26 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/09

 Kızıl Bayrak'tan
İhanet ve teslimiyet engelini aşarak ilerleyelim!
TEKEL’de direniş kazanacak!
TÜSİAD şeflerinin derdi
Amerikancı düzenin bekasıdır!
Hiçbir demagoji katliamcı kimliğinizi gizleyemez!
TEKEL’de direniş günlüğü
Binlerce emekçi Ankara’da tek el-tek yumruk oldu!
TEKEL direnişiyle dayanışma eylem ve etkinlikleri
Metal işçilerinden
TEKEL direnişiyle dayanışma
Aka Deri direnişçisi ile
direniş süreci üzerine konuştuk...
Sendikalardan madenci katliamına tepkiler
İşçi ve emekçi hareketinden...
TKİP III. Kongresi
Kapanış Konuşması...
8 Mart ve sendikaların tutumu
8 Mart’ı sınıfsal ve tarihsel özüne uygun kutlamak için
Gençliğin TEKEL çalışmalarından..
İstanbul’da öğrencilerden
TEKEL’e destek eylemi
Ege’de TEKEL işçileri
öğrencilerle buluştu.
IG Metal ve SI temsilcileri ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk...
Avrupa’dan TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri.
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri.
Suç dosyaları kabaran işgalci güçlerin kaçışı başladı...
Özel Savaş Mahkemeleri…- M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL’de direniş günlüğü

TEKEL işçilerinin hakları ve onurlu için başlattıkları onurlu direnişleri sürüyor. Sermayenin tehditlerinin yanısıra sendikal ihanetle de karşı karşıya olan TEKEL işçileri bugünlerde direnişteki iç sorunlarla boğuşuyorlar. Direnişi büyütmenin yollarını arıyorlar.


Direnişin 66. günü

TEKEL direnişinin 66. gününde Türk-İş Genel Merkezi önü yine hareketliydi. Efkan Şeşen saat 16.00’da direnişteki işçilere Türk-İş binası önünde konser verdi.

Akşam saat 18.00’de ise Bayındır Sokak’tan başlayarak Sakarya Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) “Baskıya ve Sömürüye Karşı Emekçi Kadınlar Bir Adım İleri” başlığıyla Jeoloji Mühendisleri Odası’nda bir etkinlik gerçekleştirdi. TEKEL direnişindeki kadın işçilerin mücadeleye katılmasının öneminin vurgulandığı kısa bir açılış konuşmasının ardından etkinlik sinevizyon gösterimi ile devam etti.


Direnişin 67. günü

Sanatçılar, öğrenciler ve TOLEYİS üyesi işçiler gerçekleştirdikleri ziyaretlerle TEKEL direnişini desteklediklerini ifade ettiler. Yurt dışında enternasyonal sınıf dayanışmasını yükselten Stuttgart TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi de ziyaretçiler arasında yer aldı. Bunların yanısıra Direnişteki İşçi-Emekçilerle Dayanışma Platformu da oturma eylemi gerçekleştirdi.

ATİK Genel Sekreteri, Stuttgart TEKEL İşçileriyle Dayanışma Komitesi temsilcisi, IG Metall temsilcisi Zeliha Reçber söz alarak düşüncelerini ifade ettiler.

Sine-Sen üyesi Tarık Akan, Rutkay Aziz ve beraberindeki grup TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Ziyaretin ardından gelen destekçilerle birlikte her akşam yapılan basın açıklaması için Bayındır Sokak üzerinde toplanılarak Sakarya Meydanı’na yüründü.

Ankara BDSP “TEKEL Kazanırsa İşçi Sınıfı Kazanır!” başlığı ile yurtdışından TEKEL direnişi ile dayanışmaya ve destek ziyaretine gelen kurumların temsilcilerinin katılımı ile söyleşi düzenledi.


Direnişin 68. günü

20 Şubat günü ise binlerce emekçi Ankara’da buluştu. Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen’e bağlı sendikaların yöneticileri Ankara’ya gelerek geceyi TEKEL işçileriyle beraber geçirdi. BDSP, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak” pankartının arkasında sabaha kadar coşkusunu yitirmeyen kitlesi ve sloganları ile oturma eylemine katıldı. Pankartın arkasında oluşturulan çemberde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Etkinlikte şiir dinletisi sunulurken, Nazım Hikmet’ten okunan kavga şiirlerine kitle de hep bir ağızdan eşlik etti. Ardından, Dario Fo’nun “Ben Ulrike, bağırıyorum” isimli tek kişilik oyunu oynandı. Tecridi, kapitalizmde kadın sorununu ve düzeni tüm çıplaklığıyla ortaya seren oyunu birçok işçi ve emekçi izledi. Ardından Muş, İzmir ve Antakya’dan TEKEL işçileri konuşmalar gerçekleştirdiler.

Farklı illerden BDSP’lilerden oluşan bir ekip çadırları gezdi. Çadırlarda, hem Türkiye’nin dört bir yanında direnişin sesinin büyütüldüğünden hem de dayanışmanın öneminden bahsedildi. TEKEL işçilerine, farklı illerde gerçekleşen dayanışma eylemleri, kampanyaları hakkında bilgi verildi. Ayrıca Kızıl Bayrak satışı da gerçekleştirildi.

Gece boyunca direniş alanına ve sokaklara BDSP afişleri asıldı.


Direnişin 69. günü

Öğle saatlerine doğru Sakarya Meydanı’nda toplanan kitle buradan Türk-İş Genel Merkezi önüne geçerek konfederasyon başkanlarının yaptıkları konuşmaları dinledi. Türk-İş binası önünde sırasıyla KESK, Kamu Sen, DİSK ve Türk-İş genel başkanları kitleye seslendi. Evren ve Çelebi’nin konuşmaları Türk-İş önündeki kalabalık tarafından alkışlarla karşılanırken Bircan Akyıldız ve Mustafa Kumlu’ya ise tepki vardı. Kumlu, konuşmasının sonuna gelirken Türk-İş önündeki kalabalıktan sloganlar yükselmeye başladı. İşçiler uzunca bir süre “Şalter ne zaman inecek?” sloganını aralıksız bir biçimde attı. Atılan bu slogan Türk-İş’in ihanet ve oyalama taktiklerine duyulan güvensizliğin ve tepkinin sonucuydu.


Direnişin 70. günü

4 konfederasyonun 22 Şubat günkü toplantısının sonuçları ibretlikti. TEKEL’deki direniş süreci boyunca mücadelenin görevlerini ve işçilerin genel grev talebini öteleyen konfederasyonlar, bu toplantıdan göstermelik kararlarla çıktılar. Hükümetin, TEKEL işçilerine verdiği son süre olan 28 Şubat öncesinde çeşitli eylemler gerçekleştirme kararının alındığı toplantıda genel eylem günü olarak 26 Mayıs 2010 tarihinin açıklanması TEKEL direnişinin bitirilmesinin de ilanı anlamına geldi.

Toplantı kararlarının açıklanmasını Türk-İş Genel Merkezi önünde bekleyen TEKEL işçileri, kararların netleşmesinin ardından öfkeli sloganlar attılar. Türk-İş binasına girmek isteyen işçiler, sendika bürokratları ve yardakçıları tarafından engellendi. Türk-İş önünde kısa süreli arbedeler yaşandı.

İşçilerin öfkesi dinmeyince Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç ve Tek Gıda-İş Sendika Genel Başkanı Mustafa Türkel işçilerin yanına geldi. İşçiler sendika yöneticilerini tepkiyle karşıladı. Saat 22.30 sularında Tek Gıda-İş Sendikası Tokat Şubesi’ne bağlı olan ve genel merkez yöneticilerinin yandaşı olarak bilinen bir kişi direniş çadırlarını dolaşarak “Başkanımıza yanlış yaptık, yuhaladık. Ayıp ettik, özür dilememiz gerekiyor” sözleriyle işçilere Türk-İş binası önüne gitme çağrısında bulundu. Bu çağrı karşılık bulmadı. Diğer yandan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Türk-İş Genel Sekreterliği” görevinden istifa ettiğini açıkladı.


Direnişin 71. günü

TEKEL işçileri direniş çadırlarından çıkarak Sakarya Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdiler. 3 günden beri yapılmayan yürüyüş, bir grup öncü işçinin çadırları dolaşarak yaptığı çağrının ardından başlarken, bu çağrı TEKEL işçileri tarafından karşılık buldu.

Saat 18.00’de başlayan eylemde, Yüksel Caddesi’ne doğru yürümek isteyen kitleye sendika yöneticileri engel olmaya çalıştı. İşçilerle sendika yöneticileri arasında tartışmalar yaşandı.

“Yılgınlık, teslimiyet ve ihanet yenilecek! TEKEL’de direniş kazanacak!” başlıklı BDSP bildirileri de yürüyüşün ardından TEKEL işçilerine ulaştırıldı. Sendika yöneticilerinin dağıtımı engellemeye yönelik provokatif girişimlerine karşı Alınteri ve Kaldıraç okurları da dayanışma amacıyla BDSP’lilere destek verdi.


Direnişin 72. günü

Enternasyonal Dayanışma’nın yurt dışında topladığı yardımları TEKEL işçilerine ulaştırmayı BDSP ve DDSB üstlenirken yardımlarla işçilerin öğle yemeği karşılandı.

Ankara Direnişteki İşçi-Emekçilerle Dayanışma Platformu (BDSP, Alınteri, DDSB, Proleterce Devrimci Duruş, DHF ve Kaldıraç) ise saat 15.00’te TEKEL işçilerinin katılımıyla panel düzenledi. Açılış konuşması ile başlayan panelde Balıkesir’de maden ocağının çökmesi sonucu ölen maden işçileri için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından platform adına bir konuşma yapıldı.

Panelde Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi üç avukat konuşmacı olarak yer aldı. Yapılan konuşmaların ardından TEKEL işçilerinin Danıştay sürecine ilişkin soruları cevaplandırıldı.

2 saat kadar süren panelin ardından TEKEL işçileri ile birlikte “Maden ocaklarında işçileri katledenler, özelleştirmelerle TEKEL fabrikalarını kapatanlardır” yazılı pankartla Yüksel Caddesi’nden başlayarak sloganlar eşliğinde Sakarya Meydanı’na gelindi.

Akşam saat 18.00’de Balıkesir’de katledilen maden işçileri için yürüyüş gerçekleştirildi.

Sakarya Caddesi ile Bayındır Sokak’ın kesiştiği yerde yine maden işçileri için 2 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Ayrıca gün içerisinde TEKEL işçileri maden işçilerini yakalarına taktıkları siyah kurdelelerle andılar.

Kızıl Bayrak / Ankara