15 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/15

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs için engelleri aşalım!
Seçim oyunu başladı
Washington’daki efendinin emrinde
BAT işçilerine polis saldırısı ve
tutuklama terörü
MAS-DAF’ta iki koldan direniş
Arfesan işçileri grev nöbetinde
Direnişlerin sesi Taksim’de
Baskı ve terör devrimci sınıf çalışmamızı engelleyemeyecek!
İşçiler hakları ve gelecekleri için kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler...
Mısır’da mücadele sürüyor
Suriye’de etnik-dini çatışma tehlikesi
Meksika’da elektrik işçilerinin mücadelesi sürüyor
“Mücadelemiz gelecek
mücadelesidir!”
Kampana’da direniş ve dayanışma
Şifre skandalı liseli gençliğin öfkesini açığa çıkardı
Binlerce öğrenci YGS
skandalını protesto etti... 
İÜ’de uzaklaştırma
cezasına karşı direniş
Hatice Yürekli yoldaşı ölümünün 10. yılında saygıyla anıyoruz
Gençlik içinde kitle
çalışması üzerine
Devrimci Karargah davası duruşması görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişlerin sesi Taksim’de

Direnişçi Ontex/Canbebe ve PTT taşeron işçileri Cumartesi eylemlerinin 7. haftasında direniş kararlılıklarını Taksim’e taşıdılar. PTT direnişçilerinin 94, Ontex/Canbebe direnişçilerinin 52. gününde yapılan eylemde; işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs öncesinde gerçekleşecek Direnen İşçilerle Dayanışma Gecesi’nin çağrısı yapıldı.

 Galatasaray Lisesi önünde toplanan işçiler “Haklarımız ve geleceğimiz için direniyoruz! Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz / Direnişçi Ontex-Canbebe - PTT taşeron işçileri” pankartıyla Ontex’in sahibi olan Goldman Sachs Capital Partners ve Texas Pacific Group bünyesindeki Burger King önüne yürüdüler. Yürüyüş boyunca Ontex ürünlerine boykot çağrısı yapıldı. Ajitasyon konuşmalarıyla ve sloganlarla direnişlerine destek çağrısı yapan işçiler aynı zamanda sendikal bürokrasiye karşı da mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptılar. Çevreden ilginin yoğun olduğu yürüyüşe alkışlarla destek verenler, yürüyüşün fotoğraflarını çekenler oldu.

Fransız Konsolosluğu önüne gelindiğinde bir süre beklenerek Libya’ya dönük emperyalist saldırganlık protesto edildi.

Burger King önünde ise PTT direnişçisi Rıza Soylu tarafından bir konuşma yapıldı. Kışın ortasında kapının önüne konduklarını dile getiren Soylu, çocuklarına aş götürmek için direndiklerini belirtti.

Soylu’nun ardından basın açıklamasını PTT direnişçi Cafer Kalağ gerçekleştirdi. Kalağ direnişlerinin bir yanının da sendikal bürokrasiye karşı olduğunu vurgulayarak “Çünkü sınıf ve kitle hareketinin önündeki bu işbirlikçi hainlere karşı verilecek mücadele en ufak hak alma mücadelemizden bağımsız düşünülemez” dedi.

Açıklamanın devamında 23 Nisan günü Haldun Dormen Sahnesi’nde gerçekleştirilecek Direnen İşçilerle Dayanışma Gecesi’ne çağrı yapıldı. Açıklamanın devamında 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Eyleme Araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır ve TMMOB üyesi makine mühendisleri, BDSP ve DİK destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Konak’ta direniş büyüyor....

Taşeronlaştırmaya karşı sendikalı çalışma talebiyle direnişlerini sürdüren Konak Belediyesi işçileri militan eylemlerle taleplerini dile getirmeye devam ediyorlar. Belediye yönetimi ise işçi düşmanı yüzünü işçilerin her eylemine saldırarak gösteriyor. Diğer yandan direnişin sesi emekçi semtlerine taşınıyor.

 

Belediyeye direniş pankartı

Direnişin 43. gününde işçiler Konak Belediyesi’ne “Kılıçdaroğlu taşerona karşı gelen işçileri tutuklatsın: Hakan Tartan” yazılı pankart astılar. Yan binalardan belediye binasına geçiş yapan 11 işçi pankartı belediye binasından aşağıya sarkıttı. İşçilerin arasında CHP il binası önünde direnişini sürdüren Batıgül Tunç da yer aldı. İşçiler sloganlarla iş ve sendika taleplerini, direniş kararlılıklarını dile getirdiler. Aşağıda bekleyen diğer direnişçi işçiler de arkadaşlarına sloganlarla destek verdiler. İşçiler daha sonra çevik kuvvet tarafından gözaltına alındı.

İşçilere dönük saldırgan tutum bununla da sınırlı kalmadı. İşçilerin direniş alanındaki bütün eşyalarına el konuldu. Direniş alanı, daha önce de yapıldığı gibi işçilerin mücadelesini engellemek amacıyla büyük taş saksılarla belediye tarafından işgal edildi. İşçiler saat 15.30 sıralarında serbest bırakılırken, toplanan komite eylem kararı aldı.

 

Direnişin sesi emekçi semtlerinde

Konak Belediyesi işçileri direnişlerinin 45. gününde Çınartepe’deydi.  Çınartepe son duraklarında başlayan yürüyüş  2,5 saat sonra Basmane Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüş güzergâhının uzun olmasına ve sıcak havaya rağmen yürüyüş  oldukça coşkulu geçti. Mahalle halkı alkışlarla, kornalarla işçilere destek verdi.

İşçilerin ailelerinin de katıldığı yürüyüşte CHP İl Başkanı Tacettin Bayır’ın ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın fotoğraflarının olduğu “Yalancılar aranıyor!” şiarlı dövizler taşındı.

Ayrıca işçiler CHP’liler ve polis işbirliğinde gerçekleştirilen saldırıları da protesto ettiler. “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı ile kararlılıklarını dile getirdiler.

 

Konak işçilerine saldırı

8 Nisan Cuma akşamı direniş komitesinden bir işçi, Tacettin Bayır’ın tuttuğu üç kişi tarafından saldırıya uğradı. Sivil polislerin sözde kavgayı ayırma çabasının sonucu karakola götürülen direnişçi işçi karakolda polislerin yardımıyla tekrar saldırıya maruz kaldı.

 

İşçiler CHP’nin kapısına dayandı

Direnişteki işçiler 11 Nisan günü CHP’nin kapısına dayandı. CHP İl Başkanı Tacettin Bayır ile görüşmek isteyen işçilerin görüşme talebi reddedilince CHP Konak İlçe Başkanlığı binasına yürüyüş gerçekleştirildi. CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus ile görüşen işçiler Tunus’un “Sorununuzu halledeceğiz ama önce dövizleri kaldırın” sözlerine “vaat değil pratik adım istiyoruz” yanıtını verdiler. Buradaki görüşmenin ardından tekrar Konak Belediyesi önüne yüründü.

 

Tartan’dan karalama ve demagoji

CHP’li Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise son açıklamasında karalama ve demagojiye başvurdu. Direnişçi işçilerin “20-25 kişilik bir grupla karmaşa yaratma planı” içinde olduklarını iddia eden Tartan, taşeron köleliğine karşı mücadele eden işçileri “profesyonel eylemci” ilan etti. Belediye şirketinin önümüzdeki haziran ayında yapılacak ihaleyi kazanması halinde tüm işçilerin belediye bünyesinde çalışmalarını sağlayacaklarını vaat eden Tartan, işçilerin direnişini karalayıcı ifadeler kullanmaya devam etti. Açıklamada, Konak Belediyesi işçilerinin yaşadığı mağduriyete ilişkin herhangi bir yanıt verilmedi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

ONTEX’e boykot çağrısı Sincan’da

Sömürü ve sendikal bürokrasiye karşı direnişlerini sürdüren Ontex/Canbebe işçileriyle sınıf dayanışmasını yükselten BDSP’liler, Ontex direnişinin sesini Ankara’ya taşıdılar.

8 Nisan günü Sincan’da “Canbebe, Canped, Helen Harper ONTEX’e Boykot! Direnişe Destek” şiarlı BDSP imzalı afişler ağırlıklı olarak alışveriş merkezleri ve süpermarketlerin bulunduğu merkezi noktalara yapıldı.

12. Cadde üzerinde bulunan reklam panoları ve duvarlar BDSP’liler tarafından afişlerle donatıldı. Emekçilerin özellikle de emekçi kadınların afişlere ilgisi yoğundu.

Boykot çağrısı Sincan’da önümüzdeki günlerde de sürecek.

Kızıl Bayrak / Sincan