20 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/19

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına karşı kirli ittifak!
Düzen partilerinin ortak ekseni emperyalizme uşaklıktır!.
CHP sosyal demogojiyle yelkenlerini şişirmeye çalışıyor
Kürt halkı gerillalar için ayakta!
Kürt halkı hayatı durdurdu 
Kürt halkına dönük baskı ve terör dinmiyor
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür! 
Devrimci seçim kampanyası çalışmalarından
Birleşik Metal Kocaeli Şube Sekreteri Telat Çelik ile konuştuk
MİB MYK Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi
Ontex/Canbebe ve PTT işçileri
direniş süreçlerini anlatıyor
Ontex ve PTT işçilerinden
Boğaz Köprüsü eylemi
Kubatoğlu’nda direniş ateşi
İşçi sınıfının düşmanlarına
oy yok! / TMMŞP
Binlerce emekçi hakları ve gelecekleri için Ankara’da buluştu
Kirli ellerinizi üniversitelerimizden çekin! / Ekim Gençliği
Ekim Gençliği seçimleri tartıştı.
Yemen’de isyan sürüyor
Bahreyn despotundan Siyonist yöntemler
Nakba sürüyor,
direniş de!.. - E. Bahri
Nakba gününde öfke sokaklara taştı
Eğtim Sen’de eylem ve etkinlikler
Paşalı’nın katiline ceza vermekle düzeninizi aklayamazsınız!
Geç olmadan dünyayı kapitalislerin elinden kurtaralım!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ontex ve PTT işçilerinden Boğaz Köprüsü eylemi

“Direnen işçilere polis terörü!”

Direnişteki Ontex/Canbebe ve PTT taşeron işçileri, mücadele karalılıklarını Boğaz Köprüsü’nden haykırdılar. 13 Mayıs günü Boğaz Köprüsü’ne çıkarak yolu trafiğe kapatan direnişçi işçiler, kazanana kadar direnmeye devam edeceklerini ve sermayenin saldırılarına karşı mücadelelerini büyüteceklerini bir kez daha yinelediler.

Köprü trafiği kilitlendi

Saat 13.30’da Boğaz Köprüsü’nün ortasında araçtan inerek eylemlerini başlatan işçiler, “İşimizi geri istiyoruz! / Ontex-Canbebe-Helen Harper ve PTT Taşeron İşçileri” pankartını açarak yolu trafiğe kapadılar.

Direnişçi işçilerin eylemi nedeniyle köprü trafiği kilitlenirken, yolun Beşiktaş istikameti tarafında uzun araç kuyrukları oluştu. İstanbul’un Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na geçmek için diğer yönü kullanan araçların sürücüleri de işçilerin eylemini takip etmek için yavaşladılar.

Kararlılıkla sloganlarını haykıran direnişçi işçiler, k ajitasyon konuşmaları da gerçekleştirdiler. İşten atılma süreçlerine ve bunun karşısında ördükleri direnişlere ilişkin bilgilendirmede bulunan işçiler, saldırılara karşı birleşik mücadeleyi büyütme çağrısında bulundular.

Direnişçi işçilere polis terörü

Kendilerini, köprüdeki yolun orta kısmında bulunan korkuluklara zincirleyen direnişçi işçiler birbirlerine kenetlenerek sloganlarına burada da ara vermediler.

Kısa süre sonra direnişçi işçilerin yanına ulaşan yunus timleri, resmi köprü polisleri ve sivil polisler gözaltı terörünü devreye soktular. Direnişçi işçilerin zincirlerini makaslarla kesen polisler, işçilere azgınca saldırdılar. Üzerlerine biber gazı sıkılan ve yerlerde sürüklenen 2’si PTT işçisi olmak üzere 8 direnişçi işçi ve eyleme destek veren 2 BDSP çalışanı darp edilerek gözaltına alındı. İşçiler polisin gözaltı saldırısına da “Direne direne kazanacağız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla karşılık verdiler. Saldırıcı sonucu direnişçi işçilerden Gamze Kayhan baygınlık geçirirken, bazı işçiler de vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandılar.

Yaka paça gözaltına alınan direnişçi işçiler Boğaz Köprüsü Karakolu’na götürüldüler. Bir süre gözaltında tutulan işçiler hakkında Kabahatlar Kanunu’na dayanılarak ‘trafiği engellemek’ gerekçesiyle para cezası kesildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 


Gözaltı terörü protesto edildi

Ontex/Canbebe işçileri ve PTT taşeron işçileri, geleneksel hale getirdikleri Cumartesi eylemlerinin 10. haftasında yine Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeydiler.

14 Mayıs günü Galatasaray Lisesi önünde toplanan işçiler, Burger King’e yürüdüler. Köprü eylemi sırasında maruz kaldıkları gözaltı terörünü protesto ettiler.

DİK, Tekstil Sen, Ekim Gençliği ve BDSP’nin de destek verdiği yürüyüş boyunca, direnen işçilere yönelik polis terörü sloganlarla protesto edildi. Ontex, PTT, Casper, Konak, Kampana, MAS-DAF, Desa gibi direnişler sayılarak “direniyor” denilen yürüyüşte direnen işçilerle dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

İstiklal Caddesi üzerindeki Rumeli Han önüne gelindiğinde ise direnişçi işçileri Grup Emeğe Ezgi karşıladı. Devrimci şarkı ve marşlarını direnen işçilerle paylaşan grubun dinletisi çevrede toplanan kalabalık tarafından ilgiyle takip edildi.

Yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’ndaki Burger King önünde basın açıklamasına geçildi. Direnişçi işçiler adına konuşan Ontex işçisi Mustafa Bozkurt, konuşmasına, köprü eylemi sırasında maruz kaldıkları polis saldırısını protesto ederek başladı. Birçok işçinin, polis saldırısı sırasında vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandığı belirtildi.

Direniş kararlılığı

“Bu mudur bu ülkede yaratanlara, nasırlı ellere reva görülen?” diyerek karşı karşıya kaldıkları hukuksuzluğa tepki gösteren Bozkurt, hakkını arayan ve direnen işçilerin baskıyla karşılaştığını dile getirdi. Boykot çağrısına destek taleplerini yineledi. Direnişlerle dayanışma çağrısında bulunan Bozkurt’un ardından Tekstil Sen ve DİK adına konuşmalar yapıldı.

Eylemde, İstanbul Üniversitesi’nde soruşturma ve ceza terörüne karşı direnişini sürdüren Ekim Gençliği okuru Caner Burç Başkaya da söz aldı. İşçiler gibi öğrencilerin de özgürlükleri ve geleceklerine sahip çıktıklarında baskılarla karşılaştığını söyleyen Başkaya, soruşturma ve cezalara dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / İstanbul




İşçiler mücadeleyi birleştiriyor

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ile direnişteki Ontex ve PTT işçileri, 14 Mayıs günü

Kubatoğlu Alüminyum direnişçisiyle MAS-DAF işçilerine destek ziyaretleri gerçekleştirdi.

Kubatoğlu işçisi yalnız değil

Kubatoğlu işçisi Cafer Timtik’in direnişinin 3. gününde gerçekleşen ziyaret coşkulu bir atmosferde geçti. Direniş alanına yakın bir noktada toplanan işçiler yolu trafiğe kapatarak yürüyüşe geçtiler. Fabrika önüne gelindiğinde ilk sözü alan Kubatoğlu direnişçisi Cafer Timtik, fabrikadaki çalışma koşullarını anlattı ve “İşe geri alınana kadar” direnişe devam edeceğini belirtti. Ardından direnişteki Ontex ve PTT işçileri adına konuşan Gamze Kayhan, direnişçi işçilerle dayanışma içerisinde olduklarını, kendilerinin de direnişlerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi. Boğaziçi Köprüsü’nde gerçekleştirdikleri eylemde polis tarafından biber gazlı saldırıya uğradıklarını hatırlatan Kayhan, saldırı ve gözaltılara rağmen direniş kararlılığını yineledi.

Ücret hakları gaspedildiği için direnişe geçen Türkmen Temizlik işçileri adına bir kadın işçi ise, ücret haklarını kazanana kadar direnişe devam edeceklerini belirtti. Ziyarette BDSP adına yapılan konuşmada, birçok alanda sermayenin kölelik dayatmalarına karşı direniş bayrağının yükseldiğini, Kubatoğlu’nda başlayan direnişin nicelik olarak zayıf görünse dahi kölece yaşam ve çalışma koşullarına meydan okuması açısından önemli bir yerde durduğu belirtildi. Her direnişin olduğu gibi Kubatoğlu Fıratpen işçisinin de yanında olunacağı belirtildi.

Direniş çadırında yapılan sohbetler sırasında çekim yapan sivil polislere müdahale edilerek çekim yapmaları engellendi. Sohbetten sonra şarkı ve türküler eşliğinde halaylar çekildi. Ancak bu esnada çekim yapmak isteyen polislerle yeniden gerilim yaşandı. Polisin üzerine sloganlarla yürüyen kitle görüntü alınmasını engelledi.

MAS-DAF işçilerine ziyaret

Kubatoğlu’ndaki ziyaretin ardından Ataşehir’de MAS-DAF merkez ofisi önünde işlerine geri dönme ve sendika hakkı için direnen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ziyaret edildi.

Ataşehir Migros önünde pankartlar açarak direniş alanına doğru sloganlarla yürüyüşe geçildi. BDSP’liler ile Ontex ve PTT işçileri direnişteki MAS-DAF işçileri tarafından alkışlarla karşılandı. BDSP adına yapılan konuşmada, direnişlerin birleşmesi gerektiği belirtildi. MAS-DAF işçileri kendi süreçlerini ayrıntılı bir şekilde anlatırken, Ontex ve PTT işçileri kendi deneyimlerini aktardı.