28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri

Yunanistan’da genel grev

Sınıf çatışmalarının sertleştiği Yunanistan’da 20 Mayıs günü bir kez daha genel greve gidildi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla yapılan 24 saatlik genel greve, kamu kuruluşları ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra vergi daireleri, belediye, valilik, gümrük çalışanları, öğretmenler, avukatlar, devlet hastanelerinde görevli doktorlar, banka, elektrik daireleri ve toplu taşıma araçları çalışanları ile liman işçileri katıldı.

Grev nedeniyle devlet dairelerinde hizmetlerde aksamalar yaşanırken, okullarda derslerin boş geçtiği öğrenildi. Doktor ve sağlık ekiplerinin greve katılması nedeniyle hastanelerde yalnızca acil durumlar için personel bulunurken, adliyelerde duruşmalar ertelendi. Liman çalışanlarının iş bırakmasıyla ana kara ile adalar arası bağlantı da koptu. Şehiriçi toplu taşıma araçlarının çalışmaması ise ulaşımı yer yer durma noktasına getirdi.

Atina’da ADEDY ve GSEE’nin yanı sıra Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) de gösteri düzenledi.


British Airways grevi yeniden!

İngiltere’de British Airways (BA) çalışanlarının çalışma koşullarının ve ücretlerin iyileştirilmesi için gerçekleştireceği 20 günlük grev mahkeme kararıyla yasa dışı ilan edilmişti. BA’nın Yüksek Mahkemeye başvurması üzerine mahkeme “grev oylamasının yönetmeliğe uygun yapılmadığını” iddiasıyla grevi yasaklamıştı. Bunun üzerine Unite Sendikası grevin yasadışı ilan edilmesine karşı temyize gitmişti. Mahkeme aldığı kararla sendikanın itirazını kabul etti.

BA çalışanları kadro sayısı, ücret ve çalışma koşulları konusunda şirket yönetimiyle anlaşamamış ve mart ayında iki kez gerçekleştirilen grevin ardından yeniden grev kararı almıştı. Beşer günlük planlanan dört grevden ilkinin 19 Mayıs Çarşamba günü başlaması gerekiyordu. Diğer grevlerin tarihleri ise 24 Mayıs, 30 Mayıs ve 5 Haziran olarak açıklandı.


Romanya’da 50 bin kişi yürüdü

Romanya’nın başkenti Bükreş’te 19 Mayıs Çarşamba günü AB ve İMF’nin kemer sıkma politikalarına karşı çoğunluğunu işçi, emekli ve kadınların oluşturduğu 50 bin kişi öfkelerini sokaklara çıkarak haykırdılar.

Eylemde, hükümetin 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere kamu sektöründe yüzde 25, emeklilerin ücretlerinden ve sosyal ödeneklerden yüzde 15 kesilmesini öngören kararı protesto ettiler. Sendikalar, hükümetin uygulamalarını geri almaması durumunda 31 Mayıs’ta genel greve gideceklerini açıkladı.




Meksika Körfezi’nde
tekellerden çevre felaketi

Meksika Körfezi’nde 22 Nisan tarihinde İngiliz petrol şirketi BP’ye ait petrol platformunun 11 kişinin ölümüne de yol açan bir patlama sonucu batması ile devam eden sızıntı durdurulamıyor. Şu ana kadar, suya milyonlarca litre petrol karışan Meksika Körfezi renk değiştirmeye başladı. Tahminlere göre yaklaşık 1,524 metre derindeki kuyudan hergün denize 5 bin varil (800 bin litre) hampetrol sızması büyük bir çevre felaketi tehdidi oluşturuyor.

BP ve ABD hükümeti arasında gerginlik

Hafta başından itibaren ABD’nin Mississippi Eyaleti’nde kıyı bölgelerini etkileyecek olan sızıntının, çok sayıdaki küçük koya ve Loisiana Eyaleti’ne dek ulaşması ABD’de endişe yarattı. BP tekeli ham petrol sızıntısını ve kirliliğin yayılmasını bir ayı geçen zamana rağmen durduramamasından dolayı ABD ile gerginlik yaşıyor.

BP Pazar günü petrol platformundaki deliğin yüksek miktarda balçık pompalanarak, ağzı da betonla örtülerek kapatılmasına çalışıyor ve böylece sızıntıyı durdurmayı planlıyordu. Ancak şirket yetkilileri, daha sonra bu denemenin ön hazırlıklarının tahmin edilenden daha uzun sürdüğü gerekçesiyle en erken salı günü yapılabileceğini duyurdu. Bu yöntemin başarı şansı hakkında ise kimse tahminde bulunmak istemiyor.

Petrol tabakasına karşı Coretix ve etkileri

BP’nin, sızıntıyı önleme çalışmalarında “Coretix” adlı kimyasal maddeyi kullanması ise tartışmalara neden oldu. BP petrolün çözülmesini sağlayan bu maddenin, denizin dibindeki petrol tabakasının denizin yüzeyine çıkmasını önlediği belirtiliyor.

Uzmanlar günlerdir, denize dökülen kimyevi maddenin zehirli olduğu, insan ve hayvan sağlığı açısından son derece tehlikeli ve uzun vadeli etkileri olabileceği uyarısında bulunuyorlardı. Petrol temizleme çalışmalarına katılan balıkçıların hastalandığı bildiriliyor. İşçiler halsizlikten ve bedeninin karıncalanmasından şikayet ediyorlar. Biologlar suda yaşayan memeli hayvanlarda kimyevi maddeler yüzünden deformasyon tespit ettiklerini anlatıyor.

BP ve ticari çıkarları

Corexit ilk kez 1989 Exxon-Valdez deki petrol sızıntısında kullanılmıştı. Bunun kullanılmasında çalışan işçiler daha sonra sinir sisteminde, ciğerlerde ve böbreklerle ilgili ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştılar.

BP’nin merkezi olan İngiltere’de böylesi zehirli bir kimyasal maddenin petrol tabakasına karşı kullanılması 10 yıldır yasak. Ama tüm bunlar BP yi ilgilendirmiyor. Onu kendi ekonomik çıkarları ilgilendiriyor. Tesadüfe bakın BP bu maddeyi üreten Nalco kimya fabrikasının denetleme kurulunda bulunuyor. Ne kadar litre kimyasal madde Meksika körfezine dökülürse, Nalco firmasının borsa değeri de o kadar yükselecek. Öyle de oldu ve Nalco’nun hisse senetleri bu süreç içinde yüzde 10 değerinde yükseldi. Bu çevre felaketi Nalco firmasına 40 milyon dolar kar getirdi.

Corexitin kullanılmasına karşı çevreciler ve bazı kongre üyelerinin artan basıncı altında kalan ABD hükümeti, 21 Mayıs günü Corexit’in su altında kullanılması yasaklamak zorunda kaldı ve BP’den tüm verileri içeren geniş bir rapor talep etti. Bilim adamlarının tahminlere göre BP tekelinin açıkladığından çok daha fazla petrolün denize sızmış drumda.

Tekellerden ve onların düzeninden çevreyi korumaları beklenemez. Onlar için önemli olan kâr daha fazla kârdır. Çevrenin korunması gerçek anlamda ancak tekellerin ve onların yıkıldığı bir sistem içinde mümkün olacaktır.