5 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/21

 Kızıl Bayrak'tan
 Saldırıların karşısına birleşik militan
sınıf mücadelesiyle çıkalım!
Kapitalizmin krizine karşı sokağa, eyleme, mücadeleye!
Kürt halkını aldatarak teslim alma planları…
KESK’e yönelik saldırılar ülke çapında eylemlerle protesto edildi...
Eğitim emekçilerinin Ankara yürüyüşü..
İşçiler TİS dayatmalarına
karşı yürüdü!
Entes direnişi güncesinden…
İşçi ve emekçi hareketinden…
KESK’e yönelik devlet terörü militan bir mücadele
sürecinin örgütlenmesi ile püskürtülebilir!
Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Hazırlık çalışmaları üzerine...
Direnen işçi kadınlar bizlere yol gösteriyor!
Üniversitelerden...
ÖSS çalışmalarından..
İstanbul’un eski Emniyet Müdürü Ulubatlı “Beton Hasan”...
Tersane patronlarının yeni kâr alanı yaratma girişimi...
Emperyalist güçler gerici Sri Lanka rejimini destekliyor...
Obama’dan “Müslüman” dünyasına sahte mesajlar…
14. Uluslararası Gençlik Buluşması!
“Kürdistan’da diller, dinler, etnik gruplar,
ulusal topluluklar sorunu”
M. Can Yüce
Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eğitim emekçilerinin Ankara yürüyüşü...

“Baskılar bizi yıldıramaz!”

3 Haziran günü Artvin, İzmir, Diyarbakır ve Edirne’den yola çıkarak 5 Haziran günü Ankara’da son bulacak olan “Ankara yürüyüşü”nü başlatan Eğitim-Sen üyeleri 3 Haziran günü alanlardaydılar.

İstanbul’da yürüyüş koluna polis barikatı

Ankara yürüyüşü için 3 Haziran sabahı Edirne’den İstanbul’a doğru yola çıkan yürüyüş kolu Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı’na yürümek isterken polis barikatıyla karşılaştı.

Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen eğitim emekçileri, taleplerini içeren pankart ile “Baskılar KESK’i susturamaz / KESK İstanbul Şubeler Platformu” pankartını açtılar. Eylemde ayrıca, “Eğitime yeterli bütçe!”, “Sözleşmeli değil, kadrolu çalışma!”, “Okullara acil ödenek!”, “Laik, bilimsel, demokratik kamusal eğitim!”, “50/d iptal edilsin!” dövizleri taşındı.

Yürüyüş başladığı sırada gerçekleşen polis saldırısında Eğitim-Sen 8 No’lu Şube yöneticisi Murat Durmuş gözaltına alınırken birçok kişi yaralandı ve fenalık geçirdi.

Saldırı sonrasında konuşma yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, saldırılara boyun eğmediklerini, KESK’in tarihinin bedeller tarihi olduğunu ve gerekirse yine bedel ödeyebileceklerini söyledi. Barikat açılana kadar alandan ayrılmayacaklarını ifade etti.

Eğitim emekçileri sloganlarla bir süre bekledikten sonra barikata tekrar yüklendi. Polisin saldırısı sonucu, Eğitim-Sen 8 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Barış Demirci kafasından yaralandı.

Az sayıda KESK kitlesinin 7 saati aşkın süre polis barikatı önünde sürdürdüğü bekleyiş ilerici devrimci kurumların katılımıyla coşku kazandı.

Slogan ve alkışlarla saat 21.30’a kadar süren bekleyiş yapılan konuşmalarla son buldu. Eğitim-Sen yöneticileri kitleye yaptıkları konuşmalarda polis engellemesi ve saldırısını teşhir ettiler. KESK’in mücadelesinin alanlarda büyüyeceğinin vurgulandığı konuşmaların ardından 4 Haziran günü Ankara yürüyüşüne devam edecek olan Eğitim-Sen yürüyüş kolu otobüslere binmek üzere Galatasaray Lisesi önünden ayrıldı.

Trabzon’da yürüyüş kolu uğurlandı

Trabzon’da saat 12.30’da belediye önünde toplanmaya başlayan kitle KESK’e yönelik saldırıları sloganlarla protesto etti. Eğitim-Sen yöneticilerinin burada yaptıkları konuşmalarda eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunlara değinildi.

“Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” sloganlarının sıklıkla atıldığı yürüyüş, yürüyüş kolunun uğurlanması ile son buldu.

Kamu emekçileri eylemde “KESK’e dokunma!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Apolet yasasına hayır!” dövizlerini taşıdılar. Eyleme yaklaşık 200 emekçi katıldı.

Manisa’da basın açıklaması

Sabah saatlerinde İzmir’den yola çıkan bir diğer yürüyüş kolu ise öğle saatlerinde Manisa’ya vardı. Manisa Celal Bayar Üniversite Hastanesi önünde karşılanan yürüyüş koluyla beraber Manolya Meydanı’na yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellendi.

Kolluk güçlerinin caddeden yürüyüşe izin vermemesi üzerine bir süre beklendikten sonra emekçiler kaldırımdan yürümeye devam ettiler. İzmir’den gelenlerle sayıları 100’ü aşan kamu emekçisi Manolya Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Yol boyunca bildirilerin dağıtıldığı eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. Eylemden sonra yürüyüş kolu otobüslere binerek Manisa Saruhanlı’ya doğru yola çıktı.

Manisa İşçi Birliği Derneği üye ve yöneticileri de eğitimcileri karşılayan kurumlar arasındaydı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Trabzon-Manisa


Ankara’da faşist saldırıya kitlesel yanıt...

“Yaşasın devrimci dayanışma!” 

Ankara’da 2 Haziran günü Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirilen polis destekli faşist provokasyon 3 Haziran günü de sürdü. 3 Haziran günkü saldırı ilerici devrimci kurumlar tarafından kitlesel bir eylemle protesto edildi.

Yüksel Caddesi’nde 3 Haziran günü saat yeniden Dev-Lis ve Genç Umut stantları açıldı. Stantların kurulmasıyla faşist çeteler de ortaya çıkarak stantta bulunanlara satırlarla saldırdı. Bunun üzere bir faşist stantta bulunanlarca cezalandırıldı. Faşistleri koruyan kolluk güçleri ise bu olayın üzerine orada bulunan devrimcilere saldırdı. Panzerlerle kitlenin üzerine su sıkılarak yoğun gaz bombaları atıldı.

Mithatpaşa’ya sıçrayan çatışma kitle tarafından Ziya Gökalp Caddesi’nin barikatlarla trafiğe kapatılmasıyla sürdü. Burada yapılan 5 dakikalık yol kesme eyleminde “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Saldırının ardından kitle dağılmayarak 18.30’a kadar Yüksel Caddesi’ndeki bekleyişini sürdürdü. Bekleyiş boyunca “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yüksel faşizme mezar olacak!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atılarak devrimci marşlar söylendi.

Saat 18.30’da ise “Ankara Emek ve Demokrasi” güçleri adına basın açıklaması okundu. Açıklamada, “Çetelere, faşist güruhlara hoşgörüde sınır tanımayan emniyetin, sıra özgürlükler ve demokrasi adına tek güvence olan ilerici devrimci güçlere gelince gözlerini nasıl kan bürüdüğü görülmektedir” denilerek, polis destekli saldırının nasıl gerçekleştiği aktarıldı.

Saldırıların Ankara Emniyet Müdürü’nün değişmesinin hemen ertesi gününe denk gelmesi hatırlatılarak, Ankara Emniyeti’nin halka sunacağı “güvenlik hizmeti”nin faşist güruhlarla kol kola ilericileri, devrimcileri susturmak olacağı söylendi. Basın açıklaması, “Amaçları halkı korku ve panikle susturmak, devrimcileri etkisiz hale getirmek olanlar bu amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklar. Demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin tarihini yazanlar bu katliamcı güruhla da elbet başedeceklerdir. Kentimizi, sokaklarımızı ve özgürlük meydanlarını katil-faşist güruhlara ve polise teslim etmeyeceğiz” sözleriyle son buldu.

Gözaltıların bir an önce serbest bırakılması talep edildi.

Eylemde “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Katil polis Yüksel’den defol!” sloganları atıldı.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde pek çok ilerici ve devrimci yer aldı.

Kızıl Bayrak / Ankara