28 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/21

 Kızıl Bayrak'tan
26 Mayıs ihaneti ve yeni bir çıkışın imkanları
1-3 Haziran eyleminden başlayarak
TEKEL direnişini büyütelim!
İstanbul’da kürsüye işçiler çıktı.
Ankara’da 26 Mayıs.
Adana’da 26 Mayıs.
Kürdistan’da 26 Mayıs eylemleri
TEKEL işçileri Türk-İş binalarını
işgal etti
İzmir’de 26 Mayıs tartışıldı.
UPS Kargo işçileri: Kazanana kadar direneveğiz...
UPS'de sendika düşmanlığı
Metal TİS'leri üzerine BMİS Şube Başkanı Ali Çeltek ile konuştuk..
İşçi ve emekçi hareketinden..
Sınıf hareketini felç eden ihanet barikatı aşılmalıdır!
Ölümüzün de dirimizin de bu düzende hiçbir değeri yok.
İş cinayetleri sürüyor, sendika ağaları mücadeleden kaçıyor!
BDSP: Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!
Faşist saldırılar yayılarak artıyor.
“Şerzan Kurt ölümsüzdür!
Gençlik Şerzan Kurt’un katledilmesini eylemlerle lanetledi
SOKAK Üniversitesi’nde
direnişler tartışıldı.
Ankara Devrimci Liseliler Birliği Kurultayı gerçekleştirildi
Emekçi kitlelere sunulan
sahte umut kapısı
Emperyalistler imzalanan
deklarasyonu tanımadı
Avrupa’da işçi ve emekçi eylemleri
TMMOB Genel Kurul’u başlıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana’da 26 Mayıs eylemi

26 Mayıs eylemi için Adana’da iki koldan yürüyüş gerçekleştirildi. İlk kol Adana Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Bu kolda KESK Adana Şubeler Platformu ana pankartı arkasında Eğitim Sen, BES ve TMMOB yer aldı. TEKEL işçileri de bu koldan yürüyüşe katıldı. İşçiler, fiili olarak trafik akışını durdurarak kortejin önüne geçtiler. BDSP, Halk Cephesi, Devrimci Proletarya, Toplumsal Özgürlük Platformu, ESP, EMEP, TKP, ÖDP, EDP, SP ve Halkevleri de bu koldan yürüyüşe katıldılar.

Diğer yürüyüş kolu ise Hastaneler Kavşağı’nda toplandı. SES, Adana Tabip Odası, Dev Sağlık-İş kortejlerinin yer aldığı bu kolda maden işçilerinin fotoğrafı olan “Taşeron çalıştırma ölüm demektir, güvenceli iş istiyoruz” pankartı açıldı. İşçi sağlığı önlemlerinin alınmasının talep edildiği ve Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasa Tasarısı’na karşı sloganlar öne çıktı.

Bu yürüyüş kolu Kasım Gülek Köprüsü’nde ilk koldan gelen kitleyle buluştu. Kitle hep birlikte Uğur Mumcu Meydanı’na ulaştı. Meydanda BTS, Haber-Sen ve DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği gelen kitleyi sloganlarla karşıladı. Burada yine Birleşik Kamu-İş, ADD, Eğit-Der, ÇYDD, Alevi Bektaşi kültür Derneği, CHP, DSP, İP, YP, BCP ortak pankartıyla eyleme katıldı.

Yürüyüş ve eylem sırasında sıklıkla “Genel grev-genel direniş!”, “Kahrolsun sendika ağaları!”, “İşçiler sendika yönetimine!” sloganları her kortejde büyük bir coşku ve kararlılıkla atıldı. TEKEL işçileriyle dayanışma sloganlarının yansıra maden işçileri ve Muğla’da katledilen Şerzan Kurt sloganlarla anıldı.

Eylem, maden ocağında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı. TEKEL işçilerinin 25 Mayıs günü yaptıkları açlık grevine değinilen konuşmada işçilere destek çağrısı yapıldı. 600’ü aşkın işçi ve emekçinin katıldığı eylem baştan sona coşkulu geçti.

Eylemden notlar…

- Eğitim Sen yaklaşık 200 kişilik korteji ile eylemde göze çarpıyordu.

- TEKEL işçileri, Türk-İş işgal eylemlerinin de etkisiyle oldukça coşkulu ve kararlıydılar. Sendikal bürokrasiye yönelik sloganlar sıkça atılırken, haziranda Ankara’da olma çağrısı yapıldı.

- Tek Gıda-İş eyleme TEKEL işçileri dışında hiçbir işyerinden katılım sağlamazken, DİSK’ten de Dev Sağlık-İş dışında yürüyüşe katılım olmadı. DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği sadece pankartı ile alanda eyleme katıldı.

- 26 Mayıs eylemi 4 Şubat iş bırakma eylemiyle kıyaslandığında katılım olarak düşüktü. Eylemin 4 Şubat’ın gerisinde kaldığı gözlendi.

Komünistler eyleme döviz ve flamalarıyla katıldı. Alanda “Sömürüye ve iş cinayetlerine, güvencesiz ve geleceksiz yaşamaya dur demek için görev başına!- BDSP” bildirilerinin dağıtımı yapıldı. Bildiri ilgiyle karşılandı. Alanda ayrıca Kızıl Bayrak gazetesinin satışı da gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Adana



Sendikacıların ve işçilerin 26 Mayıs genel eylemine ilişkin görüşlerini aldık...

- Sinan Tunç (BES Adana Şube Başkanı): Bu kadar hazırlıksızlığa rağmen alan etkinliği iyi geçti. KESK’ in eylem öncesi organizasyonu için diğer konfederasyonların tutumuna ilişkin bir öngörüsü yoktu. B planı yoktu. 26 Mayısta grev yapılamadı. Alan etkinliği KESK için olumluydu. Demokratik kitle örgütlerinin katkısı göz ardı edilemez. Türk-İş, Kamu-Sen yoktu. DİSK de yoktu aslında. Az katılım eylemin ne kadar sahiplendiğini gösterir.

- Kenan Aslantaş (TEKEL işçisi): Bugün emekçiler için güzeldi. Eylem günüydü. Tekel işçileri renk verdi. Ankara’ yı hatırlattı. Açılan yolun devam ettiği görüldü.

- Güven Boğa (Eğitim Sen Adana Şube Başkanı): Öncelikle eyleme katılmayan, TEKEL işçilerini yalnız bırakan konfederasyonları kınıyorum. Bu konu tek başına bir veya iki konfederasyonun kararı değil. İstenseydi 26 Mayıs, 25 Kasım’ı, 4 Şubat’ı aşan bir eyleme dönüşürdü. Buna rağmen emekçilerin sorunlarını gözeten KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin katılımı güçleri oranındaydı ama en azından 26 Mayıs grevi için çaba gösterilmiş olması önemli. Sonuçta bunun üzerinden (26 Mayıs) birçok tartışmalar yaşanacak. Bunlardan iyi dersler çıkartarak emekçilerin daha güçlü birlikteliklerle, sendikal bürokrasiyi aşmasını gerçekleştirmek gerekli. Güvencesiz, örgütlü- örgütsüz emekçileri yeniden örgütlemek gerek. Örgütsüz milyonlar var. En somut talepler etrafında yeni birliktelikler, grevler, alan etkinlikleri gerçekleştirmemiz gerekli. Çünkü hiçbir sorun çözülmedi.

Kızıl Bayrak / Adana


 

 

İllerde 26 Mayıs...

Antakya

Eğitim-Sen binası önünde toplanan TEKEL işçileri, Genel-İş üyesi belediye işçileri, KESK üyesi kamu emekçileri ve ilerici devrimci kurumlar sloganlar eşliğinde Ulus Meydanı’na yürüdüler.

“Demokratik bir çalışma hayatı ve insanca yaşanacak bir ücret için 26 Mayıs’ta grevdeyiz. DİSK-KESK” pankartı arkasında “Zonguldak’ta 30 maden işçisini kaybettik, Türkiye işçi sınıfının başı sağolsun! DİSK” ve “KESK Hatay Şubeler Platformu” pankartları sıralandı.

Eğitim Sen Şube Başkanı Servet Kavukoğlu’nun okuduğu basın metninde grevin icazetle yapılamayacağı söylendi. Yandaş sendikalar teşhir edildi.

Eylem, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. Yaklaşık 800 kişinin katıldığı eyleme BDSP ve birçok ilerici devrimci kurum destek verdi.


Varto

Muş Varto’da kurulan Emek ve Demokrasi Platformu yüzlerce kişinin katılımıyla miting gerçekleştirdi.

Sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan emekçiler halaylar ve sloganlarla miting çağrısı yaptı.

DİSK/Genel-İş, Eğitim-Sen, SES, DİVES, Tüm Bel-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, CHP, BDP, VARTO-DER ve köy derneklerinin katıldığı mitingde Tüm Bel-Sen İlçe Başkanı Memduh Işık ile Eğitim-Sen Temsilcisi Barış Bozkır birer konuşma yaptılar. Alanda BDSP adına destek mesajı okundu.


Kayseri

Kayseri’de 26 Mayıs eylemi çerçevesinde, ilerici ve devrimci özneler ile KESK’e bağlı sendikaların katıldığı basın açıklaması gerçekleştirildi. Kayseri Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan yaklaşık 160 kişilik kitle, buradan sloganlarla meydana yürüdü.

Yürüyüşe KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES ve BES’in yanısıra BDSP, Kayseri İşçi Platformu, ESP ve EMEP de katılım gösterdi.

BDSP’lilerin flamalarıyla katıldığı yürüyüşte Kayseri İşçi Platformu tarafından “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya hayır!” pankartı taşındı.

Yürüyüşün sonunda gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından Kayseri’deki eylem sona erdi. Eğitim-Sen’in katılımıyla dikkat çektiği eyleme, Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalardan temsili düzeyde bir katılım dahi sağlanmadı.


Eskişehir

26 Mayıs eylemi çerçevesinde sendikalar tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme ilerici ve devrimci kurumlar da destek verdi.

Kızılay İş Merkezi önünde toplanan kitle buradan sloganlarla Vardar İş Merkezi önüne yürüdü. KESK ve DİSK kortejlerinin düşük bir katılım gösterdiği yürüyüş sonunda, Zonguldak’taki maden faciasında yaşamını kaybeden maden işçileri adına yapılan saygı duruşu ile eylem başladı.

Eyleme TKP, ÖDP, EMEP, EHP, Halkevleri gibi reformist öznelerin yanısıra DSP ve İşçi Partisi gibi düzen partileri de katılım sağladı. Devrimci kurumlardan ise BDSP, DHF ve Alınteri eyleme destek verdi. Eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı.  

Kızıl Bayrak / Antakya - Varto - Kayseri - Eskişehir