25 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/49

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi, sorunlar ve görevler.
Direnişçi TEKEL işçileri
yol gösteriyor!
Düzen sınırlarını aşmayan her yol
tasfiyeye götürür!
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı
TEKEL’de direniş günlüğü...
Türk-İş’ten 1 saatlik
iş bırakma kararı
Patronlar işçi öldürür,
mahkemeler serbest bırakır!
TÜİK il bazında işsizlik rakamlarını açıkladı..
Esenyurt-Avcılar polisi devrimci sınıf faaliyetine saldırıyor
Entes’te direniş güncesinden
İşçilerden köprü ve Taksim eylemi
Volkan Yaraşır’ın Parti etkinliğinde yaptığı konuşma...
19 Aralık Katliamı lanetlendi! 
Genç-Sen 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı!
DLB’lilere gözaltı ve işkence
Katiller düzeninden hesap soralım!
Onlar, Kürt halkına düşman...
Köhnemiş sistemin çürümüş oyunları
Yunanistan’da kapitalist sistem iflasın eşiğine dayandı.
Almanya’nın gündeminden
Kunduz bombardımanı düşmüyor!
Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 4 M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk-İş’ten 1 saatlik iş bırakma kararı

Günlerdir toplanması beklenen Türk-İş Başkanlar Kurulu, 23 Aralık günü Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi’nde toplandı.

TEKEL gündemli toplanan Başkanlar Kurulu’ndan TEKEL işçileriyle dayanışma için bir ay boyunca her Cuma 1 saat arttırılmak üzere işe geç başlama kararı çıktı.

Karar mücadelenin ihtiyacını karşılamıyor

TEKEL işçilerinin, özlük haklarının korunması talebiyle başlattıkları direnişlerinin 9. gününde alınan “1 saatlik iş bırakma” kararı sermayenin saldırılarının kapsamı ve yaygınlığı düşünüldüğünde bir kez daha mücadelenin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir karar olduğu açıktır.

TEKEL işçilerinin “Genel grev-genel direniş!” sloganları eşliğinde başlayan Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun sonuç bildirgesi 7 saat süren toplantının ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu tarafından açıklandı.

Toplantı sonrası Türk-İş önünde bekleyen TEKEL işçilerine açıklanan Başkanlar Kurulu kararına göre:

- 25 Aralık Cuma günü “TEKEL işçileri ile dayanışmak için eylem günü” ilan edildi. Türk-İş’e bağlı sendikaların üye işçileri bir saat geç iş başı yaparak çalışmama hakkını kullanacak ve tüm illerde iş çıkışında AKP binaları önünde kitlesel basın toplantıları düzenlenecek.

- Bu eylem dört hafta boyunca her Cuma birer saat arttırılarak sürdürülecek.

- 28 Aralık Pazartesi günü Türk-İş’e bağlı tüm sendikaların tüm merkez ve şube profesyonel yöneticileri Ankara Güven Park’ta buluşacak, topluca TBMM’ye gidilecek ve TBMM’de grubu olan siyasi partiler ziyaret edilecek.

- 30 Aralık 2009 Çarşamba günü Türk-İş Başkanlar Kurulu toplanacak ve daha sonra izlenecek yol haritası belirlenecek.

Ayrıca açıklamada bundan sonra Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun her çarşamba günü toplanarak durum değerlendirmesi yapıp yeni eylem türleri ile takvimini belirleyeceği de belirtildi.Türk-İş Başkanlar Kurulu ayrıca, bütün emek ve meslek örgütlerine destek çağrısında bulundu.

Açıklama sırasında TEKEL işçileri sık sık “İş ekmek yoksa, barış da yok” sloganı attı.

 

 

Türk-İş’e mücadeleyi büyütme çağrısı

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun çağrısıyla Taksim Meydanı’nda biraraya gelen kurumlar başta TEKEL işçileri olmak üzere son günlerde polis saldırısına maruz kalan itfaiye ve demiryolu işçileriyle dayanışma içinde oldukları mesajını verdiler. Türk-İş’i uyaran sendikalar, mücadelenin daha fazla büyütülmesi ve genel grev çağrısında bulundular.

Galatasaray Lisesi’ne yapılan yürüyüşe DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Dev Sağlık-İş de destek verirken Eğitim Sen ve İstanbul Tabip Odası da eylemde yer aldı.

Eylemde, “TEKEL, itfaiye, demiryolu emekçilerine yapılan saldırıyı kınıyoruz / Türk-İş” pankartı açılırken, TEKEL’e saldırıları kınayan dövizler de taşındı. DİSK / Birleşik Metal-İş ise kendi pankartı ve flamalarıyla eylemde yer aldı.

Eylem boyunca Türk-İş bürokratları da protesto edildi.

Türk-İş uyuma işçine sahip çık!

Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri sıklıkla “Türk-İş uyuma üyene sahip çık!”, “Türk-İş uyuma, Ankara’yı basarız!” sloganlarını haykırdı.

Galatasaray Lisesi’ne gelindiğinde ilk önce T. Haber-İş 1 No’lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu bir konuşma yaptı.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de eylemde yaptığı konuşmada Türk-İş’i eleştirdi. Türk-İş’e, “AKP’nin arka bahçesi olmaktan vazgeçin, işçinin önüne geçin!” çağrısı yapan Ayçin, Ankara valisinin “provokasyon olabilir” açıklamasına ise “sizden daha iyi provokatör mü olur” diye yanıt verdi. Sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Ardından eyleme destek veren DİSK’e bağlı sendikalar adına Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu söz aldı.

KESK adına konuşan Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Yunus Öztürk, birleşik mücadeleye çağıran bir konuşma yaptıktan sonra, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu adına açıklamayı Tez-Koop-İş İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca gerçekleştirdi.

TEKEL işçilerine Ankara’da uygulanan şiddetin diktatörlüğün yöntemi olduğunu ifade eden Özkaraca, AKP hükümetinin 1 Mayıslarda işçi ve emekçilere karşı uyguladığı şiddetle faşizan yüzünü gösterdiğini söyledi.

Demiryolu işçilerine, Nakliyat-İş Genel Başkanı ve yöneticilerine tutuklama terörüne, itfaiye işçilerine, sözleşmeleri feshedilen eczacılara uygulanan saldırılara değinilen açıklamada, hükümetin 19 işçiyi katleden maden sahibini serbest bıraktığı ifade edildi.

Özkaraca açıklamanın son bölümünde başta Türk-İş olmak üzere tüm konfederasyonlara ve emek örgütlerine mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Özkaraca’nın ardından Tek Gıda-İş Sendikası’na üye bir tekel işçisi konuştu. TEKEL işçisi, gösterilen dayanışma için herkese teşekkür etti. Eylem atılan sloganların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul