20 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/19

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına karşı kirli ittifak!
Düzen partilerinin ortak ekseni emperyalizme uşaklıktır!.
CHP sosyal demogojiyle yelkenlerini şişirmeye çalışıyor
Kürt halkı gerillalar için ayakta!
Kürt halkı hayatı durdurdu 
Kürt halkına dönük baskı ve terör dinmiyor
Kürt halkıyla dayanışmaya!
Yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür! 
Devrimci seçim kampanyası çalışmalarından
Birleşik Metal Kocaeli Şube Sekreteri Telat Çelik ile konuştuk
MİB MYK Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi
Ontex/Canbebe ve PTT işçileri
direniş süreçlerini anlatıyor
Ontex ve PTT işçilerinden
Boğaz Köprüsü eylemi
Kubatoğlu’nda direniş ateşi
İşçi sınıfının düşmanlarına
oy yok! / TMMŞP
Binlerce emekçi hakları ve gelecekleri için Ankara’da buluştu
Kirli ellerinizi üniversitelerimizden çekin! / Ekim Gençliği
Ekim Gençliği seçimleri tartıştı.
Yemen’de isyan sürüyor
Bahreyn despotundan Siyonist yöntemler
Nakba sürüyor,
direniş de!.. - E. Bahri
Nakba gününde öfke sokaklara taştı
Eğtim Sen’de eylem ve etkinlikler
Paşalı’nın katiline ceza vermekle düzeninizi aklayamazsınız!
Geç olmadan dünyayı kapitalislerin elinden kurtaralım!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binlerce emekçi hakları ve
gelecekleri için Ankara’da buluştu

TMMOB’nin gerçekleştirdiği “Haklarımız, geleceğimiz, halkımız, ülkemiz için söyleyecek sözümüz var” mitingi 15 Mayıs günü Ankara’da gerçekleştirildi. Binlerce mimar, mühendis ve şehir plancısı taleplerini dile getirdi. Saat 10.00’da Ankara Garı’nda toplanmaya başlayan kitle 11.00’de Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Oldukça kitlesel ve coşkulu bir yürüyüşün ardından Sıhhiye Meydanı’nda miting gerçekleştirildi.

Kortejlerin en önünde TMMOB’ye bağlı meslek odaları yürüdü. Gıda Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Metalurji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Tekstil Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Petrol Mühendisleri Odası, Peyzaj Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları bu kolda pankart, flama ve taleplerini içeren dövizlerle yerlerini aldılar.

Odaların ardından KESK, TTB, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Emekli-Sen, Genç-Sen ve Türk-İş’e bağlı sendikalardan Petrol-İş, Tek Gıda-İş ve Tez-Koop-İş sıralandı. KESK temsili bir katılım sağlarken Birleşik Metal 100’ü aşkın kitlesiyle dikkat çekti.

Oda ve sendikalardan sonra siyasi partilerle ilerici ve devrimci kurumlar mitinge katılım sağladılar. EMEP, ÖDP, TKP, SDP, EHP, ESP, Halkevleri, HKP, Devrimci Yolda Özgürlük, DEK, Kaldıraç, Gençlik Muhalefeti, Tüm-İGD, Halk Cephesi, Artı İvme Dergisi, DHF, DDSB mitinge pankartlarıyla katılan kurumlardı.

BDSP’liler de mitinge katılım sağladı. Yaklaşık 3 bin adet BDSP’nin seçim bildirgesinin dağıtımı yapıldı. Ayrıca Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği satışı gerçekleştirildi. Siyasal parti ve örgütlenmelerin katılımı oldukça zayıf kalırken ÖDP’nin katılımı ise dikkat çekti.

Gençlik kortejlerinin coşkusu alana yansıdı

Mitinge damgasını vuran ise Kürt illerinden gelen şubeler ve gençlik kortejleri oldu. Özellikle İMO ve MMO kortejlerinde Kürtçe ve barış vurgulu pankart ve sloganlar dikkat çekerken gençlik kortejlerinde Şerzan Kurt’u anan pankartlar dikkat çekiciydi. Kürt illerinden gelen katılımcıların oluşturduğu kortejler oldukça canlı ve kalabalıktı.

Gençlik kortejleri alana diplomalı işsizlik, yetkin mühendislik karşıtı talepler ve eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talepleri ile çıktılar. Gençliğin enerjisi ve görselliği alana yansırken, özellikle İMO Genç yaklaşık 800 kişilik korteji ile en dikkat çeken gençlik korteji oldu.

Ankara yerel kurultaylarının ertelenmesine tepki

Ankara’da yerel kurultayların ertelenmesi sonucu oluşan tepki alana yansıdı. Yerel kurultay çalışması yürüten güçlerin “Ücretli, İşsiz Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları, Kadın Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları” imzası ile yaptıkları çağrı alanda “Üretenlerin Birliği İçin Yürüyoruz” pankartı ile karşılık buldu.

Yaklaşık 60 kişinin yürüdüğü kortejde “Güvencesiz çalışma istemiyoruz!”, “Ücretli köle olmayacağız!”, “Çift mesai tek maaş istemiyoruz!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Kadınlar artık susmayacak!”, “Milyonlar aç milyonlar işsiz kahrolsun sömürü düzeniniz!” sloganları atıldı.

Ücretli ve işsiz teknik elemanlardan yoğun katılım

Alana hakim gündem güvencesizlik olurken, mitinge katılımın ağırlığını ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancıları oluşturdu.

Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları alana “Çözüm Ne Seçimde, Ne Mecliste, Çözüm Devrimde Kurtuluş Sosyalizmde! Teknik Elemanların Düzen Partilerine Verecek Oyu Yok!” pankartını astı.

Ayrıca talep ve şiarlarını pul ve kuşlama gibi araçlarla alana taşıdılar.

Sıhhiye Meydanı’na gelindiğinde ilk olarak devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Daha sonra mitinge destek veren kişi ve kurumlara teşekkür edildi. Bu sırada CHP’li Çankaya Belediye Başkanı’nın da miting alanında olduğuna dair yapılan anons dikkat çekti. Daha sonra konuşmalara geçildi. Genel olarak geleceksizlik ve güvencesizlik vurgusu olan konuşmalarda “sandıkta hesap sorma” çağrısı da sık sık tekrarlandı. Konuşmalar seçim gündemine sıkışmasıyla beraber reformizmin rengini verdiği bir miting gerçekleşti. Kürsüden tek yapılan konuşma TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı’nın oldu. Soğancı konuşmasında mevcut siyasal gündemi seçim eksenli yorumlarken, konuşma salt AKP karşıtlığı üzerine kuruluydu.

13 binini TMMOB üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı miting Bandista’nın sahneye çıkmasının ardından son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara




TMMOB: Mücadelemiz sürecek

TMMOB, yaptığı yazılı açıklamayla mitingi değerlendirdi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“TMMOB’nin örgütlü gücünü bir kez daha gösterdik. Mitingin düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma, oda başkanları ve yönetim kurulu üyelerine, İKK sekreterlerimize, TMMOB ve oda çalışanlarına, mitingimize katılan bütün üyelere, destek veren emek meslek örgütü, siyasi parti ve platform temsilcilerine Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ediyorum.

TMMOB, bundan sonra da eşitlik, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi ve bir arada yaşamdan yana mücadelesini örgütlü gücüyle sürdürecektir”

 

 

Dinamit patlaması

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Dağdemirli Köyü yakınında özel şirkete ait krom madeni ocağında meydana gelen dinamit patlaması sonucu yaralanan Halil İbrahim Karakoyun, İbrahim İnci ve İsmail Yalçın, ambulanslarla Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Karakoyun’un hayati tehlikesinin bulunduğu, diğer 2 işçinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.


Burdur’da iş cinayeti 

Burdur’un Karamanlı ilçesi Kılçan Köyü’ndeki krom madeninde meydana gelen göçükte bir işçi hayatını kaybetti.

Özel bir şirkete ait krom madeninde iş cinayetine kurban giden Hasan Uysal (31) isimli işçinin cesedi göçük altından çıkartıldı.


İşçinin beyin ölümü gerçekleşti

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kurulu bulunan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nda 14 Mayıs akşamı yaşanan “iş kazası”nda ağır yaralanan 44 yaşındaki Muhammet Başarır’ın beyin ölümü gerçekleşti.

“Kaza”, 8 sene önce taşeron firmadan kadroya alınan Başarır’ın 1100 derece sıcaklıktaki kazanın içinde bulunan metalleri eritmek amacı ile oksijen borusunun üzerindeki skal olarak adlandırılan metal parçalarını temizlediği anda gerçekleşti. Başarır’ın elindeki manivela kurtularak kafasına çarptı.

Hastaneye götürülmek üzere ambulansla yola çıkarılan Başarır’ın, yapılan ilk tetkiklerinde beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı. Başarır’ın yaşam makinesinin fişinin çekilip çekilmemesi kararını ailesi verecek.