26 Ağustos 2011
Sayı: SİKB 2011/33

 Kızıl Bayrak'tan
Dinci-gerici partinin saldırganlığının gerisinde ABD emperyalizmi var...
Saldırganlık dizginlerinden boşalıyor
Kürt halkının özgürlük, eşitlik,
gönüllü birlik!
Kirli savaşın faturasını emekçiler ödüyor!
Kürt anneleri ‘canlı kalkan’ oldular
Sendikal bürokrasi işçi sınıfının tahammül sınırlarını aşıyor...
Sendikalar Yasası üzerine kapalı kapılar ardında pazarlıklar...
İşçi sınıfına topyekün saldırı stratejisi 
İşçiler kıdem tazminatı hakkı için
sokağa çıktı...
Tekstil İşçileri Bülteni’nden seminer
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül ile konuştuk...
Ontex/Canbebe direnişçileri: Direniş bayrağı elden ele yükselecektir!
Gerçek barış için
sınıfsız-sömürüsüz bir dünya!
Libya’da Kaddafi devrildi…
Siyonist saldırganlığı ancak halkların birleşik direnişi önleyebilir…
Şili’de 1 milyon kişi yürüdü
“İki, üç daha fazla Vietnam!"
Somali yalanları ve gerçekler
Somalili kadınlar ve
burjuva ikiyüzlülük...
Balcalı taşeron işçilerine
gözaltı terörü…
Katliamda ihmaller zinciri
Direnişçi Savranoğlu işçileriyle konuştuk...
Direnişteki Form Mukavva işçileriyle konuştuk...
Mihri Belli ‘Enternasyonal’le
sonsuzluğa uğurlandı....
Hacıbektaş Şenlikleri ve bazı gözlemler
“Savaş politikalarında ısrar etmeyin”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hacıbektaş Şenlikleri ve bazı gözlemler

Bu yılki Hacıbektaş Şenlikleri’nde iki program öne çıktı. Programların ilki resmi program olarak kayıtlara geçti. Resmi program, son altı yılda olduğu gibi, yine Hacıbektaş Belediye Başkanı ve şürekası tarafından örgütlendi.

Bu yıl öne çıkan ikinci program ise, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği alternatif etkinlikleriydi. Belediye Başkanı’nın programın içeriğini tek başına oluşturması nedeniyle yapılan alternatif program geçen yıla göre zayıflamış olmakla birlikte bu yıl da iddiasını korudu.

Alevi Bektaşi Federasyonu ise yaptığı açıklama ile törenlere kitlesel katılım çağrısı yaptı. PSAKD’nin yapacağı etkinlikleri destekleyeceğini de aynı açıklamada belirtti. Öte yandan ise Hacıbektaş Belediyesi’nin 15 Ağustos’ta yapacağı “Değerlendirme Toplantısı’na” katılacağını ifade etti. Bu birbiriyle çelişen tutumlarla ABF kelimenin gerçek anlamıyla oportünist bir yaklaşım sergiledi.

Bu yılki şenliklerde öne çıkan yapılardan biri de “Hacıbektaş Platformu”ydu. Birçok zayıflığı bünyesinde taşımasına rağmen bu çıkış devlet Aleviciliği’nin genelde Aleviler üzerinde, özelde Hacıbektaş Şenlikleri’ne yönelik oyunlarına karşı bir tepkinin ürünü olması nedeniyle anlamlıydı. 

Komünistler ise Alevi emekçilerinin dikkatini çeken politik bir çalışma yürüttüler. Devrim ve sosyalizmin propagandasını birçok aracı kullanarak yaygın bir şekilde gerçekleştirdiler. Devrimci hareketin şenliklere dönük ilgisi geçmiş yıllara göre daha da zayıflamıştı.

Belediye yönetimi şenliklerin içini boşaltma politikasını sürdürdü

Şenliklerin içinin boşaltılması ile kültürel sanatsal etkinliklerdeki kısırlaşma çizgisi bu yıl da devam etti. Dört gün süren Hacıbektaş Belediyesi’nin şenlik programı nitelik açısından son derece zayıftı. Hemen hemen her hizmetin rant elde etme anlayışı ile verilmesi yaklaşımı bu yıl daha da belirginleşti.

Belediye Başkanı Ali Rıza Salmanpakoğlu şenliklerin siyasal ve ideolojik içeriğini, daha önceki yıllarda İP ile birlikte şekillendirmeye özen göstermişti. Bu yıl CHP’ye katıldıktan sonra Ergenekon operasyonlarının basıncı altında İP ile arasındaki mesafeyi bilinçli olarak açtı.

İlk olarak şenliklerin içeriğini boşaltmaya çalışan belediye, hiç vakit kaybetmeden bu boşluğu dini ögelerin pazarlandığı bir rant alanına çevirmeye girişti. Kitlelerin maddi ve manevi değerleri dahil olmak üzere her şeyin satılık hale getirildiği Hacıbektaş Şenlikleri’ni inanç turizmine çevirme noktasında epey mesafe alındığı gerçeği tüm çıplaklığı ile ortalığa saçıldı.

Tabloyu tamamlayan başka bir gerçeklik ise, her yıl Cumhuriyet gazetesinin “Hacıbektaş Gönüllüleri” adı altında yürüttüğü belediye destekli çalışmanın bu yıl zayıflamış olmasıydı. Son altı yıldır Cumhuriyet gazetesi şenliğe katılanlara bedava dağıtılırken, belediye başkanının oportünist, AKP hükümetine şirin gözükme tutumu nedeniyle Cumhuriyet gazetesinin bedava dağıtılması uygulamasına son verildi.

Devrimci yayınların sergileneceği yerler için gene gözlerden uzak olan bir noktanın dayatılması politikası bu yıl da sürdürüldü. Stand yerleri şenlik alanının uzağındaydı. Komünist ve devrimci yayınlar üzerinde bu yıl da tecrit uygulanmaya çalışıldı.

Hacı Bektaş-ı Veli anma törenlerinin resmi açılışında dikkat çeken bir dizi gelişme yaşandı. Törenin açılış konuşmasını yapan Hacıbektaş Belediye Başkanı, devrimci güçleri ve alevi örgütlerini provokasyon yapmakla suçladı. Bu yaklaşımı ile Belediye Başkanı konuşmasında sıkça bahsettiği hoşgörüden ne denli uzak olduğunu kanıtladı.

Programı izleyen 5 bin kişilik kitle, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı yuhaladı. Kemal Kılıçdaroğlu’na ise yoğun ilgi gösterdi. Tören sırasında bir protokol krizi yaşandı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Kültür Bakanı konuşmak için kürsüye çıktığında alanı terk etmesi düzenin iki partisi ve sözcüleri arasında sert söz düellolarına yol açtı.

Alternatif şenlikler…

Bir yıl önce Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, “Serçeşme Buluşması” adıyla Hacıbektaş Veli’yi anma alternatif etkinlikleri düzenlemişti. Bu yıl ilerici Alevi örgütlerinden sadece Pir Sultan Abdal Kültür Derneği 15-16 Ağustos’ta alternatif etkinlikler düzenledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği bileşenleri 15 Ağustos’ta Hacı Bektaş Veli dergahı önünde toplandı. BDSP’nin de destek verdiği açık hava toplantısında Hacı Bektaş Veli dergahının Alevilere teslim edilmemesi ve dergahın yanına yapılan caminin asimilasyon politikasının parçası olmasına yönelik tepki öne çıktı.

AKP’nin Alevi açılımının Alevilere yönelik bir saldırı olduğu açıklamada dile getirildi. Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde asimile edilmeyi reddedecekleri, devletin Alevisi olmayacakları belirtildi. Hacıbektaş Şenlikleri’nin önemine değinilen açıklamada, Şenlikler üzerindeki Türk-islam zihniyetinin ablukasının mutlaka kırılacağı ifade edildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği “Hacıbektaş Dergahının tarihsel süreci” konulu bir panel düzenledi. Panelin konuşmacısı eski belediye başkanlarından Mustafa Özcivan’dı. Panelde dergahın devletin denetiminden çıkarılıp Hacıbektaş halkına bırakılması gerektiği dile getirildi.

“Hacıbektaş Platformu” çıkışı ve
bazı zayıflıkları

“Hacıbektaş Platformu” devlet Aleviciliğine ve onun Hacıbektaş’taki yansımalarına karşı bir tepkinin ürünü olarak ortaya çıktı. Hacıbektaş Veli’yi anma etkinliklerinin içinin boşaltılması, ırkçı-gerici anlayışın özelde şenliklere, genelde Hacıbektaş’a verdiği tahribata karşı mücadeleyi örgütlemek hedefi doğrultusunda platform yola koyuldu.

Platformun yaptığı basın açıklaması öncesinde ve sırasında yaşananlar, Hacıbektaş Platformu’nun zayıf ve güçlü yanlarına ışık tuttu. Hacıbektaş Platformu, ilkeli bir duruş sergileyebildiğinde devlet Aleviciliğine ve onun Hacıbektaş’ta yarattığı tahribata karşı bir odak olarak varlığını sürdürebilir. Zira devlet Aleviciliğine karşı kararlı bir mücadele ancak süreçlere devrimci temelde yaklaşan yapılar tarafından örgütlenebilinir.

Basın açıklamasında slogan atılmamasını önerenler, platformdaki küçümsenemeyecek reformist eğilime ışık tuttular. Sınıf devrimcileri ise tam bir bilinç açıklığı ile hareket edip slogan yasakçısı, apolitik yaklaşımlarla mücadele ettiler. Platform devrimcileştiği, devrimci kaygılarla hareket ettiği koşullarda işlevini yerine getirebilecektir.

Şenlikler ve ilerici, devrimci siyasal yapılar

Sermaye devleti bu yılki etkinliklere yönelik ilerici ve devrimci etkiyi sınırlamak için özel bir çaba harcadı. Günler öncesinden güvenlik gerekçesiyle ilçenin giriş çıkışları tutuldu. Belediye Başkanı tarafından her şeyin sorumlusu olarak gösterilen sınıf devrimcileri bu yıl da yakın takibe alındı.

Diğer taraftan Hacıbektaş Şenlikleri’ne devrimci yapıların müdahalesinin zayıflığı bu yıl da sürdü. DHF, tanıtım amaçlı bir faaliyet sürdürdü. Devrimci hareket de tanıtım stantı açtı. Kaldıraç’ın Kayseri yerelindeki güçleri bildiri dağıttı.

Geçen yıl reformist yapılardan TKP ve EMEP tanıtım standı açmış, ayrıca yayınlarının satışını ve referandum bildirilerinin dağıtımını yapmışlardı. Bu yıl ise reformist yapılar şenliklere herhangi bir politik müdahalede bulunmadılar.

Komünistlerin şenliklere müdahalesi

Sınıf devrimcileri şenlik boyunca alternatif etkinliklere katıldılar. Alternatif etkinliklerin devrimcileştirilmesi doğrultusunda çaba harcadılar. Alevi örgütlerinin başına çöreklenmiş ağaların gerçek konumunun anlaşılması açısından da özel bir çaba gösterdiler.

Komünistler ayrıca Hacıbektaş şenlikleri konulu bildirilerin dağıtımını ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde Kızıl Bayrak’ın satışını gerçekleştirdiler. Tanıtım standı açtılar. Standı ziyaret eden emekçilerle düzenin saldırıları ve saldırılara karşı mücadele üzerine verimli tartışmalar yürüttüler.

Komünistler bölgedeki güçlerini çalışmaya kattılar. Bu yıl tüm kısıtlı olanaklara rağmen şenliklere anlamlı bir müdahalede bulunan sınıf devrimcileri, düzenin saldırılarının yoğunlaştığı böylesi bir dönemde gericiliğin dikkatini çeken bir çalışma yürüttüler. Emekçilerle buluşmayı başarabildiler. Önceki yıllara göre Hacıbektaş yerelinde politik etki alanlarını genişlettiler.

Kayseri Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu
22 Ağustos 2011