28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi

Ankara Devrimci Liseliler Birliği (DLB) tarafından hazırlıkları yürütülen lise kurultayı 20 Mayıs günü saat Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirildi. “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için liseli kurultayına” şiarı ile örgütlenen kurultayda Mamak, Yenimahalle, Dikmen, Batıkent, Sincan, İncirli semtlerinden liseli gençler mücadeleyi ileri taşımanın önündeki engelleri ve örgütlenmenin sorunlarını tartıştılar. Devrim ve sosyalizm davasının büyütülmesi için daha çok özneleşmek gerekliliği üzerinde durdular.

Kurultay devrim ve sosyalizm davasında şehit düşen devrimciler nezdinde yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Devrimci Liseliler Birliği (DLB) adına bir açılış konuşması yapıldı. Konuşmada yarınların gerçek sahiplerinin gençlik olduğu, gençlik nasıl şekillenirse yarının da öyle şekilleneceği ve gençliğe işçi sınıfının yol gösterdiği vurgulandı. Aynı zamanda Zonguldak’taki grizu patlamasında göçük altında kalan 30 işçinin gerçek katilinin kapitalist sömürü düzeni olduğu vurgulandı. Açılış konuşmasının ardından divanın oluşturulmasıyla birlikte tebliğlerin okunmasına geçildi.

“Paralı eğitiminiz sizin olsun! Gelecek bizimdir!” tebliği

Bu tebliğde liseli gençliğin yaşadığı tüm sorunların kapitalist sömürü düzeninin eğitimi neo-liberal politikalar ile birlikte ticarileştirmesinden kaynaklandığı, liselerin adeta 4 yıllığına kiralandığına ve gençliğin müşteri olarak görüldüğüne değinildi.

Parasız eğitim talebinin öne çıkartılması ve bu talebi bulunduğumuz her yerde daha güçlü bir şekilde savunmak gerektiği ve okullarda mevzi direnişlerin yaratılması gerektiği vurgulandı.

Tebliğin okunmasının ardından farklı lise ve dershanelerden öğrenciler karşılaştıkları sorunları ve deneyimlerini paylaştılar. Bu konuşmalar sırasında Tuzluçayır Lisesi’nde gerçekleşen kantin boykotu ve Esenyurt’ta Halil Akkanat Lisesi’nde sorumluluk sınavları ile ilgili gerçekleşen refleks tepki örnek gösterildi. Deneme lisesinden bir öğrenci ise okulun 2007’den itibaren Türk Telekom borcu olduğu ve bunun parasının öğrencilerden toplandığını ayrıca sınav ücreti alabilmek için öğrencilerin her sene bütünlemeye bırakıldığını söyledi.

Bu bölümde Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada üniversitelerdeki genel durumun da liselerden çok farklı olmadığı söylendi.

“Eleme sınavlarınız sizin olsun! Gelecek bizimdir!” tebliği

Bu tebliğde gençliğin ilkokul sıralarından başlanarak yarış atı gibi sınavlara endeksli bir şekilde yaşadığına değinildi. Sınavların isimlerinin değiştiği fakat özlerinin aynı kaldığı, her eleme sınavının arkasında eğitimi ticaretin konusu yapan kapitalist sömürü düzeninin olduğu belirtildi. Eleme sınavlarının büyük bir rant sisteminin aynası iken; aynı zamanda gençliği denetim altına almanın da bir başka adı olduğu söylendi. Tebliğin okunmasından sonra sözü liseliler aldı ve YGS sınavından sonra Anıttepe Lisesi’nde bir öğrencinin intihar ettiğini ve bunun kamuoyundan saklandığını söyledi. Yahya Kemal Beyatlı Lisesi’nden bir öğrenci ise, bu sınavların insanları yabancılaştırdığını ve birlikte hareket etmek yerine bencilliği ön plana çıkardığını vurguladı.

“Staj sömürünüz sizin olsun! Gelecek bizimdir!” tebliği

Bu tebliğde sömürü düzeninin patronları tarafından memleket meselesi olarak görülen meslek liselerinin geleceğin işçi sınıfının örgütlenmesi gereken alanlar olduğundan bahsedildi. Bu tebliğin ardından ise kız meslek lisesinden bir öğrenci yaşadığı staj sömürüsünü ve diğer liselerle aralarındaki fırsat eşitsizliğini anlattı.

Başka bir liseli ise meslek liseli öğrencilerin kalifiye eleman olarak görüldüğünü ve asgari ücretin çok altında bir maaşla staj sömürüsüne maruz kaldıklarını belirtti.

Kurultayın ikinci bölümüne, okullardaki baskıyı anlatan bir tebliğin okunması ile başlandı. Tebliğde liselilerin okul polisleri, kameralar ve ajanlaştırmalarla teslim alınmaya çalışıldığı belirtildi.

Kurultayda son olarak “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için Devrimci Liseliler Birliği’nde örgütlenelim!” başlıklı tebliğ sunuldu. Katliamlara ve baskılara rağmen on yıllardır gençliğin devrimci mücadelesinin sürdüğü ve süreceği aktarıldı. DLB’nin LGP’lerin mirasına dayanarak çözümün sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya kurmakta olduğu aktarıldı ve gençlik Devrimci Liseliler Birliği saflarında mücadeleye çağrıldı. Kurultayın ilerleyen bölümünde ise liselilerin örgütlenme konusundaki deneyimleri paylaşıldı. Ekim Gençliği ve İstanbul Devrimci Liseli Birliği de gönderdiği mesajlarla kurultayı selamladı.

Bu bölümün ardından kurultay kararları deklare edildi.

Kurultayın ardından Mayıs şehitleri anması gerçekleştirildi. DLB adına yapılan konuşma ile başlayan anma MİKE müzik topluluğunun türküleri eşliğinde son buldu. 26 Mayıs’ta boykot çağrısının yapıldığı kurultay, alınan güçle bir adım daha ileri çıkma çağrısı ile bitirildi. Aynı zamanda milyonlarca işçi-emekçinin sesi olan tutsak sınıf devrimcileri de selamlandı ve onlara gönderilen en anlamlı selamın bugün bu kurultayın gerçekleşmesi ve mücadelenin hız kesmeden devam etmesi olduğu vurgulandı.

Ankara DLB



Kocaeli Üniversitesi’nde ÖGB terörü

22 Mayıs günü, bahar şenliklerinin ikinci gününde Ekim Gençliği dergisinin satışını yapan sınıf devrimcileri ÖGB terörü ile karşı karşıya kaldılar. Umuttepe Kampüsü’ne girişleri sırasında ÖGB’nin üst arama dayatmasına karşı çıkarak fiili bir şekilde okula giren ve üst aramasını teşhir eden devrimciler, okul içinde dergi satışına başladıkları anda tekrar ÖGB’lerin tacizlerine maruz kaldılar.

Üniversite yönetiminin ve ÖGB’lerin tüm engelleme çabalarına karşı devrimciler kararlı bir duruş göstererek ajitasyon konuşmaları eşliğinde dergi satışına devam ettiler. Bunun üzerine ÖGB’ler devrimcileri çember içine alarak öğrencileriden yalıtmaya çalıştılar. Öğrencilerin alkışlarla destek verdiği dergi satışında, dergi almak isteyen öğrenciler de ÖGB’nin engellemesi ile karşılaştı. Dergi alması engellenen öğrencilerle ÖGB’ler arasında tartışmalar yaşandı. Bütün engelleme çabalarına rağmen sürdürülen Ekim Gençliği satışı öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Faaliyet boyunca sıklıkla baskılar, anti-demokratik uygulamalar ve soruşturmalar teşhir edildi. Mayıs şehitleri ve 26 Mayıs eylemine ilişkin de konuşmalar gerçekleştirildi.

Ekim Gençliği / KOÜ