21 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/40

 Kızıl Bayrak'tan
Gerici savaş ve saldırganlık
cephesini durduralım
Kirli savaşa son!
ABD düzmece iddialarla İran’ı tehdit ediyor, Türk devletini kışkırtıyor
Gözaltı ve tutuklama furyası
“Ekmek yoksa, pasta yiyin”
“Orta Vadeli” saldırı programı açıklandı
Devrimci işçilere sendikacı barikatı!
Hesap soralım!
Savranoğlu işçileri İzmir’e döndü
TİS Uzmanı İrfan Kaygısız:
“İşçi sınıfı üzerindeki baskı ve
sömürü artacak”
Başka dünya mümkün; sosyalizm!
Kapitalist metropollerde
protesto gösterileri!
‘’Yakında sizin kente geliyor” hazır mısınız?
Yunanistan: Emekçiler sel olup aktı
K-Pet’te direniş kazanacak!
Esir takası yapıldı.
Sendikal Güçbirliği Bursa Bölge Toplantısı
KESK grev hakkı için eylemdeydi
Asistan Hekim Kurultayı
gerçekleştirildi
Nitelikli ucuz yemek istiyorlar
Suzan Zengin
sonsuzluğa uğurlandı.
Kapitalist kriz ve devrim
“Bir mezarımız olsun”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Suzan Zengin sonsuzluğa uğurlandı

Yaşamını devrim ve sosyalizm mücadelesine adayan Özgür Gelecek gazetesi Kartal Temsilcisi Suzan Zengin, ailesi, dostları, yoldaşları ile ilerici ve devrimci güçler tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Zengin’in cenazesi 14 Ekim günü Tuzla Aydınlı’da düzenlenen törenle toprağa verildi.

Sabah saatlerinden itibaren Tuzla Aydınlı Cemevi’nde toplanmaya başlayan yüzlerce kişi Aydınlı sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüşle Suzan Zengin şahsında devrim ve sosyalizm şehitlerini andı. Partizan ve Özgür Gelecek tarafından düzenlenen anmada Zengin’in katledilmesine neden olan tecrit ve tredman politikaları protesto edildi. Zengin’i katleden devletten hesap sorma kararlılığı dile getirildi.

Dostları ve yoldaşları yanındaydı

Aralarında gazetemizin de bulunduğu çeşitli sol-sosyalist gazete ve dergilerin çalışanlarının yanı sıra sendikalar, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de Zengin için Tuzla’daydı. Cenazeye ayrıca, Zengin’in yıllar boyunca sesi soluğu olduğu deri işçileri de katılım sağladı.

DİSK’e bağlı sendikalardan Genel-İş, Emekli-Sen, Limter-İş, Türk-İş’e bağlı sendikalardan Belediye-İş, Deri-İş demokratik kitle örgütlerinden ise İHD ve ÇHD yöneticilerinin yer aldığı anmada devrimci dayanışmanın anlamlı örneklerinden biri yaşandı.

İlerici ve devrimci güçlerden BDSP, DHF, PDD, Mücadele Birliği, Kaldıraç, Emek ve Özgürlük Cephesi, ESP, Halk Cephesi de cenaze törenine katılım sağladı. Sanatçı Pınar Sağ da törenin sonuna kadar anmayı takip etti.

Yüzlerce kişi karşıladı

Öğle saatlerinde “Suzan yoldaş ölümsüzdür’”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları eşliğinde getirilen cenaze yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Karanfillerle donatılan tabutu omuzlayan onlarca kişi Zengin’in devrettiği bayrağı taşıma sözü verdi. Cemevi’nin bahçesindeki musalla taşına konan tabutun önünde toplanan kalabalık kısa bir süre devam eden dini töreni takip etti. Törenin ardından ise Cemevi girişinde kortejler oluşturan yüzlerce kişi Aydınlı sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüşün ardından mezarlığa ulaştı.

“Devrim şehitleri ölümsüzdür Suzan Zengin yaşıyor! / Partizan” ve “Hapishanelerde tecrit-tredman öldürmeye devam ediyor” pankartları ve Zengin’in fotoğrafları ile “Devrimci basın şehitleri ölümsüzdür”, “Tecrit-tredman öldürmeye devam ediyor” dövizleri taşındı.

Yağmur altında gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Aydınlı Mezarlığı’na gelen kitle Zengin’i toprağa verdi. TKP/ML militanları da Zengin’in gömülüşü sırasında parti bayrağını tabutun üzerine bıraktı.

“Unutmayacağız, unutturmayacağız!”

Zengin’in defnedilmesinin ardından mezarlık içerisinde anma töreni yapıldı. Zengin şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından ilk sözü Özgür Gelecek Gazetesi temsilcisi aldı. Zengin’in anısına sahip çıkacaklarını belirten temsilci, Zengin’in mücadele dolu yaşamının önemli kesitlerini aktardı. Partizan adına yapılan konuşmada ise Zengin’in devrimci yaşamıyla onur duyduklarını ve Zengin’in katili olan devletten hesap soracaklarını dile getirdi. Partizan temsilcisinin konuşması, “Seni unutmayacağız, unutturmayacağız. Tüm güzel değerlerini rehber edineceğiz, söz veriyoruz” sözleriyle sona erdi.

Anma programında dost ilerici ve devrimci kurumların temsilcilerine de söz verildi. Bu bölümde ESP, BDSP, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, Yeni Demokrat Gençlik, Halkın Günlüğü, ATİK ve PDD temsilcileri söz aldı.

Zengin’in cezaevi arkadaşı ve PDD temsilcisi Nevin Berktaş’ın da konuşma yaptığı anmada Zengin’in devrettiği bayrağı daha ileriye taşıma ve devrimci dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı. Sanatçı Pınar Sağ ise, direniş vurgusu yaptığı konuşmasında Suzan’ın yoldaşlarına selam gönderdi.

Zengin’i devlet katletti

12 Ekim günü aramızdan ayrılan Zengin, uzun ve ağır tutukluluk koşulları ile işkencelerden kaynaklı yıpranmışlıkların tetiklediği sağlık sorunları nedeniyle açık kalp ameliyatı olduğu için 17 gündür yoğun bakımdaydı.

Zengin son olarak 2009 yılında evi polis tarafından basılarak gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde birbuçuk yıl kalmıştı. Hapishanede sağlık sorunları artan Zengin 52 yaşındaydı.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

 

“Halkların Demokratik Kongresi” kuruldu

Kongre Girişimi Kuruluş Kongresi 15-16 Ekim günlerinde Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. 20 bölgeden 800 delege ile toplanan kongreye katılım da oldukça yoğundu. Cinsiyet eşitliği çerçevesinde katılımın yüzde 50’sini kadınlar oluşturdu.

‘Solda birlik’ iddiası ile biraraya gelen aralarında BDP, EMEP, ESP, KADEP, DSİP, SDP gibi partilerin de bulunduğu sol güçler tarafından çalışması yürütülen kongrenin ilk gününde delege tartışmaları yapıldı. İkinci gün ise tüzük, program ve 100 kişilik daimi meclis ve yürütme görevini görecek divan oluşturuldu.

Salonda kadın, emek, Kürt sorunu, ekoloji, barış ve geçlik başlıklarını işleyen pankartların yanısıra 13 dilde “Birleşiyoruz” yazılı pankartlar yer aldı.

Tüzük ve program taslağı tartışıldı

Kongre’nin öğleden sonraki ikinci oturumunda tüzük taslağının özeti Günay Aslan tarafından okundu. Kongrenin tanımı, ilkeleri ile amaçlarının yer aldığı tüzükte, demokratik özerkliğe ilişkin düzenlemelere vurgu yapıldı. Kongrenin bütün organları hakkında bilgi veren Aslan, kongreyi bir mücadele aracı olarak kurduklarını, bu nedenle karar alan bir mekanizma kurmak istediklerini belirtti. Tüzük taslağının okunmasının ardından delegeler, taslağa ilişkin önerilerini sundu.

Tüzük tartışmasının ardından program taslağı tartışmalarına geçildi.

Kongre Girişimi Kuruluş Kongresi ikinci gün oturumu Kocatepe Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Program taslağı üzerinde yoğun tartışmalar gerçekleştirilirken, divan programla ilgili tartışma ve önerilerin ardından gelen bir önergeyi kongreye sundu. Önergede, programın mevcut haliyle kabul edilmesi, 6 ay sonra yapılacak kongrede program ve tüzükte yenilik yapılması, Halklar Gerçeği Kongresi’nin kurulması ve bu kongrede Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun oluşumuna gidilmesi talepleri yer aldı. Önerge, delegeler tarafından kabul edildi.

Halklar Gerçeği Kongresi ise İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in önerisi üzerine kongrenin gündemine geldi. Kimlik tartışmaları üzerine Önder, Halklar Gerçeği Kongresi yapılarak sonuçlarının program ve tüzüğe eklenmesi önerisinde bulundu.

Kongre’nin yerel yönetim ve milletvekili genel seçimlerinde parti oluşumunu örgütsel hedef olarak benimsemesi yönünde ilke kararı alınarak, Kongre Meclisi’ne görev verildi.

Kongrenin ismi “Halkların
Demokratik Kongresi”

Kongre’nin son gündemi isim tartışmasıydı. Delegelerden 17 isim önerisi geldi. Oylama sonucunda “Halkların Demokratik Kongresi” önerisi kabul edildi.

Sonuç bildirgesi yayınlandı

Kongre Girişimi’nin Türkiye Kongresi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, ‘Hakların Demokratik Kongresi’nin Türkiye’nin ana muhalefet hareketi olduğu, Türk sağının ve hakim sınıfların ortak çıkarlarının savunucusu ve dünya kapitalizminin bölgesel uç beyliği AKP iktidarı karşısındaki sahici bir direniş odağıdır’ ifadeleri yer aldı.