7 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/01

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt sorununda inkarcı politikada ısrar sürüyor!
2011 Kürt sorununda
çetin bir mücadele yılı olacak!
Türk-İş’in “torba”sından ihanet çıktı!
Kılıçdaroğlu’nun
yeni yıl ikiyüzlülüğü
Petro-kimya işçileri direniyor.
MESS Grup Tis sürecinde
greve doğru
“Birleşmek ve
örgütlenmek gerek!”
“Kendi sınıfımızın
mücadelesini verelim!”
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
PTT’de işçi kıyımına karşı direniş!
Patronların saldırılarına karşı tek yol direniş!
Büyük madenci
yürüyüşü 20. yılında...
Kampanya çalışması
üzerine notlar.
Öğrenci gençliğe yine polis terörü
OMÜ’de soruşturma-ceza terörü
Öğrenci forumlarında
mücadele tartışıldı..
Mutlu gözdağı verdi
Ulucanlar’dan müze
yapma kepazeliği
Bolivyalı işçi ve emekçilerin mücadele geleneği sürüyor
Katledilişlerinin 92. yılında Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i saygıyla
2010 yılında emekçi kadınlar.
Kadın emekçilerin
hakları da ‘torba yasa’da!..
4 Ocak ‘96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Petro-kimya işçileri direniyor

Farklı sanayi havzalarında işten atma saldırısına karşı direnen Petrol-İş üyesi işçiler yeni yılı direnişle karşıladı. Petrol-İş üyesi işçiler Çorlu, Gebze ve Tuzla’da 2010’un son gününde eylemdeydi.

Polyplex’te direniş sürüyor

Polyplex Europa işçileri Çorlu’da eylemdeydi. Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, çevirdiği çitler üzerine çektiği brandayla direnişin etkisini kırmaya çalışan patrona karşı mücadele kararlılıklarını dile getirdiler.

Direnişçi işçileri Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Öztaşkın, Polyplex’te mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini, bu işyerinde Petrol-İş bayrağının dalgalanacağını söyledi.

Vardiyalarından çıkarak fabrika içinde, fabrikayı çevreleyen brandaların arkasında toplanan Polyplex işçilerine seslenen Öztaşkın, bu olayı şiddetle protesto ettiklerini belirtti.

Öztaşkın’ın konuşması sırasında sloganlar atan Petrol-İş üyesi işçiler, bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini haykırdılar.

 

Direniş coşkusu organizeyi sarıyor

Tuzla Boya ve Vernikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikada işten atma ve sendikasızlaştırma saldırısına karşı direnen Sa-ba işçileri 30 Aralık günü de direniş coşkularını korudular.

Organize Sanayi Bölgesi içinde yürüyüş gerçekleştiren işçiler direnişlerine destek çağrısında bulundular. Çevredeki fabrikalarda çalışan işçiler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanan yürüyüşe, diğer fabrikalarda çalışan işçilerin alkış ve ıslıklarla destek verdiği görüldü.

Sa-ba işçileri öğle saatlerinde Kurtköy’de direnişte olan UPS işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundular. Günün ilerleyen saatlerinde Petrol-İş yöneticileri de direniş alanına geldi.

Akşam saatlerinde ise Sa-ba işçilerini Rotopak fabrikasından işçiler ziyaret etti. Gebze’de direnişlerini sürdüren Bericap işçileri ve Petrol-İş’te örgütlü Cambro Özay fabrikasından işçiler direniş alanına geldiler.

“Yeni yıl mücadele yılı olacak!”

Sa-ba Enjeksiyon fabrikası işçileri direnişlerinin 12. günü olan 31 Aralık günü, direniş coşkularını korudular. Sabahın ilk saatlerinde direniş alanına gelen işçiler, bir işçi tarafından çalınan bağlama eşliğinde ateşin başında türküler söylediler.

Organize sanayi içinde yürüyüş gerçekleştiren işçiler her günkü gibi direnişlerine destek çağrısında bulundular. Çevredeki fabrikalarda çalışan işçiler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanan yürüyüşe, işçilerin alkış ve ıslıklarla destek verdiği görüldü.

“Eşitlik, özgürlük işçilerle gelecek!”

Farklı etnik kökenden işçileri bir araya getiren direnişte işçiler yörelerine ait oyunlar oynayarak, halaylar çekerek direniş coşkularını sergilediler.

Gün içerisinde TKP, ESP, EMEP’li kadınlar ile Petrol-İş Kartal 2 Nolu Şube’den işyeri temsilcileri direniş alanına destek ziyaretinde bulundular

Sa-ba işçilerinin izlenimleri

Sa-ba patronunun direniş kırıcı işçilere erken bir saatte işi bıraktırması dikkat çekti. İşçiler, yılbaşı günü ilk kez bu kadar erken iş bırakıldığını belirttiler. Ayrıca işçiler çalışırken kendilerine yılbaşı öncesi yardım etmeyen Sa-ba patronunun, kendisini koruyan kolluk güçlerine yılbaşı hediyeleri verdiğini söylediler.

İşçiler akşam saatlerinde birbirleriyle ilk kez bu kadar yakın olduklarını ve birbirlerini direniş alanında daha iyi tanıdıklarını belirten konuşmalar gerçekleştirdiler ve birbirlerinin mücadele yılını kutladılar. Ayrıca Petrol-İş Sendikası işçilere yılbaşı kumanyası dağıttı.


BERICAP işçisi direniyor

BERICAP işçilerinin Gebze’deki direnişi sürüyor. BERICAP patronu da saldırılarını arttırıyor. Üretimi sürdürmek ve dışarıdaki işçileri tahrik etmek isteyen patron kaçak işçi getirterek direnişi kırmaya çalışıyor.

29 Aralık Çarşamba günü fabrikaya getirilen kaçak işçiler öğle paydosuna doğru geldikleri gibi geri gittiler.

Direniş alanında attıkları slogan ve çektikleri halaylarla coşkulu bekleyişlerini sürdüren BERICAP işçilerini 29 Aralık günü ÇEL-MER Çelik işyeri temsilcileri, Fen-İş Alüminyum işçileri ve Emek Partisi ziyaret etti.

Direnişe patron-polis baskısı

Direnişi hazmedemeyen BERICAP patronu 3 Ocak gecesi emrindeki kolluk güçlerini devreye sokarak direniş çadırını söktürdü. Polisler, çadırın içerisindeki malzemelere de el koydular.

3 Ocak Pazartesi günü Sa-ba işçileri ile birlikte Hayat TV’nin programına katılan BERICAP işçileri 4 Ocak Salı günü direniş alanına geldiklerinde çadırlarının söküldüğünü gördüler. Direniş yerine gelen Gebze Emniyet Müdürü çadırın kurulduğu yerin özel mülke ait olduğunu ve valilik kararı ile kaldırıldığını ifade ederek işçilere taşkınlık yapmamalarını söyledi.

Emniyet Müdürü ayrıca, direnişin başından itibaren direnişçi işçileri yalnız bırakmayan BDSP çalışanlarından birini göstererek “içinizde yasadışı örgütler var, çadıra gelerek sizleri yönlendiriyorlar, onları aranıza sokmayın” sözleriyle işçileri provake etmeye çalıştı. Emniyet Müdürü’nün amacı daha sonra BDSP çalışanları tarafından işçilere anlatıldı. Gece yarısı işçilerin soğuğa karşı kurdukları çadırı sökerek içindeki tüm malzemelerine el koyan kolluk güçlerinin, direnişe destek veren ilerici ve devrimci güçlerle işçilerin arasını açmaya çalıştığının amaçladığı söylendi.

Çadırın sökülmesinin ardından direniş alanına gelen Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz ve Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, çadırın gece yarısı sökülmesinin nedeninin patronunun direnişe karşı tahammülsüzlüğü olduğunu dile getirdi. Kuru ayaza aldırış etmeden, patron-polis işbirliğiyle çadırlarının sökülmesini protesto eden işçiler fabrikadan çıkan taşeron işçileri ve yöneticileri yuhalayarak mücadele kararlılıklarını ortaya koydular.

Öte yandan işçilerin adreslerine tebligatlar gönderilerek, iş akitlerinin kıdem ve ihbarsız olarak feshedildiği duyuruldu.

Kızıl Bayrak / Gebze – Tuzla -Çorlu



Direnişçi kadın işçilerden mektup

“2011 mücadele yılı olacak!”

Evet bu yılı ümitle kapatıp bir sonrakini zaferle açmak isteyen önce anne sonra ise emekçi direnen bir kadınım.

Hiç kimsenin objektifinde yakalamayacağı bir fotoğraf var gözümün önünde. Annesini işe yolcularken buruk, yaş dolu gözleriyle yalvarırcasına yanında kalmasını isteyen bir çocuk. Ama anne; işçi, emekçi ve onun geleceğini bir nebze de olsa iyileştirmeye mecbur bir yürek. Her ne kadar yüreği kanasa da arkasını dönüp gitmek zorunda.

Peki bu anneler ne şartlarda çalışıyorlar. Baskı, köle sistemi... İşçilere emek gücünü sonuna kadar kullanarak çalışması emredilecek ve bizim buna ses çıkarmamamız beklenecek. Boşuna bu çaba! Bizler, kadınlar, Sa-ba’da olduğu gibi ayağa kalktık ve çifte zincirlerimizi kıracağız. Evde mutfak önlüklerimizi değil, fabrikalarda, havzalarda, eylem alanlarında ve direniş alanlarında direniş önlüklerimizi giyeceğiz. Yaşamı ilmek ilmek öreceğiz ve değiştireceğiz.

Yeni bir yıla daha artık susarak değil, haykırarak ve başkaldırarak gireceğiz!

Sa-ba işçisi bir kadın

Küçük bir yağmur damlası gibiydi mücadelemiz. Ama tek başına degildi. Birer birer iki, üç, beş derken birleşti. Yağmur oldu yağdı. Yağmakla kalmadı. Yanına rüzgar gibi haklı haykırışları da alıp esmeyi bildi. El ele, omuz omuza vererek bir yola çıktık. Bir hedefe yol aldık. Küçük küçük adımlarla başladık. Bu adımların hedeften önceki son adımlar olduğunu ve daima en güç adımlar olacağını biliyorduk. Sabrettik. Nasıl ki ortalık yeterince kararmadan yıldızları göremiyorsak bu uğurda çıktığımız yolu da sabrederek görecektik. Yılmadık, yılmamayı da öğreneceğiz.

Uğrunda gittiğimiz bu yol kendini karanlıkta bir güneş gibi aydınlatmaya başladı ve bu aydınlatmayla umudumuzu kucakladık. Her tarafımız duvarlarla çevrili olsa da biz pes etmedik. Çünkü biliyoruz ki evren bize mutlaka bir kapı açacak.

Yeni yıl bizim için mücadele yılı olacak ve tarihin gösterdiği gibi mutlaka biz kazanacağız, işçi sınıfı kazanacak!

Sa-ba işçisi bir kadın