26 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/09

 Kızıl Bayrak'tan
İhanet ve teslimiyet engelini aşarak ilerleyelim!
TEKEL’de direniş kazanacak!
TÜSİAD şeflerinin derdi
Amerikancı düzenin bekasıdır!
Hiçbir demagoji katliamcı kimliğinizi gizleyemez!
TEKEL’de direniş günlüğü
Binlerce emekçi Ankara’da tek el-tek yumruk oldu!
TEKEL direnişiyle dayanışma eylem ve etkinlikleri
Metal işçilerinden
TEKEL direnişiyle dayanışma
Aka Deri direnişçisi ile direniş süreci
üzerine konuştuk...
Sendikalardan madenci katliamına tepkiler
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
8 Mart ve sendikaların tutumu
8 Mart’ı sınıfsal ve tarihsel özüne uygun kutlamak için
Gençliğin TEKEL çalışmalarından..
İstanbul’da öğrencilerden
TEKEL’e destek eylemi
Ege’de TEKEL işçileri
öğrencilerle buluştu.
IG Metal ve SI temsilcileri ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk...
Avrupa’dan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri.
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri.
Suç dosyaları kabaran işgalci güçlerin kaçışı başladı...
Özel Savaş Mahkemeleri…- M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binlerce emekçi Ankara’da
tek-el, tek yumruk oldu!

Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen’in TEKEL işçileriyle dayanışma günü ilan ettiği 20 Şubat günü Türkiye’nin birçok ilinden 4 konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileri ve temsilcileri Ankara’ya aktı.

Binlerce emekçi konfederasyonların aldığı karar doğrultusunda geceyi Sakarya’da Türk-İş Genel Merkezi önündeki direniş çadırlarında geçirdi.

Sendikalardan “temsili” dayanışma

Konfederasyonların “temsili düzeyde tuttuğu dayanışmaya” rağmen Ankara sokaklarında onbinlerce kişi TEKEL direnişine destek sloganları attı. Sabah erken saatlerden itibaren Ankara’ya gelen işçi ve emekçiler Sakarya Caddesi’ndeki Türk-İş Genel Merkezi önündeki direniş çadırlarını ziyaret etti. Buradaki ziyaretlerin ardından yürüyüş için toplanma noktası olarak belirlenen Kolej Kavşağı’na geçildi. Kamu Sen’in “temsili” desteği, temsilinin de gerisinde kalırken 20 Şubat eylemine en kitlesel katılımı KESK’e bağlı sendikalar gösterdi.

5 farklı bölgeden 18 Şubat günü yola çıkan TEKEL işçileri de Ankara’ya ulaşarak Sakarya Caddesi’ndeki TEKEL işçileriyle buluştular.

Kolej Kavşağı’nda toplanma

Kolej Kavşağı’nda toplanan ve yolun iki şeridini kaplayan kitle Sakarya Meydanı’na yürüdü.

DİSK’e bağlı sendikalardan Genel-İş, Sosyal-İş, Birleşik Metal-İş, Bank Sen, Nakliyat-İş, Dev Sağlık-İş, Emekli Sen, ve Sine Sen Sıhhiye’de toplanarak Kolej Kavşağı’nda KESK’e bağlı sendikalar ve ilerici devrimci kurumlarla birleşti. 20 Şubat eylemine Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Nedim Saban gibi sanatçılar da DİSK pankartı arkasında yürüyerek destek verdi.

Ayrıca direnişteki Marmaray işçileri, Belediye-İş Sendikası üyesi itfaiye işçileri ve direnişteki Birleşik Metal-İş üyesi Sinter Metal işçileri de sabah saatlerinde TEKEL işçilerine ziyaret gerçekleştirdiler.

KESK ve DİSK kortejlerinin arkasında Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, TMMOB ve TTB yürüdü. İşten Atmak Yasaklansın Platformu, SDP ve TÖP’ün de yer aldığı bu kolda BDSP’nin de içerisinde yer aldığı Ankara Direnişteki İşçi ve Emekçilerle Dayanışma Platformu bileşenleri yürüdü. Platformun arkasında ise EHP, ESP, Halk Cephesi, DİP, Devrimci Hareket, Devrimci Proletarya, Odak, Sürekli Devrim Hareketi, Sosyalist Parti, HKP, ÇHD, Çağdaş Avukatlar Grubu ve anarşistler pankart ve dövizleriyle sıralandılar. ÖDP, TKP ve Halkevleri de Sakarya Meydanı’nda toplandı.

Yürüyüşe Ankara Direnişteki İşçi ve Emekçilerle Dayanışma Platformu pankartı arkasında katılan Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ise “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “Temsili değil onbinlerle, bir gün değil kazanıncaya kadar genel direnişe!” pankartları açtı. BDSP kortejinde kızıl bayraklar taşındı.

Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği ise BDSP pankartı arkasında “Geleceğimiz için direnişe omuz vermeye, sınıf savaşına, genel direnişe!” pankartı ile eyleme katıldılar. Gençlik kortejinde ayrıca “Soruşturma-ceza kampları değil özerk demokratik üniversite! / Ekim Gençliği” pankartı yer aldı. Alanda BDSP bildirilerinin dağıtımı ve Kızıl Bayrak gazetesinin satışı yapıldı.

Türk-İş’e bağlı sendikalar Türk-İş önündeydi

İstanbul ve İzmir’den gelen Tekgıda-İş Sendikası üyeleri Sıhhiye Köprüsü üzerinden Mithatpaşa Caddesi’ne doğru kaldırımdan yürüyüşe geçti. Ziya Gökalp Caddesi’nde kitleyle buluşuldu.

Petrol-İş ve TÜMTİS üyesi işçiler Mithatpaşa Caddesi üzerinden Türk-İş binası önüne geldi.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Harb-İş, Deri-İş, Maden-İş, Yol-İş, Sağlık-İş, Tez-Koop-İş de pankartlarıyla alandaki yerlerini aldılar.

DİSK, KESK, Türk-İş ve Kamu Sen’e bağlı sendikaların yanısıra ilerici devrimci kurumların da bulunduğu alan hınca hınç doldu. Sakarya Meydanı’ndaki kitlenin sayısı 20 bini aştı.

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel alanda bulunan binlerce kişiye seslendi.

Türkel: Hakkımızı söke söke alacağız!

Türkel “Gözlerin görmez, kulakların duymaz mı oldu?’’ diyerek hükümete seslendi. Mücadelelerinde asla geriye bakmayacaklarını ifade eden Türkel, şöyle konuştu:

“7 yıl boyunca işçi sınıfına yapılmayan zulüm kalmadı. İşçileri sendikasızlaştırmak için başvurulmadık yol kalmadı. Buna izin vermedik, vermeyeceğiz. Herkes bilsin ki buradan hakkımızı söke söke alacağız. Hep savunmada kaldık. Sermaye, egemen güçler hakkımızı elimizden almak için saldırdılar. Artık savunmada değiliz, yeni haklar elde etmek için mücadele edeceğiz.’’

Saat 14.00’te Türk-İş binası önünde Türk-İş, KESK, Kamu-Sen ve DİSK başkanları tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

İlk olarak KESK Genel Başkanı Sami Evren kitleye seslendi. Evren, direnişin başarısının haklılığı ve meşruluğundan geldiğini belirterek konuşmasına başladı. “İş güvencesiz çalışmayacağız, 4/C’yi, 4/B’yi kabul etmeyeceğiz” diyen KESK Başkanı, başbakanın işçileri anlaması gerektiğini belirtti. Evren konuşmasını, “çözüm üretemeyenler sandıkta hesabını verir” sözleriyle sonlandırdı.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise TEKEL işçisinin 2 aydır söylenmesi gereken her şeyi söylediğini belirtti. Ortak mücadelenin önemini vurgulayarak sözlerini bitirdi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de hükümete yüklenerek, hükümetin saldırılarına karşı ortak mücadele vermek için burada olduklarını belirtti. TEKEL sürecinde yeniden diyaloğun sağlanması çağrısında bulunan Çelebi, kazanana kadar mücadelenin süreceğini belirtti.

Son konuşmayı Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu gerçekleştirdi. Kumlu’yu işçiler, “Sendikalar göreve, genel greve!” sloganlarıyla karşıladı. Kumlu TEKEL işçilerinin tarih yazdığını söyleyerek, sonucu her ne olursa olsun hükümetin kaybedeceğini belirtti. Hükümete seslenerek, “kırgınlık tohumları değil, kardeşlik tohumları ekin” mesajını verdi.

Kumlu’nun konuşması sık sık “Genel grev, genel direniş!” sloganlarıyla kesildi. Kumlu’nun konuşmasının ardından işçilerin hoşnutsuzluğundan rahatsız olan sendika yönetimi de işçileri “sağduyulu” olmaya çağırarak, bireysel tepkilerden uzak durulması gerektiğini belirttiler.

Kızıl Bayrak / Ankara