23 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/41

  Kızıl Bayrak'tan
  İşbirlikçi Türk sermaye devleti, ABD emperyalizminin planları doğrultusunda bölgede aktif saldırganlık rolüne hazırlanıyor
  "Barış grubu" tasfiye sürecinin parçasıdır
Üniformalı bilirkişiler aklıyor
Kıdem tazminatına göz diken ve çanak tutan asalaklara karşı işçi-emekçi barikatlarına
Kadıköy'de binler sağlık hakkı için alanlara çıktı
  İşçi ve emekçi eylemlerinden
  İşçilerle konuştuk...
  Metal işçilerinin boynunda 50 yıldır asılı duran pranga MESS
  25 Kasım uyarı grevi tabanda adım adım örgütlenmelidir
  Gençlikten...
  Mesleki dönüşüm projesi ile avukatlar derin bir sömürü ile karşı karşıya!
  Kızıl Bayrak'a yönelik faşist saldırı İBB önünde protesto edildi
  İMF ve Dünya Bankası İstanbul toplantısı üzerine Korkut Boratav'la konuştuk
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden
  BM Tarım örgütüü Raporu dünyadaki açlığı belgeledi
  Katliamcı düzen zindanlarıyla birlikte er ya da geç yıkılacaktır..
  Hasta tutsaklar için eylemler sürüyor
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Bir kez daha 10 yıl önce ve 10 yıl sonra - M. Can Yüce
  Devrimci ve Demokratik Yapılar Arasında Diyalog ve Çözüm Platformu'ndan açıklama
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Gençliği faaliyetlerinden...

Adana Ekim Gençliği faaliyetlerinden

Adana Ekim Gençliği çeşitli gündemler üzerinden sistematik ajitasyon ve propaganda faaliyetini sürdürüyor.

İstanbul’da gerçekleştirilen İMF-DB zirvesinin teşhirini yapmak ve gençliği eyleme, mücadeleye çağırmak için Adana’da gerçekleştirilen eylem öncesinde yaygın bir çalışma yapıldı.

Kriz içinde debelenen kapitalizmin tartışıldığı bu süreçte ise, “Ekim Devrimi’nin 92. yılında gençlik gelecek, gelecek sosyalizm! / Ekim Gençliği” şiarlı afişler ana caddelere ve gençliğin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanıldı. Önümüzdeki dönemde de Ekim Devrimi ve sosyalizmin kazanımlarının ifade edildiği, gençliği devrim ve sosyalizm mücadelesine çağıran ajitasyon ve propaganda faaliyeti yürütülmeye devam edilecek.

Adana Ekim Gençliği


MSGSÜ’de Ekim Gençliği faaliyeti

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde bu yıl Ekim Gençliği faaliyetleri İMF ve Dünya Bankası haydutlarının gerçekleştireceği toplantıları hedef alan araçlarla başladı. Süreç boyunca Ekim Gençliği imzalı materyallerin yanısıra İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik imzalı materyaller de sıklıkla kullanıldı.

Zirvenin ardından ise faaliyet 6 Kasım ve YÖK karşıtlığı gündemiyle sürüyor. Bu süreçte “YÖK düzeninin krizine ve geleceksizliğine karşı 6 Kasım’da alanlara!” şiarlı Ekim Gençliği afişleri yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca Fındıklı kantininde açılan standla Ekim Gençliği dergisi MSGSÜ öğrencileriyle buluşuyor.

6 Kasım faaliyetlerinin yanısıra kampüste bulunan “Polisi sevimli gösterme standı”na karşı da faaliyet yürütülüyor. Her dönem okulun girişinde masa açarak öğrencileri mücadeleden uzak tutup korkutmayı ve polisi sevimli göstermeyi amaçlayan yazıların yazdığı dosyaları dağıtan, boğaz turları düzenleyen Emniyet Müdürlüğü bu dönem de üzerinde “insanlar güzel şeylere layıktır” yazan bir dosya dağıttı.

Bizler de “İnsanlar güzel şeylere layıktır, geleceğimize sahip çıkalım!” şiarıyla üzerinde okullarımızdaki kamera, ÖGB, turnike ve antidemokratik uygulamaların teşhir edildiği afişleri kullandık.

MSGSÜ Ekim Gençliği


İTÜ Ekim Gençliği faaliyetlerinden...

İTÜ’de Ekim Gençliği faaliyeti, İMF-Dünya Bankası’nın İstanbul’a gelmesiyle birlikte Ekim Gençliği imzalı bildiri ve afişlerin İTÜ Maslak Kampüs’ünde kullanılmasıyla başladı. Bunun yanında İMF-DB Karşıtı Birlik afişleri de kullanıldı.

Geçen hafta ise 6 Kasım süreci ile ilgili hem Maslak’ta hem de Maçka’da “YÖK düzeninin krizine ve geleceksizliğine karşı 6 Kasım’da alanlara” şiarlı Ekim Gençliği afişleri yaygın olarak kullanıldı.

Ayrıca Ekim Gençliği’nin son sayısının İTÜ’de satışı gerçekleştirildi.

İTÜ Ekim Gençliği


ADS-Livorno maçında yaşanan polis saldırısının ardından şimdi de para cezaları geldi

Sermaye devleti gözaltı ve soruşturma teröründen sonra şimdi de para cezalarıyla devrimci faaliyeti engelleyebileceğini sanıyor.

Bir yandan krizden çıkış yalanı eşliğinde işçi ve emekçiler üzerindeki sömürüyü arttıran, açılımlardan ve demokratikleşmeden bahsederek Kürt halkına dizginsiz terör uygulayan sermaye iktidarı, gençliğin devrimci mücadelesini engelleyebilmek için de saldırılarını sürdürüyor.

En ufak hak arama talebine faşist saldırılarla yanıt verenler, gençliği soruşturmalar, uzaklaştırma ve YÖK’ten çıkarma cezaları vererek sindirmeye çalışanlar, devrimci mücadelenin yükselmesini önlemek için her yola başvuranlar, para cezaları uygulayarak ilerici ve devrimcileri sindirebileceklerini sanıyorlar.

Bunun son örneği Adana’da yaşandı. Adana Demir Spor - Livorno maçında polis Ekim Gençliği ve Güler Zere pankartlarına vahşice saldırmış ve bu saldırıda Ekim Gençliği okurlarının da aralarında bulunduğu devrimciler yaralanmıştı. Ancak bu saldırının yetersiz olduğu düşünülmüş ki, kanser hastası devrimci tutsak Güler Zere için açılan pankart bahane edilerek yüksek miktarda para cezaları devreye sokuldu.

Bir Ekim Gençliği okuru, Güler Zere’yle ilgili pankartı tuttuğu ve Ekim Gençliği imzalı “Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm” pankartı açtığı gerekçesi ile 1.120 TL para cezasına çarptırıldı. Polisin elinde uzun bir liste olduğu ve daha bir çok devrimciye para cezası kesildiği biliniyor.

Fakat tüm bu saldırılar ve baskılar devrimcileri yıldıramayacaktır!

Adana Ekim Gençliği



Selçuk Üniversitesi’nde protesto

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Selçuk Üniversitesi’nde katıldığı akademik yıl açılışında öğrenciler tarafından protesto edildi.

Açılış programının ardından kampüs içerisindeki fakülteleri gezen Özcan, Meram İlçesi’nde bulunan Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’ne geçti. Özcan, burada fakülte bahçesinde bekleyen ve ellerinde “Öğretmen olacak bizleriz! Suçumuz yüksek puanla buraya gelmek mi?”, “Formasyon haksızlığına son!”, “KPSS’de ek puan istiyoruz!”, “Eğitimde adalet istiyoruz!” yazılı dövizler bulunan yaklaşık 200 öğrencinin protestosu ile karşılaştı.

YÖK Başkanı Özcan’ın makam otomobilinden inerek fakülte binasına girdiği sırada protestocu öğrenciler arasından iki öğrenci taleplerinin yazılı olduğu kağıdı Özcan’a vermek istedi. Özcan’ın notu almaması üzerine öğrenciler Özcan’ı protesto etmeye başladı. Bunun üzerine öğrencilere dönen Özcan, notu uzatmak isteyen öğrencilerle konuştu. 4’üncü sınıf öğrencileri için yeni bir çalışma başlattıklarını ve eğitim fakülteleri dekanları ile görüşme yaptığını söyleyen Özcan, sadece mezun olmayanlar için bir şeyler düşündüklerini daha geriye gidemediklerini söyledi.

Özcan’ın verdiği cevaplardan tatmin olmayan öğrenciler, fakülte binasına girdiği sırada ıslık ve alkışlarla Özcan’ı protesto etti. YÖK Başkanı ziyaretlerini tamamlayıp fakülteden ayrılırken de protesto ile karşılaştı. Öğrenciler eylemlerini alkış eşliğinde “yuhalayarak” sürdürdü.


 

Kocaeli Üniversitesi’nde
6 Kasım çalışmaları

Kocaeli’de YÖK karşıtı çalışmalar kapsamında 16 Ekim Cuma günü Umuttepe ve Anıt Park Yerleşkesi’nde “Barınma hakkımız gaspedilemez!’’ başlıklı bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

6 Kasım çalışmalarının bir ayağı olan barınma hakkına dair dağıtılan bildirilerde, ticarileşen eğitim sistemi ve YÖK düzeni teşhir edildi.

Dağıtımlar sabah 12.30’da Umuttepe’de, 16.45’te de Anıt Park Yerleşkesi giriş kapısında yapıldı. İlgi ile karşılanan bildiri dağıtımı sırasında bir dizi öğrenci ile diyalog kurma şansı yakalandı.

ÖGB’lerin bütün engelleme çabaları kararlı bir duruşla boşa düşürüldü. 6 Kasım faaliyetleri okulun özgün sorunlarını da işleyerek, toplamda YÖK düzeninin teşhir edilmesiyle devam edecek.

KOÜ Ekim Gençliği

 

 

EHP Gençliği bürokratizm batağında!

Eskişehir Genç-Sen’de EHP çevresi ve yeni üyeler dışında bütün Genç-Sen üyelerini dışlayan, bileşenlerin eylem haberlerini dahi dağıtılan bildirilerden öğrendiği bir süreç yaşanıyor. Yeri geldiğinde tüzüğü dayanak göstererek kendi çizgisini dayatan liberal-bürokrat EHP Gençliği, yeni dönemin başlamasından bu yana (kendi üye yaptıkları ve çevresi dışında) toplantı yapmamış, ÜYK toplantılarını dahi gerçekleştirmemiş, görüş ve önerilere kulaklarını tıkayarak ve hatta kimsenin haberi olmadan Genç-Sen adına eylemler, çalışmalar örgütlemiştir.

Genç-Sen’in gerçekleştirdiği eylemlerin bilgisinin Devrimci Genç-Senliler’e ulaşmadığı ve toplantıların yapılmadığı uzunca bir süreç yaşandı. Bunun üzerinden EHP Gençliği ile gerçekleştirilen görüşmede karar alma toplantılarının ve eylem haberlerinin ulaşmadığı ifade edildi ve bunun nedeni soruldu. EHP’lilerden, mesaj yollayan arkadaşın “gözünden kaçırdığı” ya da mesaj yollarken bir “karışıklık” olduğu cevabı alındı.

Aynı tartışma bu süreç içerisinde diğer gençlik örgütlerince de yapılmış ya telefonlar “size döneceğiz” denilerek kapatılmış ya da görüşme talepleri çeşitli bahanelerle bir şekilde geri çevrilmişti.

ÖGD ve SGD’nin çağrısıyla bir araya gelen ÖGD, SGD, Ekim Gençliği ve DPG’den oluşan bileşen bir görüşme gerçekleştirerek, EHP Gençliği’nin bu tutumunun eleştirilmesi ve teşhir edilmesi gerektiğini ve aylardır yapılamayan İl Meclisi’nin toplanması gerektiğini tartışarak karara bağladı.

19 Ekim Pazartesi günü EHP Gençliği’ne bir çağrı yapılarak, görüşme talebi bileşen tarafından duyuruldu, dersleri ya da işleri olduğu, uzak yerde oldukları vb. nedenlerle oyalama gayreti içerisine giren EHP Gençliği, sonunda çağrıya yanıt vermek durumunda kaldı.

Toplantıda eleştiriler yöneltildikten sonra daha köklü bir tartışma yapmak üzere hafta içi bir gün belirlenerek aylardır “toplanamayan” İl Meclisi’nin bütün üyelerin katılımıyla toplanmasına karar verildi.

Devrimci Genç-Senliler tüzüksel işleyişe veya ÜYK toplantılarında hangi kararların alındığına takılmamaktadır, en geniş bileşenle toplantılar örgütlenmeli kararlar orada alınmalıdır. Yaşanan son durumun da kanıtladığı gibi reformist EHP anlayışı tüzüksel işleyişi, gençliğin mücadelesini engellemek sözkonusu olduğunda sonuna kadar sahiplenirken ve kullanırken, konu dar grupçu kaygıları olduğunda ise pervasızca çiğneyebilmektedir.

Eskişehir’den Devrimci Genç-Senliler


 

Ege Genç-Sen içerisinde merkezi bürokratik tutumun yansımaları

İzmir’de 6 Kasım süreci için gerçekleştirilen toplantılarda bir kez daha liberal-reformist bloğun bürokratik-merkeziyetçi dayatmaları açığa çıktı.

İzmir’de kurulan İzmir YÖK Karşıtı Platform’un toplantılarına Genç-Sen adına katılımın nasıl sağlanacağına dair 19 Ekim günü bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, platformun önceki toplantılarına Genç-Sen’i temsilen katılan bir EHP’linin Genç-Sen’in toplamını kesmeyen tartışmalar yapması eleştirildi. EHP eleştirilere yanıt verirken toplamı yansıtmayan tartışmalar yürütülmediğini ifade etse de bileşenleri ikna edemedi. Bundan sonra platforma Genç-Sen’i temsilen Ege Genç-Sen temsilcisinin katılması kararlaştırıldı. Fakat EHP ısrarlı bir biçimde toplantıya, kendisinin de katılması yönlü tartışma yürüttü. Bileşen ise Ege Genç-Sen temsilcisinin toplantıya katılacağını ve bu toplantıya aktarılacakların çerçevesini belirledi.

Platform toplantısında EHP, Ege Genç-Sen’in verdiği kararları çiğneyerek ve Ege Genç-Sen temsilcisinin temsiliyetini aşarak toplamı yansıtmayan ama Temsilciler Meclisi’nde alınan bir kararı dayattı. Bunun üzerine toplantıda bulunan Genç-Sen içerisindeki bileşenlerden olan siyasal gençlik örgütlenmelerinin temsilcileri bu durumu mahkûm etti. Genç-Sen temsilcisinin ifadeleri toplantıda bağlayıcı olurken, EHP 5 dakika ara istediğini söyledi ve aranın verilmesiyle bir MYK üyesi ile iletişim kurmaya çalıştı. Bunun üzerine Ege Genç-Sen’in ifade edeceği tartışmaları MYK’nın belirleyemeyeceği, bu tartışmaların EÜ’de alınan toplantılar ile şekilleneceği söylendi.

EHP, toplamda tutumunu gerekçelendirirken “merkezi politikaları” öne sürmektedir. Fakat EÜ’de “merkezi karar” söylemleri eşliğinde dayatılan bürokratik anlayış aşılmıştır. Ege Genç-Sen’in deneyimleriyle oluşmuş bu bakış ve pratik dışarıdan gelecek “merkezi” tehditlerle bertaraf edilemez. Genç-Sen önümüzdeki günlerde meclisini toplayarak bu dayatmacı tutumu tartışacak, daha da önemlisi 6 Kasım üzerinden yönelimini belirleyecektir.

EÜ’den Devrimci Genç-Senliler

 


Ege Üniversitesi faaliyetlerinden...

Genç-Sen’den barınma sorunu
üzerine söyleşi

Ege Üniversitesi Genç-Sen çalışmaları sürüyor. 6 Kasım çalışmalarının yanısıra barınma sorunu üzerinden de faaliyetini sürdüren Genç-Sen 15 Ekim Perşembe günü bir söyleşi düzenledi.

Edebiyat Fakültesi biriminin önerisi üzerine gerçekleştirilen barınma sorunu konulu söyleşi hazırlık çimlerinde yapıldı.

Söyleşiyi önceleyen günlerde afiş ve bildiri çalışması gerçekleştirildi.

Söyleşide barınma sorununun içeriği tartışıldı. Yapılan tartışmada barınma sorununun ticari eğitimden ayrı düşünülemeyeceği vurgulandı. Genç-Sen’in 6 Kasım sürecinde işleyeceği başlıklardan biri olan barınma sorununu bu bütünsellik içerisinde ele alması gerektiği tartışıldı.

Yapılacak çalışmaların “Nitelikli, sağlıklı ve ücretsiz barınma hakkı”, “Parasız eğitim”  ve “Devlet yurtlarının kontenjanlarının artırılması” talepleri üzerinden şekillendirilmesi kararlaştırıldı.

19 Ekim Pazartesi günü taleplerin yer aldığı dilekçe kampanyası başlatılmasına, okul içerisinde çadır kent kurulmasına, bu çalışmanın sonunda ise okul içerisinde yürüyüş düzenlenmesine karar verildi.

Çadır kentin etkinlik programını belirlemek ve materyalleri hazırlamak için teknik ekip kuruldu.

Devlet yurdunun ve okulun içerisindeki çalışmaların birbirini tamamlar nitelikte yürütülmesi gerektiği tartışıldı ve bu çerçevede bir yurt birimi oluşturuldu. Bu birim teknik ekibe dahil edildi.

Söyleşiye yaklaşık 30 kişi katıldı.

Çadır Kent oluşturuldu

Barınma sorunu üzerine yapılan şöyleşide alınan kararlar doğrultusunda Çadır Kent oluşturma, dilekçe toplama vb. çalışmalarına 19 Ekim Pazartesi günü başlandı.

Sabah saatlerinde kampüs içerisinde KYK karşısındaki çimlere çadır kuruldu. Komisyonlar oluşturularak kurulan çadıra ek olarak başka çadırların bulunması, elektrik sorununun çözümü, afiş ve bildirinin çoğaltılması sağlandı. Öğleden sonra çadır sayısı 3’e çıktı. Havanın zaman zaman yağışlı olması nedeniyle çadır ve etrafı çok işlevli kullanılamadı.

Ekipler oluşturularak kafelerde dilekçe toplandı.

Akşam saatlerinde ise ateş yakıldı ve sokak orkestrası müzik dinletisi verdi.

Geceyi çadır kentte geçiren Genç-Sen’liler sabah saatlerine dek marş ve türküler söyledi.

Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği