4 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/18

 Kızıl Bayrak'tan
Coşkulu, yaygın ve kitlesel
1 Mayıs
BDP heyetinin ABD gezisi
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu
İzmir’de coşkulu ve kitlesel
1 Mayıs
Ankara’da kitlesel ve coşkulu
1 Mayıs!
Bursa’da iki 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında
1 Mayıs kutlamaları
Kürdistan’da kitlesel 1 Mayıs
1 Mayıs’ta iş cinayetleri
TOGO’da direniş başladı!
Devrimci mirası yaşatmak,
daha ileriye taşımakla
mümkündür!
1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı
Almanya’da 1 Mayıs

Avrupa’da 1 Mayıs
Özelleştirmenin önündeki hukuki engeller kaldırıldı

“Karar; cezasızlıktır, karar beraattir,
karar yargısız infazı aklamaktır!”
Karadağ cinayeti davasında 7. duruşma
Fethiye davası üzerine
İzmir Öğrenci Kurultayı
üzerine
“Dilimin sınırları,
dünyamın sınırlarıdır!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs dünya genelinde coşkuyla kutlandı

Dünyanın dört bir yanında da işçi ve emekçiler birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ı gösterilerle kutladı. Birçok başkentte yüzbinlerce işçi ve emekçi, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve asgari ücretlerin yükseltilmesini talep etti.
Sınıfın mücadele günü 1 Mayıs’ta sendikaların çağrısına uyan yüzbinlerce işçi ve emekçi kısıtlamalara karşı protestolarını alanlarda gerçekleştirdi.

Almanya’da Alman Sendikalar Birliği DGB’nin yaptığı açıklamaya göre gerçekleşen 420 yürüyüş, gösteri ve mitinge ülke çapında toplam 420 bin kişi katıldı.

Yunanistan’da grev vardı

Yunanistan’da 2012 1 Mayısı, hükümetin “krizle mücadele” adı altında uyguladığı sosyal yıkım saldırılarını protesto eden emekçilerin grevlerinin gölgesinde kutlandı.
1 Mayıs’ta da işçiler hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto ederek sokaklara döküldü.
Atina’da üç büyük gösteri yapıldı. Gösterilerden biri Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikası (ADEDY) tarafından düzenlendi. Bu gösteride “Hiç kimse yalnız değildir birlikte başarabiliriz” sloganı altında yürüyen sendikalar Avrupa Birliği’nin kemer sıkma politikalarına sessiz kalınmayacağını vurguladılar.
İkinci gösteri sol parti ve örgütlerin gösterisiydi. Bu da son yıllarda sol örgütlerin yaptığı en kitlesel gösteriydi.
Üçüncü ve en büyük gösteriyse Komünist Partisi (KKE) ve Yunanistan Mücadeleci İşçiler Sendikası (PAME) tarafından yapıldı. Sendika 1 Mayıs gösterisini, demir çelik işçileriyle dayanışmak için, 6 aydan beri grevde bulunan Atina’nın dışındaki demir çelik fabrikasında gerçekleştirdi. İşçiler Athen-Korinth otobanına da barikat kurdular. Sendika başkanı yaptığı konuşmada 6. ayına giren grevin tüm işçi ve emekçilerin direnişinin sembolü olduğunu vurguladı. Dolayısıyla işçi ve emekçilere yönelik saldırılara dur diyebilmek için tüm Yunanistan’ın demir çelik fabrikasına dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
1 Mayıs nedeniyle işyerlerinin kapalı olduğu ve bazı toplu taşıma araçları çalışanlarının kısa süreli greve gittiği ülkede demiryolu hatları çalışanları 24 saatlik grev yaptı. Denizcilik sektörü çalışanları da 24 saatlik greve giderek kendilerine ait sosyal sağlık kurumunun, yeni oluşturulan Ulusal Sağlık Hizmetleri Kurumu (EOPYY) ile birleştirilmesine ve toplu iş sözleşmelerinin iptal edilmesine karşı çıktı. Dört büyük deniz ve liman çalışanları sendikası PEMEN, PENEN, PEEMAGEN ve OStefenson’ın 24 saatlik grevi nedeniyle gün boyunca gemilerin büyük bölümü limanlarda bağlı kaldı, ana karayla adalar arasındaki gemi bağlantısı da kesildi.

İspanya ve Portekiz’de 1 Mayıs

İspanya ve Portekiz’deki 1 Mayıs kutlamaları ülke çapında gerçekleştirildi. İspanya’da 1 Mayıs’a hükümetin “tassarruf” adı altında işçi ve emekçilere dayattığı sosyal yıkım politikaları damgasını vurdu. İşçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta da “Bu bir kriz değil, soygundur” pankartlarıyla krizin faturasının emekçilere ödetilmesine karşı çıktılar.
Özellikle çalışma reformu adı altında uygulanmaya çalışılan saldırılara tepki büyüktü.
Portekiz’de de özellikle Lizbon’da binlerce kişi sokaklara çıkarak 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

İngiltere

İngiltere’de sendikaların geleneksel olarak 1 Mayıs’ı kitlesel gösterilerle kutlamamasından dolayı bu yıl da, başkent Londra’da ağırlıklı olarak Sri Lanka, Kıbrıs, İran, Türkiye gibi ülkelerden gelen göçmenlerin örgütleri sokağa çıktı. Yürüyüşe sendikaların katılımı temsili düzeyde oldu.

Fransa

Fransa’da 1 Mayıs Fransız sendikalar CGT, CFDT, FSU, Solidaires ve UNSA’nın çağrısı üzerine ülke genelinde düzenlenen 290 gösteriyle kutlandı. CGT sendikasından yapılan açıklamaya göre ülke genelinde 1 Mayıs eylemlerine 250 bini Paris’te olmak üzere 750 bin kişi katıldı. Tüm bölgelerde son yılların en yüksek katılımlı eylemlerinin yapıldığı gözlendi.
İşçi ve emekçiler, Denfert-Rochereau Meydanı’ndan Bastille Meydanı’na doğru “Uluslararası dayanışma ve sosyal ilerleme için” yazılı pankart arkasında yürüdüler.
Sendikalar, Avrupa Birliği’nin dayattığı sosyal yıkım politikalarına “hayır” derken, Fransa’da gelecek beş yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde “gerçek bir büyüme” politikası talep etti.
Sendikalara göre Toulouse’da da 40 bin işçi ve emekçi 1 Mayıs’ta sokaklara çıkarken, gündemlerinde ücret, iş ve kamu hizmetlerinin korunması vardı. Ancak sloganların oldukça politik olduğu gözlendi.
Marsilya’da 20 bin dolayında kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Lyon’da da 20 bine yakın kişi sokaklara çıkarken, Bordeaux kentinde yürüyüşe katılanların sayısı 12 bini geçti. 10 bin kişinin katıldığı Rennes’deki 1 Mayıs yürüyüşünde ise tam bir “anti-Sarkozy” havası vardı. Ayrıca Nancy’de 10 bin, Montpellier’de 5 bin, Strasbourg’da 4 bin 500, Havre’da 4 bin, Lille’de 3 bin, ve Mulhouse’da ise 1500 kişi alanlarda talep ve tepkilerini dile getirdi.
Sarkozy’nin de aynı gün kendi taraftarlarını “gerçek iş bayramı” sloganı ile Paris’te toplaması “provokasyon” olarak tepki gördü. Ülkenin en büyük işçi sendikası CGT, 1 Mayıs’ta işçileri “Sarkozy’yi alt etmeye” çağırdı.

Avusturya

Kentin 23 bölgesinden yola çıkan çeşitli meslek grupları ve kitle örgütlerinin temsilcileri Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Belediye Sarayı’nın önünde sabahın erken saatlerinde biraraya geldi. 10 bin kişinin katıldığı gösteride yapılan konuşmalarda gençlik arasında işsizliğe vurgu yapıldı. “Eşit işe eşit ücret!”, “Zenginlerin sebep olduğu ekonomik krizin yüküne ortak olmak istemiyoruz!” ve “Varlık vergisi hemen uygulansın!” pankartları taşındı.

ABD’de “İşgalciler”den genel grev çağrısı

1 Mayıs ABD’de resmi olarak kutlanmıyor. ABD’de gelir dağılımı eşitsizliğini, Wall Street’i, ekonomik politikaları ve işsizliği protesto eden “Wall Street’i İşgal Et’’ eylemcileri, 1 Mayıs’ta kentin çeşitli bölgelerinde protestolar düzenledi.
“Wall Street’i İşgal Et’’ eylemcileri genel grev çağrısı yaparak Amerikalılar’dan işe, okula gitmemelerini ve para harcamamalarını istedi.
Hareketin destekçilerinin işgal ettikleri mekanlardan zorla çıkartılmaları sonucu son aylarda bu protesto akımı popülaritesini kaybetmişti.
İşgal hareketi, New York’ta iş çıkış saatinde bir miting düzenledi. San Francisco’da da Golden Gate Köprüsü üzerinde bir eylem gerçekleştirildi.

Küba

Küba’nın başkenti Havana’da binlerce emekçi meydanlara indi. Ülke genelinde 1 Mayıs yürüyüşleri ve gösterileri düzenlendi.

Rusya

Rusya’nın başkenti Moskova’da 150 bin kişinin katılımıyla dev bir 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi. Gösteriye Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve halefi Vladimir Putin de katıldı. Komünist Parti üyeleri ise, 1 Mayıs’ı farklı bir alanda kutladı.
Benzer kutlamalar ülkenin değişik kentlerinde düzenlenirken, bu yürüyüşlere ve gösterilere 2 milyondan fazla kişinin katıldığı bildirildi.

Ukrayna

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Komünist Parti (UKP) taraftarları 1 Mayıs vesilesiyle çeşitli etkinlikler düzenledi. Kiev’in ünlü Hreşçatik Caddesi’nde ellerindeki parti bayraklarıyla Lenin ve Stalin’in portreleriyle yürüyüş düzenleyen UKP’liler Bağımsızlık Meydanı’nda kurulan platform çevresinde mitinglerine devam etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren meydanda toplanan binlerce UKP’li, “Mücadele etmeden zafer kazanılmaz” afişleri ve çeşitli dövizler taşıdı. Aylıklarının düşüklüğünü, iktidara güvenmediklerini ve geçim şartlarının zorlaştığını dile getiren halk Komünist Parti lideri Simenenko’nun konuşması akabinde platformdaki çalınan canlı marşları dinledikten sonra dağıldı.
Bulgaristan’da 1989 yılına değin görkemli bir şekilde kutlanan 1 Mayıs, bu yıl sönük geçti.
Sofya’da 1 Mayıs dolayısıyla eski Komünist Parti’nin (BKP) devamı niteliğindeki ana muhalefet, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) parlamento önünde bir miting düzenledi.
“1 Mayıs Öfke Günü” sloganı altında düzenlenen mitinge büyük bir bölümü yaşlılardan oluşan yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
Polis ablukası altında gerçekleştirilen yürüyüşte hükümetin istifasını isteyen sloganlar atıldı. Göstericiler, protesto yürüyüşünün ardından parkın açık hava tiyatrosunda BSP’nin himayesinde düzenlenen halk dansları gösterisi ile halk müziği konserini izledi.

Kazakistan’da 3 gün tatil

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 1 Mayıs “Halkların Kardeşliği ve Birliği Bayramı” olarak coşku içinde kutlandı.
Kazakistan’da yaşayan ve aralarında Kürtler, Ermeniler, Azeriler, Yahudiler, Koreliler, Tacikler, Çeçenler, Ukraynalılar, Ruslar’ın da bulunduğu 140′tan fazla etnik grubun katılımı ile başkent Astana’nın en büyük meydanında gerçekleşen kutlamada etnik grupların temsilcileri olan sanatçılar şarkılar söylerken, halkın büyük ilgi gösterdiği 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle ülkede 3 gün tatil ilan edildi.
Asya’da işçi ve emekçiler zam talebi için yürüdüler. Büyük kentlerin meydanlarına akan binlerce işçi çalışma koşullarının iyileştirilmesini, asgari ücretlerin yükseltilmesini talep etti.
Endonezya, Asya kıtasının en büyük eylemlerden birine sahne oldu. Geniş bir katılımın gerçekleştiği Endonezya’da işçiler hükümeti protesto ederken, yaşam standartlarının yükseltilmesini talep ettiler.
Gösteride 9 bin Endonezyalı işçi, 16 bin kişilik polis ve askerlerden oluşan kordonun içinde yürüdü. Göstericiler, “Maaşlarımızı yükseltin” pankartları taşıdı.
Filipinler güçlü gösterilere sahne olan bir diğer ülke oldu. 8 binin üzerinde işçi, başkent Manila’da yürüyüş düzenledi. İşçilerin talebi günlük ücretlerinde artış oldu. İşçiler Devlet Başkanı Benigno Aquino’nun maaşlara günlük zam yapılması çağrılarını bunun enflasyonu arttıracağı ve yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştıracağı iddiasıyla reddetmesini protesto etti.
ABD Elçiliği’nin önünde gerçekleşen mitingin ana taleplerden biri de ülkedeki ABD askerlerinin geri çekilmesiydi.
Bangladeş’te de işçiler 1 Mayıs’ta ücret artışı ve daha fazla hak talepleri için yürüdüler. Bazı eylemciler gösteriye otobüslerin üzerinden destek verdi.
Güney Kore’nin başkenti Seul’de işçiler daha iyi çalışma şartları talebiyle sokaklara döküldü. 1 Mayıs gösterilerine katılan işçiler sene içerisinde iş kazalarında ölen işçilerin hesabını sordu. Sahnede sık sık işçilerin çalışma şartlarının kötü olduğunu gösteren oyunlar oynandı. Hem oyunlar içerisinde hem konuşmalarda hem de atılan sloganlarda sık sık ülkedeki büyük şirketler Hyundai, Samsung, Ssangyong’a karşı tepkiler dile getirildi. Özellikle son iş kazasında 21 işçinin yaşamını kaybettiği otomotiv tekeli Ssangyong protestoların hedefi oldu.
Seul’de Kore Sendikalar Federasyonu’nun binlerce üyesinin katılımıyla kısa mesafe maratonu düzenlendi.
Tayvan’da ise 1 Mayıs’ta binlerce kişi hükümet karşıtı sloganlar atarak gösteri gerçekleştirdi. Başkent Taipei’nin merkezine yürüyen işçiler, yüksek maaş ve daha iyi çalışma koşulları talep etti.
İşçi Bayramı’na katılan öğrenciler de, hükümetin harçlara yaptığı zamları geri alması talebini haykırdılar.
Malezya’da yüzlerce kişilik bir grup Başbakan Necib Razak’ın 1 Mayıs’tan birgün önce açıkladığı asgari ücret zamlarını protesto etti. Asgari ücretin 521 TL civarında olduğu Malezya’da ilk kez maaşlara zam yapıldı.
Doğu Timor’daki gösterilere ise polisin işçilere saldırısı damgasını vurdu. Polis 80’den fazla kişiyi gözaltına alırken, çıkan olaylar sonucu yaralananların da olduğu öğrenildi.
Nepal’de bu yıl ilk kez 1 Mayıs resmi tatil olarak kutlanırken Pakistan’da çeşitli örgütlere bağlı işçiler de alandaydı.
Japonya’da Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki patlamanın yaralarını sarmaya çalışan Tokyo’da 1 Mayıs’ın ana talebi, hükümetin nükleer enerji politikasına son vermesiydi.
Pakistan’ın Chaman kentinde yürüyüş yapan işçiler, maaşlarının arttırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.
Asya’da Auckland, Bangkok, Seul ve Melbourne gibi birçok şehirde 1 Mayıs gösterileri düzenlendi.