4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da 1 Mayıs....

Irkçılığa ve sosyal saldırılara son!

Almanya genelinde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarında ırkçılığa ve sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Bielefeld

1 Mayıs Bielefeld’de sendikalar, kitle örgütleri ve partilerin katılımıyla kutlandı. 4 bin kişinin katıldığı mitingte, Türkiyeli göçmen işçi ve emekçiler ağırlıktaydı.

TKİP taraftaları önde Marks ve Engels’in büyük boy resimlerinin yanısıra, “Yaşasın 1 Mayıs! / TKİP” imzalı pankart ile “Özgürlük için sosyalizm! / Gençlik” pankartını taşıdılar. Yol boyunca “Enternasyonal dayanışmayı yükselt!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” slganlarını attılar. Kortej canlı ve coşkuluydu. Bu coşku yürüyüş boyunca söylenen devrimci marşlarla korundu. Ayrıca Anadolu Federasyonu, DİDF ve Dev-Genç pankartları ve bayraklarıyla kutlamada yer aldılar.

Alanda sendika temsilcileri çeşitli konuşmalar yaptılar. Konuşmalarda düşük ücret politikası, güvencesiz istihdam, emeklilik kesintileri öne çıkan sorunlardı.


Frankfurt

Frankfurt’taki 1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

1 Mayıs sabahı başlayan yürüyüşe aynı gün ve saatlere denk getirilen şehir maratonu dolayısıyla insanlar güçlükle ulaşabildi. Türkiyeli devrimci gruplar ve MLPD’nin blok halinde yürüdüğü korteje coşku hakimdi. Ses cihazından yapılan konuşma ve anonslarla kitle motive edildi ve bu coşku yürüyüş boyunca sürdü.

Yürüyüşün en canlı ve coşkulu kortejlerinden biri de TKİP kortejiydi. Eylemde, TKİP imzalı ve üzerinde Almanca “Yaşasın 1 Mayıs!” yazılı pankart taşındı.
Ayrıca, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) “Kapitalizm işsizlik, sosyal yıkım ve savaş demektir!” pankartıyla eylemde yer aldı.

Alanda çeşitli sendika temsilcileri konuşmalar yaptılar. Yapılan konuşmalarda taşeronluk sistemi, Harz IV yasaları, Schlecker işçilerinin toplu işten atılması ve benzer bir uygulama ile karşılaşan otel çalışanlarının sorunları ön plana çıktı.

1 Mayıs ile ilgili TKİP YDÖ imzalı bildiriler yaygın biçimde dağıtıldı. Alanda 3 Haziran tarihinde düzenlenecek etkinliğin bilet ve çağrıları kitleye ulaştırıldı.


Köln

Köln 1 Mayıs’ı DGB binası önünde başladı. Kortejin en önünde her zamanki gibi DGB’nin bu seneki 1 Mayıs sloganı olan “Tüm Avrupa için iyi iş, hakça ücret ve iş güvencesi!’’ yazılı pankart taşındı. DGB pankartının arkasında IG Metal, Ver.di, Gew vb. sendikalara üye işçiler karışık bir şekilde yürüdüler. Sendika kortejleri yürüyüşün en kalabalık, fakat aynı zamanda en dağınık ve politik olarak en zayıf kortejlerini oluşturdu.

Sendika kortejlerinde taşınan pankart ve dövizlerde, asgari ücretin en az 8,50 € olması, taşeron işçiliğin kaldırılması, sözleşmeli işçilerin kadrolaştırılması vb. gibi talepler dile getirilirken, toplu sözleşme döneminde olan IG Metal kortejlerinde ise, işçiler, sendikanın zam talebi olan % 6,5 yazılı önlükler giyerek yürüdüler. Kitlenin genelinde olduğu gibi, sendika kortejlerinde de genç işçilerin yoğun katılımı dikkat çekti.

Burjuva partilerinden SPD ve Yeşiller 90 da yürüyüşe katıldılar.

Sendika kortejlerini yerlisi ve göçmeniyle çeşitli sol gruplara ait kortejler izledi. Yerlilerden MLPD ve ICOR, “İş, barış, özgürlük ve gerçek sosyalizm için!’’ pankartıyla; DKP, “İnsan kârdan önce gelir, kapitalizmi yenelim!’’ pankartıyla; KPD Yeniden İnşa; “DGB 1 Mayıs’ta Avrupa için daha iyi bir iş istiyor, biz de diyoruz ki: Avrupa için iş, savaş için iş demektir!’’ yazılı pankartla; Die Linke, “Onlar Yunanistan’ı vuruyorlar ve hepimizi düşünüyorlar, ücretler yükseltilsin!’’ yazılı pankartla katıldı. Kısmen Die Linke dışta tutulursa, diğer yerli parti ve örgütlerin katılım ve coşku bakımından zayıf oldukları gözlendi.

Yerli gruplardan SDAJ adlı gençlik grubu katılım ve coşkusuyla dikkat çekerken, SAV, attac, üniversite öğrencileri, anarşist ve otonom bazı gruplar da katılanlar arasındaydı.

Türkiyeliler dışında, enternasyonal güçlerden İtalyan ve İranlı devrimci-demokrat çevreler de yürüyüşe katıldılar.

Yürüyüşün en coşkulu ve en politik kesimi yine Türkiyeliler’di. Ne var ki bu coşku ve politizasyon kendinden menkul kaldı. Zira atılan sloganların Almanca’dan çok Türkçe olması ve yerel sorunlara olan ilgisizlik bunun kanıtı niteliğindeydi. Türkiyeli parti ve örgütlerden MLKP, TKP/ML, TİKB, ADHK, Anadolu Federasyonu, Emek ve Özgürlük Cephesi ve DIDF pankart ve flamalarıyla katıldılar. Kürtler ise, Mala Kurda e.V. imzalı ve üç dilden yaşasın 1 Mayıs yazılı bir pankartla katıldılar. Türkiyeliler’in kortejlerinde çalınan davullar ve ses aracından çalınan devrimci marşlar 1 Mayıs’ın coşkusunu arttıran bir rol oynarken, söz konusu grupların geçen seneki katılımlarını korudukları gözlendi.

Komünistler yürüyüşe, “Kapitalizm işsizlik, ırkçılık ve savaş demektir, yaşasın sosyalizm! / TKİP” imzalı pankart ve kızıl bayraklarla katıldı. Kortejde çeşitli devrimci marşlar söylenirken, 1 Mayıs, devrim ve sosyalizm ve parti ile ilgili sloganlar sıklıkla atıldı. 1 Mayıs’a ilişkin çıkarılan broşürler yaygın olarak dağıtıldı.

Yürüyüşün ardından 1 Mayıs mitingi her yılki gibi yine Heumarkt alanında yapıldı. Burada sendika yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yürüyüşe yaklaşık 5 bin, mitinge ise 10 bine yakın kişi katıldı.

Mitingde yine 1 Mayıs’a en az emeği geçenler en çok konuştular. Sendika bürokratları ve onların dümen suyunda gidenlerden başka konuşan olmadı. Bürokratlar ise hep yaptıkları gibi bol bol tespitlerde bulunup çözümlere ve mücadeleye dair tek laf etmediler, ya da ettilerse bile, pratikte karşılığı olmayan demagojik söylemlerin ötesine geçmeyen söylemlerdir.

Miting alanı, kurulan yemek ve enformasyon standlarından dolayı adeta pazar alanına dönüştürüldüğünden, özellikle arka sıralarda yürüyen sol gruplar alana girmekte zorluk çektiler ve bir çoğu alanın dışında kaldı.

Yerlisi ve göçmeniyle sol gruplar, ön hazırlığa verdikleri karşılaştırılamaz emek bir yana, yürüyüş ve miting kitlesinin fiilen en az yarısını oluşturdukları halde, 1 Mayıs programının oluşumunda ve kürsünün kullanılmasında yıllardır hiçbir inisiyatif sağlayamadılar.

Miting sunulan müzik dinletisinin ardından sona erdi.


Wuppertal

Launentiusstr alanında yapılan Wuppertal 1 Mayıs kutlamasına 1500 işçi, emekçi ve genç katıldı. Katılımın ağırlıklı bölümünü orta kuşak işçiler oluşturdu. Göçmen emekçilerin yoğun katılımı da dikkat çekti.

1 Mayıs yürüyüşü Unterbarmen’de IG Metall binasının önünde başladı. Yerli işçi, emekçi ve ilericilerin esas ağırlığını oluşturduğu yürüyüş kortejlerine genelde cansızlık hakimdi.

Yerli ilerici parti ve kurumlardan MLPD, DKP, Die Linke ve IG Metall kutlamaya katılırken, Türkiye’den ise, TKİP, Anadolu Federasyonu ve Kürt yurtseverleri eyleme katıldı. “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi! / TKİP” pankartı ile katılan TKİP taraftarlarının korteji en canlı ve dikkat çekici olanıydı. Türkiyeli grupların birlikte attıkları ortak sloganlar yürüyüşe bir parça canlılık kazandırıyordu. Kürtçe, Türkçe ve Almanca olarak “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Yürüyüş kolu belli bir güzergahtan geçerek geldi. Burada DGB ve IG Metall temsilcileri ile belediye başkanı birer konuşma yaptılar. IG Metall temsilcisi kısaca, yaşanmakta olan TİS sürecine ve seyrine değindi. Bu çerçevede, taşeronluk sistemi ve ücret sorunu konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini dile getirdi. Kutlamada öne çıkarılan bir diğer sorun ise Neonazi tehlikesi idi. Bu konuda duyarlı olunması söylendi. Wuppertal’da bunun bir süreklilik olarak yaşanmasının önemine dikkat çekildi.

Yürüyüş sırasında TKİP 1 Mayıs bildirisi, BİR-KAR’ın 1 Mayıs bülteni yaygın olarak dağıtıldı.


1 Mayıs etkinliği

Wuppertal’daki 1 Mayıs yürüyüşünün ardından 1 Mayıs kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Her yıl geleneksel biçimde yapılan bu yılki etkinliğe 70 civarında emekçi ve genç katıldı.

Etkinlik özgürlük, devrim ve sosyalizm davasında ölümsüzleşenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlatıldı. Bunu 1 Mayıs’ın tarihsel ve sınıfsal anlamına, yanısıra da dünya, Avrupa ve Türkiye’de içinde bulunulan süreçte yaşanan toplumsal ve siyasal gelişmelerin dile getirildiği, dönemin aynı zamanda devrimler dönemi olduğunun altının çizildiği ve buna uygun bir hazırlığın yaşamsal olduğunun yeniden hatırlatıldığı bir konuşma yapıldı. Konuşma belli bir ilgiyle ve dikkatle dinlendi.

Konuşmanın ardından “Grup Şahinler” adlı grup sahneye çıktı. Genç grup, bir müzik dinletisi yaparak kutlamaya katkıda bulundu.

Kutlamanın en anlamlı bölümü ise Hatice Yürekli ile ilgili anmaydı. Söz alan bir katılımcı H. Yürekli’nin başından sonuna saygıya değer devrimci yaşamını anlattı. Parti’nin Habip ve Ümit’te olduğu gibi, ona kazandırdığı niteliklerine değindi. Zor bir dönemin devrimcisi olduğunu, kurucu bir kadro niteliği taşıdığını, bunu da, en son olarak Parti’nin Kuruluş Kongresi’ndeki kuruculuğu ile taçlandırdığını belirtti. Son olarak, H. Yürekli’nin bilinçli ve yürekli bir komünist kadın olduğunun altını çizdi, yürekli bir devrimci gibi kendisini davaya adayarak bunu unutulmaz biçimde yoldaşlarının bilincine kazıdığını dile getirerek sözlerini noktaladı.

Bu anlamlı anmadan sonra Grup Şahinler bir kez daha sahne aldı ve kısa bir dinleti daha yaptı.

Etkinlik bu kez araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır’ın konuşması ile devam etti. Volkan Yaraşır kısaca başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere Avrupa’yı saran ve sarsan proleter kitle hareketlerine değindi, bu sosyal hareketlerin biriktirdiği devrimci imkanlara dikkat çekti, devamında ise, bugünkü süreçte, siyasal öznenin, yani devrimci parti ihtiyacının hayati önemine vurgu yaptı. Bu olmazsa eğer, söz konusu imkanların heba olacağının, karşı devrimci girişimlerin bu durumda öne çıkacağının altını çizdi.

Yaraşır, konuşmasının ikinci bölümünde ise Türkiye ve Kürdistan’daki toplumsal devrimci devinimlerden söz etti. Bir kez daha, Kürt özgürlük mücadelesinin gücüne ve sınıf hareketi ile buluştuğunda nasıl muazzam bir gücün ortaya çıkacağına dikkat çekti. Bunun yalnızca bir temenni değil, bir zorunluluk olarak anlaşılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin İstanbul başta olmak üzere sanayi kentlerinde sayılarından bağımsız olarak çok anlamlı işçi direnişlerinin gerçekleştiğini, her yerde büyük patlamaları mayalayan bir hoşnutsuzluk ve öfkenin biriktiğini belirterek, geleceğe iyimser bakılmasını istedi. Maltepe Belediyesi taşeron isçilerinin tek başına kendilerinden öte bir cereyana yol açtığını anlatarak, işçi sınıfının da kendi devrimci kimliğini oluşturmaya başladığının altını çizdi. Yaraşır sözlerini, dönemin sınıf devrimciliği dönemi olduğunu ve devrimciliğin sınıfla anlamlanabileceğini, aksi halde bir manasının olamayacağını vurgulayarak bitirdi.

Yaraşır’ın somut ve zengin örnekler eşliğindeki konuşması katılımcılar tarafından gözle görülür bir ilgiyle ve dikkatle dinlendi.

Etkinlik 6 Mayıs ve sonraki günlerde gerçekleştirilecek devrimci anmalara çağrılarla sona erdirildi.


Dortmund

Dortmun’da yapılan 1 Mayıs yürüyüşüne yaklaşık bin kişi katıldı. Alanda ise yaklaşık 3 bin kişi vardı. Yürüyüş şehir tiyatrolarının önünde başladı ve Westefalen Park’ta sona erdi. Bu yılki Dortmund 1 Mayısı geçen yıla göre daha zayıf ve cansızdı.

Yürüyüşe yerli ilerici ve devrimci güçler olarak, MLPD, DKP, Die Linke, SPD ve Yeşiller katıldı. Türkiyeli kurumlardan ise, BİR-KAR, DİDF, Alevi Derneği ve Anadolu Federasyonu kutlamaya katıldı.

Yürüyüşte en çok atılan sloganlar, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarıydı.

Alanda SPD temsilcisi bir konuşma yaptı. Konuşmasında NRW’de 13 Mayıs’ta yapılacak olan seçime değindi, destek talep etti. Sendikalar tarafından yapılan konuşmalarda ise, düşük ücret ve indirimli bilet sorunu öne çıkarıldı. Taşeron sisteminin can yaktığına değinildi, sosyal devletin yok edildiğinin altı çizildi. Eylemde BİR-KAR 1 Mayıs bülteninin yaygın dağıtımı yapıldı.


Nürnberg

1 Mayıs her ulustan işçi ve emekçinin katılımı ile kutlandı. Belirgin bir coşkunun egemen olduğu kutlamaya 5 bin kişi katıldı. Alman Sendika Konfederasyonu’nun (DGB) düzenlediği yürüyüşe, Almanya’nın devrimci ve ilerici kurumlarının yanı sıra, Türkiyeli ve Kürdistanlı emekçiler katıldı. Dikkate değer olan ise, bu yılki kutlamaya yoğun bir göçmen işçi kitlesinin katılmış olmasıydı.

Yürüyüşte en çok Almanca ve Türkçe “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları atıldı. Almanya’da şu sıralar metal iş kolunda Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci yaşanıyor. Haliyle atılan sloganlara, taşınan pankart ve dövizlere bu yansıdı. Ayrıca kürsüden yapılan konuşmalarda soruna özel biçimde değinildi. IG Metall’in sürdürdüğü TİS’nin seyri üzerine bilgi verildi. Taşeron işçiliğin ıslah edilmesi, çırakların eğitimden sonra kadrolu işçi yapılması ve % 6,5’luk ücret artışı konusundaki ısrarın sürdürüldüğü vurgulandı.

Nürnberg’de bir de, otonom grupların düzenlediği bir yürüyüş gerçekleştirildi. 2.500 kişinin katıldığı bu eylemde ise, gençlerin yoğun katılımı göze çarpıyordu.


Berlin

1 Mayıs Berlin’de yapılan farklı eylemlerle kutlandı. Bunlardan ilki 1 Mayıs’tan bir gün önce ağırlıklı olarak otonom gruplardan oluşan çevrelerce Wedding semtinde düzenlendi. Sendikaların düzenlediği yürüyüş ise 1 Mayıs günü Alexanderplatz yakınında Hackescher Markt’da başladı.

Kortejin en önünde DGB’nin bu yıl şiarlaştırdığı 1 Mayıs sloganı “Tüm Avrupa için iyi iş, hakça ücret ve iş güvencesi!’’ yazılı pankart taşındı. DGB pankartının arkasında IG Metal, Ver.di ve diğer sendikalar kortejlerini oluşturdular. Bu sendika kortejlerinin arkasında ise göçmenlerin ağırlıkla oluşturduğu kortejler yer aldı. Sendikaların katılımı geçen seneye oranla zayıf olmasına rağmen devrimci, ilerici, sol grupların kortejleri daha coşkulu ve kalabalıktı. Yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Yürüyüşte öne çıkan pankart ve dövizlerde daha çok iş güvencesi, işçi ücretlerinin yükseltilmesi, sosyalizm vurguları öne çıkarken kapitalizm ve krizi ise sorgulandı. Yürüyüş saat 12.00’de tarihi Brandenburger Tor’da yapılan mitingle son buldu. Mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

TKİP taraftarları yürüyüşe, “Hep birlikte sosyal yıkıma, rasizme ve emperyalist saldırganlığa karşı!/ TKİP” imzalı pankart ve kızıl bayraklarla 30 kişilik bir kitleyle katılım sağladı. 1 Mayıs’a ilişkin çıkarılan afiş ve broşürler de yaygın olarak kullanıldı.

Berlin’de düzenlenen bir diğer 1 Mayıs eylemi ise Kreuzberg semtinde yapılan festival oldu.

1 Mayıs’ın içeriğini boşaltmaya dönük olarak yapılan bu festival tam anlamıyla bir karnaval havasında geçti. Yüzlerce yiyecek ve içecek standının yanısıra dans ve müzik standları her yüz metrede bir kurulmuştu. Onbinlerce katılımın olduğu bu festival akşam saatlerinde başlayan yürüyüşle devam etti. Saat 18.00’den itibaren biraraya gelen anti-faşist, otonom gruplar saat 19.30’da yürüyüşe geçtiler. 10 binin üzerinde bir katılımın olduğu bu yürüyüşe polis birçok defa müdahale etti ve Yahudi Müzesi önünde, çıkan olaylardan dolayı saat 21.30 civarında kitleyi dağıttı.


Stuttgart

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) düzenlediği yürüyüş için katılımcılar Marien Platz’da toplandılar. Yürüyüşe yaklaşık 3 bin civarında emekçi katıldı.

DGB’nin düzenlediği yürüyüşe bu yıl yerli örgütlerden MLPD, DKP, Die Linke ve otonom gruplar da vardı. Ayrıca Srilankalı ve Yunan emekçiler de yürüyüşte yerlerini aldılar. Türkiyeli örgütlerden ise, TKİP, MLKP, MKP, TKP/ML, PKK, Anadolu Federasyonu, Dev Yol, Alınteri, DİDF katılım sağladı.

IG Metall ve Ver.di yürüşe temsili düzeyde katılırken, esas olarak miting alanının da boy gösterdiler. Alanda 5 bin civarında kişi vardı. Kürsüden bu yıl DGB Sendikası’nın şefi Michael Sommer konuştu. Konuşmada ağırlıklı olarak krize ve sosyal hakların gasp edilmesine değinerek hükümetin politikalarını eleştirildi. Önümüzdeki görüşmelerde sonuç almadıkları taktirde greve gideceklerini belirtti.

Komünistler yürüyüşe, üzerinde Almanca “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!” yazılı bir pankart ve kızıl bayraklarla katıldı. Enternasyonal ve devrimci marşlar eşliğinde yürüyen kortejin canlılığı dikkat çekti. Yürüyüş alanında “Devrim ve sosyalizm için 1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!” başlıklı Almanca, Türkçe TKİP bildirileri dağıtıldı.

BİR-KAR’ın çıkardığı 1 Mayıs bülteni de yaygın dağıtıldı.

Ayrıca DGB yürüyüşünden sonra Alman solların düzenlediği bir miting daha yapıldı. Bu miting ve yürüyüşe bazı Türkiyeli örgütler de destek verdi.


1 Mayıs etkinliği

1 Mayıs kutlaması, TKİP ve MLPD ve İranlı Komünistler’in ortaklaşa hazırladığı 1 Mayıs etkinliği ile devam etti. Bu etkinlik, “ABS” İşçi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlikte MLPD ve TKİP adına konuşma yapıldı. MLPD’den konuşmacı genel olarak dünyada yaşanan krizin boyutlarına değindi. TKİP adına yapılan konuşmada dünyada ve Türkiye’deki 1 Mayıslar selamlanarak, Türkiye’deki 1 Mayıs hakkında Almanca bilgi verildi.

Değişik dillerde devrimci marşlar ve halaylar eşliğinde devam eden etkinlik saat 19.00’da sona erdi.