23 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/41

  Kızıl Bayrak'tan
  İşbirlikçi Türk sermaye devleti, ABD emperyalizminin planları doğrultusunda bölgede aktif saldırganlık rolüne hazırlanıyor
  "Barış grubu" tasfiye sürecinin parçasıdır
Üniformalı bilirkişiler aklıyor
Kıdem tazminatına göz diken ve çanak tutan asalaklara karşı işçi-emekçi barikatlarına
Kadıköy'de binler sağlık hakkı için alanlara çıktı
  İşçi ve emekçi eylemlerinden
  İşçilerle konuştuk...
  Metal işçilerinin boynunda 50 yıldır asılı duran pranga MESS
  25 Kasım uyarı grevi tabanda adım adım örgütlenmelidir
  Gençlikten...
  Mesleki dönüşüm projesi ile avukatlar derin bir sömürü ile karşı karşıya!
  Kızıl Bayrak'a yönelik faşist saldırı İBB önünde protesto edildi
  İMF ve Dünya Bankası İstanbul toplantısı üzerine Korkut Boratav'la konuştuk
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden
  BM Tarım örgütüü Raporu dünyadaki açlığı belgeledi
  Katliamcı düzen zindanlarıyla birlikte er ya da geç yıkılacaktır..
  Hasta tutsaklar için eylemler sürüyor
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Bir kez daha 10 yıl önce ve 10 yıl sonra - M. Can Yüce
  Devrimci ve Demokratik Yapılar Arasında Diyalog ve Çözüm Platformu'ndan açıklama
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


Yerel işçi bültenleri: Sermayenin acı reçetelerini sokakta yırtalım!

“Kürt açılımı” tartışmalarını Eylül ayında çıkan yerel işçi bültenleriyle gündemleştiren sınıf devrimcileri Ekim ayında da yerel bültenlerde İMF ve Dünya Bankası Zirvesi’ni temel gündem olarak işlediler. Sınıf devrimcileri, İMF ve Dünya Bankası toplantılarının İstanbul’da yapılması vesilesiyle yeni sömürü ve yağma planlarına karşı çalışma yürüttükleri alanlarda işçi ve emekçileri uyardılar.

Ekim ayının, yerel bültenlere de yansıyan bir diğer önemli gündemi de işçi ve emekçilerin sağlık hakkının gasp edilmesi anlamına gelen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın 1. yıldönümüydü.

SSGSS saldırısı, yerel işçi bültenlerinde İMF-DB zirvesi ve bu zirveden çıkacak acı reçetelerle beraber ele alındı.

İzmir’de Çiğli İşçi Bülteni ve Tekstil İşçileri Bülteni, Bursa’da Bursa İşçi Bülteni, İstanbul’da ise Topkapı İşçi Bülteni, Emekçinin Gündemi ve OSB-İMES İşçi Bülteni’nin Ekim ayı sayılarının kapak sayfalarında “İMF-DB’nin acı reçetelerini sokakta yırtalım!” çağrısı vardı.

Emperyalist zirveye karşı sokaklarda verilen militan yanıtın ardından çıkan yerel işçi bültenleri ise Zirve karşıtı direnişi işlediler.


Bursa İşçi Bülteni: Acı reçeteleri ödemeyelim!

Bursa İşçi Bülteni, kapak sayfasından İMF-DB toplantılarına karşı mücadele çağrısına yer verirken bültenin ilerleyen sayfalarında Bursa yerelinde ve İstanbul’da gerçekleştirilen İMF-DB karşıtı eylemlerin haberleri göze çarptı. GSS saldırısının uygulamaya sokulmasının üzerinden geçen 1 yılın da özetlendiği yazılara yer verilen bültende çeşitli iş kollarında yaşanan iş cinayetleri ve patronların kâr hırsı işlendi.

Bültende ayrıca Bursa’da grevlerine devam eden Asemat işçilerinin mektubuna yer verilirken anlaşmayla sonuçlanan Asil Çelik grevinin haberi de bülten sayfalarına yansıdı. Bültenin arka kapağında ise 8 tekstil işçisi kadının can verdiği sel katliamı teşhir edildi.


Çiğli İşçi Bülteni: Krizin faturası patronlara!

İzmir’de çıkan Çiğli İşçi Bülteni de kapak sayfasından İMF-DB’nin yeni sömürü ve yağma planlarına karşı mücadele çağrısı yaptı. Çiğli OSB’de krizin faturasının organize işçisine nasıl kesildiğini anlatan bir işçi yazısıyla devam eden bülten sayfalarında Kent AŞ işçilerinin Ankara yürüyüşünün haberine de yer verildi.

Kıdem tazminatı hakkının gaspına karşı mücadele çağrısının da yapıldığı bültende İMF-DB zirvesine karşı yapılan eylemlerin haberleri de göze çarptı.


Tekstil İşçileri Bülteni: İşçiler mücadeleye çağırıyor!

Yine İzmir yerelinde çıkan Tekstil İşçileri Bülteni ise kapak sayfasında İşsizlik Sigortası Fonu’nun sermayenin yağmasına açılmasına karşı mücadeleye çağıran bir yazıya yer verdi.

İşçiler için hukuki bilgilendirmenin yapıldığı bir köşeyle birlikte ulusal sorun ve işçi sınıfının tutumunu ifade eden bir yazı da bültenin temel yazılarından biri oldu. Çeşitli sanayi bölgelerinden tekstil sektöründe çalışan işçilerin yazılarının da yer bulduğu bültende krizin acı faturasıyla karşı karşıya kalan işçilerin örgütlenme ve mücadele çağrıları öne çıktı.


OSB-İMES İşçi Bülteni: İşçiler mücadeleye çağırıyor!

İstanbul’un çeşitli sanayi bölgelerine seslenen yerel işçi bültenlerinden OSB-İMES İşçi Bülteni de İMF ve Dünya Bankası toplantılarına karşı işçi sınıfını mücadeleye çağıran kapak sayfasıyla çıktı. Metal İşçileri Kurultayı’nın hazırlıkları ve Ümraniye bölgesinde süren Entes ve Sinter Metal direnişlerinin haberlerinin de göze çarptığı bültende bölgede farklı işkollarında çalışan işçilerin kendi kalemlerinden çıkan yazılar da bülten sayfalarını doldurdu.


Emekçinin Gündemi mücadeleye çağırdı

Küçükçekmece bölgesine seslenen Emekçinin Gündemi ise Ekim ayı sayısının kapağında SSGSS saldırısının getirdiği yıkıma dikkat çekti.

Küçükçekmece bölgesinde kurulu bulunan Pameks Tekstil’de çalışırken sel felaketi sırasında katledilen 8 kadın işçi de Emekçinin Gündemi’nin temel konularından biriydi. Sel katliamının bilançosu bülten sayfalarında farklı yönleriyle etkili bir teşhire konu edilirken fabrikalardan gelen yazı ve haberler de bölge işçi sınıfının hareketliliğini özetler nitelikteydi. Bültenin arka kapağında devrimci ozan Ruhi Su’nun ölüm yıldönümü vesilesiyle hayatını ve sanatını anlatan bir yazıya yer verildi.

 

Entes’te Direnişin Sesi

Ümraniye bölgesinde işçilere Entes direnişinin anlam ve önemini anlatan Entes’te Direnişin Sesi adlı bültenin 3. sayısı Ekim ayı içinde çıktı.

Bültenin ilk sayfasında “Entes Direnişi tüm işçi sınıfına direniş çağrısıdır” başlıklı yazıyla işçi ve emekçilere Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın neden direnişte olduğu anlatılırken 20 Ekim Salı günü Beşiktaş’taki Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul önünde yapılan ve EMO’yu emekten yana tutum almaya çağıran eylemin duyurusu da bülten sayfalarında yer buldu.

Bültende ayrıca Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın, direnişinin 146 ve 147. günlerinde katıldığıİMF ve Dünya Bankası karşıtı protestolara ilişkin gözlemlerine de yer verildi.

Bültenin son sayfasında ise “mücadele içinde özgürleşen kadınlar Gülistan Kobatan’ın direnişini selamlıyor!” başlığı altında DESA direnişçisi Emine Arslan, Sinter direnişçisi Lale Balta, Meha direnişçisi Saliha Gümüş ve Emekçi Kadın Komisyonları’nın direnişle ilgili duygu ve düşüncelerini yansıttıkları kısa yazılar da göze çarptı.


Topkapı İşçi Bülteni: Ekmeğimizle oynamayın!

Topkapı İşçi Bülteni’nin Ekim ayı sayısında süren grev ve direnişlerin yanısıra İMF-DB haydutlarının İstanbul’da gerçekleştirdiği zirveye karşı mücadele çağrısı yer buldu. Topkapı bölgesinde bulunan Perfektüp isimli metal fabrikasında Topkapı İşçi Bülteni’nin dağıtımı sırasında yaşanan saldırı da Topkapı İşçi Derneği’nden bir işçinin kaleminden bülten sayfalarına taşındı.

 

Metal İşçileri Bülteni: Metal işçilerini öfkeyi örgütlemeye çağırıyor!

Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısının kapak sayfasında “Öfkemizi örgütlemek için Metal İşçileri Kurultayı’na!” çağrısı yükseltiliyor.

Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi’nin çağrısının yer aldığı kapak yazısında metal işçilerinin örgütlü öfkesinin gelecek baharların müjdecisi olacağı ifade ediliyor. 

Bültenin ilerleyen sayfalarında ise kurultay hazırlıkları çerçevesinde gerçekleştirilen hazırlık seminerlerinin haberlerine de yer veriliyor.

Bültenin diğer sayılarında olduğu gibi bu sayısında da Ümraniye Dudullu’daki direnişinin sürdüren metal işçisi Gülistan Kobatan’ın direnişi temel bir yer tutuyor. Direnişteki gelişmelerin haberleri göze çarpıyor.

Çeşitli illerdeki metal fabrikalarında yaşanan direniş ve grevlerine ilişkin gelişmelerinde de işlendiği bülten sayfalarında ayrıca metal işçilerinin kaleme aldığı yazılara yer veriliyor.

Bültenin diğer dikkat çeken bölümlerinden birini de Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Isuzu fabrikasında yaşanan hak gaspları ve saldırılara karşı Isuzu’daki baştemsilcinin patronla-işçiler arasında tampon görevi gördüğü belirtiliyor.

Isuzu işçisiyle yapılan “Baş temsilcisi önder değil ‘öndert” olmuştur!’ başlıklı söyleşi işyerlerinde sendikal demokrasinin ilkelerinin işleyiş biçimine dair bilgiler veriyor.

Yine, Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’de örgütlenen Güven Elektrik işyerinde yaşanan işten atma saldırısı da Küçükçekmece İşçi Platformu imzalı bir yazıyla işleniyor.

Bültenin arka kapağında ise 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul’da toplanan IMF ve Dünya Bankası Zirvesi’ni sokaklarında sergilenin antiemperyalist direniş ruhu vurgulanıyor.

Ekim ayı boyunca sanayi havzalarındaki seslenişini sürdüren yerel işçi bültenleri gelecek sayılarında da devrimci sınıf faaliyetinin temel araçları olarak bölge işçilerinin sesi ve soluğu olacaklar.