15 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/15

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs için engelleri aşalım!
Seçim oyunu başladı
Washington’daki efendinin emrinde
BAT işçilerine polis saldırısı ve
tutuklama terörü
MAS-DAF’ta iki koldan direniş
Arfesan işçileri grev nöbetinde
Direnişlerin sesi Taksim’de
Baskı ve terör devrimci sınıf çalışmamızı engelleyemeyecek!
İşçiler hakları ve gelecekleri için kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler...
Mısır’da mücadele sürüyor
Suriye’de etnik-dini çatışma tehlikesi
Meksika’da elektrik işçilerinin mücadelesi sürüyor
“Mücadelemiz gelecek
mücadelesidir!”
Kampana’da direniş ve dayanışma
Şifre skandalı liseli gençliğin öfkesini açığa çıkardı
Binlerce öğrenci YGS
skandalını protesto etti... 
İÜ’de uzaklaştırma
cezasına karşı direniş
Hatice Yürekli yoldaşı ölümünün 10. yılında saygıyla anıyoruz
Gençlik içinde kitle
çalışması üzerine
Devrimci Karargah davası duruşması görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kampana’da direniş ve dayanışma

İstanbul’da Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Kampana Deri’de sendika hakkı talebiyle başlayan direniş her geçen gün büyüyor. Direnişin 17. ve 18. günlerinde fabrikaya kaçak işçi sokulmasına direnişçi işçiler engel oldu.

6 Nisan günü Kampana patronunun fabrikaya kaçak işçi sokma girişimine karşı Deri-İş yöneticileri, direnişçi işçiler ve ziyarete gelen destekçi güçler servisin içeri girişini engelledi.

Direniş alanına ziyaret

Öğle saatlerinde ise Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, Harb-İş İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, Petrol-İş 2 No’lu Şube, Türk Metal Pendik Şube, Tes İş 2 No’lu Şube ve Sağlık-İş Kadıköy Şubesi yöneticileri Kampana işçilerine temsili düzeyde bir ziyarette bulundular.

Deri-İş Genel Merkez ve şube yöneticilerinin yanısıra farklı deri fabrikalardan Deri-İş üyesi işçiler de her zaman olduğu gibi Kampana işçilerini yalnız bırakmadı.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ve Genel-İş Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir de birer konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmalarında Türk-İş ve DİSK’in taşeronlaştırmaya ve güvencesizliğe karşı ortak mücadele etmesi gerektiği belirtildi. 

Ziyarette söz alan Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, sermayenin dayattığı kuralsız ve güvencesiz çalıştırmaya dikkat çekti. Ortak mücadele çağrısı yapan Servi, Kampana Deri’de sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

 

18. gün: Kararlılık sürüyor

Kampana işçileri direnişin 18. gününde (7 Nisan) fabrika kapısına dayanarak kaçak işçileri sokmayacaklarını tekrar dile getirdiler. Direnişçi işçiler ve fabrika temsilcilerinin çabasıyla kaçak işçiler içeriye sokulmadı. Saatler boyu servis dışarıda kapı önünde bekletildi. Sendika üyesi işçiler ve kaçak işçiler öğle saatlerine doğru kapı önünde bekleyişlerine son verdi.

Kampana patronu üretim yapamadı ve direnişçi işçiler bu olayın ardından türküler eşliğinde halaylar çektiler. Öğle saatlerinde ise daha önce çadıra oturmaya gelen faşist besleme güçler işvereni ziyaret ettiler. Silahlı olan ve geçen günkü geldikleri arabayı kullanan bu beslemeler yarım saatlik bir görüşmenin ardından fabrikadan ayrıldılar.

Kampana işçileri, kendileri gibi günlerdir direnişte olan Ontex işçilerini telefonla arayıp direniş süreçleri üzerine sohbet ettiler ve en kısa zamanda kendilerini ziyaret edeceklerini belirtiler.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

Peşkeşe ve sürgünlere
karşı ortak eylem

Karayollarında peşkeşe ve sürgün politikalarına karşı Yapı-Yol Sen ve Yol-İş Sendikası 13 Nisan günü Maltepe’deki Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nde ortak eylem gerçekleştirdi. Küçükyalı’daki Bölge Müdürlüğü içerisinde toplanarak giriş kapısına yürüyen karayolu emekçileri “Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube”, “Yapı-Yol Sen İstanbul Şube”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır”, “İşyerleri ekmeğimiz, aşımızdır - Onurumuz için direneceğiz” pankartlarını taşıdı.

Eylemde ilk olarak söz alan Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan, AKP hükümetinin karayollarına yönelik peşkeş ve talan politikalarına dikkat çekti. İşçi ve emekçilere yönelik yeni saldırıların yolda olduğunu dile getiren Arcan, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Ortak açıklamayı okuyan Yap-Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Nizamettin Orhan, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimlerin tasfiye edilmek istendiğini söyledi. Kavacık’taki karayolları arazisinden sonra sıranın, Küçükyalı’daki karayolları arazisine geleceğini belirtti. Karayolları 1. ve 17. Bölge Müdürlüklerinin birleştirilmesinin çalışanlar açısından olumsuzluklar doğuracağını sözlerine ekleyen Orhan yandaş sendikaların temsilcilerinin mücadeleyi söndürmeye çalıştığı uyarısında bulundu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Sandoz’da grev ve lokavt

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Sandoz İlaç’taki TİS sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev kararı alındı.

30 Mart günü fabrikaya grev kararı asılırken, patron da 7 Nisan günü lokavt ilan etti. Sandoz’da TİS süreci 10 Aralık 2010 tarihinde başlamıştı. Petrol-İş istanbul 1 Nolu Şube’de örgütlü olan Sandoz işçileri mücadelede kararlı olduklarını ifade ediyorlar.

 

TEC’te grev kararı

Hava-İş Sendikası, 11 aydır süren TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine Pratt Whitney THY Teknik Uçak Bakım Motoru Bakım Merkezi’ne (TEC) grev kararını 12 Nisan günü astı.

Vardiya değişiminde işe gelen ve çıkan Hava-İş üyelerinin katıldığı eylemde Hava-İş şube başkan ve yöneticileri ile diğer işyeri temsilcileri de katıldı. Eylemde Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin işçilere seslendi. Ayçin, astıkları grev ilanına olumlu cevap alamazlarsa grevi uygulayacaklarını, üretimi tamamen durduracaklarını belirtti. TEC’e en fazla 2 hafta süre verdiklerini dile getirdi.

Toplu görüşme masasında üyelerinin olmazsa olmaz maddelerine saygı beklediklerini belirtti. Firmanın sendika düşmanı tutumunu hatırlatarak “Burada sendika olmazsa üretim de olmaz” dedi.

 

VF EGE Giyim’de greve doğru

Aydın Söke’de kurulu VF EGE Giyim fabrikasında DİSK/Tekstil ile patron arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde grev aşamasına gelindi. Sendika, grev uygulamasını 29 Nisan’da başlatma kararı aldı.

DİSK/Tekstil Söke Şube Başkanı Cemal Poyraz, 2 Aralık 2010 tarihinde başlayan 3. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 58 maddeden 45’inde anlaşma sağlayıp, kalan 13 maddede uyuşmazlık tutanağı tutulduğu bilgisini verdi.

Poyraz, 4 Nisan 2011 tarihinde toplanan DİSK/Tekstil genel merkez yönetiminin greve çıkmak için 29 Nisan 2011 tarihini belirlediğini duyurdu.