15 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/03

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim toplumsal dinamikleri şiddetle bastırmaya çalışıyor.
TEKEL direnişi ve
gündeme getirdiği sorular...
Sermaye yeni saldırılara hazırlanıyor!
TEKEL’de direniş günlüğü.
Binler TEKEL direnişiyle dayanışma için eylemdeydi
TEKEL, itfaiye ve Esenyurt işçileriyle sınıf dayanışması büyüyor.....
Direnişe omuz vermek için 17 Ocak'ta Ankara'ya!.
Asemat işçisinin kaleminden grev süreci.
Sİ-DER’den Adana sanayi işçilerine çağrı..
Entes’te direniş güncesinden..
Sınıf hareketinden.
TKİP III. Kongresi
Açılış Konuşması…
Sermaye düzeni katletmeye devam ediyor!
Dreyfus’tan Sabra’ya, burjuva hukuku iktidarın dolaysız bekçisidir!
2010 polis terörü ve linç girişimleri ile başladı.
Devlet terörüne karşı dayanışma
Gençlik eylem ve etkinliklerinden
Korkularını kabusa çevireceğiz!.
On binlerce kişi Rosa Luxemburg ve Karl Liebnecht’i mezarları başında andı
Blackwater şirketi yeni ihale peşinde
Ulusal soruna
devrimci yaklaşımın paradoksları - 5
KENT AŞ. direnişi üzerine.
Polis katletti, yargı temize çıkardı 
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Blackwater şirketi yeni ihale peşinde...

ABD ordusu profesyonel
katilleri istihdam ediyor!

21. yüzyıl savaşlarını 2001’de Afganistan işgaliyle başlatan ABD emperyalizmi ve suç ortakları, 2003’te Irak’ı işgal etmiş, ardından Afganistan’daki savaşı Pakistan’a taşımış, bugünlerde ise Yemen halklarına karşı yeni bir cephe açma hazırlığına başlamış bulunuyorlar. George Bush yönetimi tarafından başlatılan, Obama yönetimi tarafından sürdürülen bu vahşi politikanın uygulanması uğruna sadece Irak’ta katledilen kişi sayısı bir buçuk milyonu aşmıştır.

Amerikan savaş makinesine dayanarak uygulanmak istenen saldırganlık ve savaş politikası, cinayet şebekeleri gibi çalışan “güvenlik şirketleri”ne giderek genişleyen yeni bir “pazar” açtı. Ezilen halkların kanını nakit paraya çeviren “güvenlik şirketleri”, yasalara uyma yükümlülüğünden muaf tutuldukları için, burada istihdam edilen profesyonel katillerin eli serbest kalmaktadır. Savaş bölgelerinde sayısız cinayet, işkence, tecavüz, yolsuzluk, rüşvet gibi iğrenç suçlara imza atan bu profesyonel katiller, şimdiye kadar herhangi bir yaptırıma maruz kalmış değiller. Örneğin Blackwater şirketinin beş çalışanı hakkında 2007 yılında 17 Iraklı sivili katletmek suçundan açılan dava, geçen hafta, “ABD hükümetinin usulsüzlükler yaptığı gerekçesiyle” hakim tarafından reddedildi.

Görüldüğü üzere ABD hukuk sistemi bu profesyonel katillerin yargılanmasını bile engelliyor.

Halen Irak, Afganistan ve Pakistan’daki işgalci güçlerin hizmetinde çalışan “sicili en kanlı şirket” olan Blackwater ya da yeni adıyla Xe, bugünlerde Obama yönetiminin Afganistan’da yeni açtığı bir milyar dolarlık ihaleyi almaya hazırlanıyor.

Bu şirketin işgalcilerle yaptığı sözleşmeler 2009’da sona ermiş, ancak “yerine konacak şirket bulunamadığı” gerekçesiyle, sözleşme süresi Obama yönetimi tarafından uzatılmıştı.

2009 yılı kârı 700 milyon dolar olarak açıklanan Blackwater’ın 1 milyar dolarlık Pentagon ihalesi için dört firmayla yarıştığı, ancak Afganistan’daki ‘tecrübesi’ nedeniyle tercih nedeni olacağı bildiriliyor. 1 milyar dolarlık ihale, Afganistan’daki polis teşkilatının eğitimini üstlenecek kuruluşu belirlemek için açıldı.

Obama yönetimi, adı skandallarla anılan bu cinayet şebekesinden vazgeçemiyor. Zira Blackwater halen Irak, Afganistan ve Pakistan’da ABD ordusuna “güvenlik hizmetleri” sağlıyor; Afgan sınır polisini eğitiyor, hava taşımacılığını kontrol ediyor, insansız uçak saldırılarında rol alıyor. CIA karargahına yapılan son saldırıda ölen 7 CIA ajanından ikisinin, aynı zamanda Blackwater çalışanı olması, bu şirketin Amerikan savaş makinesinin organik bir parçası gibi çalıştığına işaret ediyor.

İşgal ordularını 30 bin askerle takviye eden Obama yönetimi, savaşı Afganistan’dan Pakistan’a taşıdı. Bu uğursuz hamle, içinde çırpındığı bataklık alanını daha da genişletmek dışında bir sonuç üretmiş değil. Zira savaşın yayılması, işgal güçlerinin kayıplarının gözle görülür şekilde artmasına yol açtı. Son aylarda işgalci asker zayiatında görülen artış, Pentagon ile NATO’nun şeflerini tedirgin edecek boyuta ulaştı.

Yenilgiye uğrama ihtimalinden çekinen Obama yönetimi, profesyonel cinayet şebekesi gibi çalışan Blackwater şirketine başvurarak sorunu hafifletmeye çalışıyor. On binlerce “özel güvenlik” görevlisini işgal ordularının hizmetine koşan Obama yönetimi, her yıl bu alana milyarlarca dolar akıtmaktadır.

Son teknoloji ürünü silahlarla donanmış, dünyanın en güçlü, en acımasız, en vahşi ordusu olan ABD savaş makinesinin “güvenlik şirketleri”ne muhtaç duruma düşmesini, ezilen halkların direnme iradesi karşısındaki aczin somut göstergesi saymak gerek. Dünya jandarması ABD’nin sözkonusu profesyonel katilleri -büyük paralar harcayarak- istihdam etmesi, dahası onları bütün yasa ve kurallardan muaf tutması ise, kapitalizmin barbarlık içinde çöküş yönünde ilerlediğini kanıtlamaktadır. Bu gidişe dur diyebilmek için, savaş, yıkım, açlık, katliam, kısacası döne döne vahşet üreten kapitalizmi parçalayıp tarihin çöplüğüne atmak şarttır.

 

 


Dünyada işçi ve emekçi eylemleri...

Cezayir’de çelik işçileri süresiz grevde!

Cezayir’de ArcelorMittal çelik işletmelerinde çalışan 7.200 işçi 12 Ocak günü üretimi durdurarak süresiz grev başlattılar. Çelik işçileri patronun El-Hadjar’deki bölümü yeniden faaliyete geçirme sözünü yerine getirmemesi üzerine greve gittiler.


Mısır’da Tanta-Linen işçileri grevde...

Mısır’da Tanta-Linen Company işletmesinde çalışan 800 işçi geçtiğimiz 11 Ocak’tan beri grevde. İşçiler Bağımsız İşyeri Sendikası başkanının işten atılmasını protesto ediyorlar. Güvenlik güçleri grev yapılan işyerini abluka altına aldılar. Bununla işçilerin eylemlerini sokağa taşımasını engellemeyi amaçlıyorlar. İşyeri sendikası başkanının işten atılmasına neden olarak grev örgütlemesi gösteriliyor.


Bulgaristan’da demiryolu işçileri grevi...

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da devlet demiryollarında çalışan işçiler geçen Kasım ayından beri alamadıkları ücretleri için greve gittiler. İşçiler aylıklarını alana kadar grevlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Devlet demiryolları BDZ ayrıca 1.300 işçiyi çıkarmayı planlıyor.


Saab işçileri General Motors’u protesto etti

İsveç’te Trollhättan’deki Saab işletmelerinde 3.500 işçi işyerinin kapısında toplanarak işyerinin kapatılmaması için eylem yaptı. 12 Ocak günü gerçekleşen protesto gösterisinde işçiler aylardır kendilerini türlü vaatlerle oyalayan General Motors’a karşı öfkelerini dile getirdiler. İşçiler “Saab’ı Gangster Motors’un elinden kurtarın!” şiarının yazılı olduğu pankartı açtılar.


Luxemburg’da bira fabrikası işçilerinden eylem

Luxemburg’da Diekirch’te Diekircher bira fabrikasının kapatılarak Belçika’ya taşınmak istenmesi 1.500 işçi tarafından protesto edildi. Luxemburg Sendikalar Birliği de işçilere destek veriyor.


İtalya genelinde Mediaset televizyon kanalında grev

İtalya’da Berlusconi’ye ait Mediaset’te çalışan 3 bin kişi iki günlük grev yaptı. Ayrıca birçok kentte de protesto yürüyüşleri gerçekleşti. Greve kuaför ve makyaj bölümlerinin kaldırılması üzerine gidildi. Sendikalar televiyon kanalında daha fazla kısıtlamalara gidileceğinden endişe duyuyorlar.


Macaristan’da otobüs şoförlerinden grev

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de otobüs şoförleri 12 Ocak günü greve gitti. Grev otobüs şoförlerinin toplu sözleşmelerde ücret artışı talebinde anlaşmaya varılmaması üzerine başladı. Budapeşte Otobüs İşletmeleri BKV 1300 otobüsten 300’ünü çalıştırmak istemesi üzerine şoförler otobüsleri işgal ederek grev kırıcıları engellediler.


Paris’te havaalanında grev

Fransa’nın başkenti Paris’teki Charles De Gaulle Havalimanı Hava Trafik Kontrol görevlerinin kulesindeki grev hava ulaşımını felç etti. Grev nedeniyle çok sayıda uçuş iptal edildi.