03 Eylül 2010
Sayı: SİKB 2010/35

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfı ayak bağlarından kurtulmaksızın sınıf mücadelesinde
yol alamaz!
Orduda resmi çizgi devam ederken
rejim krizi derinleşiyor!
Kürt halkının özgürlük ve eşitlik
istemleri boğulamaz!
BDSP’nin referandum seminerleri
devam etti..
Metal İşçileri Birliği MYK Eylül ayı toplantısı sonuçları
BETESAN’da direniş
dayanışmayla büyüyor!.
UPS direnişiyle uluslararası
dayanışma büyüyor
Direnişçi UPS işçileri
eğitim seminerinde buluştu
Toplu görüşme oyunu sona erdi..
İşçi ve emekçi hareketinden.
12 Eylül’ün hesabını
işçi ve emekçiler soracak!
Eyvah; Lenin de
boykota karşıymış!
Devleti aklamanın yeni hamlesi: Ergenekon’dan sonra Cemaat!.
Güney Afrika kapitalizminin konsolidasyonu ve işçi hareketi
Güney Afrika Cumhuriyeti’nde
kitlesel militan grev!
UPS’de sendika düşmanlığı tüm dünyada protesto edildi..
“Yok olup gitsinler!”
Rize’de su boşa değil felakete aktı
Tacizciye terfi,
tacize uğrayana ceza!..
Dünya Barış Günü, TC ve Kürdistan
M. Can Yüce
“Hasta tutsaklar
serbest bırakılmasın”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Toplu görüşme oyunu sona erdi

Toplu görüşme oyununda 4. tur da sona erdi. Sermaye hükümeti AKP ve Memur Sen sefalet zammında anlaştı. Kamu emekçilerine insanca yaşamaya yetecek ücret yerine sadaka reva görüldü.

Buna göre, hükümet ücretlerde gelecek yıl yüzde 4 artı 4 zam yapılmasını önerdi. Hükümet ayrıca, ek ödeme kapsamındaki memurlara 80 lira ek ödeme yapılmasına, aile yardımının gelecek yılın birinci ve ikinci altı aylarında 20’şer lira arttırılmasını teklif etti. Bunun yanında toplu görüşme priminin de üç ayda bir 45 lira olarak ödenmesi teklifinde bulundu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Memur-Sen’in işgüzarlık yaparak mutabakat metnini imzalamasını hükümetin yetkili sendikası olmasına bağlıyoruz.” dedi. Evren, çözümün grevli toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesi için mücadelede olduğunu ifade etti.


Ulaştırma Bakanlığı önünde TİS eylemi

Yapı Yol Sen, BTS ve Haber-Sen, 26 Ağustos günü Ankara’daki Ulaştırma Bakanlığı binası önünde basın açıklaması gerçekleştirerek, bakanlığı ‘toplu görüşme’ oyunundan vazgeçip toplu iş sözleşmesi imzalamaya çağırdı.

Basın açıklamasını BTS Genel Başkanı Yunus Akıl okudu. Akıl, kamu emekçilerinin TİS talebiyle geçen sene gerçekleştirdikleri 25 Kasım grevine rağmen hukuksuzluğun devam ettiğine dikkat çekti.

Sorunlarının ancak ve ancak toplu sözleşme ve grev haklarını kullanmalarıyla çözüleceğini belirten Akıl, Ulaştırma Bakanlığı’nı hemen toplu sözleşme masasına çağırdıklarını söyledi.

Basın açıklamasının ardından KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek söz alarak, ‘toplu görüşme oyunu’ sürecine ilişkin bilgilendirme yaptı.


Evren: KESK’in talepleri gerçekçidir

KESK Genel Başkanı Sami Evren yazılı bir açıklama yaparak, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın KESK’in taleplerinin marjinal olduğuna ilişkin sözlerine yanıt verdi.

“KESK’in talepleri gerçekçidir” başlığı taşıyan açıklamasında Evren, Yazıcı’nın kamuoyuna yaptığı açıklamalarda KESK’in taleplerinin marjinal olduğunu vurgulamasının ve söz konusu taleplerin ülke gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirmesinin mevcut toplu görüşmelerde ortaya çıkacak mali tabloyu meşru gösterme amacı taşıyan bir çarpıtma olduğunu vurguladı.

KESK’in mali taleplerini oluştururken enflasyonu değil, satın alma gücünü ve hayat pahalılığını esas aldığını belirten Evren, bir emekçinin yaşaması için en az 1650 lira ücret talep ettiklerini ve bu talebin bir emekçi ailesi için ancak asgari koşullarda yaşam sağlayabileceğini belirtti.


“Yüzdelik zam değil toplu sözleşme!”

4. ve son tur görüşmelerin yapıldığı 28 Ağustos günü KESK çeşitli illerde eylemler gerçekleştirdi. Bursa ve Kayseri’de yapılan eylemlerde kamu emekçilerine geleceksizlik dayatıldığı söylendi.

Bursa Şubeler Platformu’nun Fomara Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında TİS hakkının talep edildiği dövizler ve KESK flamaları taşındı. Basın açıklamasını KESK Bursa Şubeler Platformu adına BES Bursa Şube Başkanı Süleyman Ayyılmaz gerçekleştirdi.

Kayseri KESK Şubeler Platformu üyeleri toplu görüşme sürecine dönük olarak taleplerini ortaya koymak için alanlardaydı. Eğitim Sen binası önünde yapılan basın açıklamasını gerçekleştiren Kayseri KESK Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal, hükümetin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bir kez daha toplu sözleşme değil toplu görüşme masası kurduğunu, AKP’nin bir kez daha kendisinin belirlediği yüzdelik zammı emekçilere dayatma niyetinde olduğunu söyledi. Eyleme BDSP de destek verdi.



İş kazaları ve cinayetleri sürüyor...

Kamyon kasasında ölüm

Trabzon’un Arsin ilçesinde 1 Eylül günü meydana gelen “kaza”da 60 yaşındaki bir işçi yaşamını yitirdi. Fındık işçilerini taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu yaşanan kazada 13 işçi de yaralandı.

Mardin’den fındık toplamaya gelen işçileri taşıyan bir kamyonetin Çubuklu köyü yakınlarında devrilmesi sonucu kamyonette bulunan 14 işçi yaralanırken, yaralılar Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi, Numune Eğitim ve Araştırma ile Fatih Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık durumu ağır olduğu için KTÜ Farabi Hastanesine kaldırılan Yakup Sarı (60) yaşamını yitirdi. 13 işçinin ise tedavisi sürüyor.


Uzun çalışma saatleri can aldı

31 Ağustos günü saat 23.00 sıralarında Kartal Yunus Mahallesi Ankara Caddesi üzerinde bulunan eski çimento fabrikasının duvarında bulunan ve rüzgar nedeniyle yırtılan “Referanduma Evet” pankartının değiştirilmesi için olay yerine giden reklam şirketinin işçisi Halis Atış, vince çıkarak pankartı değiştirmek istedi. Ancak vinç merdiveninin yüksekliğinin yetersiz kalması üzerine, olay yerine daha uzun merdiveni olan bir vinç çağrıldı.

Atış, uzun çalışma koşulları altında çalıştığı için yaklaşık 1 saat sonra olay yerine gelen vinci beklerken “Evet” yazılı pankartın içinde uyuya kaldı. Fatih Korkulu’nun kullandığı vinç ise Atış’ı görmeyerek Atış’ın üzerinden geçti. Atış için olay yerine ambulans çağrılırken, olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı ilk müdahale sonrasında Atış’ın öldüğü tespit edildi.


Kaçak madende “iş kazası”

Zonguldak’ın Kilimli beldesinde kaçak işletilen maden ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi yaralandı. Kadir O.’ya ait maden ocağının tavan kısmından taş ve toprak parçalarının düşmesi sonucu meydana gelen göçükte, Uğur Bakıroğlu (29) yaralanırken, maden işçisinin hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi. Bakıroğlu, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ocağı kaçak olarak işleten Kadir O. ise gözaltına alındı.