15 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/03

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim toplumsal dinamikleri şiddetle bastırmaya çalışıyor.
TEKEL direnişi ve
gündeme getirdiği sorular...
Sermaye yeni saldırılara hazırlanıyor!
TEKEL’de direniş günlüğü.
Binler TEKEL direnişiyle dayanışma için eylemdeydi
TEKEL, itfaiye ve Esenyurt işçileriyle sınıf dayanışması büyüyor.....
Direnişe omuz vermek için 17 Ocak'ta Ankara'ya!.
Asemat işçisinin kaleminden grev süreci.
Sİ-DER’den Adana sanayi işçilerine çağrı..
Entes’te direniş güncesinden..
Sınıf hareketinden.
TKİP III. Kongresi
Açılış Konuşması…
Sermaye düzeni katletmeye devam ediyor!
Dreyfus’tan Sabra’ya, burjuva hukuku iktidarın dolaysız bekçisidir!
2010 polis terörü ve linç girişimleri ile başladı.
Devlet terörüne karşı dayanışma
Gençlik eylem ve etkinliklerinden
Korkularını kabusa çevireceğiz!.
On binlerce kişi Rosa Luxemburg ve Karl Liebnecht’i mezarları başında andı
Blackwater şirketi yeni ihale peşinde
Ulusal soruna
devrimci yaklaşımın paradoksları - 5
KENT AŞ. direnişi üzerine.
Polis katletti, yargı temize çıkardı 
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

As-Rabak’ta işçiler ortada kaldı

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’de örgütlü olan As-Rabak’ta işyerinin TMSF’ye devredilmesinin ardından iş akitleri feshedilen 64 işçi ücret alacakları ve kıdem tazminatları gapedilerek ortada bırakıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası 6 Ocak günü TMSF yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmede 64 işçinin mağduriyetlerinin giderileceği sözünü aldı.


SES Adana Şubesi: Mücadeleye devam

SES Adana Şubesi 7 Ocak günü, geçtiğimiz yıl başta sağlık alanında olmak üzere gerçekleştirilen saldırıların değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı okuyan SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen, AKP hükümetinin 2009 yılını Sağlık ve Sosyal Hizmetler alanında bir yıkım yılı olarak değerlendirdiğini söyleyerek başladığı konuşmasında buna karşı yürütülen mücadeleye de değindi.

Kızıl Bayrak / Adana


Migros’un TİS intikamı

İzmir’de basın toplantısı düzenleyen Tez-Koop-İş Sendikası Migros’a bağlı Tansaş’ta işyeri temsilcisinin işten atılması ve sendikalı işçilere yönelik baskıları kınadı. Basın toplantısında TEKEL ve itfaiye işçilerine yönelik saldırılar da kınandı.

Basın açıklamasını okuyan Tez-Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Birol Aslanoğlu son yıllarda emeğe ve örgütlü topluma karşı saldırılarla karşı karşıya olduklarını belirtti.

İşten atılan Tez-Koop-İş işyeri temsilcisi Uğur Kemal Müngen 10 yıllık işçi olduğunu, 3 yıldır işyeri temsilciliği yaptığını, TİS sürecinde sergilediği kararlı ve dik duruşundan rahatsız olan işverenin kendisini asılsız iftiralarla işten attığını belirtti. Sendikal mücadeleye darbe vurmak için işten atıldığını ifade etti. Müngen, yürüteceği mücadeleye destek çağrısında bulundu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Bursa’da KESK’ten zam protestosu!

KESK Bursa Şubeler Platformu, 9 Ocak günü Osmangazi Parkı’nda gerçekleştirdiği eylemle AKP hükümetinin zam politikalarını protesto etti.

Basın açıklamasını gerçekleştiren Candan Coşkun, zam politikalarını eleştirirken TEKEL işçilerini de selamladı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Adana AYÖP’ten imza kampanyası

AYÖP’ün “KPSS’nin kaldırılması, ücretli ve sözleşmeli çalıştırma biçimlerine son verilmesi ve eğitimini tamamlayan tüm eğitim emekçilerinin atamalarının kadrolu olarak yapılması” talepleriyle Adana’da başlattığı imza kampanyası sürüyor.

Kampanya çerçevesinde, 9 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’da, İnönü Parkı’nda imza standı açıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


THY’de saldırılar artıyor...

THY’de örgütlü Hava-İş Sendikası 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine hazırlanıyor.

19 Ocak 2010 tarihinde başlayacak olan TİS görüşmelerine ilişkin açıklama yapan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY’de yolcu hizmeti başta olmak üzere birçok hizmetin taşerona devredilmesi için çalışıldığını belirterek, bunun da kamuoyunun dikkatini çekmeden, hissettirmeden yapılmaya çalışıldığını söyledi. Geçmiş TİS sürecinde THY yönetiminin saldırıları ve karalama kampanyalarıyla karşılaşan Hava-İş Sendikası, toplu sözleşme görüşmelerini 13 bin üye üzerinden yürütecek.


Mutaf direnişinde patron-yargı işbirliği

Balıkesir tabakhaneler mevkii tren yolu üzerindeki Mutaf Ambarı’nda işten atma saldırısına karşı direnen işçilerin mücadelesi bu kez de patron-yargı işbirliğiyle sindirilmek isteniyor.

Kurdukları direniş çadırıyla mücadele kararlılıklarını sürdüren TÜMTİS üyesi işçiler, Mutaf patronunun 6 Ocak 2010 tarihinde Balıkesir Savcılığı’na şikayette bulunmasının ardından bu karara 7 Ocak 2010 tarihinde itiraz ettiler. Geçtiğimiz günlerde, direniş çadırları işverenin şikayeti üzerine kaldırılan ve direniş yerine gitmeleri yargı kanalıyla da engellenen işçiler 11 Ocak Pazartesi günü çadırlarını tekrar kurmak isteyince çevik kuvvet ekipleri tarafından gözaltına alındılar.

Kızıl Bayrak / Bursa


Taşeron işçilerden eylem

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan taşeron işçiler 11 Ocak günü saat 14.00’te, Konak’taki eski Sümerbank önünde toplanarak “Taşerona ve işsizliğe hayır!/İBB Park ve Bahçe İşçileri” pankartı ile İBB önüne yürüyüş gerçekleştirdiler.

Eylemde Kent AŞ işçileri adına yapılan konuşmada CHP’nin ikiyüzlülüğü teşhir edildi. TÜMTİS, Deri-İş, BDSP, Kent AŞ işçileri, MBP, DHF, ÖDP ve Halkevleri’nin destek verdiği eylemde “TEKEL işçisi onuru ve hakları için direniyor. Eylemli sınıf dayanışmasını yükseltelim! / BDSP” bildirileri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


BALNAK’ta sendikasızlaştırma saldırısı

Halkalı’da bulunan BALNAK Lojistik AŞ önünde 12 Ocak Salı günü basın açıklaması düzenleyen Nakliyat-İş Sendikası, işten atılma ve sendikasızlaştırma saldırısını protesto etti.

“BALNAK’da sendikal baskıya işçi kıyımına son - Atılan işçiler geri alınsın / DİSK Nakliyat-İş” pankartının açıldığı eylemde konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, işçilerin ücretlerine iki yıldan bu yana zam yapılmadığını söyleyerek, en başarılı işçi seçilen ve plaketle ödüllendirilen işçilerin sendikaya üye olmalarının ardından “performans düşüklüğü” gerekçesi ile işten atıldığını ifade etti.

Açıklamanın ardından yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi. Basın açıklamasına BDSP ve HKP destek verdi. Eyleme 40 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Çemen Tekstil’de grev

Gaziantep’te Başpınar 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Çemen Tekstil’de DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası 12 Ocak 2010 tarihinde grev uygulaması başlattı.

Genel-İş ve Eğitim Sen’in de katıldığı eylemle greve çıkan işçilere DİSK Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak seslendi.

İşverenin sendikayı istemesine gerek olmadığını, sendikayı patronun değil işçilerin isteyebileceğini belirten Budak, Çemen Tekstil’de de sendikayı işçilerin istediğini ve örgütlendiklerini söyledi.

Fabrikada sendikalı-sendikasız ayrımı yaparak grevi kırmaya çalışan Çemen Tekstil patronu işe yeni alınan işçileri grevi kırmak için kullanıyor. Üretimin durduğu fabrikada sendikasız işçilerin de greve katılım sağladığı belirtiliyor.


Sincan Belediyesi’nde işten atılan işçilerden eylem

Ankara Sincan Belediyesi’den işten atılan 360 Sinkent işçisi 13 Ocak günü gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile işlerine geri dönmek istediklerini belirttiler.

İşçiler adına yapılan açıklamada ihaleyi alan özel şirketle çalışmak istediklerini belirten işçiler Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın bunu kabul etmediğini ifade ettiler.

Belediye işçileri attıkları sloganlarda sık sık Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çöloğlu’nun istifasını istediler.

Düzen partileri CHP ve MHP’nin milletvekillerinin de boy gösterdiği “işçilerin işten atılmadan özelleştirme yapılması” gerektiğini savundular.

Kızıl Bayrak / Ankara