28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da 26 Mayıs

Ankara’da KESK’e bağlı şubelerin afiş ve bildiri dağıtımı dışında eyleme yönelik herhangi bir hazırlık yapmamasına rağmen kamu emekçilerinin katılımı öne çıktı. KESK kitlesi farklı noktalarda bir araya gelerek Ziya Gökalp’te toplandı. Eğitim Sen 1 No’lu, 2 No’lu şubeler, SES, BES 1 No’lu Şube alanın en kitlesel kortejleriydi. SES üyeleri iş yerlerinde toplanarak buluşma noktasına pankartlarıyla geldiler.

TÜMTİS ve Tez-Koop-İş, Türk-iş’e bağlı sendikalar arasında eyleme katılan şubeler oldu. DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası ise DİSK’ten eyleme katılan tek sendika oldu. BDSP, TMMOB, Halkevleri, EMEP, ÖDP, EHP, Tüm- İGD, TKP, Halk Cephesi, Direnişçi İşçi- Emekçilerle Dayanışma Platformu pankartlarıyla alandaydılar. BDSP eyleme “Sosyal yıkım saldırılarına karşı genel grev-genel direniş!” pankartıyla katıldı.

TEKEL işçilerine polis saldırısı

TEKEL işçileri, sendika bürokratlarının ayak oyunlarına dönük öfkelerini dile getirmek için Ankara’daki Türk-İş Genel Merkez binası önüne kendilerini zincirleyerek eylem yapmak istediler. Biber gazlarının da kullanıldığı polis saldırısı sonucunda 10 işçi gözaltına alındı. İşçiler günün ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı.

Gözaltı haberinin alana ulaşmasıyla bu saldırının duyurusunun kürsüden yapılması için Direnişçi İşçi-Emekçilerle Dayanışma Platformu ve TEKEL işçileri kürsüye müdahalede bulundular. Uzun bir süre bu talep yerine getirilmedi ve geçiştirildi.

TEKEL işçilerinin kürsüden konuşma yapma talebi kabul edilmedi. Burada KESK yöneticileri ile Direnişçi İşçi-Emekçilerle Dayanışma Platformu ve TEKEL işçileri arasında tartışma yaşandı. Bu çaba sonrası yaklaşık 30 dakika sonra saldırı ile ilgili duyuru kürsüden yapıldı. Bu tutumu platform, kürsünün önüne gelerek sloganlarla protesto etti.

Toplamda zayıf ve coşkusuz bir eylem gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

 

Bursa’da 26 Mayıs eylemi!

Ünlü Cadde’de toplanan KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Tabip Odası ve TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu en önde “4-B, 4-C’yi durdurmak için, parasız eğitim ve sağlık hakkı için toplu sözleşme ve grev hakkı için, güvenceli iş, güvenli gelecek için 26 Mayıs’ta grevdeyiz! KESK Bursa Şubeler Platformu” pankartı arkasında sıralanarak Fomara Meydanı’na yürüdü. Burada KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB, Bursa Tabip Odası’nın konuya ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ve TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ercüment Çervatoğlu söz aldılar. Eylem çekilen halaylar ve atılan sloganlarla sonlandırıldı. Halkevleri, Emek Partisi, ÖDP, TKP ve Bursa AYÖP sendika kortejlerinde eyleme destek veren kurumlardı.

Eylemden notlar:

- KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in kitlesel katılım sağladığı eylem, coşkusuz, günü geçiştiren, sınıfın mücadele ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir havada gerçekleşti.

- Alandaki programın da aceleyle geçiştirildiği eyleme DİSK’e bağlı sendikalardan zayıf bir katılım sağlandığı gözlendi.

- KESK Bursa Şubeler Platformu yöneticileri, bundan önce olduğu gibi yine ilerici, devrimci kurumlardan oluşan TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun flamalarla eyleme katılmasına müdahale ederek yasakçı tutumlarını sürdürdüler. Platform bileşenleri sergilenen yasakçı tutumu boşa düşürerek eylemde flama ve dövizleriyle yer aldılar.

- TÜMTİS, Tes-İş, Yol-İş ve Türk Metal’den oluşan Türk-İş bileşenleri de saat 12.00’de Fomara Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 


Madenciler iş bıraktı

26 Mayıs eylemi çerçevesinde Zonguldak’ta maden işçileri 1 saat iş bıraktı.

Zonguldak’ta yaşamını yitiren maden işçilerinin de anıldığı eylemde, yaşanan diğer sorunlar da gündemleştirildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında çalışan Türk-İş’e bağlı Genel Maden-İş üyesi işçilere Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu hitap etti. Kumlu, Türkiye’deki tüm iş yerlerinde üretimden gelen güçlerini kullanarak taleplerini dile getirdiklerini iddia etti.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu da eylemin taşeronlaşma ve iş güvensizliğine karşı yapıldığını belirterek, “1 işçimizi dahi artık kaybetmek istemiyoruz. Taşeron firmalar, hak edişleri verilerek ocaktan çekilmelidir” dedi. Muslu, bazı kentlerde Türk-İş binalarının işgal edilmesine değindiği sırada bir maden işçisi, “yaşanan olay işgal değil, arkadaşlarımız hakkını arıyor” diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Muslu, eylemlerin fabrika, maden ocakları önlerinde yapılması gerektiğini, binaları işgal edenlerin arasında işçi olmayanların bulunduğunu savunarak gerici yüzünü gösterdi.



İllerde 26 Mayıs...

Burhaniye

26 Mayıs eylemi için Eğitim Sen, Balıkesir Burhaniye’de basın açıklaması gerçekleştirdi. Burhaniye Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

Basın açıklaması oldukça coşkusuz geçerken TKP, EMEP ve Devrimci Genç-Senliler’in destek verdiği eylemde sık sık “Genel grev, genel direniş!” sloganları atıldı.

 

Tokat

Tokat’ta 26 Mayıs eylemiyle ilgili KESK’e bağlı Eğitim-Sen Tokat Şubesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Eğitim Sen’in yanısıra Tarım Orkam-Sen, BTS, SES ve Kültür Sanat-Sen’den temsilcilerin yer aldığı açıklamaya 20 kişi katıldı. Eylemde emekçilerin yarısının kayıt dışında, kuralsız, güvencesiz çalıştığı ifade edildi.

 

Edirne

Türk-İş ve Kamu-Sen’in çekilmesine rağmen Edirne’deki eylem KESK ve DİSK tarafından örgütlendi.

Edirne Belediyesi önünde toplanan kitle burada kortejler oluşturarak Saraçlar Caddesi’ne yürüdü. 300 kişinin katıldığı eyleme demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve gençlik örgütleri de destek verdi.

 

Isparta

Isparta’da 26 Mayıs KESK’in örgütlediği yürüyüşle gerçekleştirildi. Eylemde Eğitim Sen, BES ve SES’in katılımı dikkat çekerken, DGH, Ekim Gençliği, EMEP, SP ve TKP destek verdi. Eğitim Sen binası önünden sloganlarla başlayan yürüyüş Belediye İşhanı’na kadar devam etti.

Basın açıklaması hayatını kaybeden maden işçilerinin anılmasıyla başladı. Açıklamada artan taşeronlaştırmaya da değinilirken taşeronlaştırmaya karşı mücadele çağrısı yapıldı. 26 Mayıs eyleminin içini boşaltmaya çalışan Türk-İş yönetimi ise istifaya çağrıldı.

Basın açıklamasının sonlarına doğru eyleme destek veren bürolara, meslek odalarına, üniversite gençliğine ve Isparta Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür edildi. Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür edilmesinin ardından Ekim Gençliği durumu protesto ederek eylemden çekildi.


Kırklareli

Kırklareli’nde Öğretmenevi önünde toplanan emekçiler Dingiloğlu Parkı’na yürüdü.

Alana gelindiğinde sayısı 100’ü bulan kitle, Dingiloğlu Parkı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK’ten, pankart açarak eyleme katılım sağlayan Emekli-Sen üyeleri haricinde diğer sendikaların yer almadığı eyleme Türk-İş de katılmadı. KESK’e bağlı sendikaların üyeleri ise KESK Kırklareli Şubeler Platformu pankartı arkasında yürüdü. Basın açıklamasından önce madende hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşu yapıldı.  

Kızıl Bayrak / Balıkesir - Tokat - Edirne - Isparta - Kırklareli