samimiyet, bir uzlaşma ortamı için temel şartlardan biridir. Komvek işvereni öncelikle fabrikada çalışanlara sevgi duyduğunu, onların emeğine saygı gösterdiğini kanıtlamalıdır. Bu süreç işverenin sevgisini ve saygısını kanıtlaması için ideal bir zamandır” dedi.