29 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/29

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfını genel greve
hazırlamak için ileri!
Birleşik-militan bir
sınıf hareketi olmalı!
Kürt halkına saldırganlıkta
“yeni dönem”
“Demokratik Özerklik meşru bir hak”!
Erdoğan’ın Filistinli
büyükelçilere hitabı.
Sermayenin
“kıdem tazminatı” yalanları
Saldırılara karşı mücadele
kararlılığı!
'Büyük sürgün’
1 Ağustos’ta yürürlükte!
PETKİM’de direniş kazandı!
Metal İşçileri Birliği
örgütlenmeye çağırıyor!
Hastane çalışanları isyanda!
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat
Bahreyn’de kuşatmaya
karşı mücadele!
Popülist-parlamenterist
çizginin yükselişi - Volkan Yaraşır
Avrupa’da borç krizi ve olası gelişmele
‘Bebekten katil yaratan karanlık’ Norveç’te de,
Türkiye’de de aynıdır!
Çocuk katili devlet hesap verecek!
19 Aralık Katliamı’nı tetikçisi anlattı
“Üçlü protokol iptal edilsin!”
Kampüsler “Hansel ve Gretel”leri bekliyor
8. Mamak Kültür Sanat Festivali üzerine Festival Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk
Nasıl bir zekâ meşalesi söndü
Nasıl bir yürek durdu!* -Viladimir İliç Lenin
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği
örgütlenmeye çağırıyor!

Yoğun sömürü ve hak gasplarının yaşandığı Sincan Organize Sanayi Bölgesi ile Ankara Ger San Sanayi Sitesi’nde “İşyeri komiteleri kuralım, sendikalarda örgütlenelim!” başlıklı kampanyanın çalışmaları sürüyor. Metal İşçileri Birliği (MİB), işçilere sömürü zincirini kırmak için örgütlenme çağrısında bulunuyor. 25 Temmuz günü bildiri dağıtımı gerçekleştirirken gözaltına alınan MİB çalışanları sokak ortasında ve karakolda işkenceye maruz kaldı.

Çalışmalar çerçevesinde;

18 Temmuz Pazartesi gününden başlayarak her sabah fabrika servislerine yapılan dağıtımlarla İşçiden İşçiye Bülteni’nin Sincan Organize Sanayi Bölgesi Özel Sayısı işçilere ulaştırıldı.

Bülten dağıtımları sırasında OSB işçileriyle işyerlerindeki sorunlar üzerine kısa sohbetler gerçekleştirildi.

Bülten dağıtımlarının yanısıra işten atmaların yasaklanması ve sendikal örgütlülüğün önündeki tüm engellerin kaldırılması talebiyle başlatılan imza kampanyası çerçevesinde akşam iş çıkışı saatlerinde işçi ve emekçilerin kapıları çalınarak imza kampanyasına destek sunmaları istendi.

MİB çalışanlarının yürüttüğü kampanya faaliyetinin yanısıra Sincan BDSP çalışanları da “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye! İşyeri komitelerine, sendikalara!” şiarlı BDSP imzalı afişleri yaygın bir şekilde işçi servisi geçiş güzergahlarına ve merkezi noktalara yapıyorlar.

Sokak ortasında ve karakolda işkence

Ger San sanayi sitesinde sabah işlerine giden işçilere “İşyeri komiteleri kurmaya, sendikalarda örgütlenmeye” üst başlıklı bildirileri dağıtan 3 MİB çalışanı 25 Temmuz günü yakapaça gözaltına alındı. Bildiri isteyen bir trafik polisine bildiri verilmemesi üzerine başlayan polis terörü karakolda da sürdü.

Trafik polisiyle çıkan tartışma üzerine orada bulunan sivil polislerin de olay yerine gelmesinden cesaret alan trafik polisi bildirileri zorla almaya çalıştı. Sivil polisler ise kimliklerini göstermeden MİB çalışanlarına saldırdılar. Kim olduklarının sorulması üzerine kimliklerini çıkaran sivil polisler sınıf devrimcilerini yerlerde sürükledi. MİB çalışanlarını darp ederek işçilerin olduğu noktadan uzaklaştırıp araçlarının yanına götürdüler.

Kolluk güçleri, burada 15 dakika boyunca MİB çalışanlarına tekme ve tokatlarla saldırdı. Bu saldırılara sloganlarla karşılık veren sınıf devrimcileri, işçiler tarafından da sahiplenildi. Kolluk güçleri MİB çalışanlarını sahiplenen bir kişiye “Seni de alırız, hiç merak etme” diyerek tehditler savurdu. Tüm bunlara karşı orada bulunan bir emekçi “Ben bir işçiyim ve bu gençler benim yani işçilerin haklarını savunuyor sizler ise faşistsiniz” diyerek tepki gösterdi. Ayrıca yerlere saçılan bildiriler de işçiler tarafından alınarak okundu.

Zorla Batıkent Karakolu’na götürülen sınıf devrimcileri burada da işkenceye maruz kaldı. Bir MİB çalışanı, üst aratma dayatmasını reddetmesi üzerine dövülerek ve yerlerde sürüklenerek karakolun içerisine sokuldu. Burada ifade vermeyeceklerini ve avukat gelmeden üstlerini aratmayacağını belirten MİB çalışanları keyfi bir şekilde sabah 07.30’dan akşam 19.00’a kadar bekletildi. Saat 19.00’da adliyeye getirilen devrimciler savcı tarafından ifadeleri alınmadan adli kontrol istemi ile mahkemeye gönderildi. Mahkemeye çıkarılan MİB çalışanları her hafta bulundukları bölgedeki karakola ifade vermeleri şartı ile serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Schneider işçisi nöbetteydi

Schneider Elektrik’in Manisa, Çiğli, Gebze, Çayırova’daki fabrikalarında yönetimin sendika düşmanı tutumunu 1 günlük fabrika nöbeti ile protesto eden Birleşik Metal-İş üyeleri, 21 Temmuz günü Çiğli Schneider önünde kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

Schneider fabrikası önünde saat 14.45’te 07.00-15.00 ile 15.00-23.00 vardiyaları giriş-çıkışında eylemler yapıldı.

Birleşik Metal İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek eylemde yaptığı konuşmada, sendikal haklar için 4 fabrikada eşzamanlı olarak tutulan 1 günlük nöbetin sonuna gelindiğini söyledi. Örgütlü oldukları fabrikalarda iş barışından yana olduklarını ama bu fabrikanın bacaları tüterken de sendikal haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Almış oldukları eylem kararlarının 4 fabrikada da başarılı geçtiğini vurguladı. Çeltek konuşmasına süreçle ilgili yeni bir hat belirleyeceklerini belirterek devam etti. BDSP’nin de destek verdiği eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir


GEA’da polis saldırısı

Gebze’de kurulu GEA Klima’da sendikanın tasfiyesine direnen Birleşik-Metal üyesi işçilerin mücadelesi patron-polis işbirliği ile engellenmek isteniyor. GEA işçileri 22 Temmuz günü malzemelerin fabrikadan çıkarılmasına engel oldu.

Geçtiğimiz Salı günü işçilerin fabrikaya girmesine engel olarak kanunsuz lokavta başvuran GEA patronu, fabrikayı polis karakoluna çevirmişti. 22 Temmuz günü ise fabrikadan malzeme çıkarılmasını engellemeye çalışan işçilere yine polisi saldı. İşçilerle polis arasında arbede yaşandı. İşçilerde hafif darp izleri oluştu.

Saldırıyla ilgili Kızıl Bayrak’a konuşan İşyeri Baştemsilcisi Ali Şengül, GEA işvereninin fabrikadan ne çıkarmaya çalıştığını öğrenmek istediklerini belirtti. Makinelerin çıkarılması ihtimaline karşı bunu yaptıklarını söyledi. Şengül, fabrika önünde, Gebze ve İstanbul merkezde eylemler gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

Kemal Türkler anıldı

DİSK Kurucu Başkanı ve T. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 31. yıldönümünde DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Topkapı Mezarlığı’nda, Kemal Türkler’in yenilenmiş mezarı başında düzenlenen anmada, Türkler’in katledilmesine ilişkin davada sanık olarak yargılanan Ünal Osmanağaoğlu’nun 30 yıllık sürenin ardından “zaman aşımı” gerekçesiyle beraat etmesine öfke vardı.

Mezarlık girişinde toplanan yüzlerce DİSK üyesi ve ilerici güçler sloganlarla Türkler’in mezarına yürüdü. Yürüyüşte direnişçi Legrand işçilerinin yanısıra Tüm-İGD, UİD-DER ve TKP de yer aldı.

Anmaya Kemal Türkler’in ailesi ve mücadele arkadaşları da katıldı.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cancı’nın, Türkler’in mezarı başında okuduğu açıklamayla başlayan anma töreninde, saygı duruşunun ardından ilk olarak Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan söz aldı. Babasına seslenen Soydan, ölümünün 31. yılında, arkadaşlarının kendisine ilettiği selamı paylaştı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, 31 yıllık süre içerisinde öfkeler ve hüzünlerin çoğalmasının yanında umutların da çoğaldığını belirtti.

Anma töreninde DİSK adına konuşan Genel Sekreter Tayfun Görgün, Kemal Türkler’in anısına sahip çıkmanın güncel görevlerinden bahsetti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kenan Budak anıldı

30 yıl önce Zeytinburnu’nda polis tarafından sokak ortasında sırtından vurularak katledilen Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak 25 Temmuz günü DİSK ve SODAP tarafından Silivrikapı’daki mezarı başında anıldı.


DİSK Budak’ı andı

İlk anmayı DİSK düzenledi. Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk konuşmayı DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı.

Ardından Kenan Budak’ın Deri-İş’te birlikte mücadele ettiği Munzur Pekgüleç, Budak’ın sosyalizm mücadelesi için bir an bile tereddüt etmeden mücadelenin en ön saflarında yer aldığını belirtti.

Son olaraksa DİSK Genel Sekreteri Görgün bir konuşma gerçekleştirerek Budak’ın bırakmış olduğu mirasa sahip çıkacaklarını belirtti.


SODAP’tan anma

SODAP tarafından gerçekleştirilen anma ise saygı duruşuyla başladı. SODAP adına yapılan konuşmanın devamında Budak’ın kardeşi Ruşen Budak ve BATİS temsilcisi söz aldılar. Anmanın ardından mezarlık önündeki cadde boyunca bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul