28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de parçalı 26 Mayıs

İzmir’de 26 Mayıs eylemi parçalı ve cılız biçimde gerçekleşti. Birkaç gün kala DİSK ve Türk-İş tarafından bir saatlik iş bırakmaya dönüştürülen eylemde gerek işbırakma oranı gerekse eylemlere katılım zayıftı. DİSK ve KESK’in düzenlediği eyleme birkaç bin kişi katılırken Türk-İş tarafından düzenlenen eyleme katılım 1000’i aşamadı.

26 Mayıs grevi İzmir’de belirsizliğe ve parçalılığa kurban edilmiş oldu. 4 Şubat’ta hayatın durduğu İzmir’de bu kez iş bırakma eylemi neredeyse hissedilmedi. Eylemin coşkusunu arttıran ise TEKEL işçilerinin gerçekleştirdiği işgaller oldu.

Balatçık’ta eylem

Ağırlığını kadın işçilerin oluşturduğu 80 kadar TEKEL işçisi “Sorumluluktan kaçan konfederasyon başkanlarını ve yönetimi istifaya çağırıyoruz” ve “Kahrolsun sendikal bürokrasi Yaşasın TEKEL işçisi” pankartları ile Balatçık Tütün Fabrikası önünde saat 08.30’da eylem gerçekleştirdiler. Basın metni olarak da sendika genel merkezinin hazırladığı metin kullanıldı.

TEKEL işçileri UPS önüne gelmeden servislerden inerek sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Buluşmanın ardından da “Ya sendika girecek, ya şalter inecek!”, “UPS’ye sendika halaylarla girecek!” sloganları coşkuyla atıldı. Eylemin ardından TEKEL işçileri KESK-DİSK ve TMMOB’nin düzenlediği eyleme katılmak üzere Basmane’ye doğru yola çıktılar.

Türk-İş’ten UPS yürüyüşü

Saat 13.00’te Karayolları önünde toplanan Türk-İş’e bağlı sendikalar, UPS işçilerinin bulunduğu direniş alanına yürüdü. TÜMTİS, Yol-İş, Tes-İş üyelerinin yer aldığı yürüyüşe UPS önünde Tez-Koop-İş üyeleri ve Genç-Sen de katıldı. İP çetesi de eylemde yer aldı.

UPS önünde toplanıldığı sırada UPS’in içinde bulunan patronun adamları dışarıdaki kitleye tacizde bulundu ve işçilerin tepkisi ile karşılaştı. Kısa süren tartışmanın ardından “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganı haykırıldı.

Direniş alanında konuşan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, 26 Mayıs eyleminde şalterlerin indirilmesi gerektiğini ama bunun başarılamadığını söyledi ve bugünlerin aşılacağını, şalterin indiği günlerin de görüleceğini ifade etti. UPS sürecini de anlatan Günseli konuşmasını “Biz kazanacağız, UPS işçisi kazanacak, işçi sınıfı kazanacak” sözleri ile noktaladı.

Eylemde konfederasyonlar adına hazırlanan ortak metni Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı okudu. Burada yapılan konuşmaların ardından TEİAŞ önüne yürünerek özelleştirme saldırısı protesto edildi. Türk-İş eylemi burada son buldu.

Deri-İş Sendikası eylemi Menemen’de yaparken, Petrol-İş ise Aliağa’da yürüyüş gerçekleştirdi. Ayrıca Belediye-İş Sendikası da sabah saatlerinde yaklaşık 200 kişilik bir kortejle Basmane’de buluşarak 1 saatlik bir iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Basmane’den Konak’a yürüyüş

KESK, DİSK ve TMMOB tarafından gerçekleştirilen 26 Mayıs eylemi Basmane’de saat 11.00’den itibaren toplanılması ve Konak Meydanı’na yürünmesi ile başladı. 12.00’ye doğru başlayan yürüyüşte en önde KESK korteji, ardında DİSK’e bağlı sendikalar, TMMOB ve siyasal kurumlar yer aldılar. Eğitim Sen bu kortejin ağırlığını oluştururken, SES ve BES’in katılımı yöneticiler ve temsilciler düzeyinde oldu. DİSK kortejinde ise Genel-İş dışındaki sendikaların katılımları hayli zayıftı.

Bu kolda yürüyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron park bahçe işçileri ise bin kişilik kortejleri ile eylemin en canlı kortejini oluşturdular.

İzmir Emek ve Mücadele Platformu bileşenleri de 1 Mayıs’ta olduğu gibi yine ortak pankartın ardında eyleme katıldılar. BDSP alanda kızıl bayrakları ve “Sendikal ihanete ve uzlaşmaya karşı genel grev genel direniş!” şiarlı pankartı ile yer aldı.

Kürsüde “İş cinayetlerine, taşeron sistemine, esnek ve sözleşmeli çalışmaya hayır / KESK-DİSK-TMMOB” pankartı açıldı. DİSK Ege Bölge Temsilciliği adına basın açıklamasını Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca okudu. Basın açıklamasından sonra sözü KESK dönem sözcüsü Ramis Sağlam aldı. 22 Şubat’ta alınan grev kararının hayata geçmemesini eleştirerek konuşmasına başlayan Sağlam, “Sadece ölen maden işçileri için bile grev yapılabilirdi” diyerek başbakanın maden işçileri için sarf ettiği ‘kaderlerinde ölmek var’ sözünü eleştirdi. İBB’de örgütlü olan Tüm Bel-Sen ile masaya oturmayan İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu da anlaşmayı imzalamaya davet etti.

Kürsüden son olarak sözü TEKEL işçisi Sezai Kuş aldı. Konuşmasında 78 gündür TEKEL işçisiyle ekmeğini paylaşan ve desteğini eksik etmeyen tüm emekçileri selamladı. 22 Şubat’ta grev sözü veren ve bunu uygulamayan sendikaları eleştiren Kuş’un konuşması, TEKEL işçileri tarafından “Kumlu istifa!” sloganıyla karşılandı. Eylem, konuşmaların ardından çekilen halaylarla sona erdi.

Çiğli Organize’de 26 Mayıs

Ata Organize Sanayi’de bulunan Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlü Allıance One Tütün Fabrikası’nda herhangi bir eylem ya da iş bırakma gerçekleşmedi. Ayrıca BMİS’te örgütlü bulunan Totomak ve ZF’den de vardiyası biten yaklaşık 30 işçi 26 Mayıs eylem alanında bayraklarıyla yer aldılar. Genel-İş’te örgütlü Çiğli Belediyesi Kafesan işçileri de sınırlı bir katılımla (yaklaşık 40 kişiyle) grev meydanında yerlerini aldılar.

Kızıl Bayrak / İzmir




BTS üyelerine polis saldırısı

İzmir’de KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi demiryolu emekçileri 26 Mayıs’ta üretimden gelen güçlerini kullanarak iş bıraktılar. Sendika bürokratlarının eylemin içini boşaltma çabalarına tüm gün iş bırakarak yanıt veren emekçiler polis saldırısına maruz kadılar.

KESK’in aldığı tam gün iş bırakma kararı gereği BTS İzmir Şube üyeleri Alsancak Garı’nda gece 24.00’ten itibaren üretimi durdurmaya başladılar. Tehditlere rağmen karalılıklarını sürdüren emekçilere polis müdahale etti. Polis saldırısı sonucunda BTS Genel Merkez Denetleme Kurulu üyesi Hasan Soysal, BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, Şube Denetleme Kurulu üyesi Kemal Akkaş ve Şube Sekreteri Güven Kocabaş gözaltına alındılar.

İzmir Şube’ye bağlı Soma, Balıkesir ve Manisa garlarında da BTS üyeleri iş bıraktı.

Gelişmelere ilişkin gazetemize konuşan BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, Kamu-Sen ve Memur-Sen üyelerinin ‘grev kırıcılığa’ soyunduğuna dikkat çekerek, “Yönetimin engelleme çabalarına ve grev kırıcılara karşı da mücadele ediyoruz” açıklamasında bulundu.

BTS gözaltı terörünü protesto etti!

BTS üyesi emekçilere dönük polis terörünü protesto etmek için 26 Mayıs günü saat 14.00’te Alsancak Garı içinde basın açıklaması gerçekleştirildi. “Direne direne kazanacağız” pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar okudu. Çuhadar sendikalı emekçilerin karşılaştıkları soruşturma, tutuklama, sürgün, işten atma gibi uygulamaları kabul etmeyeceklerini, mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini söylerken, 25 Kasım ve 16 Aralık grevinde demiryolu çalışanlarına yapılan saldırı ile hakkını arayan TEKEL işçilerine reva görülen arasında farkın olmadığını belirtti.

Basın açıklamasının okunduğu esnada Kamu-Sen ve Memur -Sen’e bağlı tren çalışanları trenin sirenlerini yoğun bir şekilde çalarak açıklamayı sabote etmeye çalıştılar. Bu tutum BTS’li emekçiler tarafından yuhalamalar ve alkışlarla protesto edildi.