23 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/41

  Kızıl Bayrak'tan
  İşbirlikçi Türk sermaye devleti, ABD emperyalizminin planları doğrultusunda bölgede aktif saldırganlık rolüne hazırlanıyor
  "Barış grubu" tasfiye sürecinin parçasıdır
Üniformalı bilirkişiler aklıyor
Kıdem tazminatına göz diken ve çanak tutan asalaklara karşı işçi-emekçi barikatlarına
Kadıköy'de binler sağlık hakkı için alanlara çıktı
  İşçi ve emekçi eylemlerinden
  İşçilerle konuştuk...
  Metal işçilerinin boynunda 50 yıldır asılı duran pranga MESS
  25 Kasım uyarı grevi tabanda adım adım örgütlenmelidir
  Gençlikten...
  Mesleki dönüşüm projesi ile avukatlar derin bir sömürü ile karşı karşıya!
  Kızıl Bayrak'a yönelik faşist saldırı İBB önünde protesto edildi
  İMF ve Dünya Bankası İstanbul toplantısı üzerine Korkut Boratav'la konuştuk
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden
  BM Tarım örgütüü Raporu dünyadaki açlığı belgeledi
  Katliamcı düzen zindanlarıyla birlikte er ya da geç yıkılacaktır..
  Hasta tutsaklar için eylemler sürüyor
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Bir kez daha 10 yıl önce ve 10 yıl sonra - M. Can Yüce
  Devrimci ve Demokratik Yapılar Arasında Diyalog ve Çözüm Platformu'ndan açıklama
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

GM Tayland’da grev sona erdi…

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden ABD şirketi General Motors’un Tayland’taki fabrikasında çalışan yüzlerce işçi, şirket yönetimiyle yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılmasının ardından 10 gün süren grevlerini sona erdirdiler.

Rayong eyaletinde bulunan fabrikada 800 sendikalı maden işçisinden yüzlercesi ücret konusunda yönetimle çıkan anlaşmazlık üzerine grev kararı almış, fabrikada üretimi tamamen durdurmuşlardı. 

1999’da üretime başlayan fabrikada yaklaşık 1.700 işçi çalışıyor ve yılda 50 bine yakın Chevrolet kamyoneti, otomobil ve özel araç üretiliyor.

 

 

Neste Oil’de işten atmalar…

Finlandiya merkezli rafineri ve enerji şirketi Neste Oil 351 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

5 Ağustos günü başlayan görüşmeler sona erdi ve şirket Salı günü yaptığı açıklamada Finlandiya’da 351 kişinin işine son verileceğini, bu şekilde yıllık harcamalardan 30 milyon Euro kâr edileceğini açıkladı.

351 işçiden 240’ının gönüllü emekliliğe ayrılacağı, 111 işçinin ise şirket tarafından işten çıkarılacağı söylendi. Neste Oil’de şu anda 4 bini Finlandiya’da olmak üzere toplam 5 bin 300 kişi çalışıyor.

 

 

Kötülüklerin kaynağı kapitalizmdir!

Geçtiğimiz hafta Çiğli Güzeltepe Mahallesi’nde işlenen cinayet burjuva medyada yer aldı. Cinayeti işleyen dayı, cinayete kurban giden yeğendi. 15 yaşındaki bir kız ve ona aşık olduğunu söyleyen 39 yaşındaki dayısı. Anlatılanlara göre, dayısı yeğenini öpmüş ve kız onu terslemiş. Dayısı, kimseye bu olayı söylememesini, istemiş. Kız da olayı anne, babasına anlatacağını söyleyince, olay patlak vermiş. Dayısı, yeğenini 21 yerinden bıçaklayarak öldürmüş.

Bu tür olaylar, bu ülkede nadir olarak yaşanmıyor. Her gün gazetelerin 3. sayfalarında bu ve benzeri, hatta daha vahim olaylar okuyabilmek mümkün. Güzeltepe’de durum biraz farklı. Birçokları bu kadarı da olmaz diye şaşırıyor. Güzeltepe’de uyuşturucu ve hırsızlık olayları oluyordu, ama aile içi aşk cinayeti, hem de bu kadar iğrenç ve dehşet verici olay ilk kez yaşanıyordu. Şaşkınlıkları bu yüzdendi. Şaşkınlıklarının bir başka nedeni de, bu mahallenin geçmişte devrimci mücadelede yer tutuyor olmasıydı. Güzeltepe karakol basılarak polislerin kelepçelendiği, ordunun tank ve helikopterlerle operasyon düzenlediği, Tariş direnişini yaşamış onurlu bir geçmişe sahip.

Bu cinayetin üzerinde durup düşünmek gerekiyor. İnsanlar ahlaki olarak nasıl bu kadar düşkünleşiyor ve nasıl bu kadar vahşileşiyor. Sistem için en iyi insan düşünmeyen insandır. Bunu sağlamak için de uyuşturucu, hırsızlık, fuhuş vb. ahlaki çöküntüyü emekçi semtlerinde örgütlemektir. Her türlü pisliğini emekçileri aşılamak, toplumu bozmaktır. Sistem öyle insan tipi oluşturmak isterki; emekçi açlık, yoksulluk, sefalet ve her türlü pislikle iç içe yaşamalı ama neden böyle yaşadığını düşünmemeli, bunun nedenini ortadan kaldırmaya yönelmemelidir.

Güzeltepe, Çamlıkule, Kuruçeşme, Okmeydanı, Gülsuyu vs. bağrından yüzlerce devrimci çıkarmış, devrime, devrimcilere sempatiyle bakan, toplumsal sorunlara duyarlı emekçilerin yaşadığı semtlerdir. Devlet sistematik olarak uyuşturucuyu, hırsızlıklığı ve fuhuşu buralara sokarak toplumu bu şekilde çürütmeye çalışmaktadır. Bu sistem artık ömrünü doldurmuştur. Burjuva gazetelerinin 3. sayfalarında yer alan bütün haberlerin kaynağı kapitalist sistemdir.

Güzeltepeliler devrimci değerlerden uzaklaştıkça mahallede esrar, alkol ve hırsızlık oldukça arttı. Aileler çocukları için “devrimci olmasınlar da ne olurlarsa olsun” dediler. Eskiden Buca Cezaevi’nde siyasi nedenlerden yatan Güzeltepeliler şimdi gasp, hırsızlık, cinayet, yaralama, esrar olaylarından yatıyorlar. Çocuklarını her şeyden uzak tutacağını düşünen aileler de şunu unutmamalılar; böyle düşünerek çocuklarını bu sisteme, bu düzene daha fazla itiyorlar. Yarın, öbür gün onların çocuklarının da benzer şeyler yapması ya da bu olayların onların başına gelemeyeceğinin garantisini veremezler.

Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için yapmamız gereken tek şey devrim ve sosyalizm mücadelesine katılmak, insanca yaşanabilecek toplumsal bir düzen olan sosyalizmi kurmaktır.

Çiğli’den bir işçi

 

 

Peru maden işçileri greve hazırlanıyor…

Peru Ulusal Maden İşçileri Federasyonu ülke genelinde grev yapacaklarını duyurdu. Bazı sendikalar ise greve katılmayacaklarını açıkladı.

Federasyon grev hazırlıklarına Eylül ayında başlamıştı.

Federasyon yöneticisi Luis Castillo, “48 saatlik grev kararımızı uygulayacağız. Çalışma Bakanlığı’ndan yetkililer bizimle görüşmek istedi, ancak yine de eylemimize devam edeceğiz” dedi.

Perulu maden işçileri en son 2008 yılının ortasında iş bırakmıştı.

Peru dünyada gümüş üretiminde 1., çinko üretiminde 2., bakır ve kalay üretiminde 3., kurşunda 4. ve altında 6. sırada yer alıyor.


Güney Kore’de genel grev uyarısı…

Çalışma Bakanlığı’nın birden fazla sendikanın tek bir şirkette örgütlenebilmesi ve şirketlerin sendikalarda tam zamanlı çalışan üyelerin maaşlarını ödememesine ilişkin planları hayata geçirilirse Kore İşçi Sendikaları Federasyonu (FKTU) genel grev yapacağını açıkladı.

Grevin diğer önemli sendika konfederasyonlarıyla birlikte örgütlenebileceği söylendi.

FKTU Başkanı Jang Seok-chun, “Tek bir işyerinde birden çok sendikanın olması ve tam zamanlı çalışan sendikacıların maaşlarının ödenmesine ilişkin taleplerimiz karşılanmazsa, genel grev yapmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi. Jang Seok-chun, Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) ile birlikte greve çıkılacağını açıkladı.

Sendikalar, tam zamanlı sendika çalışanlarının maaşlarının hükümet değil sendika yönetimi tarafından belirlenmesini talep ediyor.