25 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/49

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi, sorunlar ve görevler.
Direnişçi TEKEL işçileri
yol gösteriyor!
Düzen sınırlarını aşmayan her yol
tasfiyeye götürür!
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı
TEKEL’de direniş günlüğü...
Türk-İş’ten 1 saatlik
iş bırakma kararı
Patronlar işçi öldürür,
mahkemeler serbest bırakır!
TÜİK il bazında işsizlik rakamlarını açıkladı..
Esenyurt-Avcılar polisi devrimci sınıf faaliyetine saldırıyor
Entes’te direniş güncesinden
İşçilerden köprü ve Taksim eylemi
Volkan Yaraşır’ın Parti etkinliğinde yaptığı konuşma...
19 Aralık Katliamı lanetlendi! 
Genç-Sen 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı!
DLB’lilere gözaltı ve işkence
Katiller düzeninden hesap soralım!
Onlar, Kürt halkına düşman...
Köhnemiş sistemin çürümüş oyunları
Yunanistan’da kapitalist sistem iflasın eşiğine dayandı.
Almanya’nın gündeminden
Kunduz bombardımanı düşmüyor!
Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 4 M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

19 Aralık Katliamı lanetlendi! 

19 Aralık 2000 Cezaevi Katliamı ve Direnişi’nin 9. yıldönümü ilerici ve devrimci kurumlar tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen eylemlerle gündemleştirildi.

Birçok ilde yapılan açıklamalarda başta TEKEL işçileriyle olmak üzere baskı ve teröre rağmen direnişlerini sürdüren işçilerle dayanışma sloganları atıldı.

Hasta tutsakların serbest bırakılması ve cezaevlerindeki ağır tecrit uygulamalarının son bulmasının istendiği eylemlerde devletin katliamcı yüzünü sokak ortasında gerçekleştirdiği infazlar, işkencelerle gösterdiği söylendi.

Özellikle devrimci kurumların ortak olarak gerçekleştirdiği basın açıklamaları ve yürüyüşlerde 19 Kasım akşamı İstanbul Esenyurt’ta sokak ortasında katledilen komünist işçi Alaattin Karadağ selamlandı.

 

İstanbul:

İHD İstanbul Şubesi üyeleri, Bayrampaşa Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “19 Aralık Katliamı’nı kınıyoruz” pankartı açıldı.

Tecrite Karşı Mücadele Platformu bileşenleri de, Bayrampaşa Cezaevi önünde açıklama yaptı. “19 Aralık Katliamını unutmadık, unutmayacağız” pankartını açan grup, cezaevlerinde hala devrimcilere yönelik her türlü baskı, işkence ve keyfi uygulamaların devam ettiğini söyledi.


Ankara:

Alınteri, BDSP, DHF, EHP, ESP-G, Halk Cephesi, Kaldıraç, Partizan, 78’liler Girişimi, TÜM-İGD tarafından örgütlenen 19 Aralık eylemleri Sincan F Tipi Cezaevi’ne gerçekleştirilen yürüyüşle başladı.

“19–22 Aralık Direnişini selamlıyoruz / Katil devlet hesap verecek!” pankartı arkasında toplanan kitle Sincan F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Düzenin Alaattin Karadağ’ı sokak ortasında katlettiği, Engin Çeber’in işkenceyle katledildiği ve Kürdistan’da yaşanan devlet terörüyle gerçek yüzünü gösterdiği söylendi.

Eylemde, Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi de bir açıklama yaptı.

Sincan F Tipi önündeki eylemin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda 19–22 Aralık şehitlerinin mezarları başında anma etkinliği düzenlendi.

İHD Ankara Şubesi ise Adalet Bakanlığı Ek Binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “19 Aralık katliamını unutmadık unutturmayacağız” pankartı açıldı.


İzmir

İzmir’de 19 Aralık, Gümrük Telekom’dan Sümerbank önüne kadar süren yürüyüşle lanetlendi.

 “19 Aralık katliamını unutmadık, untturmayacağız!” pankartının taşındığı eylemde ayrıca Alaattin Karadağ’ın fotoğrafları ve 19 Aralık katliamında yaşamını yitiren devrimcilerin fotoğrafları taşındı.

Açıklamada, 19 Kasım günü İstanbul-Esenyurt’ta sokak ortasında katledilen devrimci Alaattin Karadağ ve Diyarbakır’da öldürülen Aydın Erdem’in devletin katliamcı kimliğinin sürdürdüğünün göstergesi olduğu belirtildi.

BDSP, Devrimci Hareket, İzmir TKMP ve Kaldıraç’ın örgütlediği eyleme Köz ve Mücadele Birliği Platformu destek verdi.

İHD İzmir Şubesi, Buca Cezaevi önünde 19 Aralık Katliamı’nı protesto etti. “19 Aralık katliamını unutma, unutturma!” ve “İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi” pankartlarının açıldığı eylemde tutsak anneleri kefen giyerek cezaevlerindeki saldırıları protesto etti.

Eyleme BDSP, DHF, DİP-G, Alınteri, Partizan, ESP-G, SDP, Barış Anneleri, Tutuklu Aileleri, Buca Emekli-Sen ve Köz destek verdi.

ÇHD de Kırıklar F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı


Adana:

Beş Ocak Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde “19-22 katliamı tecritle sürüyor... / Katliamların hesabını soracağız!” pankartı açıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün ülkemiz genelinde Kürt halkına karşı uygulanan imha operasyonu, tecridi birebir yaşayanlardan biri olan devrimci Alaattin Karadağ’ın sokak ortasında katledilmesi, işçilerin emeğinin karşılığını alamayıp kapı dışarı edilmesi, maden göçüklerinde canlarını kaybetmesi, Ankara’nın ayazında binlercesinin işi için beklemesi ve her geçen gün kapı dışarı edilenlerin çoğalması, açlığın, yoksulluğun büyümesi ve tüm bunlara karşı mücadelenin sürüyor olması bize bir gerçeği göstermektedir.”

BDSP, ÇHKM, DİP, DHF, ESP, Halk Cephesi, İHD, Odak tarafından örgütlenen ve 120 kişinin katıldığı eyleme Alınteri, Mücadele Birliği Platformu, DTP, AKA-DER ve Çağrı destek verdi.


Eskişehir:

18 Aralık Cuma günü Anadolu Üniversitesi’nde bir eylem yapıldı. Rektörlük önünde toplanan kitle yemekhane önünde basın açıklaması yaptı.

BDSP, DPG, DHF, EHP, ESP Girişimi, Mücadele Birliği Platformu, ODAK ve ÖGD tarafından örgütlenen eylem 19 Aralık günü Hamamyolu Yediler Parkı’nda toplanılarak başladı. Adalar Migros önüne kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Açıklamada devletin katliamcı kimliği teşhir edildi. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.


Bursa:

Osmangazi Metro İstasyonu önünde toplanan BDSP, Partizan, DHF, ESP Girişimi, SDP, Sosyalist Parti, SODAP, DSİP, TÖP, Ürün, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız! Hesabını soracağız!” pankartını açarak döviz ve flamalarıyla Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Kent Meydanı’nda yapılan açıklamada, adına “Hayata dönüş” denilen bu operasyonun amacının tek başına devrimci tutsakları teslim almak olmadığı, zindanlar üzerinden ve bir yönüyle de onlar aracılığıyla en başta devrimci güçler olmak üzere, toplumsal muhalefet bileşenleri ve bütün bir toplumun teslim alınmak istendiği vurgulandı.


Kayseri

19 Aralık katliamı BDSP tarafından Kayseri İşçi Kültür Evi’nde 20 Aralık günü gerçekleştirilen tkinlikle protesto edildi.

Etkinlikte 19 Aralık’ın sadece zindanlardaki devrimci tutsaklara yönelik bir saldırı olmadığına işaret edilerek sermaye devletinin bu katliama sosyal yıkım politikalarını engelsizce hayata geçirebilmek için başvurduğu vurgulandı.

 

Edirne

20 Aralık günü gerçekleştirilen açıklama Ekim Gençliği, Edirne Öğrenci Derneği ve ESP-G tarafından örgütlendi.


Muş / Varto:

Muş Varto Eğitim-Sen Temsilciliği’nce 19 Aralık günü Maraş katliamı ile cezaevleri katliamlarına ilişkin etkinlik düzenlendi.

Ceylan Önkol’un bombayla parçalanması, İstanbul’un orta yerinde Alaattin Karadağ’ın infaz edilmesinin, Diyarbakır’da Üniversite öğrencisi Aydın Erdem’in kalbinden tek kurşunla katledilmesi, Maraş ve 19 Aralık katliamlarının mantığının sürdüğünün göstergesi olduğu belirtildi. Anmaya 50 kişi katıldı

Kızıl Bayrak /  İstanbul - Ankara - İzmir – Adana – Eskişehir - Bursa - Kayseri - Edirne



BDSP’den Taksim’de basın açıklaması

19 Aralık günü Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan açıklamada, cezaevlerinden sokak infazlarına, katliamların sürdüğü belirtilerek “Katliamların hesabını soracağız!” dendi.

“Cezaevlerinden sokak infazlarına, katliamlar sürüyor... Katliamların hesabını soracağız! / BDSP” pankartının açıldığı eylemde 19 Aralık şehitlerinin fotoğraflarının yanısıra 19 Kasım akşamı sokak ortasında katledilen TKİP militanı Alaattin Karadağ’ın resimlerinin bulunduğu dövizler taşındı.

BDSP sözcüsü açıklamaya başlamadan önce bir haftadır işçi ve emekçilerin hak arama eylemlerine yönelen dizginsiz devlet terörünü kınayarak sınıf mücadelesini yükselteceklerini vurguladı.

Açıklamada, zindanlara yönelik operasyonlarla devrimci kanı dökenlerin, bugün sistematik bir hale gelen polis devleti uygulamalarıyla, faşist baskı ve terörle toplum üzerinde baskı kurmaya çalıştıkları belirtilerek polis terörünün ve sistematik baskı uygulamalarının yoğunlaştığı ifade edildi. Şunlar söylendi:

“Bugün, zindanlarda ölümsüzleşen yoldaşlarımızın anısına bağlılığımızı ifade ederken, 19 Kasım gecesi sokak ortasında alçakça katledilen Alaattin yoldaşımızın direnişini selamlıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”

 

Kartal’da 19 Aralık etkinliği

Kartal BDSP’nin düzenlediği etkinlikte devrimci iradenin teslim alınamadığını anlatan bir konuşma yapıldı. ‘68 sürecinde İboların, Denizlerin, Mahirlerin taşıdığı bayrağın 12 Eylül darbesinde de yere düşürülmediği, Erdal Erenlerle bugünlere devredildiği ifade edildi. Ulucanlar ve 19 Aralık direnişlerinin ardından son olarak Alaattin Karadağ şahsında da direnişçi kimliğin sürdürüldüğü vurgulandı.

Gazi’de 19 Aralık direnişi selamlandı 

Yerelde bir araya gelen BDSP, DHF, PDD, ESP-G ve Partizan, 12 Aralık’ta bir panel gerçekleştirildi.

19 Aralık günü öğlene doğru Eski Karakol’da tutulan irtibat bürosunda fotoğraf sergisi açıldı. Sergide bir bölüm de 19 Kasım günü polis tarafından infaz edilen Alaattin Karadağ yoldaşa ayrıldı.

Aynı gün akşam saatlerinde yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte en önde, şehit düşen 28 devrimcinin resimlerinin olduğu “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz” pankartı taşındı. Pankartın hemen arkasında Alaattin Karadağ yoldaşın resimleri ve yürüyüşü örgütleyen kurumların 4’er adet temsili flaması taşındı.

Yürüyüş boyunca emekçilerin yoğun olduğu noktalarda durularak burada devlet terörü ve katliamlarını teşhir eden konuşmalar yapıldı. 19 Kasım’da Alaattin Karadağ’ın infazından Muş’ta yaşanan kanlı provokasyona kadar devletin katliamcı yüzü teşhir edilerek emekçilere mücadele çağrısı yapıldı.

200’ü aşkın katılımın olduğu yürüyüşe Halkevleri, Devrimci Hareket ve Kaldıraç da destek verdi.


MİKE’de 19 Aralık etkinliği

Mamak İşçi Kültür Evi, 20 Aralık günü anma etkinliği gerçekleştirdi.

Devrim ve sosyalizm şehitleri ve Alaattin Karadağ şahsında yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinlik, ölüm orucu gazisi Haydar Baran’ın sunumu ile devam etti.

Etkinliğin ardından Mamak İşçi Kültür Evi, AKA-DER, DHF, ESP-G, Partizan, Halk Cephesi ve Alınteri’nin birlikte örgütlediği eyleme geçildi. 120 kişinin katıldığı eylemde, “19–22 Aralık Direnişini selamlıyoruz - Katil devlet hesap verecek!” pankartı ile yürüyüş yapıldı.

19 Aralık katliamı öncesinde sermaye devletinin cezaevleri üzerinden hedeflediklerinin anlatıldığı açıklamada, aynı düzenin Alaattin Karadağ’ı sokak ortasında katlettiği, Engin Çeber’in işkenceyle katledildiği ve Kürdistan’da yaşanan devlet terörüyle gerçek yüzünü gösterdiği söylendi.


Katliamlar ve infazlar sürüyor! 

Aralık ayında yaşanan katliamları unutturmamak ve Alaattin Karadağ yoldaşın katledilmesini işçi ve emekçilere anlatmak için Adana BDSP 20 Aralık günü bir etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlik önümüzdeki günlerde Adana BDSP’nin polis terörüne ve cinayetlerine karşı yürüteceği faaliyetlerin de başlangıcı oldu.

BDSP adına yapılan konuşmada devletin katliamcı geleneğine güncel örneklerle değinildi. Katliamcı devletin Alevi emekçilerini düzene bağlamak için yaptığı girişimler, Kürt halkına yönelik Amerikancı tasfiye planı, TEKEL işçilerine, itfaiye işçilerine, kamu emekçilerine yönelik polis saldırıları teşhir edildi. Konuşmada Alaattin yoldaşın katledilmesi ve örnek devrimci yaşamı da anlatılarak mücadelenin bitirilemeyeceği vurgulandı. Polis cinayetlerine yönelik yürütülecek çalışmadan bahsedilerek, örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 100 emekçinin katıldığı etkinlik çekilen halaylarla sona erdi.


Ümraniye’de 19 Aralık anması

Ümraniye BDSP, 20 Aralık günü 40 kişinin katılımıyla gerçekleşen bir etkinlik düzenledi.

Etkinlikte sınıf mücadelesinin önünü kesmek amacıyla polis ve devlet terörünün, katliamların yaygınlaştırıldığı vurgulandı. İçinde bulunduğumuz sürecin de bu şekilde anlaşılması gerektiği ifade edilirken, geçtiğimiz hafta içinde TEKEL ve itfaiye işçilerine, liseli devrimcilere yönelik polis saldırılarının, Alaattin Karadağ’ın polis tarafından katledilmesinin de aynı çirkin hesapların bir parçası olduğu belirtildi. Ardından bir şiir dinletisi gerçekleştirildi ve Alaattin Karadağ’a dostları ve yoldaşları tarafından yazılan mektuplardan bazıları okundu.

 

 

Avrupa’da 19 Aralık katliamı protestoları

 

Berlin

Berlin’de biraraya gelen BİR-KAR, ADHK ve PDD “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız” şiarıyla anma etkinliği düzenledi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı etkinlikte sinevizyon gösterimi yapıldı.

Okunan ortak metnin ardından etkinlik programı şiirlerle devam etti.


Frankfurt

19 Aralık günü, Türkiyeli devrimci örgütlerin oluşturduğu, Devrimci Tutsaklarla Dayanışma Komitesi (DETUDAK) tarafından toplantı düzenlendi.

Toplantı sunumla başladı, ardından katliam ile ilgili sinevizyon gösterimine geçildi. Gösterimden sonra bir konuşma yapılarak söz, katliamın ve direnişin canlı tanıklarına bırakıldı.


Köln

19 Aralık günü, Ebertplatz’da toplanan DETUDAK bileşenleri “19 Aralık 2000, Türkiye cezaevlerinde 28 devrimci tutsak katledildi, unutmayacağız, affetmeyeceğiz!’’ ve “İzolasyon işkence ve ölüm demektir!’’ yazılı iki pankart taşıdı.

Eylem, 19 Aralık katliam ve direnişini anlatan kısa bir açılış konuşmasıyla başladı, ardından bir panel vesilesiyle Köln’de bulunan Eren Keskin konuşma yaptı.

Eylem katliamı Ümraniye Cezaevi’nde tutsak olarak yaşayan iki devrimcinin anlatımları ile sona erdi.

Şiddetli soğuk altında gerçekleşen eyleme yaklaşık 100 kişi katılırken, eylemde Alaattin Karadağ’ın polis tarafından katledilmesini teşhir eden afişler ve “Alaattin yoldaş ölümsüzdür!’’ yazılı pankart da taşındı.


Hamburg

DETUDAK bileşenleri, Hamburg ADHK Derneği’nde katliamda şehit düşen devrimcileri andı.

Etkinliğe katılan BİR-KAR çalışanları da, Alaattin Karadağ’ın katledilmesine değindiler.  


Zürich

19 Aralık günü “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız” Almanca yazılı ortak pankartı arkasında başlayan yürüyüş Türk Konsolosluğu önünde yapılan açıklamayla sona erdi. Yürüyüşü örgütleyen TKP/ML, TKİP, MLKP, MKP ve TİKB gibi devrimci yapılar, kendi flamalarını açtı. Zürich Halk Evi de yürüyüşün düzenleyicileri arasındaydı.

Türk Konsolosluğu önüne gelindiğinde ortak metin okundu. TKİP taraftarları yürüyüşe, üzerinde Alaattin Karadağ’ın fotoğrafının yer aldığı, Karadağ’ın infazını teşhir eden dövizlerle katıldı. 


Stuttgart

ATİK tarafından düzenlenen 19 Aralık anma etkinlikleri için 19 Aralık günü panel düzenlenirken, TKİP taraftarları da panele ve panelin ön çalışmasına katkı sunarak çalışmayı beraber örgütledi.

18 Aralık Cuma günü Stuttgart merkezde masa açılarak 19 Aralık günü gerçekleştirilen panele çağrı yapıldı. Çalışma kapsamında katliamda ölümsüzleşen 28 devrimcinin, Ulucanlar’da katledilen Habib Gül ve Ümit Altıntaş’ın ve 19 Aralık akşamı katledilen Alaattin Karadağ’ın fotografları taşındı. Katliamı lanetleyen bildiriler dağıtıldı.

19 Aralık günü gerçekleştirilen panele Türkiye’den davet edilen İHD yöneticisi Ümit Efe, TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve TUYAB’tan İsmet Yurtsever katıldı.


Paris

Devrimci Tutsaklarla Dayanışma Komitesi bileşenleri ve Erol Zavar’a Yaşam Komitesi tarafından örgütlenen meşaleli yürüyüş ve anma 18 Aralık günü Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı 10. Bölge Strassbourg St-Denis semtinde gerçekleştirildi.

19 Aralık katliamını anlatan ortak metnin okunmasının ardından konuşma yapıldı. Konuşmada 19 Kasım akşamı İstanbul’da katledilen TKİP militanı Alaattin Karadağ’ın infazından DTP’nin kapatılmasına ve Kürt halkına uygulanan imha, inkar ve asimilasyon politikalarına kadar bir çok noktada sermaye devletinin saldırılarının devam ettiği vurgulandı. Konuşmada Mustafakemalpaşa’da katledilen 19 maden işçisi de anıldı.

 

Bielefeld

Bielefeldli TKİP taraftarlarının gerçekleştirdiği etkinlikte, katliam ve direniş üzerine konuşma yapıldı. Şiir dinletisinin ardından marş ve türkülerle etkinlik tamamlandı. Etkinliğe 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Köln - Frankfurt - Berlin - Bielefeld - Stuttgart - Zürich - Paris