03 Eylül 2010
Sayı: SİKB 2010/35

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfı ayak bağlarından kurtulmaksızın sınıf mücadelesinde
yol alamaz!
Orduda resmi çizgi devam ederken
rejim krizi derinleşiyor!
Kürt halkının özgürlük ve eşitlik
istemleri boğulamaz!
BDSP’nin referandum seminerleri
devam etti..
Metal İşçileri Birliği MYK Eylül ayı toplantısı sonuçları
BETESAN’da direniş
dayanışmayla büyüyor!.
UPS direnişiyle uluslararası
dayanışma büyüyor
Direnişçi UPS işçileri
eğitim seminerinde buluştu
Toplu görüşme oyunu sona erdi..
İşçi ve emekçi hareketinden.
12 Eylül’ün hesabını
işçi ve emekçiler soracak!
Eyvah; Lenin de
boykota karşıymış!
Devleti aklamanın yeni hamlesi: Ergenekon’dan sonra Cemaat!.
Güney Afrika kapitalizminin konsolidasyonu ve işçi hareketi
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde
kitlesel militan grev!
UPS’de sendika düşmanlığı tüm dünyada protesto edildi..
“Yok olup gitsinler!”
Rize’de su boşa değil felakete aktı
Tacizciye terfi,
tacize uğrayana ceza!..
Dünya Barış Günü, TC ve Kürdistan
M. Can Yüce
“Hasta tutsaklar
serbest bırakılmasın”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya Barış Günü, TC ve Kürdistan

M. Can Yüce

Yarın 1 Eylül Dünya Barış Günü… Hitler ordularının Polonya’yı işgal ederek II. Dünya Savaşı’nı başlatması ve bunun yarattığı sınırsız yıkımlara karşı barış özlemini dile getiren bir gün…

Kuşkusuz “Savaşsız bir dünya” özlemi, sürekli insanlığın gündeminde olmuş ve bu uğurda sayısız mücadele verilmiş, sınırsız bedeller ödenmiştir. Böyle bir özlemin bilince dönüşmesi de ancak bu sayede olmuştur! Bu mücadelede sosyalistlerin, devrimcilerin hatırı sayılır bir rolünün olduğunu vurgulamadan geçmek büyük bir haksızlık olur. II. Dünya Savaşı’nın pratiği bunun en somut kanıtıdır.

1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” ilan eden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) ve Varşova Paktı ülkelerinin oluşturduğu Dünya Barış Konseyi’dir.

Savaşsız bir dünya özlemini dile getirmek, bunu doğru bir bilince dönüştürmek önemlidir. Ancak bu konudaki ham hayallere karşı da etkili bir mücadele yürütmek en az onun kadar önemli ve gereklidir.

Bilinmesine rağmen tekrarlamakta yarar var: Kurulu dünyamız güç ve egemenlik yasası üzerine kuruludur ve bu yasa tarafından yönetilmektedir. Bu temel gerçek görülmeden barış ve savaşsız bir dünyanın bugünden yarına kurulup gerçek haline geleceğini söylemek, bilinçli bir çarpıtma değilse, kaba bir demagojiden başka bir şey değildir.

Şu anda dünyamızda birçok büyük-küçük, yerel-uluslararası savaş var, daha başkaları da kapıdadır. Irak, Afganistan, Kürdistan, Filistin ve diğerleri… Bu savaşların altında sömürü, soygun, sömürgeci egemenlik, hegemonya ve emperyalist politikalar var. Bunları üreten de sömürü ve sınıf ilişkilerine dayanan kapitalist-emperyalist düzenden başkası değildir. Dolayısıyla bu temel gerçekleri atlayarak “kalıcı barış” gibi iddialarda bulunmak doğru “barış bilincini” bulandırır, çarpıtır; devrimci bir barış mücadelesini de saptırır, düzen içi kanallara akıtarak tüketir!

Ne yazık, Kürdistan’da ve Türkiye’de kimi sol çevrelerde yapılan budur! Elbette 30 yıldır süren bir savaşın barışla sonuçlanmasını istemek, savaşın yol açtığı toplumsal ve insani yıkımların bitmesini istemek, her şeyden önce insani bir taleptir. Buraya kadar olanı güzel… Ama sorunun kendisi ve çözümü bunun ötesinde derin ve karmaşık boyutlar içermektedir. Sorunun özü şu:

Nasıl bir barış?

Kürtler için barış nedir, ne anlama gelir?

1970’li yılların ortasında Kürtler hangi taleplerle ortaya çıkmıştı, ne istiyorlardı? Bugün onlar adına politika yapanlar ne istiyor?

Tam hak eşitliği, özgürlük, kendi kaderi üzerinde söz ve karar hakkını gerçekten elde etmeden adil ve onurlu bir barıştan söz etmek mümkün mü?

Kürtler açısından adil ve onurlu bir barışın asgari çizgileri, en alt sınırları nelerdir?

Tam hak eşitliğine ve özgürlüğe, kendi kaderi ve yaşamı üzerinde söz ve karar hakkına dayanmayan bir “barış” ne anlama geliyor?

Politik Kürtler’in, kendi geleceği ve yaşamı ile ilgili mücadele eden, bedel ödeyen, sözü ve eylemi olan Kürtler’in öncelikle bu sorular üzerinde düşünmeleri gerekir. Yoksa içi boş, bu sömürgeci düzene kabul edilmeyi “barış” olarak sunan yaklaşım ve politikalara itibar etmeleri, dahası bunların peşinde sürüklenmeleri sadece zaman ve emek kaybetmek değil, özgürlük ve doğru barış bilincini de yitirmektir!

Kürdistan sorununun çözümünün, sömürgeci sistemin temellerine dokunmadan birkaç kırıntıyla ve bu sisteme kabul edilmek olduğunu düşünmek, bunu da “barış” olarak lanse etmek, ne kadar büyük bir çarpıtmaysa, aynı şekilde, özgürlük ve kendi kaderi üzerinde söz ve karar sahibi olma asgari hedefine bağlanmamış bir “savaşı” bir “özgürlük savaşı” olarak yansıtmak da halkın gerçek istem ve duygularıyla oynamaktan başka bir şey değildir. Yine ne yazıkki, Kürdistan’da bu ikisi de egemen çizgi ve pratiktir. Yani özellikle 2004’ten bu yana sürdürülen “savaş”, sözcüğün gerçek anlamında bir ulusal kurtuluş ve özgürlük savaşı değildir; bir kendini düzene kabul ettirme, bu düzen tarafından kabul görme “savaşıdır”! Dillendirilen barış, barış politikaları ve etkinlikleri de bunun ideolojik ve politik yansımasından başka bir şey değildir!

“Bizimkiler” TC tarafından kabul edilmek için, TC tarafından muhatap alınmak için “savaş” ve “barış” mücadelesi verirken, TC yönetimleri, kendi içinde iktidar dalaşına rağmen bütün kanatları tam bir “milli mutabakat” içinde resmi çizgi ve uygulamaları sürdürme, bu konuda esnememe “kararlılığını” sergilemektedirler.

En son Genelkurmay Başkanlığı devir-teslim töreninde yapılan konuşmalar, bunun en somut ve güncel örneği olmaktadır. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun genel af sözleri karşısında Erdoğan ve AKP yöneticilerinin gösterdiği sert tepki, resmi çizgideki kararlılık vurguları, Kürdistan sorununda sergilenen “milli mutabakatı” bir kez daha gözler önüne koymuştur. Bu, aynı zamanda bir yıl önce AKP hükümeti tarafından gündeme getirilen “Kürt açılımının” içinin ne kadar boş olduğunu bir kez daha gözler önüne sergilemiştir.

Açık olan şu: Genelkurmay, demokratik haklardan sadece “bireysel haklar” bağlamındaki haklardan öte bir şey düşünmemekte ve bunun dışındaki her görüşün ve düşüncenin karşısında olduğunu ortaya koymuştur. AKP, MHP, CHP de aynı çizgide durmaktadırlar.

Kuşkusuz egemenler cephesinde, henüz etkin bir politik çizgi veya eğilim haline gelmese de Kürtler’i tanıma, bazı haklar bağlamında Cumhuriyete bağlama düşüncesinde olanlar var, bu, açıkça tartışılıyor. Bu tartışma bir eğilim olma yolunda gelişiyor. Bu eğilim, resmi çizginin kabuğunu bir parça delme veya onu esnetme düşüncesinde olduğu için önemlidir. Ancak henüz Kürtler’i eşit bir ulus, kendi kaderini tayın etme hakkı olan bir halk olarak görme, düşünceyi ve politikayı bu temelde şekillendirme durumundan çok uzaktır. Bundan dolayı burjuva anlamda bile “demokratik” olmanın çok uzağında bir eğilimle karşı karşıyayız. “Eskiye” göre bir “ilerlemedir”, ancak esas ölçülere yaklaşmaktan çok uzaktır. Temel ölçü, Kürtler’i eşit ve kendi kaderini belirleme hakkı olan bir ulus olarak kabul etmektir!

Ancak yine ne yazık, Kuzey Kürtler’in egemen bloğu gerçek anlamda, politik düşünüş ve programatik çizgi bağlamında Kürtler’i eşit ve kendi kaderini belirleme hakkı olan bir halk ve ulus olarak görmemektedir. Dolayısıyla Türkiye liberalleri ve “demokratları” bu alanda bir de bu cepheden aldıkları dolaylı “güçle” rahat etmektedirler…

Dünya Barış Günü’nde “gerçeklerimiz” bunlar; son derece yakıcı ve çarpıcı… Bizim için bu aşamada görev olan, vurgulanan yukardaki bu “gerçeklere” rağmen doğru “barış ve savaş bilincini” dile getirmek, bunun altını defalarca çizmektir…

31 Ağustos 2010




DİVES Genel Başkanı tutuklandı

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, DİVES Genel Başkanı Lokman Özdemir’in tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Hakkari’de ‘KCK operasyonu’ kapsamında yapılan baskınlarla 25 Ağustos’ta gözaltına alınan DİVES Genel Başkanı ve DTK Daimi Meclisi Üyesi Lokman Özdemir’in tutuklanmasının KESK’e gözdağı verme amaçlı olduğunu söyleyen Şimşek, geçen yıl görevden men edilen Özdemir’in ancak mahkeme kararıyla görevine dönebildiğini hatırlattı.

Özdemir’in derhal serbest bırakılmasını talep ettiği açıklamasında KESK Genel Sekreteri şu ifadelere yer verdi:

“Özdemir’le uğraşılmasının en önemli nedeni kuşkusuz mücadeleci bir sendikal kimliğe sahip olması, sadece işyeri, işkolu sorunları ile yetinmeyerek toplumsal sorunların çözümü yönünde çaba gösteren, emek veren kişiliğidir. Özdemir üzerinde tutuklamaya varan baskıların bir başka vahim yönü siyasi iktidarın kendi arka bahçesi olarak gördüğü ve ölçüsüz bir kadrolaşma stratejisi izlediği “diyanet” işkolunda faaliyet göstermesidir.”