28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BMİS İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ile MESS sürecini konuştuk...

“Öncü işçilere ve ilerici sendikacılara büyük görevler düşmektedir”

- 2010-2012 MESS Grup TİS görüşmeleri önümüzdeki aylarda başlayacak. Metal işçileri bu sürece hangi koşullarda giriyor? Yani “metal işçisinin gerçeği” nedir?

BMİS İzmir Şube BaşkanıAli Çeltek: Sendikamız MESS sözleşmesi ile ilgili çalışmalarına 2010’un başından itibaren toplantılar yaparak başladı. 2008 ve 2009 yıllarında yaşadığımız krizle birlikte geçirdiğimiz süreci değerlendirdik.

Metal işçileri hazırlıklarını yapıyor. MESS’e bağlı işyerlerinde yetki tespiti başvuruları yapıldı. Yakın zaman içinde netleşip yetki tespitleri çıkacak. Sonra işyeri komisyonları çalışmaları her şube kendi içinde ve genel merkeze bağlı olarak hazırlıklarımız devam ediyor.

 

- Sizce MESS bu yıl metal işçilerinin karşısına hangi dayatmalarla çıkacaktır?

Ali Çeltek: Her zamanki gibi kendi istemleri doğrultusunda saldırılar dayatarak daha faklı bir takım kendi lehine olan  maddeleride ekleyerek her dönem olduğu gibi bu dönemde dayatacak. Biz de MESS’in dayatmalarına karşı her zaman olduğu gibi örgütlü mücadeleyle bu dayatmaların karşısına çıkacağız. Bununla birlikte, işverenler bu dönem ekonomik kriz döneminde işletmelerin içinde bulundukları sıkıntıları da gözeterek yine esnek çalışma maddesiyle karşımıza çıkacaklar. Başlıca fazla mesailerin ödenmemesi,çalışma sürelerinin uzatılması gibi bildiğimiz geçen dönem karşımıza getirdiği maddeleri tekrar getirecektir.

 

- Metal işçilerinin toplu sözleşme dönemindeki talepleri ve olmazsa olmazları nelerdir?

Ali Çeltek: Daha önceden kazanılmış mevcut haklarımızın korunması bizim için önemli, bundan taviz vermeyeceğiz. Dayatmalarına karşı duracağız. Esnek çalışmaya karşı çıkacağız.

 

- Son bir yıldır özellikle metal sektöründe direnişler yoğunlaşmış durumda. Metal işçilerinde halen devam eden bir örgütlenme eğilimi var. Ayrıca 1 Mayıs Taksim çıkışı ve TEKEL direnişiyle başlayan genel bir mücadele süreci var. Tüm bu süreçler bu dönem gerçekleşecek olan toplu sözleşmeleri nasıl etkiler?

Ali Çeltek: Her toplu sözleşme dönemi yeni bir mücadele dönemi demektir.Metal işçisi şunu gördü ki, kazanılmış olan hakları geri vermemesi  gerekir.  Kamuda yapılan saldırılara seyirci kalındığında kazanılmış haklar geri alınıyor. TEKEL, Seka, Sümerbank direnişlerinin çıkardığı sonuç asla kazanılmış olan mevziyi kaybetmemektir. Taksim, TEKEL Direnişi metal işçileri üzerinde olumlu bir etki yaratmıştır. Mücadele zemini artmıştır.

Metal işçilerinin örgütlenme eğilimleri vardı.Tekel direnişiyle daha da ivme kazandı. Biz de kendi bölgemizde bunu hisstetik.Mahle Mobisan işyerinde örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor. Diğer iş kollarında da örgütlenme talepleri artacaktır. Sendikalar buna hazırlıklı olmalıdır. 1 Mayıs Taksim,TEKEL Türkiye işçi sınıfına ivme kazandırıp, moral olmuştur. Sendikalarda örgütlenme artacaktır. Biz BMİS olarak hazırız bu sürece.

 

- BMİS olarak nasıl bir mücadele süreci öngörüyorsunuz, nasıl bir hazırlık yapmayı düşünüyorsunuz?

Ali Çeltek: Genel olarak her zaman yaptığımız gibi tabanımıza inip bu süreçleri değerlendirip tabanımızı hazırlayacağız. Bizim burada MESS’e bağlı işyerlerimiz 2 tane. Bu yerlerde metal sektörünü direkt etkileyecek yerler değil, ama biz fabrikalarımızda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

BMİS olarak her sürece hazır ve donanımlıyız. Gerek sendikamızın yöneticilerinden,temsilcilerinden kadrolarına kadar gelişen sürece hazırız. Sendikamız donanımlıdır ve kurumsal yapısı vardır. Her türlü saldırılara karşı hazırlıklıyız.

 

- Sizce grup kapsamında olmayan sendikalı işçilerin ve hatta sendikasız işçilerin MESS grup toplu sözleşmeleri ile ilişkilenmesini sağlamak gerekli midir? Gerekli ise bu nasıl yapılabilir?

Ali Çeltek: MESS grup Toplu Sözleşmeleri Türkiye’deki metal işçilerinin ve Türkiye işçi sınıfının geleceğini belirliyor. Bu yüzden MESS toplu sözleşmeleri önemlidir. MESS dışındaki münferit işyerlerindeki TİS’leri de etkilemektedir. Diğer sektörleri de belirliyor.100 bin işçiyi kapsamaktadır. Bizler de bu süreçte iş kolumuzda bulunan bizim dışımızda taşeron, işveren yanlısı, sarı Türk Metal Sendikası’nın bu süreçte satış sözleşmelerini engellemek için bütün işyerlerinde gerek Türk Metal’in örgütlü oldukları yerlerde bilgilendirme, eylemliliklerle bir takım etkinliklerle bu kötü, sarı sendikayı kötü toplu sözleşme yapmasını engelmek dırumundayız.

 

- İşkolunuzda bir Türk Metal gerçeği var. Bu çetenin Özbek’in tutuklanmasının ardından kısmen söylem değiştirdiğini, ancak işçi sınıfına karşı daha da saldırganlaştığını görüyoruz. Bu durum toplu sözleşmeleri nasıl etkileyecektir ve bu engeli aşmak için neler yapmak gerekiyor?

Ali Çeltek: Bütün işkollarındaki üyeleri kapsayacak bir mücadele sürecini gücümüz çerçevesinde örmeyi düşünüyoruz

Türk Metal’in ne olduğu bellidir. İşverenlerin, büyük patronların, 12 Eylül’de kucağında büyüttüğü taşeron, sarı bir sendikadır. İşçi sınıfı önünde dalga kıran işlevi yapmaya hala devam ediyor. Patronların korumasında, MESS’in korumasında işçi sınıfına ihanet etmeye yeminli bir şekilde devam etmektedir. İşyerlerinde biz refarandumun yapılmasını istiyoruz. İşyerlerinde refarandum yapılırsa, Türk Metal hiç bir yerde yetki alamaz. İşçi sınıfı bu sarı sendikanın ne olduğunu bilmektedir. Patronlar da o zaman Türk Metal’i kurtaramaz. İşçi sınıfı bu dalgakıran sarı sendikayı aşmak zorundadır.

 

- Krizden sonra fabrikanızda-şubenize bağlı işyerlerinde ne gibi gelişmeler yaşandı. Çalışma ve yaşam koşullarınız nasıl değişti?

Ali Çeltek: Krizi tam atlatmış değiliz. Dünyada kapitalist sistem içinde bulunduğu kriz tüm dünya emekçilerini etkilediği gibi direkt Türkiye’de çalışan emekçi kesimi de etkilemiştir. Bizim de kendi bölgemizde krizden dolayı örgütlü olduğumuz işyerlerimizde işverenler işten atılmayı dayatmışlardı. Bizler işten atılmayı kabul etmediğimiz gibi kısa çalışma ödeneğiyle ilgili işyerlerine başvuru yapıldı. Üyelerimiz kısa çalışma ödeneğinden yaralanarak İş-Kur’dan belli ödeme almaya devam ettiler. Fabrikaların hepsine de sosyal yardım (ikramiye, yakacak gibi) ödenmesini sağladık. Önce işverenler buna yanaşmadılar ama biz kabul ettirdik. Şu anda bazı fabrikalar krizi aşarak tekrar işçi alımına başladı. Yeni alınan arkadaşları da sendikaya üye yapmayı sürdürüyoruz.

 

- 2010-2012 MESS Grup toplu sözleşmelerinden beklentileriniz nelerdir?

Ali Çeltek: Beklentilerimiz tabiki daha önce de belirttiğimiz gibi çalışanların daha iyi ekonomik, sosyal, demokratik haklarının daha ileriye gitmesi taleplerimiz devam edecektir. Bunları gerçekleştirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz.

 

- Bu koşullar altında metal işçileri payına hangi taleplerle nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Ali Çeltek: İşverenlerin, MESS’in dayatmalarını çalışanların kazanılmış haklarından geri gidilmemesi, MESS’in yine getirmeye çalışacağı esnek çalışma gibi birtakım dayatmalar asla kabul edilmeyecektir. Bütün fabrikalarda çalışan işçi arkadaşlarımız da tabanın söz ve karar ilkelerine dayanarak toplu sözleşme tekliflerini hazırlayacağız. Bunu temsilci arkadaşlarımız ve işyeri komitelerini de çalıştırarak işçi arkadaşlarımızı da bu sürece eğitim çalışmaları vb destekleyerek iyi bir toplu sözleşme yapmak için her türlü mücadeleye hazır olduğumuzu söylüyoruz.

 

- Mücadeleyi örgütleyebilmek için öncü işçilere ve ilerici sendikacılara-temsilcilere ne gibi görevler düşüyor?

Ali Çeltek: Tabi ki bu işin lokomatif gücü öncü, ilerici işçi ve sendikacılara büyük görevler düşmektedir. İnancını kaybetmeden, kararlı bir şekilde işçileri bu sürece hazırlamak zorundadırlar.