5 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/21

 Kızıl Bayrak'tan
 Saldırıların karşısına birleşik militan
sınıf mücadelesiyle çıkalım!
Kapitalizmin krizine karşı sokağa, eyleme, mücadeleye!
Kürt halkını aldatarak teslim alma planları…
KESK’e yönelik saldırılar ülke çapında eylemlerle protesto edildi...
Eğitim emekçilerinin Ankara yürüyüşü..
İşçiler TİS dayatmalarına
karşı yürüdü!
Entes direnişi güncesinden…
İşçi ve emekçi hareketinden…
KESK’e yönelik devlet terörü militan bir mücadele
sürecinin örgütlenmesi ile püskürtülebilir!
Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Hazırlık çalışmaları üzerine...
Direnen işçi kadınlar bizlere yol gösteriyor!
Üniversitelerden...
ÖSS çalışmalarından..
İstanbul’un eski Emniyet Müdürü Ulubatlı “Beton Hasan”...
Tersane patronlarının yeni kâr alanı yaratma girişimi...
Emperyalist güçler gerici Sri Lanka rejimini destekliyor...
Obama’dan “Müslüman” dünyasına sahte mesajlar…
14. Uluslararası Gençlik Buluşması!
“Kürdistan’da diller, dinler, etnik gruplar,
ulusal topluluklar sorunu”
M. Can Yüce
Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt İLGP’den ÖSS karşıtı çalışma...

“ÖSS duvarını yıkalım,
geleceğimizi kazanalım!

1 Mayıs‘ın hemen sonrasında başlattığımız ÖSS çalışmasını etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Bu süreçte bildiri, afiş, pul, yazılama, şablon vb. propaganda materyalleri kullandık. Yaklaşık 3 bin bildiriyi liselilere taşıdık. Okul içlerinde pulları yoğun bir şekilde kullandık. Daha sonra okul çevrelerine ve öğrenci geçiş güzergâhlarına ÖSS ile ilgili çıkardığımız afişleri yaptık. “ÖSS duvarını yıkalım!” pankartlarını okul çevrelerine ve merkezi yerlere astık. Her hafta düzenli olarak toplantılar yaparak liseli arkadaşlarımıza ÖSS’yi ve eğitim sistemini teşhir ediyoruz.

Ajitasyon-propaganda çalışmalarımız etkin bir biçimde sürerken okul içlerinde de “ÖSS kaldırılsın mı?” şiarlı bir referandum düzenledik. Referandumu sınıflara girerek ÖSS’yi teşhir eden ajitasyon konuşmaları eşliğinde gerçekleştirdik. Yaptığımız referandumlarla öğrencilerin gündemine ÖSS’yi soktuk ve öğrencilerle tartışma ortamları yakaladık.

Referandum sonuçlarında “ÖSS kaldırılsın“ cevabı hakimdi. “Kaldırılsın” cevabını veren öğrenciler, bunun sebebi olarak başta ÖSS’nin 3 saatlik bir sınav olmasını dile getirmişlerdi. Ayrıca bizim çalışmalarımızdan etkilenerek verilen cevaplar da küçümsenmeyecek orandaydı. Verilen cevaplarda ÖSS’nin, sınıflı toplum yapısında yaşadığımız için eşit bir sınav olmadığını belirtenler de oldu.

Çalışmalarımız sırasında devletin kolluk güçleri ile sık sık karşı karşıya geldik. Okul yönetimi ile işbirliği yapan jandarma, çalışmaya katılan arkadaşlarımızın evlerine giderek ailelerini tehdit etti. Afiş yaparken de devletin kolluk güçleri tarafından engellenmeye çalışıldık. Tüm bu engellemelere ve baskılara rağmen çalışmalarımızı aksatmadan sürdürdük.

Ek olarak Halil Akkanat Lisesi’nde ÖSS seminerine ve basın açıklamasına hazırlık amaçlı bir piknik gerçekleştirdik. Piknik sırasında ÖSS üzerinden verimli tartışmalar yürüttük.

Neden ÖSS’ye karşıyız?

3 Haziran’da düzenleyeceğimiz seminer ve basın açıklamasına etkin bir çalışma ile hazırlandık. Okullarda seminer çağrılarını yaygın bir biçimde kullandık. Bildiri dağıtımları ve dergi satışları ile de çağrı yaptık. Aynı zamanda okul çevrelerinde seminere çağrı afişlerimizi kullandık.

3 Haziran günü ise seminerimizi gerçekleştirdik. Seminerde konuşmacı olarak iki İLGP’li ve Ekim Gençliği’nden bir arkadaşımız yer aldı. Seminerde eğitim sistemi ve ÖSS üzerinden kapitalist sömürü düzeni teşhir edildi. Bu düzenin gençliğe ancak geleceksizlik verebileceği vurgulandı. ÖSS ve paralı eğitim sistemine karşı liseli gençlerin örgütlenmesi gerektiği söylendi. Sorunlarımızın ancak örgütlü bir şekilde mücadele ettiğimiz ölçüde çözüleceği belirtildi. Seminere katılanların da tartışmalara katılmasıyla seminer canlı bir şekilde devam etti. Seminer sırasında verimli tartışmalar yürütüldü. 7 Haziran günü yapılacak olan ÖSS karşıtı mitinge çağrı yapılarak etkinlik sona erdirildi.

Seminerin hemen ardından tüm katılımcılarla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Esenyurt Lisesi’nin önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürünerek yapılan eylemde “ÖSS duvarını yıkacağız!” pankartı taşındı.

Basın açıklamasında “ÖSS, AOBP kaldırılsın!”, “ÖSS duvarını yıkalım!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı.

Esenyurt İLGP


Halil Akkanat Lisesi’nden
İLGP’lilerin pikniği...

Halil Akkanat Lisesi’nde faaliyet yürüten İLGP’liler olarak “ÖSS duvarını yıkalım!” şiarıyla bir piknik düzenledik. Piknik öncesinde iki günlük etkin bir çalışma planı çıkardık, hedefli bir çalışma ördük. Piknik öncesinde davetiyelerimizi okuldaki arkadaşlarımıza ulaştırdık. 30 Mayıs tarihinde düzenlediğimiz pikniğimize 25 kişi katıldı.

Esenyurt İşçi Kültür Evi müzik grubu “Uyanışın Sesi” bizi yalnız bırakmadı. Piknik alanına “ÖSS duvarını yıkalım!“ şiarlı pankartımızı astık. Ortak kahvaltının ardından hep birlikte oyunlar oynandı, marşlar ve türküler söylendi. Öğle yemeğinin ardından okulda yaşadığımız sorunlar ve ÖSS üzerine sohbet ettik. ÖSS’nin paralı eğitim sisteminin bir uygulaması olduğunu ve bu sistemin işçi ve emekçi çocuklarına böyle sınavlarla gelecek değil geleceksizlik sunduğunu ifade ettik. Sorunun sadece ÖSS değil sistemin kendisi olduğunu belirttik ve sistemi çökertmenin ise mücadeleden geçtiğinden bahsettik. Son olarak ÖSS karşısında eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim hakkı mücadelesini büyütmek gerektiğine değindik. Biz işçi ve emekçi çocuklarının tek kurtuluşunun devrim ve sosyalizmde olduğunun altını çizerek devrimci mücadeleyi büyütme çağrısı yaptık.

Sıklıkla “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!“, “ÖSS AOBP kaldırılsın!“ , “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganlarını haykırdık. Marşlar ve türkülerle pikniği sonlandırdık.

Halil Akkanat Lisesi’nden İLGP’liler


Kartal’da ÖSS karşıtı çalışmalar…

Kartallı liseliler olarak bir süredir “Krize, geleceksizliğe ve ÖSS’ye” karşı faaliyet yürütüyoruz. Okulların kapanmasına az bir zaman kala bu faaliyetimizin son adımlarından biri olan ÖSS karşıtı pikniğimizi ve ÖSS karşıtı basın açıklamamızı 30 Mayıs günü gerçekleştirdik.

Liseliler piknikte buluştu

Pikniğin hazırlık sürecinde Kartal’dan çeşitli liselerden arkadaşlarımızla yan yana gelip bir koordinasyon ekibi oluşturduk. Bu ekip pikniğin programını hazırladı ve faaliyeti örgütledi.

Oluşan aksaklıklara rağmen değişik alanlardan mücadeleyi daha ileriden sahiplenen liseliler ortaya çıktı.

Coşkulu ve samimi geçen piknikte önce hep birlikte kahvaltı sofrası kuruldu. Sonrasında İLGP’li bir arkadaşımız açılış konuşması yapıp programı anlattı ve kahvaltıya geçildi. Ardından Kartal İşçi Kültür Evi müzik topluluğu güzel bir müzik dinletisi verdi. Coşkuyla söylenen marş ve türkülerin ardından programa ara verildi ve toplu oyunlar oynanıp eğlenildi.

Pikniğin ikinci bölümünde iki arkadaşımız şiir dinletisi sundu. Alkışlarla karşılanan dinletiden sonra liselilerin neden mücadele etmeleri gerektiğini vurgulayan bir konuşma yapıldı. İkinci bölümün sonunda müzik grubuyla birlikte türküler söylenip halaylar çekildi. Kolektif oyunlar oynandı. Liselilerin kaynaşmasını sağlayan pikniğe 25 kişi katıldı.

Kartal’da ÖSS protestosu

Kartallı liseliler olarak kampanyamızın diğer bir adımı olan basın açıklamamızı 30 Mayıs günü gerçekleştirdik. Eylem sloganlarla başladıktan sonra İLGP’den bir arkadaşımız konuşma yaptı ve ardından basın metni okundu. Açıklamada, geleceğimize sahip çıkmak için, boyun eğmeyeceğimizi göstermek için bu alanda olduğumuzu dile getirerek, ÖSS’nin yoksul çocuklarını elediğini, özel okullarda okuyan burjuva çocukları ile devlet okullarında okuyan emekçi çocuklarının aynı sınava tabi tutulduğunu belirtti. Bozuk eğitim sisteminin, eşitsiz sınavın dershaneye gitmeyi zorunlu hale getirdiğini, egemenlerin bile ÖSS’yi savunamadığını söyledi.

Basın metni okunurken sık sık “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “ÖSS, AOBP kaldırılsın!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından bir yoldaşımız 7 Haziran günü yapılacak ÖSS karşıtı mitinge çağrı yaptı. Son olarak “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganının coşkuyla atıldığı eyleme 30 kişi katıldı.

Kartal İLGP


İzmir’de ÖSS karşıtı eylem…

“ÖSS duvarı yıkılsın!”

İzmir’de Öğrenci Seçme Sınavı’na karşı 30 Mayıs günü bir eylem gerçekleştirildi.

İzmir Liseli Gençlik Platformu, Dev-Lis, YDG ve TÖP’ün desteklediği DGH, LÖB, Özgür Yaşam Kooperatifi, YDG-M Lise Komitesi, Liseli Arkadaş, Emek Gençliği, ÖV-Der, Ege ‘78’liler, Eğitim-Sen 2 No’lu Şube’nin örgütleyici olduğu eylem Sümerbank önünde başladı.

“Parasız demokratik, anadilde eğitim hakkı verilsin! / ÖSS duvarı yıkılsın!” şiarlı pankartın arkasında gençlik örgütlenmeleri flamaları ve dövizleriyle yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca “ÖSS duvarı kaldırılsın!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “ÖSS’ ye inat yaşasın hayat!”, “Savaşa değil eğitime bütçe”, “Polis elini okulumdan çek!”, “Parasız demokratik anadilde eğitim!”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın!” sloganları atıldı. Gündoğdu ve Hernepeş marşları hep bir ağızdan okundu.

Eylemin örgütleyicilerinden olan Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Şube, KESK’e yönelik operasyonlardan kaynaklı eylemde yer alamadı. Bu nedenle yürüyüş boyunca sıklıkla “İnadına sendika, inadına KESK!” sloganları atıldı.

Coşkulu yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Burada basın metni önce Kürtçe ardından da Türkçe okundu. Okunan basın metninde “Biz 1,5 milyon son ÖSS kurbanları olarak; 14 Haziran’da 3 saatte geleceğimizi belirleyecek olan sınava, kendi anadilimiz dışında eğitim görmeye, idare-polis işbirliği gözetiminde bulunmaya, bilimden ve demokrasiden uzak bırakılmaya, artık yeter diyoruz!” denilerek ÖSS ve benzeri sınavların bozuk eğitim sisteminin bir parçası olduğu ifade edildi.

Eleme sınavlarının bilgiye dayalı değil ekonomik imkanlara dayalı bir sistem olduğu söylendi ve “haksız katkı paylarına, dershaneciliğe, özel okullara, sınavlarla lise eğitimi bağının koparılmasına karşı çıkıyoruz!” denildi.

Anadilde eğitim hakkının gerekliliğine vurgu yapılan basın açıklaması şu sözlerle devam etti: “Farklılığı kabul etmeyen bir sistemin kendi sonunu getireceği çok açıktır. Kürt halkının direnişleri ve eylemleri, bu şoven sistemi az da olsa demokratik olmaya mecbur etmiştir. Bizler burada bu şoven sistemi kabul etmeyeceğimizi belirterek, anadilde eğitim hakkımızın verilmesini ve Kürt dilinin anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Demokratik sivil kuruluşları ve aydınları bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

Ayrıca zorunlu din derslerinde kaldırılması gerekliliği belirtilerek basın açıklamasına son verildi. Sloganlarla son bulan eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

İzmir Liseli Gençlik Platformu