20 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/19

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına karşı kirli ittifak!
Düzen partilerinin ortak ekseni emperyalizme uşaklıktır!.
CHP sosyal demogojiyle yelkenlerini şişirmeye çalışıyor
Kürt halkı gerillalar için ayakta!
Kürt halkı hayatı durdurdu 
Kürt halkına dönük baskı ve terör dinmiyor
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür! 
Devrimci seçim kampanyası çalışmalarından
Birleşik Metal Kocaeli Şube Sekreteri Telat Çelik ile konuştuk
MİB MYK Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi
Ontex/Canbebe ve PTT işçileri
direniş süreçlerini anlatıyor
Ontex ve PTT işçilerinden
Boğaz Köprüsü eylemi
Kubatoğlu’nda direniş ateşi
İşçi sınıfının düşmanlarına
oy yok! / TMMŞP
Binlerce emekçi hakları ve gelecekleri için Ankara’da buluştu
Kirli ellerinizi üniversitelerimizden çekin! / Ekim Gençliği
Ekim Gençliği seçimleri tartıştı.
Yemen’de isyan sürüyor
Bahreyn despotundan Siyonist yöntemler
Nakba sürüyor,
direniş de!.. - E. Bahri
Nakba gününde öfke sokaklara taştı
Eğtim Sen’de eylem ve etkinlikler
Paşalı’nın katiline ceza vermekle düzeninizi aklayamazsınız!
Geç olmadan dünyayı kapitalislerin elinden kurtaralım!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Geleceğimize ve üniversitelere göz koyanlar 27-29 Mayıs’ta “Yükseköğretim Kongresi”nde buluşuyor... 

Kirli ellerinizi
üniversitelerimizden çekin!

Sermaye ve uşakları 27-29 Mayıs günlerinde, üniversitelere dair yeni dönemdeki hedeflerini (kendi deyişleriyle yönelişlerini) tartışmak üzere bir araya gelecekler. “TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde”, “Yükseköğretim Kongresi”nde buluşacaklar. Swissotel’in toplantı salonlarında üniversiteleri ve gençliğin geleceğini masaya yatıracaklar.

Bu toplantıda atacakları her adımda üniversitelerin ticarethane haline getirilmesini planlayacaklar. Alacakları her kararla eğitim hayatını yarıda bırakan işçi ve emekçi çocuklarının sayısı artacak. Eğitim sermaye için daha karlı, bizler için daha pahalı olacak.

Atacakları her adım, düşüncelerini ifade eden, hakkını arayan öğrencilerin ellerine tutuşturdukları soruşturma kağıtlarının, uzaklaştırma cezalarının sayısını arttıracak. Baskı ve yasakları, polisi ve ÖGB’siyle sermayenin üniversitelerdeki ablukasını güçlendirecek.

Atacakları her adımla sermayenin üniversite yönetiminin doğrudan parçası olacağı bir işleyişi oluşturacaklar. Mütevelli heyeti vb. formlar içinde, sermaye gruplarının ve sözcülerinin üniversite yönetiminde olmalarını sağlayacaklar.

Atacakları her adımla eğitim müfredatını bilimsel ihtiyaçlardan uzak, meslek edindirme temelinde teknik bir programa dönüştürecekler. Çünkü, üniversitelerde eğitim müfredatı sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriliyor. Müfredatta bilimsel yöntem adına geride hiçbir şey bırakılmıyor. Bunun yerine ise eğitim süreci içerisinde “alamadıklarını” tamamlaması için kişinin önüne yaşam boyu eğitim programları konuluyor.

İşte bunun için Swissotel’de konuşacakları her cümle, üniversitelere, geleceğimize, eğitim hakkına pervasızca bir saldırı ilanı olacaktır.

İşte bunun için geleceğimizin düşmanlarının bu buluşması sırasında, üniversitelerden, sokaklardan gençliğin sesi yükselmelidir. Geleceğimizi ipotek altına almaya çalışan sermayeye teslim olmamalı, üniversiteleri teslim etmemeliyiz.

Bizler üniversitelerin sermayenin değil toplumun hizmetinde olması, baskıcı-yasakçı uygulamaların son bulması, soruşturma-ceza terörünün püskürtülmesi, eşit-parasız-bilimsel-anadilde eğitim hakkı için birleşik ve militan mücadeleyi yükselteceğiz.

Üniversitelere ve geleceğimize dair kararlar almak, haklarımızı gaspetmek için bir araya gelenlere İstanbul’u dar edeceğiz. Üniversitelerin gerçek sahipleri olarak nasıl bir üniversite, nasıl bir eğitim istediğimizi üniversitelerde, sokaklarda kuracağımız kürsülerden, eylem alanlarından haykıracağız.

Başta üniversite gençliği olmak üzere, tüm işçi ve emekçileri bu mücadeleye ortak olmaya çağırıyoruz.

Ekim Gençliği
17.05.2011


 

Ege Üniversitesi’nde gerginlik!

Ege Üniversitesin’de İzmir Gençlik Derneği Girişimi ve Yurtsever Gençlik arasında sürmekte olan gerginlik 13 Mayıs akşamı çatışmaya dönüştü.

İzmir Gençlik Derneği Girişimi tarafından düzenlenen Canan Kulaksız Şenlikleri ve Yurtsever öğrenciler tarafından düzenlenen Şerzan Kurt şenlikleri hafta içi iki grup arasında gerginliğe sebep olmuştu. Şenliğin tarihi ve yapılacağı alan üzerinden yaşanan anlaşmazlık Salı günü yurtsever öğrencilerin Gençlik Derneği’ni alandan çıkarmaları ile sürmüş, durumu teşhir edenler de Yurtseverler’in saldırısına hedef olmuştu. Yaşanan saldırı sırasında araya giren ilerici ve devrimci gruplar da hedef olmuştu. Canan Kulaksız şenlikleri ise farklı bir alana taşınmıştı.

Akşam ise Grup Yorum konseri sırasında İzmir Gençlik Derneği Girişimi temsilcisinin yaşanan saldırıyı teşhir eden bir konuşma yapması ve “Kürt milliyetçisi” bir grubun saldırısından bahsetmesi gerginliğin tırmanmasına sebep oldu. Sözlerin ardından alanda bulunan pek çok yurtsever öğrenci Kürtçe sloganlar atarak alanı terkettiler ve konser alanının dışında toplandılar. Bu sırada konser alanında PKK karşıtı sloganların da atılması çatışma ortamı yarattı.

Devrimci öğrencilerin çabalarına rağmen yurtsever öğrenciler sayıca kalabalıklaşarak konserde özür dilenmesini talep ettiler. Konser alanından atılan “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Bijî biretîye gelan!” sloganları da ortamın gerginliğini azaltmaya yetmedi. Dışarıda yaklaşık iki saat boyunca Kürtçe marşlar söyleyen ve sloganlar atan kitle ile Gençlik Derneği temsilcileri arasında yaşanan tartışmalar da çözümsüz kalınca yurtsever öğrenciler konser alanına doğru yürüyüşe geçtiler.

Devrimci grupların araya girme çabaları da sonuçsuz kaldı ve yurtsever öğrenciler araya girenleri de tartaklayarak sahneyi işgal ettiler.  Yaşanan kargaşa sırasında grup Grup Yorum üyeleri kürsüden uzaklaştırıldı, kısa süreli çatışmalar yaşandı. Sahne malzemeleri parçalandı. Mikrofonu alan yurtseverler kısa bir konuşma yaptılar.

Uzun süren sahne işgali boyunca yer yer çatışmalar yaşandı. Konser kitlesinin attığı “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı da gerginliği arttırdı. Yurtsever kitle bir süre sonra sahneyi terketti ve ardından alandan ayrıldı.

Grup Yorum konseri ses sistemi olmadan söylenen birkaç parçanın ardından sona erdi.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği

 

 

 

Faşist saldırıya yanıt

Eskişehir’de 11 Mayıs günü Anadolu Üniversitesi İİBF’de devrimci öğrencilere saldıran eli bıçaklı faşistler; ilerici, devrimci ve yurtsever öğrenciler tarafından okuldan kovulmuşlardı. Gündüz yaşanan bu gelişmelerden sonra, gece saat 23.00’te bir grup faşist tekbir getirerek Halk Cephesi üyelerinin kaldığı eve saldırdı. Üniversitede faaliyet yürüten gençlik örgütleri faşist saldırıya, 12 Mayıs günü gerçekleştirdikleri kitlesel eylemle yanıt verdi.

Faşist saldırıya kitlesel yanıt

Kurusıkı silahlarla havaya ateş ederek bir taraftan da evin pencerelerini taşlayan gözü dönmüş faşistler, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi binasının arkasında bulunan Bağlar Mahallesi’nde terör estirdiler. Evi taşladıktan hemen sonra kaçarak uzaklaştılar.

Faşist saldırı 12 Mayıs günü kitlesel eylemle protesto edildi. Sabah saatlerinde okulda biraraya gelen devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler kampüsteki tüm fakülteleri dolaşarak afişlerle ve ajitasyon konuşmalarıyla eylem hazırlıklarına başladılar. Ardından faşist saldırının başladığı İİBF’de toplanarak yürüyüşe geçtiler. “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Faşizme geçit yok” pankartlarının taşındığı eylemde, faşistlerin saldırdıkları evin fotoğrafları taşındı.

Rektörlük önüne gelindiğinde okunan basın metninde yaşananlar anlatıldı. Sistemli bir şekilde polis, ÖGB, sivil faşist işbirliği içinde gerçekleştirilen saldırıların gençliğin mücadelesine engel olamayacağı belirtildi. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün tüm bu yaşananlar karşısında sessiz kalmasına dikkat çekilerek bu durumda rektörlüğün açıkça saldırıların tarafında olduğu söylendi.

Ekim Gençliği, DGH, Devrimci Proletarya, Alınteri, EHP, ESP, Eskişehir Gençlik Derneği, Genç-Sen, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifi ve TKP tarafından örgütlenen eyleme DÖB ve DYG destek verdi.

Şehir merkezinde eylem

Faşist saldırılar 16 Mayıs akşam saatlerinde de protesto edildi. İl Sağlık Müdürlüğü’nden başlayan yürüyüş sırasında devlet-polis-faşist işbirliği teşhir edildi.

Basın açıklaması Adalar Migros önüne gelindiğinde yapıldı. Açıklamada artan faşist saldırıların devlet korumasında yapıldığı, ilk saldırının üzerinden 5 gün geçmesine ve saldırıda kullanılan aracın plakasının bilinmesine rağmen hiç kimsenin yakalanmadığı hatırlatıldı.

BDSP, DPG, DHF, Halk Cephesi, YDG tarafından örgütlenen eyleme EHP, TKP, ESP, Öğrenci Kolektifleri, Halkevleri destek verdi.

Suç duyurusu

Faşistler hakkında öğlen saatlerinde de suç duyurusunda bulunuldu. Adliye önünde buluşan öğrenciler suç duyurusunda bulunmadan önce bir eylem gerçekleştirdi. “Faşizme karşı omuz omuza” pankartı açılıp sloganlar atıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir