28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL işçilerinin militan öfkesi dört bir yana yayılıyor...

TEKEL işçileri
Türk-İş binalarını işgal etti!

Direnişçi işçilerin, sermayenin dümen suyundan çıkmayan sendikal bürokrasiye ve ihanet çetelerine dönük tepkisi artarak sürüyor. Uzun bir süredir yürüttükleri oyalama taktikleriyle süreci geçiştirmelerinin ardından, 26 Mayıs’a 5 gün kala yaptıkları açıklamayla eylemin içini boşaltma niyetlerini tescilleyen sendika bürokratları, direnişçi işçilerin sınıf öfkesine hedef olmaya devam ediyor.

Bu çerçevede, direnişçi TEKEL, itfaiye ve İSKİ işçilerinin 24 Mayıs günü İstanbul’da Türk-İş Bölge Temsilciliği’ni işgal etmelerinin ardından, 25 Mayıs günü de başka illerden işgal haberleri geldi.


İstanbul’da coşku ve kararlılık

Direnişçi TEKEL, itfaiye, UPS, İSKİ ve Esenyurt Belediyesi işçileri, Taksim Gümüşsuyu’nda bulunan Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’ni işgal ettiler. Türk-İş İstanbul şube başkanlarının ve yöneticilerinin 26 Mayıs eylemine ilişkin görüşme yaptığı sırada toplantı salonuna giren 40’a yakın işçi, bir süre toplantıyı izledikten sonra binanın balkonundan “Sorumsuz Türk-İş yönetimi ve Mustafa Kumlu istifa” ve “İşçiler ölüyor sendika susuyor. 26 Mayıs’ı satan Türk-İş’ten hesap soracağız” yazılı pankart açtı. Mustafa Kumlu’nun istifa etmesini ve Türk-İş’in hak alıcı bir mücadele çizgisi izlemesini talep eden işçiler, 26 Mayıs sabahına kadar Türk-İş binasında açlık grevi yapacaklarını duyurdular. İşçilerin bu eylemine çeşitli sendikacılardan da destek geldi.

Aralarında BDSP, Alınteri, ESP, Gençlik Muhalefeti, Mücadele Birliği, Partizan, SDP, SODAP ve TÜM- İGD’nin de bulunduğu birçok ilerici ve devrimci kurum bina önüne gelerek destek verdi.


İzmir: Kumlu, Çelebi, Akyıldız istifa!

Alsancak’ta bulunan Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği’ni sabah saatlerinde işgal eden 15’e yakın TEKEL işçisi, taleplerini haykırarak tepkilerini dile getirdiler. İşçilerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturdu. Bina balkonundan sık sık “Her yer TEKEL her yer direniş!” ve “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!” sloganları atan işçiler aynı zamanda “Katil AKP hesap verecek”, “Direnişimizin 162. günü” şiarlı dövizler taşıdılar. İşçiler, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun yanısıra DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız’ı da istifaya çağıran sloganlar attılar.

TÜMTİS yöneticileri ve direnişçi UPS işçileri, Çiğli Belediyesi’nde taşeron olarak çalışan Kafesan ve Tariş işçileri de işgale katıldı. Türk-İş’e bağlı ilerici şube yöneticileri de binaya gelerek eyleme sahip çıktılar.

İşgalci işçilerin, Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı ile gerçekleştirdikleri toplantıda Kundakçı, provokasyon girişiminde bulundu. İşçilerin birliğini parçalamaya dönük çabalarının yanı sıra “sendika üyesi olmayanları” dışarı çıkarma çabalarına karşı çeşitli şube yöneticileri eylemi sahiplenerek, Kundakçı’yı devre dışı bıraktılar. İşçiler, 26 Mayıs sabahına kadar açlık grevi gerçekleştirdiler.


Ankara’da gözaltı terörü

Ankara’dan ve çeşitli çevre illerden gelen TEKEL işçileri, sendika bürokratlarının oyunlarını teşhir etmek için “İşçiler ölüyor Türk-İş susuyor Türk-İş yönetimi istifa” yazılı pankartla Türk-İş Genel Merkezi binasına girmek istediler. TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan’ın da aralarında bulunduğu direnişçi işçilere önce sendikanın özel güvenlikleri, ardından ise polisler saldırdı. Polis saldırısı sonucu 6 işçi gözaltına alındı. İşçiler akşam geç saatlere kadar Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldu.


Adana’da işçilere polis barikatı

Adana’da, Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği binasına girmek isteyen TEKEL işçileri sendika bürokratları tarafından engellendi. Sendikacıların çevik kuvvet çağırması üzerine, binaya girmekte ısrar eden işçilerle polis arasında arbede çıktı. Burada açıklama yapan işçiler konfederasyonları kınadılar. Mustafa Kumlu’nun yanısıra Türk-İş Bölge Temsilcisi Edip Gülnar’ı da istifaya çağıran işçiler, Tek-Gıda-İş Adana şube binasına gittiler.


Samsun’da işgal

Samsun’da bulunan Türk-İş 6. Bölge Temsilciliği binası da TEKEL işçileri tarafından işgal edildi. 80’e yakın TEKEL işçisi Türk-İş binasına girerek tepkisini ortaya koydu. İşçiler sendikal bürokrasiyi hedef alan sloganların yanısıra “Kavga bitmedi daha yeni başlıyor!” ve “Her yer TEKEL her direniş!” sloganlarını haykırdılar.


Diyarbakır’da bürokratlar kaçtı

Diyarbakır’da TEKEL işçilerinin eylem yapacağını öğrenen sendika bürokratları Türk-İş 7. Bölge Temsilciliği binasını kapıları kilitleyerek terk ettiler. Binanın kapılarının kilitli olduğunu gören işçiler, bina dışarısına “Diyarbakır TEKEL işçileri Türk-İş’ten hesap soracak” ve “İşçiler ölüyor, sendikalar uyuyor, 26 Mayıs’ı satanlardan hesap soracağız” yazılı pankatlar astılar. TEKEL işçileri bina önünde oturma eylemi gerçekleştirdiler.



Türk-İş işgallerine destek eylemleri...

İstanbul

25 Mayıs akşamı AKM önünde bir araya gelen ilerici ve devrimci kurumlar, “Güvenceli gelecek birleşik mücadeleyle mümkün olacaktır - Güvencesiz çalışmaya ve iş cinayetlerine hayır!” pankartı arkasında Taksim’deki Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’ne yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında, işçi sınıfının sermayenin saldırılarına yıllardır tok bir yanıt veremediği, bunun en büyük nedeninin ise sendikaların başına çöreklenmiş sendika ağalarının ihaneti olduğu ifade edildi.

Basın açıklamasının ardından, TEKEL işçisi Metin Aslan tarafından, TEKEL, itfaiye, İSKİ, UPS, atık kağıt, TÜBİTAK ve ATV-Sabah işçileri adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Arslan, konfederasyonların 26 Mayıs’a dair kararını ve eylemin talepleri olan 12 maddeyi hatırlatarak, aradan üç ay geçmesine rağmen hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

Alınteri, BDSP, DDSB, ESP, Kaldıraç, SODAP, PDD, DİSK Emekli-Sen Aksaray Şubesi, Devrimci Proletarya, Halk Cephesi, Tekstil Sen, Sosyalist Gelecek Parti Girişimi, Eğitim Emekçileri Derneği, Devrimci Hareket ve EHP tarafından örgütlenen eylem coşkulu bir atmosferde geçti.


İzmir

25 Mayıs akşamı Türk-İş önünde başlayan bekleyiş sırasında coşkulu sloganlar atıldı ve halaylar çekildi. BTS ve UPS işçileri de pankartları ile alanda yer aldılar. Saat 18.30’da ise Türk-İş önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Tek Gıda-İş Eğitim Uzmanı Gürsel Köse kitleye seslenerek dört konfederasyonun söz verdiği genel grevden bir hafta önce çark etmelerini kınadı ve işçileri satan sendikacıları istemiyoruz dedi.

Tek Gıda-İş, Deri-İş, TÜMTİS, Tez Koop-İş ve Hava-İş İzmir Şubeleri ve Petrol-İş Aliağa Şubesi adına gerçekleştirilen basın metnini TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli okudu.

İşçilerin büyük kısmının eylem için aşağı inmesini fırsat bilen Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı binada asılı pankartı indirmeye çalıştı. TEKEL işçilerinin tepkisi ile karşılaşan Kundakçı ile pankartı savunan güçler arasında arbede yaşandı. Birkaç dakika sonra ise ikinci bir pankart bu kez Kundakçı’nın odasından aşağı sallandırıldı.


Ankara

Ankara Direnişteki İşçi ve Emekçilerle Dayanışma Platformu 26 Mayıs günü Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemle TEKEL işçilerine yönelik polis terörü ve gözaltı saldırısını protesto etti. Devrimci güçler Türk-İş yönetimine istifa çağrısında bulundu.

“İşçiler ölüyor Türk-İş susuyor Türk-İş yönetimi istifa” pankartının arkasında bir araya gelen platform bileşenleri basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eyleme, gözaltına alınan TEKEL işçileri ve Hatay’dan bir TEKEL işçisi de destek verdi.


Adana

Adana’da polisin Türk-İş Bölge Temsilcisi Edip Gülnar’la işbirliği halinde gerçekleştirdiği saldırıyı protesto etmek için 25 Mayıs akşamı Türk-İş Bölge Temsilciliği önünde basın açıklaması düzenlendi.

TEKEL işçileri adına basın metnini okuyan Kenan Aslantaş; işçilere küfür eden, saldıran ve polis çağırarak işçileri sendikaya sokmak istemeyen bölge temsilcisi Edip Gülnar ve diğer sendikacılara seslenerek, “Bu sendika ne senin ne de yöneticilerin sendikasıdır. Bu sendika bizimdir. Biz işçilerin evidir. Biz TEKEL işçilerine yapılan fütursuz saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - İzmir - Ankara - Adana