26 Ağustos 2011
Sayı: SİKB 2011/33

 Kızıl Bayrak'tan
Dinci-gerici partinin saldırganlığının gerisinde ABD emperyalizmi var...
Saldırganlık dizginlerinden boşalıyor
Kürt halkının özgürlük, eşitlik,
gönüllü birlik!
Kirli savaşın faturasını emekçiler ödüyor!
Kürt anneleri ‘canlı kalkan’ oldular
Sendikal bürokrasi işçi sınıfının tahammül sınırlarını aşıyor...
Sendikalar Yasası üzerine kapalı kapılar ardında pazarlıklar...
İşçi sınıfına topyekün saldırı stratejisi 
İşçiler kıdem tazminatı hakkı için
sokağa çıktı...
Tekstil İşçileri Bülteni’nden seminer
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül ile konuştuk...
Ontex/Canbebe direnişçileri: Direniş bayrağı elden ele yükselecektir!
Gerçek barış için
sınıfsız-sömürüsüz bir dünya!
Libya’da Kaddafi devrildi…
Siyonist saldırganlığı ancak halkların birleşik direnişi önleyebilir…
Şili’de 1 milyon kişi yürüdü
“İki, üç daha fazla Vietnam!"
Somali yalanları ve gerçekler
Somalili kadınlar ve
burjuva ikiyüzlülük...
Balcalı taşeron işçilerine
gözaltı terörü…
Katliamda ihmaller zinciri
Direnişçi Savranoğlu işçileriyle konuştuk...
Direnişteki Form Mukavva işçileriyle konuştuk...
Mihri Belli ‘Enternasyonal’le
sonsuzluğa uğurlandı....
Hacıbektaş Şenlikleri ve bazı gözlemler
“Savaş politikalarında ısrar etmeyin”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İmha saldırıları protesto edildi...

Türk devletinin askeri operasyonları ve hava saldırısı pek çok ilde yapılan eylemler ve basın açıklamalarıyla protesto edildi.

Taksim’de OHAL

İstanbul Kent Konseyi’nin İstanbul’da Taksim Meydanı’nda 21 Ağustos günü gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. Polisin açıklama yapmak isteyen kitleye saldırması sonucu çatışmalar yaşandı. İstanbul çapında OHAL ilan eden polis ilçelerden Taksim’e gelişlere izin vermezken, Taksim’i abluka altına aldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren meydanda çevik kuvvet yığınağı oluşturulurken, çeşitli ilçelerden eyleme katılmak için yola çıkan BDP’liler de polis ablukasına alındı. BDP’liler polisin bu tutumunu oturma eylemi yaparak protesto ettiler. Ayrıca Zeytinburnu BDP İlçe örgütünden çıkan ilçe eşbaşkanları Nezir Erdemli ve Metiye Al’ın da aralarında olduğu 6 kişi gözaltına alındı.

Bununla beraber Taksim ve Tarlabaşı’na giden tüm sokaklar polis barikatıyla tutuldu. Gazdan kaçarak ara sokaklara giren çok sayıda kişi sivil polisler tarafından gözaltına alındı. Açıklama için gelen grupların birleşmesine izin verilmedi. Polis saldırısında kullanılan yoğun gaz bombası nedeniyle Tarlabaşı’nda oturanlar da gazdan fazlasıyla etkilendi.

Taksim’de polis ablukası

Meydana girişleri engellemeye çalışan polis, meydandaki çiçekçilerin önünde toplanan bir gruba cop ve kalkanlarıyla saldırdı. Ardından kitle Tarlabaşı’na doğru “Katil Erdoğan!” sloganıyla yürüyüşe geçti. BDP’nin bulunduğu sokağa doğru giden kitle Taksim’e çıkmaya çalışırken polis gaz bombalarıyla saldırdı. İstiklal’in ara sokaklarına yönelen kitle ile sokak başlarını tutan polisler arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

Polisin açıklamaya izin vermemesi ve kitleye saldırması BDP İl binası önünde milletvekillerinin katılımıyla protesto edildi. Açıklamanın ardından Tarlabaşı Bulvarı’ndan sloganlarla açıklamanın yapıldığı sokağa gelmeye çalışan gruba polis saldırdı. Gaz bombası atan polise kitle taşlarla karşılık verdi.


Diyarbakır’da polis saldırısı

BDP Diyarbakır İl Örgütü’nün gerçekleştirdiği protesto eylemine de polis saldırdı. Polisin kitlenin Koşuyolu Parkı’na gitmesine izin vermemesi üzerine BDP Diyarbakır İl binası önünde toplanan binlerce kişi Turgut Özal Burvarı’ndan Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’na yürüyüşe geçti. Yürüyüşte kitlenin önü polis barikatıyla kesildi.

Yoğun polis ablukası dikkat çekerken aralarında DTK Eşbaşkanı ve Van Milletvekilli Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan, Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, il yöneticileri ile bölge belediye başkanlarının da bulunduğu kitle polisin tutumunu protesto etti. Nursel Aydoğan yaptığı açıklamayla yürüyüşe izin verilmemesini bir saatlik oturma eylemi ile protesto edeceklerini belirtirken daha konuşması bitmeden polis gaz bombaları ve tazyikli su ile kitleye saldırdı.

Bir kişi kafasına gaz bombası isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.


Cizre’ye abluka

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 22 Ağustos akşamı yaşanan gösterilerin ardından özel harekat timleri geniş kapsamlı operasyon başlattı. İlçeye giriş çıkışlar kontrol altına alındı.

Gösteride polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı. Polis gaz bombası ve tazyikli su ile kitleye saldırırken, gençler de yola barikat kurarak taş ve havai fişeklerle polise karşılık verdi.

Bununla beraber ilçede meydana gelen patlama ile çatışmalar yoğunlaşırken biri ağır olmak üzere 13 polis yaralandı.

Çatışmaların ardından yapılan ev baskınlarında da 5 kişi gözaltına alındı.


Mersin’de onbin kişi yürüdü

Mersin’de 21 Ağustos günü on bin kişinin katıldığı bir protesto yürüyüşü gerçekleştirildi.

Özgür Yurttaş Derneği önünde toplanan binlerce kişi “Zafere kadar direniş, zafere kadar mücadele” pankartı ile BDP Akdeniz İlçe binasına yürüdü.


Nusaybin ve Yüksekova’da saldırı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 21 Ağustos akşamı yapılan eyleme polis saldırdı. Şirin Bulvarı’nda toplanan göstericiler yola barikat kurarken polis gaz bombası ve basınçlı su ile kitleye saldırdı. Ağırlığını gençlerin oluşturduğu kitle ise taş ve havai fişeklerle polise karşılık verdi.

BDP Yüksekova İlçe Örgütü’nün 19 Ağustos günü gerçekleştirdiği açıklamaya polis saldırdı.

Aralarında Barış Anneleri İnisiyatifi, Belediye Başkanı Ercan Bora, BDP yöneticilerinin de bulunduğu kitle eski Cezaevi Kavşağı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında Kürt halkı üzerindeki baskıların son bulması istendi. Başbakan Erdoğan’ın “Bıçak kemiğe dayandı” sözlerine tepki gösterildi. Açıklamanın ardından yürüyüşe geçen kitleye polis müdahale etti. Polis göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve gözyaşarıcı kullanırken, göstericiler de polise havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.


İzmir’de protesto

BDP İzmir İl Örgütü, İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, İzmir Kadın Meclisi, Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi, MKM, Kürdi Der, Tayder, Meyader, Azadiye Welat İzmir Temsilciliği, İzmir Kent Danışma Meclisi, İzmir BDP Siyaset Akademisi’nin katılımıyla BDP il binasında 19 Ağustos günü yapılan toplantıda basın metnini BDP İl Eşbaşkanı Yusuf Kaya okudu.

Çözümsüzlükte ısrar eden AKP’nin, BDP ve DTK’ yı hedef gösterdiğini söyleyerek “Ancak tehdit, sindirme ve baskı politikalarına buyun eğmeyeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz” diye sözlerine devam etti.

Boyun eğecek halimiz yok”

BDP Eş Genel Başkanları Hamit Geylani ve Filiz Koçali, Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, ile milletvekilleri Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, BDP İstanbul İl binasında 19 Ağustos günü basın toplantısı düzenledi.

Sürecin sorumluluğunun BDP’ye yüklendiğini ifade eden Demirtaş şunları söyledi: “BDP’nin 3 bine yakın yönetici ve üyesini, belediye başkanını zindanda tutan sizsiniz. Seçim barajı ile bizi parlamento dışında tutan sizsiniz. Parlamentoyu tercih eden ise biziz. Diyalog dışında başka seçeneğin olmadığını söyleyen biziz. Ama operasyon yapan sizsiniz. Ama sonuçta şiddetle arasında mesafe koyması gereken bizmişiz. Faşizm ile aranıza en az bizim kadar mesafe koyun. Bu kadar vicdansızlığı ilkesizliği kabul etmeyeceğiz. Kim savaş yanlısı iyi anlaşılmalı. ‘Tek yol barış’ diyebiliyorsak, bu konudaki samimiyetimizin görülmesi lazım”

Sınır ötesi hava operasyonuna değinen Demirtaş, “Kandil’e her gün savaş uçakları ile gitmek yerine, makul olanı yapalım. Kürtler ne köle gibi, ne ikinci sınıf vatandaş gibi, ne de ‘terörist’ gibi adlandırılmayı kabul eder. Kürtler barış ve özgürlük istiyor” şeklinde konuştu.

Tehditler ve restler ile bu iş çözülmez!”

BDP ve DTK’ya yönelik gözaltı ve tutuklama ile gözaltına alınacakların listesi iddialarına ilişkin de ise şunları belirtti: “Başbakan’ın bizi tehdit etmesi, Bu işi farklı bir yere götürür, biz bunun uyarısını yapıyoruz. Devlet bizi tutuklayabilir, infaz edebilir, bütün bunları yapması için gücü de vardır. Ama bunları yapacak meşruiyeti yoktur. Tehditler ve restler ile bu iş çözülseydi, çoktan çözülürdü. O yüzden biz rest çekmiyoruz. Devlet bunları yapacak diye de, boyun eğecek halimiz yok. Kim ne derse desin, Türkiye’ye barış gelecektir. Vicdanı olan herkesi, sadece BDP’nin yanında değil, barışın yanında olmaya çağırıyoruz. Toplum çılgınlaşmadan, sağduyusunu koruduğu yerde, kışkırtmaları bırakın diyoruz”