7 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/01

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt sorununda inkarcı politikada ısrar sürüyor!
2011 Kürt sorununda
çetin bir mücadele yılı olacak!
Türk-İş’in “torba”sından ihanet çıktı!
Kılıçdaroğlu’nun
yeni yıl ikiyüzlülüğü
Petro-kimya işçileri direniyor.
MESS Grup Tis sürecinde
greve doğru
“Birleşmek ve
örgütlenmek gerek!”
“Kendi sınıfımızın
mücadelesini verelim!”
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
PTT’de işçi kıyımına karşı direniş!
Patronların saldırılarına karşı tek yol direniş!
Büyük madenci
yürüyüşü 20. yılında...
Kampanya çalışması
üzerine notlar.
Öğrenci gençliğe yine polis terörü
OMÜ’de soruşturma-ceza terörü
Öğrenci forumlarında
mücadele tartışıldı..
Mutlu gözdağı verdi
Ulucanlar’dan müze
yapma kepazeliği
Bolivyalı işçi ve emekçilerin mücadele geleneği sürüyor
Katledilişlerinin 92. yılında Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i saygıyla
2010 yılında emekçi kadınlar.
Kadın emekçilerin
hakları da ‘torba yasa’da!..
4 Ocak ‘96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Patronların saldırılarına
karşı tek yol direniş!

Farklı sektörlerden işçiler patronların saldırılarına karşı direniş yolunu tuttu.

 

Nemtrans’ta direniş

İş Bankası iştiraki olan Nemtrans Loj. Hiz. Ve Petrol Ürünleri Tic. A.Ş.’de örgütlenen DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası işten atma saldırısıyla karşılaştı.

Bursa Gemlik’te bulunan işyerinde çalışan 68 Nemtrans işçisinden 46’sını üye yaparak işyerinde üye çoğunluğunu sağlayan sendika, 5 Kasım 2010 tarihinde çoğunluk tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Sendikal örgütlenmeye karşı saldırıya geçen Nemtrans patronu, toplam 14 işçiyi işten attı. İşten atılan işçiler dışında sendika üyesi diğer işçilere de Gemport’ta hakları ile birlikte devir yapmayı teklif eden patronun bu teklifi ise reddedildi.

Nemtrans patronu sendika üyesi diğer işçileri de kapı önüne koydu. İşten atma saldırısına karşı yeni yıla direnişle giren Nemtrans işçileri 31 Aralık günü İstanbul’da İş Bankası Genel Müdürlüğü önünde eylemdeydi. Nemtrans işçilerine, Nakliyat-İş’in örgütlü olduğu değişik işyerlerinden işçiler de destek verdi.


Frito Lay’da eylem

Kocaeli Suadiye’de kurulu Frito Lay fabrikasında işten atılan işçiler eylem yaptı. “Bütçede daralma” gerekçesiyle işten atılan Frito Lay işçileri, 6 ay önce Tek Gıda-İş Sendikası tarafından başlatılan örgütlenme çalışmaları nedeniyle işten atıldıklarını söylüyorlar. İşçilerin fabrika önünde gerçekleştirdiği eylemde Tek Gıda-İş Sendikası’nın yer almaması ise dikkat çekti.

Bazı işçiler patronun dayatmaları karşısında istifa dilekçelerini imzalarken işten çıkarılan 60 kişiden 13’ü ise fabrikaya dava açtı.

Fabrika önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını okuyan Frito Lay işçisi Canan Çeli, fabrika yönetiminin 19 Aralık 2010 tarihinde, çalışanların gönüllü işten ayrılmaları için bir ilan yayınladığını belirtti.

İlanda fabrikadan ayrılmak isteyen işçilere birkaç aylık ücret, kıdem ve ihbar tazminatlarının verileceğinin belirtildiğini ifade eden Çelik, fabrikadaki baskıları aktardı.


Sağlık işçileri direnişte

Adana Numune Hastanesi ve bağlı olduğu Fatma Kemal Timuçin Kalp Merkezi ile Seyhan Uygulama Hastanesi’nde taşeron firma bünyesinde çalışan 105 işçi, yeni yılın ilk gününde işten atıldı.

Bilgisayar veri girişi, güvenlik hizmetleri ve yemekhanede çalışan işçiler, ihaleyi kazanan taşeron firmanın değişmesi bahanesiyle gasbedilmek istenen tazminat ve sosyal hakları için direnişe geçtiler. Tazminat ve sosyal haklarının ödenmediği halde, ödenmiş gibi ibraname imzalamaya zorlandıklarını belirttiler.

Taşeron işçileri 3 Ocak günü hastane bahçesinde başhekimlik önünde basın açıklaması yaptılar. Dev Sağlık-İş ve SES’le beraber örgtülenen eyleme Eğitim Sen Adana Şubesi de destek verdi.

İşten atmaların sorumlusunun hastane idaresi olduğunu vurgulayan işçiler başhekimlikle yaptıkları görüşmelerden de sonuç çıkmadığını ifade ettiler. Kendilerinin yerine hastane yöneticilerinin yakınlarının işe alındığını söylediler.

5 Ocak günü hastane bahçesinde basın açıklaması gerçekleştiren işçilere DİSK, Adana Tabip Odası, KESK, Dev Sağlık-İş, İHD Adana Şubesi Emek ve Çalışma Komisyonu da destek verdi.

Açıklamada, Sağlık Müdürü Aytekin Kemik’in basına verdiği demeçler eleştirildi.

Taşeronlaştırmanın kölelik anlamına geldiğine vurgu yapılan eylemde işten atılan işçilerin her gün 9.00-16.30 arası hastane önünde bekleyecekleri duyuruldu.

Eyleme BDSP ve Sanayi İşçileri Derneği üyeleri de katılım sağladı.


UPS’de yeni yıl kutlaması

İzmir’de UPS işçilerinin direnişi 2010’un son gününde de devam etti. Direnişin 250. gününde TÜMTİS, işçilerle yılbaşını kutlamak için ambar işçileri ve desteğe gelenlerle birlikte yılbaşı etkinliği gerçekleştirdi.

Halayların çekilmesiyle başlayan etkinlik TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli’nin konuşmasıyla devam etti. Günseli, 2010 yılını değerlendirdiği konuşmasında 2011 yılının tüm işçiler, emekçiler, ezilen haklar için aydınlık bir yıl, haksızlıklara ve eşitsizliğe karşı mücadele yılı olmasını diledi.

Konuşmasında UPS ile sürdürdükleri görüşmeler hakkında da bilgi veren Günseli, görüşmelerde olumlu adımların atıldığını ancak sendikanın talepleri tamamen kabul edilene kadar direnişin devam edeceğini söyledi. Direnişteki Buca Belediyesi işçilerini de selamlayan Günseli, direnişin başından beri kendilerine destek veren ilerici ve devrimci kurumlara teşekkür etti.

Etkinliğin devamında UPS direnişçisi bir işçinin eşi ve direnişçi işçi Şahin Başaraner şiirler okudular. Ayışığı Sanat Merkezi de şiirle etkinliğe katkı sundu. BDSP, Alınteri, Mücadele Birliği ve SDP’nin katıldığı etkinlik halaylarla son buldu.