15 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/15

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs için engelleri aşalım!
Seçim oyunu başladı
Washington’daki efendinin emrinde
BAT işçilerine polis saldırısı ve
tutuklama terörü
MAS-DAF’ta iki koldan direniş
Arfesan işçileri grev nöbetinde
Direnişlerin sesi Taksim’de
Baskı ve terör devrimci sınıf çalışmamızı engelleyemeyecek!
İşçiler hakları ve gelecekleri için kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler...
Mısır’da mücadele sürüyor
Suriye’de etnik-dini çatışma tehlikesi
Meksika’da elektrik işçilerinin mücadelesi sürüyor
“Mücadelemiz gelecek
mücadelesidir!”
Kampana’da direniş ve dayanışma
Şifre skandalı liseli gençliğin öfkesini açığa çıkardı
Binlerce öğrenci YGS
skandalını protesto etti... 
İÜ’de uzaklaştırma
cezasına karşı direniş
Hatice Yürekli yoldaşı ölümünün 10. yılında saygıyla anıyoruz
Gençlik içinde kitle
çalışması üzerine
Devrimci Karargah davası duruşması görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MAS-DAF’ta iki koldan direniş

Düzce’de kurulu MAS-DAF Makina’da yaşanan toplu işçi kıyımına sessiz kalmayan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, 4 Nisan’da Düzce’deki fabrika önünde başlattıkları direnişlerinin ardından MAS-DAF’ın İstanbul’daki merkez ofisi önüne de direniş çadırı kurdular.

Fabrikadaki sendikal örgütlülüğü kırmak amacıyla 112 işçiyi kapı önüne koyan patrona işgal eylemiyle yanıt veren ve ardından jandarma tarafından gözaltına alınan işçiler, 11 Nisan günü MAS-DAF’ın İstanbul Ataşehir’deki merkez ofisi önüne yürüyerek direniş kararlılıklarını dile getirdiler.

Ataşehir Yolu, Memorial Hastanesi önünde saat 16.30’da buluşarak yürüyüşe geçen işçiler “120 işçi sendikalı olduk, işten atıldık - İşimizi geri istiyoruz / MAS-DAF işçileri” pankartını açtılar.

Birleşik Metal üyesi grevci Arfesan işçileri, Dev Sağlık-İş üyesi Koşuyolu Hastanesi işçileri ve Casper direnişçilerinin de katıldığı yürüyüşün ardından Ata Çarşı’da bulunan MAS-DAF merkez ofisi önünde toplanan işçilere Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu seslendi.

MAS-DAF’ta karşılaştıkları baskı ve engellemeleri özetleyen Adnan Serdaroğlu, Türkiye’de gündemin seçimler olduğunu hatırlattı. “Sizlerin yaptığı yasaları kimse takmıyor” dedi.

Serdaroğlu MAS-DAF’taki mücadelenin kararlı biçimde devam edeceğini söyledi. Konuşmaların ardından MAS-DAF merkez ofisinin önüne direniş çadırı kuruldu. Düzce’deki fabrikanın önünde süren direnişin yanısıra işçilerin bir kısmı ise Ataşehir’deki merkez ofis önünde direnişlerine devam edecekler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

ÇEL-MER işçilerinden sendikaya uyarı

Gebze’de kurulu bulunan ÇEL-MER Çelik’te işçiler, patronun  kirli oyunları karşısında tutum almayan Birleşik Metal-İş yöneticilerini uyardı. Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer ile 9 Nisan akşamı sendika binasında biraraya gelen işçiler, işten atma saldırısını devreye sokan ve yanısıra baskı ve tehdit ile işçileri sendikadan istifaya zorlayan patron Yılmaz’ın bu oyunları karşısında sendikayı ikircikli davranmaktan vazgeçerek net tutum almaya çağırdı.

İşçiler sendikayı net tutum almaya çağırdı

Patronun sendikal örgütlülüğü tasfiye etmek ve işçilerin birliğini kırmak için polis işbirliğiyle ördüğü ablukaya sendika yönetiminin tutum almamasını eleştiren ÇEL-MER işçileri, 15 işçinin daha zorla sendikadan istifa ettirilmesinin ardından 9 Nisan günü saat 19.30’da taleplerini doğrudan iletmek için Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’ne gittiler. Sayıları 35’i bulan işçiler, Şube Başkanı Erdoğan Özer’i telefonla arayıp şubeye getirdikten sonra görüşmeye başladılar.

Kendi aralarında yaptıkları değerlendirmenin sonuçlarını ve ortak tutumlarını Şube Başkanı Özer’e aktaran işçiler, sürecin bu noktaya gelmesinde pasif tutum takınan sendikanın çok büyük payı olduğunu vurguladılar. İşyeri temsilcilerinin, türlü ayakoyunları sonucu işten atılması, ardından ise işçilerin patron tarafından “Sizi 25/2’den, işyerinin huzurunu bozmaktan işten atarım” gibi sözlerle tehdit edilerek sendikadan istifaya zorlandığını hatırlatan işçiler, böylesi açıktan bir saldırı sürecinde sendikayı yanlarında görmediklerini ifade ettiler.

Sendikayı bundan sonraki süreç açısından bu tutumundan derhal vazgeçerek patronun saldırılarını boşa düşürmek için yanlarında yer almaya çağıran işçiler, aksi durumda sendika yöneticilerinden de hesap soracaklarını sözlerine eklediler.

İşçilerin açıklamaları sonrası söz alan Şube Başkanı Erdoğan Özer, geçiştirici ifadeler kullanmayı tercih etti. İşçilerin içeride sağlam durmasını istediklerini belirten Özer, yaşanan istifaların büyük sorun olmadığını, yaşanan problemleri çözmek istediklerini söyledi. Patron Gazi Yılmaz ile bir görüşme yapacaklarını ve bundan sonraki süreçte işten atma olursa direnişle yanıt vereceklerini sözlerine ekledi.

İşçiler Özer’e, sürecin bundan sonra da takipçisi olacaklarını yeniden vurguladılar. Fabrika içersinde ve gerektiğinde dışarıda zaten sağlam durduklarını Özer’e hatırlatan işçiler, “Bugüne dek gerekeni yaptık, bundan sonra da yaparız. Bu işi bitirelim. Aksi takdirde sizlerden de hesap sorarız” ifadelerini kullandılar.

Saat 23.00’e kadar süren görüşmenin ardından ÇEL-MER işçileri sendikadan ayrıldılar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

Casper direnişi sürüyor

Sendikalı oldukları için patronun işten atma saldırısına maruz kalan Birleşik Metal-İş üyesi Casper işçileri, fabrika önündeki direnişlerini kararlılıkla sürdürürken, üretimde çalışan işçilerin direnişe desteği de ilk günkü moral ve güçle sürüyor.

Casper işçisinin örgütlülüğüne tahammül edemeyen Casper patronunun, sendika yetkisine itiraz etmesi üzerine 11 Nisan günü Sirkeci 3. İş Mahkemesi’nde görülen yetki davası evrak eksikliği gerekçesiyle 1 Haziran 2011 tarihine ertelendi. Casper işçileri, yasal sürecin takipçisi olacaklarını, ama direnişlerinin kaderini mahkeme sürecine mahkum etmeyeceklerini ifade ediyorlar. Geçen hafta gerçekleştirdikleri bildiri dağıtımları ve fabrikada yemek boykotu ile oluşturulan eylemli sürecin devam edeceğini belirtiyorlar.

Casper direnişçileri, 11 Nisan Pazartesi günü MAS-DAF direnişçilerinin Ataşehir’de gerçekleştirdikleri yürüyüşe katıldılar.

9 Nisan Cumartesi günü ise, Casper direnişine, Devrimci Demokrat Sendikal Birlik (DDSB) tarafından dayanışma ziyareti gerçekleştirildi. Ontex ve PTT direnişçilerinden iki işçi de, 12 Nisan Salı günü Casper direnişçilerini ziyaret ederek 23 Nisan akşamı gerçekleştirecekleri dayanışma gecesine davet ettiler. Casper direniş alanında biraraya gelen işçiler, yaşanan direniş süreçleri ve birleşik mücadelenin gerekliliği üzerine sohbet ve tartışmalar gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

SİDER’de tek yol eylem

SİDER Demir-Çelik işçileri hak gasplarına eylemle yanıt veriyor. Kendilerini oyalayan patrona karşı anladığı dilden konuşan Türk Metal üyesi SİDER işçileri ücret alacaklarını ancak gercekleştirdikleri eylemin ardından aldılar.

Aliağa Bakırçay havzasındaki Erol Evcil’ in patronu olduğu SİDER’de (Erege) işçiler ücret alacakları için bir kez daha eylem yaptılar. 8 Nisan günü, Mart ayının maaşını ve avanslarını alamayan işçiler servislere binmeme eylemi gerçekleştirdiler. İşçiler, 08.00-16.00 vardiyası bitiminde saat 20.30’a kadar servislere binmeyerek patronlarına ve sendikalarına olan tepkilerini dile getirdiler. Yaklaşık 150 işçi böylece avanslarının elden dağıtılmasını sağlayabildiler.

Geçtiğimiz Şubat ayında da SİDER işçileri yine ödenmeyen ücretlerini eylem yaparak almışlardı.

Kızıl Bayrak / İzmir