20 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/19

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına karşı kirli ittifak!
Düzen partilerinin ortak ekseni emperyalizme uşaklıktır!.
CHP sosyal demogojiyle yelkenlerini şişirmeye çalışıyor
Kürt halkı gerillalar için ayakta!
Kürt halkı hayatı durdurdu 
Kürt halkına dönük baskı ve terör dinmiyor
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür! 
Devrimci seçim kampanyası çalışmalarından
Birleşik Metal Kocaeli Şube Sekreteri Telat Çelik ile konuştuk
MİB MYK Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi
Ontex/Canbebe ve PTT işçileri
direniş süreçlerini anlatıyor
Ontex ve PTT işçilerinden
Boğaz Köprüsü eylemi
Kubatoğlu’nda direniş ateşi
İşçi sınıfının düşmanlarına
oy yok! / TMMŞP
Binlerce emekçi hakları ve gelecekleri için Ankara’da buluştu
Kirli ellerinizi üniversitelerimizden çekin! / Ekim Gençliği
Ekim Gençliği seçimleri tartıştı.
Yemen’de isyan sürüyor
Bahreyn despotundan Siyonist yöntemler
Nakba sürüyor,
direniş de!.. - E. Bahri
Nakba gününde öfke sokaklara taştı
Eğtim Sen’de eylem ve etkinlikler
Paşalı’nın katiline ceza vermekle düzeninizi aklayamazsınız!
Geç olmadan dünyayı kapitalislerin elinden kurtaralım!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürt halkı hayatı durdurdu

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 12 HPG gerillasının katledilmesinin ardından Kürt halkı öfkesini militan sokak eylemleriyle gösterdi. Azgın polis terörüne konu olan eylemlerde Kürt halkı gerillalara sahip çıktığını göstererek, devletin katliamcı yüzünü ve imha-inkar politikalarını lanetledi.

15 ve 16 Mayıs günlerinde Kürdistan genelinde hayat adeta dururken, birçok kentte kepenkler kapatıldı. Öğrenciler okulları boykot etti, araçlar kontak kapattı.


Diyarbakır

Diyarbakır genelinde eczane ve fırınların dışında esnaf kepenk açmazken, çok sayıda öğrenci okulları boykot etti. Kontakların da kapatıldığı kent genelinde adeta yaşam durdu.

Taziye evleri olarak kullanılacak seçim bürolarına 12 HPG’liyi simgeleyen 12 gülün üzerinde yer aldığı siyah bezler asıldı. Öğrencilerin okulları boykot etmesinin yanı sıra belediye ve özel kişilere ait otobüsler de kontak kapattı. Seçim büro açılışlarına ara verildi. Emek Caddesi üzerinde binlerce kişi oturma eylemi gerçekleştirdi.

Diyarbakır’ın Hani, Silvan, Viranşehir ilçelerinde eylemler de gerçekleştirildi. Silopi’de ise askeri araçların geçişi sırasında yolda bulunan bir grup genç konvoyu taş yağmuruna tuttu.

Çınar’da askeri operasyonları gece yürüyüşle protesto eden kitleye polis gaz bombaları, tazyikli su ile müdahale ederken, gerçek mermi kullanılması dikkat çekti.


Antep

Yaşamını yitiren gerillalar için Antep’te başta BDP il ve ilçe binaları olmak üzere birçok eve siyah bez asıldı.


Batman

Batman’da tüm il ve ilçelerde bulunan seçim büroları siyah bezler asılarak taziye evine çevrildi. Batman’da banka şubeleri dahil esnaf kepenkleri açmadı. Hasankeyf, Gercüş’te basın açıklaması ve yürüyüşler yapıldı.


Siirt

Siirt’te Gap, Ulus, Alan, Affetevler, Yeni, Çakmak, Conkbayır, Helvacılar Çarşısı ve Eruh durağında bulunan bütün esnaflar kepenklerini açmadı. BDP il binasına siyah bez asılırken, ilçe minibüsleri de kontak kapattı.

Siirt ve Batman minibüs durakları da kontak kapatarak esnafa destek verirken, okullardaki boykot oranı da yüzde ellinin üstünde oldu. İlçe genelindeki tüm düğünler iptal edilirken, çarşı merkezi başta olmak üzere tüm mahallelerdeki kepenk kapatma eylemi 90’lı yıllardaki günleri hatırlattı.


Mardin

Mardin ve ilçeleri Nusaybin, Mazıdağı, Midyat, Dargeçit’te BDP binalarına ve seçim irtibat bürolarına siyah bezler asıldı. Kentlerde 3 gün boyunca yapılacak olan tüm düğün ve eğlenceler iptal edildi. Özellikle Nusaybin, Kızıltepe ve Derik ilçelerinde eczane ve fırınların dışında esnaf kepenk açmadı.

Midyat ilçesinde 15 Mayıs günü 10 bini aşkın kişi “Şehîd namirin” sloganlarıyla yürüyüş düzenleyerek oturma eylemi yaptı. Kızıltepe ve Derik ilçelerinde de 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı kapsamında yapılan yürüyüş operasyonların kınandığı mitinge dönüştü. Yürüyüşlere onbinlerce kişi katıldı.


Şırnak

İl merkezi ile Beytüşşebap, Güçlükonak ve Uludere’de 3 günlük yas ilan edildi. Hayatın durduğu Şırnak ve ilçelerinde kepenkler açılmadı. Öğrenciler derse girmeyerek okulu boykot ederken, ilçede bütün araçlar da kontak kapatma eylemi başlattı.

15 Mayıs günü İdil’de demokratik çözüm çadırında buluşan binlerce kişi yürüyüş ve oturma eyleminin ardından tekrar çadıra dönerken polisin saldırısına uğradı. Yürüyüşe gaz bombaları ile müdahale eden polisle kitle arasında çatışma çıktı.

Silopi ilçesinde esnaflar kepenk açmadı.
Cizre’de esnafın tümünün kepenk kapatması, araçların kontak kapatması ve öğrencilerin okulları boykot etmesi nedeni ile ilçe hayalet kente dönüştü. Yüzlerce kişi BDP ilçe binası önünde bir araya geldi. Polisin kitlenin yürüyüşüne izin vermemesi üzerine çatışmalar çıktı. İdil-Cizre yolu gençler tarafından trafiğe kapatıldı.


Van

Van’da esnafların büyük bölümü kepenk açmadı. Kepenklerin kapatıldığı kentte, okullar da boykot edildi. Bostaniçi Beldesi ve Başkale ilçesinde esnaf kepenk açmadı. Belediye binasına siyah bez asıldı.


Hakkari

Hakkari merkez, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde kepenkler açılmadı. Araçların kontak kapattığı ve çocukların ders başı yapmadığı merkez ve ilçelerde hayat tamamen durdu.

Muş

Kepenklerin açılmadığı Muş’un Malazgirt ilçesinde, yaşamını yitiren gerillalar için yüzlerce kişi yürüyüş düzenledi.

 

İzmir

BDP İl İzmir Örgütü, askeri operasyonları protesto etmek için 18 Mayıs günü Fuar Basmane Kapısı önünden Konak eski Sümerbank önüne yürüyüş düzenlemek istedi. Ancak, yürüyüş için Basmane Meydanı’na iki koldan giden kitle, polis tarafından abluka altına alındı.

12 HPG’liyi temsilen üzerinde 12 gül bulunan siyah pankart taşınan eylemde, ölüm yıldönümleri olan İbrahim Kaypakkaya ile Haki Karer de anıldı.

Bu arada Basmane tarafında kitle ile polis arasındaki gerginlik çatışmaya dönüştü. Polis biber gazı sıkarken, kitle ellerindeki pet şişelerin ve pankart sopalarıyla polise karşılık verdi.

İzmir 2. Bölge Milletvekili Avcı, Basmane’de yaptığı açıklamada, halkın demokratik taleplerini dile getirme haklarının zorla ellerinden alındığını söyledi. Avcı “Polis kitlenin birleşmemesi basın açıklamasını yapmaması yönünde tutum sergiliyor. Üçüncü kez basın açıklamamız sağlıklı içeriğini dolduracak şekilde yapmamız engelleniyor. Bu sebepten dolayı basın açıklaması yapmaktan vazgeçtik. İzmir valiliği ile emniyetinin bu tutumunu protesto ediyoruz” dedi.

Daha sonra kitle gözaltına alınan kişinin serbest bırakılması için tekrar oturma eylemi başlattı. Gözaltına alınan kişi götürüldüğü karakolda serbest bırakıldı.

Ayrıca eyleme katılmak üzere Kadifekale’den Basmane Meydanı’na yürüyen yüzlerce kişi de polis tarafından abluka altına alındı. Kitle burada da sloganlarla polis engelini protesto etti. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine kitle sloganlarla yeniden Kadifekale’de yürüdü.


Mersin

Mersin’de HPG gerillalarının öldürülmesini protesto eden binlerce kişi Toroslar ilçesi Kurdali Mahallesi’nde bir araya geldi. Kitle buradan Akdeniz ilçesi Güneş Mahallesinde bulunan Demokratik Çözüm Çadırlarına meşalelerle yürüdü.

Polis ablukasının yoğunluğu dikkat çekerken kitle çadıra yaklaşık bir buçuk saate ancak varabildi.

Yürüyüş boyunca gruplar şeklinde yeni gruplarında katlımı ile birlikte, kitlenin öfkesi giderek daha da sertleşmeye başladı. Tahammülsüzlüğünü burada da gösteren polis çadırlara yakın bir yerde gaz ve biber bombaları ile TOMA’lar eşliğinde kitleye saldırmaya başladı. Gençlerin taş ile karşılık vermesi üzerine kısa süreli bir çatışma yaşandı. Çatışmada 10 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Kitlenin öfkeli tepkisini gören polis geri çekilmesi üzerine, kitle alkışlar arasında çadır alanına girdi.

Burada çeşitli konuşmalar yapıldı. Gruplar halinde dağılan kitleye polis ikinci kez saldırdı. Saldırıda yaşları 18’den küçük 15 kişi gözaltına alındı. Kalabalık kitle saldırının düzenlendiği alana doğru yönelince polis geri çekildi ve bunun üzerine olaylar sona erdi.