5 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/21

 Kızıl Bayrak'tan
 Saldırıların karşısına birleşik militan
sınıf mücadelesiyle çıkalım!
Kapitalizmin krizine karşı sokağa, eyleme, mücadeleye!
Kürt halkını aldatarak teslim alma planları…
KESK’e yönelik saldırılar ülke çapında eylemlerle protesto edildi...
Eğitim emekçilerinin Ankara yürüyüşü..
İşçiler TİS dayatmalarına
karşı yürüdü!
Entes direnişi güncesinden…
İşçi ve emekçi hareketinden…
KESK’e yönelik devlet terörü militan bir mücadele
sürecinin örgütlenmesi ile püskürtülebilir!
Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Hazırlık çalışmaları üzerine...
Direnen işçi kadınlar bizlere yol gösteriyor!
Üniversitelerden...
ÖSS çalışmalarından..
İstanbul’un eski Emniyet Müdürü Ulubatlı “Beton Hasan”...
Tersane patronlarının yeni kâr alanı yaratma girişimi...
Emperyalist güçler gerici Sri Lanka rejimini destekliyor...
Obama’dan “Müslüman” dünyasına sahte mesajlar…
14. Uluslararası Gençlik Buluşması!
“Kürdistan’da diller, dinler, etnik gruplar,
ulusal topluluklar sorunu”
M. Can Yüce
Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

14. Uluslararası Gençlik Buluşması!

“Geleceğe yürüyoruz!”

MLPD’nin (Almanya Marksist-Leninist Partisi) gençlik örgütü REBELL tarafından her iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Gençlik Buluşması’nın ondördüncüsü Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde 30-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.

İlk kez Almanya’nın Stuttgart kentinde 1909 yılında gerçekleştirilen “Pfingstjugendtreffen” (Pfingst Gençlik Buluşması) etkinliğinde gençliğe hitaben konuşan Lenin, kapitalizmi saran krize ve yaklaşan emperyalist paylaşım savaşına işaret ediyordu. Kapitalist barbarlığa, dünyayı korkunç bir yıkıma götürecek olan savaş tehlikesine karşı uluslararası işçi sınıfının ve gençliğin görevlerini anlatıyordu. İnsanlığı yaklaşan bu tehlikelerden kurtarabilecek tek şeyin işçi sınıfı önderliğinde gerçekleşecek olan devrimler olabileceği gerçeğinin altını ısrarla çiziyordu.

Tarihsel süreç her iki tespitinde de Lenin’i doğruladı. İnsanlık 1914 yılında, kapitalizmin krizinin sebep olduğu birinci emperyalist paylaşım savaşında büyük acılara ve yıkımlara tanık oldu. Fakat öte yandan bu aynı dönem, dünya proletaryası ve ezilen halklara ilham kaynağı olan 1917 Büyük Sosyalist Ekim Devrimi ile taçlandı.

Bu yıl yüzüncüsü kutlanan uluslararası gençlik buluşması, hem bizler ve hem de etkinliği düzenleyenler açısından önemliydi. Çünkü içinden geçilen tarihsel süreç, kimi bakımlardan Büyük Sosyalist Ekim Devrimi’ni yaratan dönemle benzerlikler taşımaktadır. Kapitalist dünya sistemini saran kriz, dizginsiz sosyal, siyasal, ekonomik saldırılar, siyasal gericiliğin hızla tırmandırılması, dünyanın birçok bölgesinde kapitalistler tarafından sürdürülen işgal ve savaşlar ve tüm bunlara karşı çığ gibi büyüyen toplumsal öfke bunun ifadesidir. “Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş, ya da sosyalizm!” ikilemi tarihin hiçbir döneminde bu kadar yakıcı bir biçimde işçi ve emekçilerin gündemine girmemiştir.

Yurtdışında yaşayan TKİP taraftarları olarak bu bilinçle etkinliğe hazırlandık. BİR-KAR Gençliği de hazırlıklı ve anlamlı bir katılım gerçekleştirdi.

Etkinlik 30 Mayıs tarihinde “Geleceğe yürüyoruz!” şiarı ile örgütlenen gençlik yürüyüşü ile Gelsenkirchen şehrinde başlatıldı. Büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yürüyüşe, 1500 civarında katılım vardı. Yürüyüşte taşınan pankartlar, kızıl bayraklar, atılan sloganlar gençliğin sosyalizme olan özlemini anlatması açısından dikkate değerdi. Katılımın uluslararası niteliği ise ayrıca dikkat çekti. Hem ortak ve hem de her ulusun devrimcilerinin kendi dillerinde atttıkları sloganlar şehir merkezinde insanların ilgisini çekti.

Yürüyüşe Parti imzalı, üzerinde “Kapitalizm barbarlıktır, çözüm sosyalizde!” pankartı ile katıldık. BİR-KAR gençliği ise “İşyerinde köle, okulda müşteri, savaşta asker olmak istemiyoruz!” şiarının yer aldığı pankartı taşıdı. Büyük çoğunluğunu genç yoldaşlarımızın oluşturduğu kortejimiz, partimize ait kızıl bayraklar, ortaya konulan coşku, atılan gür sloganlar, söylenen marşlar ile ilgi çekti. Miting alanında yapılan konuşmalar ve müzik dinletileri ile devam eden eylem devrimci niteliğiyle son dönemlerin en anlamlı eylmlerinden biri oldu.

İki güne yayılan uluslararası gençlik buluşması etkinliklerle devam etti. Değişik işçi ve gençlik birimleri tarafından kurulan onlarca çadırda birçok politik sorun tartışıldı. Bulunduğumuz ülkelerde yaşamımızı derinden saran kapitalizmin krizi ve onun sonuçları olan işsizlik, yoksulluk, siyasal gericilik, polis devleti uygulamaları, her geçen yok edilen demokratik haklar, tüm bu saldırılara karşı alınması gereken tutum, sınıf mücadelesinin uluslararası koordine edilmesi ve her ulustan işçi ve emekçilerin mücadele birliğinin yaratılması vb. birçok sorun temel tartışma konuları idi.

Özellikle otomobil ve çelik sanayisi işçilerinin kurdukları çadırlarda, mücadele deneyimleri üzerine tartışmalar yapıldı. Opel ve VW işçilerinin etkinliğe kitlesel katılımı, Hannover kentinde işten atılan 260 VW işçisinin tekrar işe alınması için başlattıkları açlık grevi mücadelesinin başarıyla sonuçlanması, işçilerin mücadeleci tutumları ilgiyle karşılandı.

Metal işçilerinin çadırlarında ise yaygın işten atmalar, kısa süreli çalışma, fabrikalarda sendikaların desteğinde sermayenin devrimci işçi önderlerine yönelik işten atma saldırıları, bu saldırılara karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiği üzerine yoğun tartışmalar yapıldı. Tartışmaların ortaya çıkardığı en önemli olgu, gelişen sınıf mücadelesinin dinamizminin yerli ve göçmen işçiler arasında her türden önyargıyı nasıl ortadan kaldırdığı ve sınıf kimliği üzerinden birleştirici bir işlev gördüğüdür.

MLPD Başkanı Stefan Engel, binin üzerinde dinleyiciye seslenen uzun bir konuşma yaptı. Konuşmasında, kapitalizmin krizi, onu yaratan etkenler, marksistlerin sorunu ortaya koyuşu, parti ve örgüt sorunları, sınıfın kitle örgütleri olarak sendikalar, işçi sınıfının uluslararası mücadele birliğinin yakıcı sorunları ve ona dünya çapında politik bir kimlik kazandırılması ihtiyacı, hızla politikleşen sınıf hareketi ve çağımızın yeni devrimler çağı olduğu, dünya çapında devrimci partilere düşen görevlere değindi. Konuşma, uzunluğuna rağmen ilgi ile dinlenildi.

İki güne yayılan etkinlikte ayrıca çevre sorunundan kadın sorununa, sınıf hareketinden gençlik sorunlarına, silahlanmadan dünyayı tehdit eden nükleer savaş sorununa vb. konularda da tartışmalar yapıldı.

Komünistler olarak etkinlik boyunca partimizin tanıtılması için elimizden gelen çabayı sergiledik. Kimi aksaklıklara rağmen asgari bir başarı elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Kurduğumuz iki büyük çadırı parti bayraklarımız, yürüyüşte kullandığımız pankartımız ve Marks-Engels-Lenin başta olmak üzere hem Almanya’dan hem de ülkemiz devrimci önderlerinin resimleri ile süsledik. Ayrıca kitap standı ile yemek standı açtık. Kitap standımızda yurtdışında Almanca olarak çıkardığımız malzemelerimizi ve partimizin Almanca, İngilizce program ve tüzüğünü yaygınca dağıttık. Standlarımızın önünde yapılan kültürel etkinliklerimiz (müzik, halaylar, ortak söylenen marşlar) ilgiyle izlenildi.

Ayrıca çadırlarımızın önünde, Nurhaklar’da ölümsüzlüğe uğurladığımız Sinan, Kadir ve Alparslan şahsında Mayıs şehitleri anması gerçekleştirdik. Etkinliğimiz devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Bielefeld’li genç yoldaşlarımızın şiir dinletisi ile devam etti. Daha sonra genç bir yoldaşımızın gitar ve bağlama ile müzik dinletisi verdi. Anmamız, ortak söylenen devrimci marşlarla devam etti. Bir yoldaşın ‘71 Devrimci Hareketi’nin partimiz açısından ne anlam ifade ettiği üzerine yaptığı kısa bir konuşma ile anma bitirildi.

Uluslararası Gençlik Festivali birçok kültürel etkinliklere de ev sahipliği yaptı.

31 Mayıs günü yapılan final etkinliğinde değişik uluslardan katılımcılar sahneye davet edildiler. 18 ülkeden gelen katılımcılar ana sahnede binlerce insanı selamladı. Partimiz adına sahneye partimizin bayrağı ile birlikte genç yoldaşlarımız çıktı. Her ülkenin kendi dilinde söylediği Enternasyonal Marşı ise heyecanı doruk noktasına ulaştırdı. Binlerce insanın haykırdığı “Yaşasın uluslararası dayanışma!” sloganı ile festival bitirildi.

Almanya’dan komünistler